forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Dnevnik čitanja: X-Men
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Gil-galad
stripovi.com suradnikSerbia
2950 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 08/10/2020 :  00:33:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
Uz Nathana Nevera, koji je dobio svoj topic u Bonelli pdf-u, već neko vreme se bavim i mutantima iz jednog drugog univerzuma, Marvelovog.

Nakon prezasićenja Avengersima, Daredevilom, Spideyjem i Letačem, mutanti su za mene bili pravo otkrovenje. Prvi put sam ih čitao pre otprilike 3-4 godine i to run Granta Morrisona, pa ću započeti osvrtom baš na taj period. Sledeći je Claremont, zaključno sa Dark Phoenix/Days of Future Past (ono što je objavljeno u dva ČK Essentiala), pa o tom - potom... A onda ću malo prošarati i pisati o starom, dobrom Barryju Windsor-Smithu... Ima još toga, ali kako sam spor čitalac, lagano; a kao da pa negde žurimo...


PreliStAvanje - YouTube kanal za promociju strip-umetnosti i kulture citanja
YouTubeFacebookInstagram

Gil-galad
stripovi.com suradnikSerbia
2950 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 08/10/2020 :  00:54:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
NEW X-MEN - Grant Morrison

Moj prvi (stripski) susret sa X-Menima, ako ne računam neke od najpoznatijih priča o Wolverineu. Najpre, osim filma The Last Stand i ovog poslednjeg (okej, snimljeni su i novi u međuvremenu!), Apocalypse, čiji čak trejler nisam hteo da pogledam, a ne film, ovo je odlična serija filmova; prošlost, budućnost, sadašnjost... Brljotina s kraja TLS ispravljena, itd. A Morrisonovi X-Meni kao da su išetali iz filmova! Sad, to verovatno znači da su se autori filmova fino oslonili na strip, pre nego obrnuto, ali nikakav problem nisam imao da ušetam među mutante. Dakle, rookies friendly štivo. Znatno lakši Morrison, za razliku od recimo Batmana, kome sam se nedavno vratio i opet stao (godina pisanja ovih redova je 2016-17.!), jer mi je naporan. X-Men, s druge strane, umesto limunade na vrele dane.

Zanimljivo mi je što je to i dalje onaj svet Avengersa koji poznajem, a mutanti su manje-više superheroji u izolovanijem okruženju, svaki lik vrlo zanimljivo karakterisan, itd. Crtež solidan, mada Quitely (inicijalni crtač) ni izbliza na nivou ASS ili B&R, ostali crtači zanatski, ali fino, lepršavo, zabavno... Pročitao dvadesetak brojeva, cca pola runa i još uvek nije sasvim jasno da li je ovo niz iole zasebnih, kraćih story arcova ili jedan isti, podeljen na te kraće celine. Postoji neizvesnost tokom čitanja, što je, u moru predvidive superherojštine i najveći plus, so far.

(...)

Nešto mi se ne da Morrisona da pročitam u cugu, o čemu god da se radi, pa tako ni ovo... Odmah da kažem, osim remek-dela All-Star Superman, meni ovaj autor ne spada među omiljene. Nešto slično kao Gaiman, recimo... Volim da povremeno ušetam među njihove lude ideje, ali iz tih svetova ne izlazim raspamećen.

Početak ovog runa dosta duguje Quitelyju, čoveku koji ume da pruži jedan posve nesvakidašnji izgled i atmosferu junaku (ili junacima), odnosno serijalu kojeg crta. Čest Morrisonov saradnik... Ima jedna mebijusovska vožnja kroz um profesora Xaviera, gde je baš pokidao. Mimo toga, ne volim kada jedan run rade crtači drastično različitih stilova... No, ovo tek da prokomentarišem crtež; rekoh iznad, mahom podnošljiv (među crtačima je i Kordej).Glede priče, tj. priča, jer su story arcs prilično zaokruženi, vrlo se lepo nižu - pre nego bukvalno nadovezuju - i čitanje je vrlo fino, DO trenutka u kome se dešava ono što bi trebalo da bude ključni preokret, a pošto je ovo staro 20 godina, valjda nema opasnosti od spoilera...

Morrisonu nije pošlo za rukom da napravi jasnu gradaciju između pretnji sa kojima se suočavaju X-Meni. Sam run počinje uništenjem Genoše, zemlje mutanata, u kome strada njih 16 miliona, pa i Magneto, uz šačicu preživelih, a Emma Frost prelazi na stranu X-Mena... I tu je i novi (arhi?)nemezis - sestra bliznakinja prof. Xaviera. Odlično je radnja podeljena na školu i putovanja po svetu, vrlo smisleno... Ali problem se javlja kada se ispostavi kako je Magneto preživeo; sve vodi ka potpunom kolapsu, kad ono ipak ne... Da bismo se, all of a sudden, našli u postapokaliptičnom svetu sutrašnjice, gde će Phoenix, inače usmrćena u sadašnjosti by Magneto, biti prinuđena da odseče tu i takvu budućnost, a u sadašnjem trenutku Scott i Emma ulaze u vezu i preuzimaju brigu o školi.

Kad kažem da nema gradacije, mislim da ne postoji različit doživljaj prve, pa druge ekstremne pretnje, a onda sledi i treća... Možda je to tako zbog činjenice da je Morrison sve započeo jednim ogromnim BOOM!, pa sve što je došlo posle nekako doživeh ravnodušno; rečju, lepo me provozao, ali me na kraju nije uvukao u priču. Ipak, poslednje table vade stvar, jer se tenzija između Emme i Scotta pojačavala tokom čitavog Morrisonovog runa. Drugo ne znam šta bih rekao... Morrison je osmislio nekolicinu zanimljivih likova, ali i neke baš prosečne, čak neubedljive, poput Magnetove love interest, devojke kojoj može biti deda, ako ne i pradeda.

Fina celina, ali ja se ovome vraćati neću. Opet, ko voli filmove, samo napred, jer je veći deo New X-Mena izuzetno zabavan, što ne mogu da poreknem. Sledi Whedon...!

PreliStAvanje - YouTube kanal za promociju strip-umetnosti i kulture citanja
YouTubeFacebookInstagram

Edited by - Gil-galad on 08/10/2020 00:56:02
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6581 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/10/2020 :  09:22:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Samo naprid Gil-Galade, super su ovi tvoji osvrti

Meni je doživljaj oko New X-Mena sličan tvom, no mislim da su mi malo bolje sjeli. Morrison mi ovdje piše veoma dobre likove i u načelu je to stvar koja mi je najviše ostala u sjećanju što se tiče njegovog runa. Odnos između Scotta i Emme je lijepo obrađen, dok mi se također svidjelo i sve vezano uz Xorna. Pitanje njegovog identiteta je jedna od okosnica serijala i mislim da je to Morrison izveo poprilično dobro. Čak mi ni otkriće njegovog stvarnog identiteta nije smetalo, očito za razliku od mnogobrojnih fanova čiji se dojmovi mogu naći po internetu. Međutim, nije mi se svidjelo to što je priča poprilično razbacana. Ne mogu reći da ima neku konkretnu glavu i rep, već se Morrison razbacuje idejama koje teško funkcioniraju kao cjelina. Okej, Morrison je slično kaotičan i u Batmanu, ali to dvoje mi je neusporedivo. Batman u cijelom svom kaosu zna u kojem smjeru ide i što se događa u priči, dok X-Meni sve do kraja ostaju poprilično raštrkani što se tiče same priče. Daleko mi je najslabije bilo to poglavlje u postapokaliptičnoj budućnosti, djelovalo mi je baš na silu ubačeno i jednostavno se ne uklapa s ostatkom runa.

Crtači su također dvosjekli mač. S jedne strane imamo veoma dobre do odlične crtače poput Quitelyja, Jimeneza, Van Scivera i Bachala, dok s druge strane imamo npr. užasno dosadnoga i zastarjelog Silvestrija te poprilično katastrofalnog Kordeja. Mislim ajde, znam da je Kordej imao nenormalno kratke rokove i da je trebao izbacivati table munjevitom brzinom, al jebemu, crtež mu izgleda baš loše.

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnikSerbia
2950 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 08/10/2020 :  19:10:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
Hvala, opet je tvoj topic poslužio kao inspiracija.

E, da! Xorn je delovao vrlo intrigantno, iako su, kad se naknadno osvrneš, otpočetka bili prisutni znaci ko je u pitanju. A priča je zaista prerazbacana, što ne bi bio problem da je na kraju iole koherentna, poput Batmana. Opet, i tamo se Morrison razbacuje svojom pripovedačkom sposobnošću, takav je, jednostavno, ali ipak zanimljiv na jedan neobičan način, pa mu se povremeno okrenemo i mi kojima nije među omiljenim autorima.

PreliStAvanje - YouTube kanal za promociju strip-umetnosti i kulture citanja
YouTubeFacebookInstagram
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnikSerbia
2950 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 28/10/2020 :  21:08:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
Essential X-Men 1-2 (ČK) - u originalu Uncanny X-Men (#94-144), iz pera Chrisa Claremonta, crtači Dave Cockrum/John Byrne

Napomena: Na priče Dark Phoenix i Days of Future Past ću se osvrnuti naknadno. Ovde je reč o početku slavnog šesnaestogodišnjeg perioda za mutante, iza kog je stajao Claremont sa oživljavanjem serijala 1975.

Premda su mutanti pokrenuti još tokom Srebrnog doba, početkom šezdesetih, kao serijal u kome bi se Marvel doticao priča o različitosti, X-Meni nisu bili naročito popularni. U prvoj polovini sedamdesetih su bili na ledu. A onda je u Marvel došao mladi scenarista koji je postao jedan od sigurno deset najznačajnijih i njegovo ime nije mnogo ispod Leejevog ili Thomasovog. Chris Claremont je zaista napisao istoriju u Marvelu.

Najpre, stare junake je zamenio novim (uz pomoć Lena Weina) i internacionalizovao tim, a uz profesora Xaviera i uvek odanog Cyclopsa, na scenu stupaju protagonisti poput Wolverinea i Storm, aktuelni i dan-danas, uz Nightcrawlera i Colossusa. Pojavljuje se i Moira MacTaggert, nekadašnja Xavierova verenica. Posebno mesto ima Jean Grey, oko koje je Claremont pet godina gradio svoj run: nekadašnja Marvel Girl transformisaće se u naizgled svemoguću Phoenix. Ovaj koncept je pozajmljen od Avengersa, gde se postava uvek menja, razni junaci dolaze i odlaze, iako okosnicu tima čine Kep, Iron Man i Thor. To će kasnije raditi i drugi scenaristi, kako bi kroz nove junake uneli svežinu u priču. Veliku ulogu ima i carstvo Shi'ar...

A baš u privrženosti timu je poenta: dok je prva postava X-Mena bila sjajno uigran tim, Cyclops je od svojih saboraca napravio ekipu koja se u mnogome oslanja na individualnost i hrabrost članova da iskorače. Tako je Claremont istovremeno izgradio karakterizaciju i tima i svakog člana ponaosob. Zbog toga je ovaj naslov što se kaže veoma zarazan za čitanje.

World building je dobar, ali je taj koncept nažalost prevaziđen, a njime se recimo služio Gaiman tokom rada na Sandmanu: ubacivanje likova u nekoj epizodi, koji će aktivnu ulogu imati tek nekoliko brojeva kasnije. Tako, Xavier dugo ima košmare koji će ga na kraju suočiti s Lilandrom, vladarkom Shi'ara, s kojom će se i oženiti. (Taj brak je poništen u Morrisonovoj eri, s kojom sam započeo ovu seriju osvrta...) Jedno vreme će X-Meni biti smatrani mrtvima; tokom tog perioda će Scott dobiti na značaju kao vođa tima, a Jean će pasti pod uticaj Hellfire Cluba, koji će zloupotrebiti njene moći kasnije... Tu na scenu stupa i Emma Stone.

Značajno mesto ima i - ko drugi? - Magneto, premda Claremont kao da održava pat poziciju između X-Mena i njega, što možda dobija smisao negde kasnije. Zaista, nema detalja kome Claremont nije posvetio ogromnu pažnju i dugo ga razvijao... Ipak, iako su ove priče sasvim fino ostarile - ostarile su i biće zamorne onima koji u superherojštini ne vole mnogo teksta. U tom slučaju bolji početak svakako ostaje solidni i čitljiviji Morrisonov run. Lično sam ovo pročitao zarad uvida u fenomen zvani Claremont i neke opšte stripske kulture i nije štivo kome bih se vraćao. Najveća mana je što je svaki neprijatelj i svaka pretnja epskih razmera, pa se pročitano relativno brzo i zaboravlja, zbog silne eksplozivnosti u storijama.

***


Vama kojima je možda spomenuti fenomen zanimljiv, preporučujem ovaj simpatični dokumentarac...***


Mnogo lepu posvetu ovom periodu je uputio Jonathan Lethem u svom romanu Fortress of Solitude, pa kaže...

“I remember you always said you were going to buy X-Men forever, unless Chris Claremont quit writing. I always thought of you as like the ultimate collector.”

Demoralizing how Arthur owned him, like a stink you couldn’t wash off. True enough, Dylan still picked up the new X-Men. Not every month, but sometimes. Other month’s issues he didn’t take home, just skim-read beside the spinning rack at the cigar shop on Fourteenth. Like making out with an ex-girlfriend at a party, grudgingly, a chip on your shoulder that you had nothing better to do. Which was exactly what Dylan and Amy Saffrich had been doing all summer, clinching in hallways and bathrooms in the desultory wake of their term’s-end breakup. The months between high school and college were a time of glum derangement, everyone half-spun to new destinies and arrived nowhere yet, living at home, infantile. It only followed that Arthur Lomb would wander into this breach to assert his thin claim.

“No,” Dylan said now. “I mean, why sell.”

“Oh. Heh. I’m just trying to raise some-funds.” Arthur spoke airily. “Now seemed like a good time to get out.”

“Right, right,” said Dylan, pretending to mull.

“I’m sure it’s pretty valuable by now. Everything’s still in fine or near-fine condition.”

PreliStAvanje - YouTube kanal za promociju strip-umetnosti i kulture citanja
YouTubeFacebookInstagram

Edited by - Gil-galad on 28/10/2020 21:09:08
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000