forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Black Metal i estetika ružnog - privlačnost tame
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 12:13:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Ne.

Da.
Taj Nick Cave čak ni ne bih označio jezovitim. Tu je smjer više prema odvratnom.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 12:14:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Konkretno, Waits nije horor, ali ovaj cover bi se mogao opisati kao pomalo jezovit

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8843 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 28/10/2020 : 12:19:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:

Ne.

Da.
Taj Nick Cave čak ni ne bih označio jezovitim. Tu je smjer više prema odvratnom.

Ja ga dozivljavam i lijepim i ruznim u isto vrijeme, i zastrasujucim i smirujucim, energicnim, agresivnim, romanticnim... odvratnim ne.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 12:20:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Konkretno, Waits nije horor, ali ovaj cover bi se mogao opisati kao pomalo jezovit

I ovo je daleko slabije od Sabbatha.
Praktički se bazira na deformiranosti ili možda neformiranosti, sad bi to trebalo vidjeti. A smjer prema jezovitosti ima što i tu ulazi u igru prikaza.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8843 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 28/10/2020 : 12:23:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Ono sto je meni bitno jest to da je kompatibilan sa glazbom na tom albumu. Kao i svaki caveov cover u odnosu na boju glazbe za pripadajuci album. Kod metala mi je to sve isforsirano kopiranje oprobane sheme.

Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5021 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 28/10/2020 : 12:24:19  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:

Usput, zanimljiva mi je, sada, ova tvoja strana koju nisam prije vidio, to tvoje zanimanje romantičkim i zapravo jedan izlaz iz finog, mirnog, građanskog svijeta malog slušanja glazbe i malog gledanja filmova. Moram reći da mi se tako više sviđaš, makar si ti bio podnošljiv građanoid, možda i najviše što se na tom putu milene pristojnosti može postići;)

Prestani, zarumenjet ću se :)

Inače mi se sviđa i sve napisano u vezi i romantike i Ljepota tame (premda tu još postoji u mene zrno sumnje u motive seciranja Fibrinih stripova, i onda prizmu koja proizlazi iz tih motiva - eto, popu pop, bobu bob, ajmo dalje) i Tolkiena (trebao bih ga malo ponoviti, prezasićenje zbog sveprisutnih filmova je počelo popuštati). Nemam sad ništa pametno za dodati, možda naiđe inspiracija kasnije.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 12:31:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ja ga dozivljavam i lijepim i ruznim u isto vrijeme, i zastrasujucim i smirujucim, energicnim, agresivnim, romanticnim... odvratnim ne.

Kažem, ima smjer prema odvratnome. Nije puko odvratan.
Zašto meni izgleda tako? Jer je tu u prvom planu jedno bljedunjavo tijelo (već to je nešto ružno, jer bljedunjavost upućuje kao da se nije do kraja formiralo), koje kao da se vraća u maternicu, seks kao nešto mesnato i ružičasto. Ne znam zašto tu vidiš energiju, baš ta nemoć otrgavanja od mesnatog i vaginalnog i bljedunjavost meni ukazuje da fali moć. Još ga je i popišala po glavi haha, krajnja nemoć.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 12:37:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Zašto meni izgleda tako? Jer je tu u prvom planu jedno bljedunjavo tijelo (već to je nešto ružno, jer bljedunjavost upućuje kao da se nije do kraja formiralo), koje kao da se vraća u maternicu, seks kao nešto mesnato i ružičasto. Ne znam zašto tu vidiš energiju, baš ta nemoć otrgavanja od mesnatog i vaginalnog i bljedunjavost meni ukazuje da fali moć. Još ga je i popišala po glavi haha, krajnja nemoć.

Ti si slušao Maidene, smatraš li da je onaj cover za Number of the Beast jeziv ili - kičeraj :)

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8843 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 28/10/2020 : 12:39:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

To su tvoji dojmovi,o.k. Za ispravnu analizu trebalo bi poslusati cijeli album vise puta, uci u ono sto pjesnik zeli reci. Spojiti u tikvi glazbu i cover. Analiza jednog bez drugog sto se mene tice i nema prevelikog smisla.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 12:55:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ti si slušao Maidene, smatraš li da je onaj cover za Number of the Beast jeziv ili - kičeraj :)

prosvijetljeni kičeraj;)

ono nije jezovito, jer je već ušlo u mašinu. samo, što ja za razliku od Tonta ne smatram to a priori nižom pozicijom, nego dapače: to može biti i viša. kao što je Mister No više od Svagdanje borbe, tako mi je i taj Maiden više od ovog Cavea.

quote:
To su tvoji dojmovi,o.k. Za ispravnu analizu trebalo bi poslusati cijeli album vise puta, uci u ono sto pjesnik zeli reci. Spojiti u tikvi glazbu i cover. Analiza jednog bez drugog sto se mene tice i nema prevelikog smisla.

Pa slažem se s time da se još bolje može presuditi kada se sagleda sve. Ti si stavio sliku i pitao o tome. Neću ja sada slušati minuciozno cijeli album, ipak. Ne zanima me to, a i tko bi sve to stigao.
Sliku sam vidio i ona mi izgleda tako kako sam rekao.
Usput, prije mi je Lynch bio vrh; relativno nedavno sam ponovio par njegovih filmova i iznenadio se koliko mi je to palo. Još je dobro, ali palo ohoho. Sad mi je The Straight Story možda i najzanimljiviji, dok me Lost Highway, za kojim sam prije ludio, ostavio mlakim.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5021 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 28/10/2020 : 12:56:38  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:

...And the Earth died screaming.

Kaže Waits: "I think the world is a living organism. When you stick a shovel in the ground, have you ever heard the earth go "Uhhgm?” And we’re living on the decomposed remains of our ancestors, both animal, mineral and vegetable. So it is a living thing. "

U spomenutoj pjesmi, součen sa Apokalipsom, naš romantični protagonist razmišlja o Nekome. Izgleda da na putu iz konačnog u beskonačno opet mir pronalazi u ljubavi.

Taj Waitsov album je definitivno gotički horor, ne toliko zbog naslovnice koliko zbog sadržaja. Smrt i ča smo na ovom svitu, hrpa biblijskih referenci, priča o mističnom stvarnom ubojstvu iz 19. stoljeća itd. Čak i glazba sa tim organskim zvukom, zveckanjem, klapanjem se doima kao živi organizam koji diše, a jednom kad prestane će se također pretvoriti u dirt in the ground.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 13:02:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

quote:

...And the Earth died screaming.

Kaže Waits: "I think the world is a living organism. When you stick a shovel in the ground, have you ever heard the earth go "Uhhgm?” And we’re living on the decomposed remains of our ancestors, both animal, mineral and vegetable. So it is a living thing. "

U spomenutoj pjesmi, součen sa Apokalipsom, naš romantični protagonist razmišlja o Nekome. Izgleda da na putu iz konačnog u beskonačno opet mir pronalazi u ljubavi.

Taj Waitsov album je definitivno gotički horor, ne toliko zbog naslovnice koliko zbog sadržaja. Smrt i ča smo na ovom svitu, hrpa biblijskih referenci, priča o mističnom stvarnom ubojstvu iz 19. stoljeća itd. Čak i glazba sa tim organskim zvukom, zveckanjem, klapanjem se doima kao živi organizam koji diše, a jednom kad prestane će se također pretvoriti u dirt in the ground.

Konkretno, Waits je ne glazbeno nego senzibilitetom blizak metalu (osim kad ne radi balade), s tom fascinacijom prema mračnom i grotesknom. Spomenuti album je ozbiljniji, pa i jeziviji od velike većine death ili black metala.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5021 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 28/10/2020 : 13:08:27  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Što se Cavea tiče, on je kompletno gotičan od glave do pete, opsjednut tim bog/đavo duopolom u kompletnom radu.

Za ovaj topic neka bude Tupelo: Elvisovo rođenje kao Second Coming uz epsku poplavu, crnu kišu i Zvijer koja dolazi.

https://genius.com/Nick-cave-and-the-bad-seeds-tupelo-lyrics

Tko je rođen, Đavo ili Spasitelj?

Da bi "privlačnost tame" bila privlačna, ključno je hodati na rubu oštrice koja dijeli ta dva svijeta, svjetlo i tamu. Mi možda instiktivno želimo odbaciti tamu i izaći na svjetlo, ali želimo znati što ona je, želimo je spoznati. Bez da se zagledamo u nju ne možemo je zapravo ni odbaciti, možemo se samo držati sigurne distance i vjerovati onome što nam drugi govore.

Edited by - vukozec on 28/10/2020 13:10:25
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 13:16:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Jezovito i privlačno idu jedno s drugim, zato prizori krvi i klanja ustvari više izazivaju odbojnost, nego jezu (u tom smislu je Sabbathov cover jeziv, dok npr Cannibal Corpse nije)
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15809 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 28/10/2020 : 13:27:36  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Da ste imali sesnaest 'overdoza' kao Nick, i vama bi se prosirili vidici, i vodili biste bitku izmedu spasenja i kaznjavanja, boga i davla, raja i pakla. Treba se i to usuditi. Cave je istrenirani 'sportas', o tom nema price. Zna on...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 13:28:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jezovito i privlačno idu jedno s drugim, zato prizori krvi i klanja ustvari više izazivaju odbojnost, nego jezu (u tom smislu je Sabbathov cover jeziv, dok npr Cannibal Corpse nije)

Čim se dođe do mesa, krvi i organskog, tu se više nema posla s mišljenjem: granica mišljenja je bitak, a posebno ono tjelesno.
Zato, tamo gdje počinje meso, prestaje i jezovitost, a počinje odvratnost. U tom smislu sam i odgovorio Tontu na Caveov cover.

Jezovitost se manifestira tamo gdje je ono tjelesno zaustavljeno... ali se pokušava ispoljiti, pokušava se vratiti. To je prikaza. Prikaza je tjelesno kao pojava, na granici.

Cave ima nešto od te granice, jer bljedunjavost ima nešto od zaustavljene tjelesnosti; ali više se on kreće prema odvratnome, sa tim mesnatim bojama: to je kao sama ružna tjelesnost u svom ispoljavanju bez određenog oblika, kaos formiranja tjelesnog.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8843 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 28/10/2020 : 13:31:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

Ja jednako cijenim i Maidene i Huljica...i jedni drugi su vladari na svom terenu.

Iz današnje perspektive, ovo je živa istina.
Huljić mi je kako vrime ide sve veći kralj.

Da malo zgrozim naseg ivana, prvi album Madre badessa s Huljicem i Grasom mi svira u autu od prvog do zadnjeg dana lita zadnjih sest-sedam godina. Nema bolje glazbe za odlazak na plazu.

Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15809 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 28/10/2020 : 13:38:31  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ja jednako cijenim i Maidene i Huljica...i jedni drugi su vladari na svom terenu.

Da malo zgrozim naseg ivana, prvi album Madre badessa s Huljicem i Grasom mi svira u autu od prvog do zadnjeg dana lita zadnjih sest-sedam godina. Nema bolje glazbe za odlazak na plazu.

Ne iden na plazu. To mi je onako, kao Dylanu Dogu totalno za preplasiti se, panika mozga, kao u pakao da idem...kao odlasci u trzni centar. Ne daj boze da doden u doticaj s tom huljom, huljicem, jbg. Pa makar i sa distance zvucnika od par metara. Ta zaraza pogada i smrtonosna je neovisno od razdaljine na kojoj si...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8843 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 28/10/2020 : 13:44:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Dva put dnevno gotovo svaki dan od pocetka svibnja pa do kraja rujna. Makar posli posla predjem priko ceste i bacim se s rive. Nista mi ne puni baterije kao more... a i trenirao sam plivanje desetak godina.

...pardon na oftopiku.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 13:54:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

Da bi "privlačnost tame" bila privlačna, ključno je hodati na rubu oštrice koja dijeli ta dva svijeta, svjetlo i tamu. Mi možda instiktivno želimo odbaciti tamu i izaći na svjetlo, ali želimo znati što ona je, želimo je spoznati. Bez da se zagledamo u nju ne možemo je zapravo ni odbaciti, možemo se samo držati sigurne distance i vjerovati onome što nam drugi govore.

Da, dobar si ti na ovoj temi.
Samo što bih ja ovdje malo uskočio i 'popravio' to kako si formulirao: ne želimo mi spoznati tamu, nego suprotno - želimo spoznati svjetlo. Ali MI DOLAZIMO iz tame, tama je naš temelj i zato - neodstranjiva. Ne može se apsolutno presjeći vrpca, u ovom životu ostaješ uvijek u temelju, a temelj je bezdan, ono mračno, tama sama. Takorekuć, mi moramo plaćati danak našem mračnom temelju, ali jedini smisao ostaje izdizati se iz te tame i nadvladavati ga.

Tu sad ulazi ljubav, kao druga kategorija u ovom paru tama/temelj - ljubav/duhovni Bog.

Tu je stvar, od meni poznatih autora (a pokušao sam i jesam vidio puno toga) najbolje opisao Schelling. Nick Cave se možda također bavi time, ali ne vjerujem da on može ući u takva određenja kakva daje Schelling. Cave, premda ja to ne znam, ali pretpostavljam da ostaje na onome što se kaže "osjećanje te stvari": izražava se 'osjetilno', kroz glazbu itd. On samo takorekuć besvjesno izriče tu stvar, a da nije ušao u pojmovno shvaćanje. Ali metafizička spekulacija je ono najteže i za izraziti i za shvatiti (jednostavno: teško je čitati Schellinga), dok osjetilno ima tu 'prednost' da je dostupnije, prijemčivije većini. Tonto prije može razumjeti Cavea, ali to ne znači da je Schelling isprazno kvazifilozofiranje. Ma kakvi, to je nešto vrlo vrlo konkretno. Samo treba trening; recimo 20 godina kretanja kroz takve stvari.

Najkraće, mora biti i jednog i drugog, s time da je pojmovno shvaćanje više od osjetilnog; ali NIKADA ne tako da se uškopiš i odrekneš osjetilnog skroz na skroz. Nije cilj ni postati fanatik puko pojmovnog raspredanja, jer se to u ovome životu i ne može skroz postići, budući da, ma kakve uvide dosegneš, ostaješ vezan uz tjelesno.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 14:01:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Ma prije će biti da nije mislio na metafizičku tamu, koliko na to da je razlog zašto nas fascinira tama taj da bi shvatili što se u njoj krije, da bi iznjeli tajnu na svjetlost. Samo što bez tajne više nema romantike.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8843 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 28/10/2020 : 14:08:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Mislim da griješiš po pitanju cavea, meni je on jednako jak literarno koliko i glazbeno, ponekad čak i jači.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 14:10:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma prije će biti da nije mislio na metafizičku tamu, koliko na to da je razlog zašto nas fascinira tama taj da bi shvatili što se u njoj krije, da bi iznjeli tajnu na svjetlost.

Pa da, ali zato kažem: nije to pitanje spoznavanja, nego je jače, to je pitanje ukorijenjenosti, pitanje temelja. Nije da mi možemo birati u smislu "e sad bih ja malo vidio što je to svjetlost a što je to tama", nego mi već jesmo u tome bez da te itko išta pita. Zato se ne može tako lako odmaknuti od tame: jer ta tama si ti sam, u svome temelju. Biranje se odigrava na sasvim drugoj razini, mora se upustiti u "avanturu duha", sagledavati i spoznavati cjelina, eda bi se onda eventualno nadvladala tama.
Na tom putu su mogući (i događaju se) razni slomovi: promašivanje, izvrdavanje, prepuštanje, misinterpretiranje, poživinčenost...
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 14:16:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Kako kaže Ivan evanđelist: Svjetlo u tami svijetli, i tama ga ne obuze.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10506 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/10/2020 : 14:22:48  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Za ivana ti važi "Huljić i estetika ružnog-privlačnost tame".
Ta Madre i badessa mi je užas, ali ja iman osjećaj da je Tonći prvi put u životu istinski sritan. Ka da je proša katarzu, osjeća se blaženo, i baš se dobro zajebava. Drago mi je zbog njega.
Ima mi u njemu i nešto Malnarovsko.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000