forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Black Metal i estetika ružnog - privlačnost tame
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

lwood
Advanced Member

Colombia
47431 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/10/2020 : 21:31:40  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
I misliš da je Evropa tada bila puno bolja?
http://www.torturemuseum.it/

http://www.torturemuseum.it/anteprima-collezione/sedia-inquisitoria/

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala

Edited by - lwood on 27/10/2020 21:32:27
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47431 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/10/2020 : 21:37:06  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

quote:
Originally posted by lwood

quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:
Originally posted by xilrion

štoviše, mislim da u paklu puštaju magazin i sl.

U mojoj viziji pakla puštaju Balaševića.

Inače sotonisti su pi.kin dim prema adezeovcima.
A šta se tiče ružnoće dosta je vidit spomenik krivoustom.

Ajde, ajde bez politike

šta reći,koju poruku poslati [url=https://postimg.cc/r0rcL5L5][/url]

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala
Go to Top of Page

logo111
Senior Member

Croatia
2841 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 27/10/2020 : 22:01:48  Show Profile Show Extended Profile  Send logo111 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by mladjo

quote:

quote:

quote:
Originally posted by xilrion

štoviše, mislim da u paklu puštaju magazin i sl.

U mojoj viziji pakla puštaju Balaševića.

Inače sotonisti su pi.kin dim prema adezeovcima.
A šta se tiče ružnoće dosta je vidit spomenik krivoustom.

Ajde, ajde bez politike

šta reći,koju poruku poslati [url=https://postimg.cc/r0rcL5L5][/url]

Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10506 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/10/2020 : 00:03:14  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Što vas točno privlači takvoj glazbi - muzika, atmosfera, subkultura kao takva?

quote:

Što se tiče toga što u startu nekoga može privući tom žanru (osim muzike), dosta tu ima sličnosti sa horor žanrom u literaturi ili filmu.

Smatram da je ključna riječ katarza. U platonovsko-aristotelovskom smislu (he he, pusa stinky). Pročišćenje-oslobođenje, "učenje kroz patnju", to je to.

Da se odma razumimo, mislin da ove fore triba proć do dvadesete.
Ali da , katarza je dobra rič, čak i kad je ovaj moj đir metala u pitanju. Uru vrimena šutke i stage divinga za izbacivanje tinejdžerskog bijesa i nakon toga blaženstvo. Ne pada ti na pamet razbijat izložbe, palit crkve, bacat bombe u prostorije HČSPa ili slično...
Recimo da umisto onoga šta Zoroasterixx kaže da dark ostaje svrha sam sebi ovde bez katarze agresija ostaje svrha sama sebi.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 28/10/2020 00:04:31
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 09:36:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Da se vratimo na temu BM-a i ružne estetike tj estetike ružnog

Knjiga koju sam spomenuo se dotiče veze između BM-a i - ekologije :)

Da vidimo primjer: ovo je cover jednog albuma Summoninga, kad vidite ovakvu sliku, da li vam se čini lijepo ili sumorno?

Pretpostavljam da se ta veza sa ekologijom opet vrti oko paganizma? Organizirana religija je obilježje civilizacije. Poganstvo, okultizam je vraćanje prirodi i misticizmu, "odbacivanje okova civilizacije". Koliko zasad možemo vidjeti iz priloženog, koliko god evoluirali, u čovjeku su vazda ta dva suprostavljenja instikta. S jedne strane težnja za razvojem "uljudbe", civilizacije, kontrola basic instikta, sa druge vraćanje prirodi i tim primarnim nagonima.

Što se slike tiče, može biti i lijepa i sumorna istovremeno.

U tom žanru lijepo-sumorno-uznemirujućih gotičkih naslovnica, ova mi je i dalje vrh:

Podsjeća me dosta na najjaču scenu iz The Innocents (Okretaj zavrtnja - eto još jednog katarzičnog mistično/pogano/nagonsko vs racionalno/religiozno/kontrolirano horora):

(evo, opet sam se najježio)

Ovo gdje ste sad otišli ti i zoro, pokušao sam obuhvatiti na primjeru LJEPOTE TAME. (i inače, cijelo to raspredanje ima veze sa našom glavnom temom - estetikom ružnog i fascinacijom)

http://www.filmokaz.com/?p=1667

Black Sabbath od kojega se ježiš ide u ono što sam nazvao: crna romantika.
Dakle, ključna riječ za to gdje ste otišli je - romantičko.
Usput, zanimljiva mi je, sada, ova tvoja strana koju nisam prije vidio, to tvoje zanimanje romantičkim i zapravo jedan izlaz iz finog, mirnog, građanskog svijeta malog slušanja glazbe i malog gledanja filmova. Moram reći da mi se tako više sviđaš, makar si ti bio podnošljiv građanoid, možda i najviše što se na tom putu milene pristojnosti može postići;)

Odgovorit ću još malo i više, da ne razočaram ivana;) koji pedantno mjeri moju opširnost.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 10:11:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Meni konkretno cover Sabbatha nije jezovit, makar, mogu razumjeti zbog čega bi mogao nekome biti - naizgled ljudska figura s kojom nešto ne štima je česta stvar kod horora, ali da ne širim sad temu na horor općenito, spomenut ću još nešto, vezano za BM.

Pitanje - kakvo vam je mišljenje o Tolkienu, Gospodaru Prstenova?
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15809 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 28/10/2020 : 10:16:34  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Pa mora netko, zar ne?
Svida mi se kako pridajes crno romanticarstvo Black Sabbathu. I zaista ga ima i jest tu. Svida mi se ta kovanica, Black Sabbath/crni romanticari. Sad ne znam koliko si upoznat s njihovim opusom i njima, uopce, tebi je sve prostor za raspravu, rasprave same radi. Nekad mi se cini da i otvaras rasprave, ne zbog mozebitnog rijesenja i poklapanja/utvrdivanja stavova, ma kakvi oni bili, vec zbilja zbog rasprave same. To recimo meni nije drago.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15809 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 28/10/2020 : 10:20:24  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni konkretno cover Sabbatha nije jezovit, makar, mogu razumjeti zbog čega bi mogao nekome biti - naizgled ljudska figura s kojom nešto ne štima je česta stvar kod horora, ali da ne širim sad temu na horor općenito, spomenut ću još nešto, vezano za BM.

Tek smo tu 'najebali' sad po tom pitanju... to moze otici na dvadeset stranica, bar...
Tolkien bi sigurno slusao Heavy Metal da je postojao tada. Ne Black, vec onaj bazicni NWOBHM.
Nego kakvo ce nam biti misljenje? Remek djelo. Ali bit ce sad filozofiranja...ne sumnjam.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 10:25:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Poganstvo, okultizam je vraćanje prirodi i misticizmu, "odbacivanje okova civilizacije". Koliko zasad možemo vidjeti iz priloženog, koliko god evoluirali, u čovjeku su vazda ta dva suprostavljenja instikta. S jedne strane težnja za razvojem "uljudbe", civilizacije, kontrola basic instikta, sa druge vraćanje prirodi i tim primarnim nagonima.

Ja bih to prije nazvao, ne sukobom civilizacije i prirode, nego je još određenije to obuhvaćeno kada se označi kao izvorni rascjep svijesti: čovjek živi dva svijeta, konačno i beskonačno.

"Beskonačno" nije prognano ni u našem svijetu, ono što zovemo zapadni svijet, premda se pokušava nekim plitkim racionaliziranjem stvari izgladiti. No, baš ovi fenomeni koji su sad naša tema, i to kad ti kažeš da se ježiš, sve je to prekoračivanje finih, glatkih, izglancanih područja; ova su samo sićušne oaze, unpa zone u oceanu beskonačnog.

Romantičari (filozofski shvaćeni romantičari) su to što se ti ježiš od prizora koji prikazuju naoko svakodnevno (konačno), ali upućuju, imaju jedan smjer preko (u samom prizoru se nalazi neki višak, jedno nad-ilaženje) definirali kao beskonačna čežnja.

«Najdublji je razlog teženja za beskrajnim uvjerenje, da svrha čovjeka prelazi preko granica zemaljskoga života. Čeznutljivo gleda romantik preko zemaljskog života i traži put iz konačnog u beskonačno. William Lovell zna, kako ovakova čežnja može mučiti, a ne da se stišati. Ali romantik nalazi sredstvo da je umiri: ljubav. Već 17. svibnja 1792. ispovijeda Friedrich Schlegel svome bratu svoju čežnju za beskonačnim. I već u tim danima veže tu čežnju s pojmom ljubavi. … Fichte pojam čežnje označuje kao «nagon za nečim potpuno nepoznatim, koji se očituje samo nekom potrebom, nekom nevoljkošću, nekom prazninom, koja teži za ispunjenjem, a ne kaže odakle.» Ta je čežnja za Fichtea preduvjet sve spoznaje i sve ćudorednosti, i to je iskonski, potpuno neovisni izražaj teženja ljudskog ja.»

Ova "čežnja" je isprva samo jedna negativnost (praznina koju treba ispuniti), a mora se, da se izrazim sad tako, kultivirati, staviti u službu više pozitivnosti. Obično se to može reći da tu, umjesto Black Sabbatha mora doći Bog ---- ali ovaj put je dug, i on se ne da samo tako proklamacijama i parolama uraditi. Možda za neke da, ako im je dovoljna sugestija nekoga koga oni prepoznaju kao autoritet ili im je pomoć i nada; za druge ne, jer mora postati slobodno = dragovoljno i samosvjesno.

U međuvremenu, na tom se "putu" događaju svakakvi fenomeni, slučajevi u svijetu. Zakazivanja i promašivanja.

"Ako pozorno pogledamo Fichteovu definiciju čežnje, možda će nam malo jasnije biti da romantiku treba shvatiti kao ono najviše, a može se izvrnuti i u ono najniže. Puno je stranputica, jer čežnja je praznina koja teži za ispunjenjem, a ne kaže odakle. Čežnja je poriv za istinom («preduvjet sve spoznaje i sve ćudorednosti»), ali ta istina, koju Jaspers zove filozofskom istinom, prema njemu «nije kao jedina u svijetu». Ona «udara na granice na kojima se događaju mišljenje i život, u kojima se – čini se – napuštaju izvori vjere, bez kojih filozofija mora izgubiti svoj sadržaj». Upravo ovaj gubitak sadržaja imamo u Ljepoti tame. Filozofija se preobražava u nefilozofiju i ‘odvažno’ izriče posljednje istine: sve je besmisleno, sve se raspada, hranimo se i igrajmo se, prevrćimo bube, dok ptice kljucaju nas."

Preobrtanja i izvrdavanja istine:

"Barbarićeva primjedba da prevladava stav o romantici kao zanesenjaštvu može pomoći da se barem malo približi preobrtanjima koja tu nastaju. Svaki je čitatelj Ljepote tame romantik; mislim na one čitatelje koji se tu prepoznaju, nalaze nešto vrijedno, dapače, oduševljeni su. Njihova egzaltacija je zapravo jedna pobuna; pobuna protiv filistarskog svijeta, građanskog, slatkastog, bidermajerskog. Ali se promašuje smisao, jer se ne razumije oštrica britve: beskonačna čežnja mora biti istodobno ukinuta poticajima koji dolaze iz izvora. Bez toga, ta pobuna je čista isprazna refleksija, koja sve dovodi u pitanje, ali samo u kretanju negacije. Nema realizacije, nema ispunjenja. Ali «nihilizam je nepodnošljiv. On traži izlaz u... ----> «Demonologijom nazivamo nazor koji neposrednim uvjerenjem vidi bitak u moćima, u djelotvornim oblikujućim silama – graditeljskim i rušilačkim… … iskušavaju se strast, moć, vitalnost, ljepota, uništenje, užas.»

...

Stanemo zasad.
Bilo bi dobro čuti još ovih priča o "ježenju", i sad, kad smo već malo načeli stvar, promišljanja o tome. Vukozec je spojio dvije stvari koje se zapravo i trebaju sresti: ježenje i katarzu. No ova "katarza" ide dalje od pukog izbacivanja bijesa Nesvrstanog; jer ovako kako to formulira Nesvrstani, to bi bilo stajanje u mjestu: nakupim bijes -> bubnjam -> izbacim -> opet skupljam bijes -> bubnjam...

Njihova egzaltacija je zapravo jedna pobuna; pobuna protiv filistarskog svijeta, građanskog, slatkastog, bidermajerskog. Ali se promašuje smisao, jer se ne razumije oštrica britve: beskonačna čežnja mora biti istodobno ukinuta poticajima koji dolaze iz izvora. Bez toga, ta pobuna je čista isprazna refleksija, koja sve dovodi u pitanje, ali samo u kretanju negacije. Nema realizacije, nema ispunjenja.

Po meni, mora se doseći realizacija.
Realizacija = kretanje prema blaženstvu. Blaženstvo možemo označiti kao smirivanje; ali ne (barem za ovoga života) smirivanje kao malaksalost svih snaga, uškopljenost i impotencija. Nego svjesno, slobodno, dragovoljno odricanje, premda će "mračni princip" i dalje biti tu, biti u temelju. On se ne da apsolutno odstraniti, nego se može savladavati i staviti u mirovanje, da počiva u dnu (kao što ordell kaže da je kršćanstvo stavilo izvan snage mračne bogove, odnosno, potisnulo ih je; oni spavaju... dok ih Black Sabbath itd. ne probudi;)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 10:26:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Pa, nije slučajno što sam to pitao.
Brojni BM-ci su koristili Tolkienove nazive, čak i imena bendova (Gorgoroth) su preuzeta iz njegovih izmišljenih jezika.
Summoning koji sam ranije spomenuo je ekskluzivno tolkinovski bend, sve pjesme su im vezane uz motive iz Međuzemlja.

I to sve usprkos tome što je Tolkien bio pobožan katolik :)

Konkretna veza je to što je Tolkienov svijet svijet začaranosti. Svako stablo, šuma, planina ima naziv (a imenovati nešto, znači dati mu dušu), krije velika blaga i velike opasnosti. Svako dobro je sveto, svako zlo je demonsko.

Edited by - Zoroasterixx on 28/10/2020 10:29:48
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 10:32:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

Svida mi se kako pridajes crno romanticarstvo Black Sabbathu. I zaista ga ima i jest tu. Svida mi se ta kovanica, Black Sabbath/crni romanticari. Sad ne znam koliko si upoznat s njihovim opusom i njima, uopce, tebi je sve prostor za raspravu, rasprave same radi. Nekad mi se cini da i otvaras rasprave, ne zbog mozebitnog rijesenja i poklapanja/utvrdivanja stavova, ma kakvi oni bili, vec zbilja zbog rasprave same. To recimo meni nije drago.

Rekao bih da se varaš.
Mislim, malo je glupo sad samoga sebe braniti i govoriti kako bi se trebalo gledati moje namjere.
Ipak je već dobar prigovor protiv ovakvog tvog svrstavanja da "moja otvaranja rasprava" da ta razmatranja posjeduju živost, potiču i druge, imaju sadržaj. Na jedan način su ta razmatranja teška, jer su neuobičajena za ljude navikle na chat ili čisto fanovske razgovore. A opet i takva kakva su, čine se zanimljivima. Pa i tebi.
Da je samo rasprava radi rasprave, to bi bila ispraznost i dosada i ne bi moglo trajati godinama. Ne može se ljudima prodavati magla beskrajno.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10506 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/10/2020 : 10:40:34  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

To je prvoloptaški i meni nije to presudno da mi ova naslovnica bude možda i najbolji primjer za temu o kojoj se raspravlja.
Zadah smrti je ono zašto je ta naslovnica jezovita.
Oko one prikaze je sve mrtvo. Trava, stablo, kuća, čak mogu osjetit smrad ustajale mrtve vode iz onoga kanala.
Koja me sila tira da je gledan, neznan. Ne osjećan ugodu al me nekako vuče...

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 10:40:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Konkretno, riječima jednog teologa (Peter Kreeft) o Tolkienovom svijetu:

"U Gospodaru prstenova se sve čini da je sve što postoji više ono samo nego u našem svijetu...zemlja je zemljanija, priroda prirodnija, povijest povijesnija, genealogija genealoškija, ​​tragedija tragičnija, radost radosnija, špilje špiljastije, šume šumovitije, a junaci junačkiji. (To ne znači da su jednodimenzionalni, bez mane ili bez iskušenja.)

Uistinu, četiri šume spomenute u Gospodaru prstenova imaju više karaktera i identiteta od većine ljudskih likova u većini romana. Ne može se međusobno pobrkati Staru Šumu, Lothlorien, Fangorn ili Mirkwood. Da se nađete u bilo kojoj od njih, odmah biste je prepoznali. Kad čitamo Gospodara prstenova, zašto se te šume čine "stvarnima" ili "pravima"? Zašto im vjerujemo? Ne zato što su poput šuma kojima smo
hodali ovim svijetom, već zato što su šume kojima smo šetali ovim svijetom poput njih. Tolkienove šume ne podsjećaju na naše, nego naše na njegove.

I to vrijedi za gotovo sve u Gospodaru prstenova. To je jedan razlog zašto toliko neživih stvari ima imena (npr. mačevi ili rogovi): jer imaju individualne osobnosti."

Edited by - Zoroasterixx on 28/10/2020 10:43:35
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 10:54:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

"U Gospodaru prstenova se sve čini da je sve što postoji više ono samo nego u našem svijetu...zemlja je zemljanija...

Jer tamo gdje nema smisla za Tajnu, ostaje banalnost. «Tamo gdje nestaje strah čovjek je još samo površan.»

Tolkienov svijet je svijet u kojemu nije provedena Weberova Entzauberung der Welt. Odnosno, to je romantički svijet, svijet u kojemu postoji Tajna.
Enorman uspjeh koji je postigao baš tada kada je čovjek toliko evoluirao da je ušao u 21. stoljeće (da se malo zezam s nesvrstanim i njegovim dvajsprvim stoljećem i kozojebima), opet povratno ukazuje na ovu našu temu: povratak kozojeba ili romantika i crna romantika uzvraćaju udarac.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 10:59:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
BM je od Tolkiena uzeo ono mračno i tajnovito, međutim, Tolkien je bio kršćanin, tako da u njegovom svijetu postoje jaki motivi spasenja i iskupljenja.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 11:12:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

To je prvoloptaški i meni nije to presudno da mi ova naslovnica bude možda i najbolji primjer za temu o kojoj se raspravlja.
Oko one prikaze je sve mrtvo. Trava, stablo, kuća, čak mogu osjetit smrad ustajale mrtve vode iz onoga kanala.

Nije prvoloptaški, nego je shvaćanje prikaze kao nečeg jezovitog elementarna stvar. O tome možda kasnije.

Vidiš, ovdje i ti napuštaš svoje 21. stoljeće i padaš u zanose crne romantike. Malo pomalo smo se ipak genuli, počeli otvarati prava pitanja. Jer, to je, barem kako ja shvaćam, prvenstveni smisao ove teme.

«Samoća i čar šume, bučni mlinski potok, noćna tišina njemačkog sela, zov noćobdije i zapljuskivanje zdenca; ruševna palača sa zapuštenim vrtom u kome se mramorni kipovi troše i mrve; razvaline porušenoga viteškog grada: sve je romantičko što budi čežnju da se uklonimo vrevi svagdašnjice.»

quote:
Koja me sila tira da je gledan, neznan.

Znači, ne može se sve objasniti, pa ni u 21. stoljeću. Nešto dolazi odnekuda, nešto utječe na tebe kao iz jednog moćnog izvora. Onaj tko se ne zadovolji psihološkim, sociološkim, ekonomskim itd. 'objašnjenjima', prekoračio je fini uhodani svijet kupoprodaje i nalazi se na terenu iracionalnog.
A strasni doživljaji glazbe, filma, stripa, svega umjetničkog ulaze u to područje iracionalnog.

To se, izgleda, svi na temi slažemo, pa bar imamo neku zajedničku točku: eto, pokazalo se da čak mileni ivan i zajebant nesvrstani imaju metafizičku potrebu, beskonačnu čežnju i uplive iracionalnog.

Sad ostaje raspraviti ono teže: što s tom crnom romantikom? Kada je zakazivanje i promašivanje, a kada je naš odnos prema tome, ono što se kaže, kako Bog zapovijeda.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 11:21:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

BM je od Tolkiena uzeo ono mračno i tajnovito

Nije romantičko samo crnoromantičko.
"Samoća i čar šume, bučni mlinski potok, noćna tišina njemačkog sela", a i Velebit, more po zvizdanu, pogled žene itd.

Ne mora biti mračno, ali mora biti - tajnovito. Tajnovito pak može biti sve. Tj. mi koji čitamo stripove 'zaozbiljno', a da to nije samo eksapizam i otrcana nostalgija, vidimo tu tajnovitost u svemu.
Svijet pun duše, oduševljeni svijet.

Sad, i ovo može postati izlizano; ne smije se srozati u banalnost, pa opet mehanički izricati protustav plitkom prosvjetiteljstvu "sve je puno duše!", jer se na taj način ne izdiže iznad prozaičnog svijeta. Ali ljudi čine i to, jer sve mehaničko je lakše, pa se ostaje na fraziranju "Isus vas voli" i sl.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10506 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/10/2020 : 11:36:36  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:

Nije prvoloptaški, nego je shvaćanje prikaze kao nečeg jezovitog elementarna stvar. O tome možda kasnije.

Vidiš, ovdje i ti napuštaš svoje 21. stoljeće i padaš u zanose crne romantike. Malo pomalo smo se ipak genuli, počeli otvarati prava pitanja. Jer, to je, barem kako ja shvaćam, prvenstveni smisao ove teme.

«Samoća i čar šume, bučni mlinski potok, noćna tišina njemačkog sela, zov noćobdije i zapljuskivanje zdenca; ruševna palača sa zapuštenim vrtom u kome se mramorni kipovi troše i mrve; razvaline porušenoga viteškog grada: sve je romantičko što budi čežnju da se uklonimo vrevi svagdašnjice.»

quote:
Koja me sila tira da je gledan, neznan.

Znači, ne može se sve objasniti, pa ni u 21. stoljeću. Nešto dolazi odnekuda, nešto utječe na tebe kao iz jednog moćnog izvora. Onaj tko se ne zadovolji psihološkim, sociološkim, ekonomskim itd. 'objašnjenjima', prekoračio je fini uhodani svijet kupoprodaje i nalazi se na terenu iracionalnog.
A strasni doživljaji glazbe, filma, stripa, svega umjetničkog ulaze u to područje iracionalnog.

To se, izgleda, svi na temi slažemo, pa bar imamo neku zajedničku točku: eto, pokazalo se da čak mileni ivan i zajebant nesvrstani imaju metafizičku potrebu, beskonačnu čežnju i uplive iracionalnog.

Sad ostaje raspraviti ono teže: što s tom crnom romantikom? Kada je zakazivanje i promašivanje, a kada je naš odnos prema tome, ono što se kaže, kako Bog zapovijeda.

Je, prvoloptaški je.
I ti tako funkcioniraš pa se ne čudin da ne kužiš.
Ti si onaj na basketu šta puca čin dobije balun u ruke. Ne jebu takvi nikoga oko sebe, a šut za 13%.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 11:40:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Ne vidim što je tu tako problematično, Nesvrstani - spomenuo sam prikazu jer je u prvom planu, iz toga ne slijedi da tebi ili nekome drugome ne može biti jezovito još nešto.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8843 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 28/10/2020 : 11:59:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Svi ti horror metal coveri meni osobno su djetinjarije. Jedan od najboljih covera koji mi budi jezu i još tonu izmješanih emocija caveov let love in.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 12:05:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Je, prvoloptaški je.
I ti tako funkcioniraš pa se ne čudin da ne kužiš.

Je, baš ne kužim; samo sam napisao cijelo razmatranje o Ljepoti tame sa te pozicije na kojoj ti pričaš o raspadanju i truleži na omotu Black Sabbath.

Ne, nego ja razumijem I TO što ti pričaš i ono što ti ne razumiješ. Ali daj više dosta s tim glupostima. Nije prvoloptaški označiti prikazu (o tome se može itekako pričati: zašto je prikaza ono jezovito), nego je prvoloptaški tako forsirati prepucavanje kako ti činiš i to NAKON što smo se odmakli od tih prvoloptaških gluposti. Ne prepoznati taj moment i vraćati se opet na staro, to je skroz bezveze. Ne vodi ničemu.

Daj rađe ovako: jel možeš ti čitati TROJICA U MRAKU?
Malo se čini sada iznebuha tako odjednom Trojica u mraku; no, ima veze sa svime ovime: otkuda tolika dugovječnost i popularnost tog, naoko, banalnog stripića?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3473 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2020 : 12:05:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Svi ti horror metal coveri meni osobno su djetinjarije. Jedan od najboljih covera koji mi budi jezu i još tonu izmješanih emocija caveov let love in.

Jel bi znao reći malo detaljnije što ti je tu jezovito?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13199 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2020 : 12:08:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Ovo je više linčovski jezovito, no, onaj Black Sabbath je bolji. Ovaj je karnalni, onaj idealniji, produhovljeniji.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8843 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 28/10/2020 : 12:09:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Ne.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8843 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 28/10/2020 : 12:13:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Stinky je u pravu. Ovo je cisti lynch.

Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000