forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Hellboy u paklu
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Markos
WebmasterCroatia
26749 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 31/10/2020 :  14:19:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote


Hellboy Mikea Mignole kulturna je senzacija još otkako se prvi put pojavio 1993. Desetak puta je dobio prestižnu nagradu Eisner, a strip se razgranao u seriju romana, videoigara i igranih filmova.

Fibra vam s veseljem predstavlja stripove kojima je sve to počelo, u prestižnom izdanju velikog formata, dostojnog Mignolina spektakularnog crteža. Svaki naš svezak na tri stotine ili više stranica donosi materijal iz barem dva izvorna broširana sveska, uz brojne dopunske materijale poput dosad neobjavljenih nacrta i skica.

Hellboy se žrtvovao kako bi spasio svijet i preostaje mu još samo da se, u epskoj kulminaciji priče, spusti u pakao. Ondje će se još jednom sukobiti s Praškim vampirom, braniti se od optužbe za ubojstvo i konačno postati što mu je sudbina namijenila, uništitelj Pandemonija.

U ovome luksuznom i opsežnom svesku Fibra donosi deset zaključnih epizoda tridesetogodišnje sage o demonskom nahočetu, kao i opsežan uvid u pripremne skice Mikea Mignole, jednog od najznamenitijih crtača današnjice.

Hellboy 99 • Hellboy u paklu • 352 stranica • Kolor • 230 x 305 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Mike Mignola • Crtež Mike Mignola • Prijevod Darko Macan • Lektura i redaktura Marko Šunjić • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 31.10.2020. • Cijena 250 Kn

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/hellboy-99-hellboy-u-paklu/664/

Trouble will find me

ivanl
Advanced Member11214 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 31/10/2020 :  15:14:26  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Zakon!
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
1009 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 31/10/2020 :  21:16:47  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Zadnji Hellboy! Awwwww... kako je lijep! Kako je dobar!! Kako je zakon ova naslovnica! Sav ostali Mignolaverse sam downloadao ali Hellboya nisam htio nego čekam, čekam, čekam da Fibra objavi pa da konačno dođe u moje ruke Očekivanja su golema. Hellboy je i inače iznad svih, a u ovom zadnjem albumu se crtežu vraća Mignola i to ne može ne bit najbolje. Došle su duge zimske noći. Hellboy silazi u pakal. Nema srca, nema oka. Konačno će upoznat tatu i ostalu rodbinu..
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member4360 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 31/10/2020 :  22:38:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
Ovo se ceka
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
1009 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 23/11/2020 :  22:39:11  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ja dočekao! Evo dojmova (ima i manjih SPOILERA!!):
znači, ovo bi trebao biti zadnji Hellboy i kraj priče ali on to nije. Ovo je nekakav privremeni kraj Hellboya, nešto kao kad je Jordan otišao igrat bejzbol nakon osvajanja prva tri prstena. Pravi kraj je u B.P.R.D. - Devil you know i izvrstan je. Taj kraj povezuje sve niti i daje većinu odgovora. Ovaj ne. Koliko sam shvatio, ovo je osobni Hellboyev kraj koji je Mignola napisao kad se nakon nekoliko godina vratio crtanju. Tad je bio rekao da je zamislio pustolovine Hellboya u paklu jer je htio crtati samo ono što mu se sviđa, a ne i dosadne stvari koje upadaju u obične stripove situirane u stvarnom svijetu kao što su auti, moderne zgrade, telefoni, bla bla bla.
To u praksi znači da ovaj zadnji integrali prati Hellboyev put od pada u pakao do kraja u kojem Hellboy mic po mic rasturi sve i svrgne paklene glavešine. U praksi bi za tako nešto trebalo strip nakrcati masovnim scenama bitaka sa hordama paklenih vojski i slično, ali čini se da si Mignola nije htio komplicirati život pa Hellboy najčešće saznaje o velikim previranjima u paklu od sporednih likova dok sam većinom šeta paklom, razgovora sa njegovim raznim stanovnicima i ponekad se, ne baš nabrijano, potuče.

Zvuči kao čista prevara, zar ne? Ali nije.. Mignola se držao onog što mu dobro ide, znači crtanja raznih predjela pakla i njegovih stanovnika i to je na kraju ispalu jebeno. Strip je baš predivan, predivan, priča je konfuzna ali tužna i atmosferična, ima nešto suhog humara ali i romantike. Više je kao neka poema nego nabrijani superherojski strip kakav je Hellboy bio u početku. Većina bitnih stvari za radnju se otkriva u nekim sporednim razgovorima i nije lako odmah razlučiti tko tu koga i zašto, ali zato (kao i uvijek kod Hellboya) vuče na ponovna čitanja, da stvari bolje sjednu na mjesto. Makar će, kao i uvijek, sigurno ostati neke rupe jer Mignola zna pisati dosta aljkavo.

Konačan zaključak: ne znam.. dostojan kraj koji nije kraj, čudan strip i definitivno kapitalno izdanje. Mislim, lijep je strip, skoro nestvarno lijep. Ako je tako lijep, mora da je istinit, jer je istina = ljepota. A ako je lijep i istinit, onda mora da je i dobar! Tako da je to onda zaključak - Hellboy u paklu je dobar strip!

Edited by - pcoro on 23/11/2020 22:41:23
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
9018 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 23/11/2020 :  22:56:05  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Slabo je ovo po meni. Ne silazi se u Pakao kako bi se šetalo po njemu. Očekivao sam mnogo više.

Have mercy
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
1009 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 23/11/2020 :  23:19:24  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Znači, i dalje ti Šetač ostaje najbolji strip o šetnji

Edited by - pcoro on 23/11/2020 23:20:22
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
9018 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 23/11/2020 :  23:31:36  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Ovaj je originalan.
Moram pročitati ovaj B.R.P.D. Kažeš da je izvrstan.

Have mercy
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
1009 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/11/2020 :  17:15:52  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Misliš serijal ili kraj? Kraj BPRD je izvrstan, ali ne kao strip nego bas kao kraj. Jer strip je pomalo zbrzan, glavni scenarist je bio dao otkaz pa su BPRD u tri trejda završili Scott Allie i Mignola. Strip je dobar za čitat, ali meni je jos bolje sto je sve razriješeno i to na zadovoljavajuci način. Recimo, ja i ti bi se mogli nac u birtiji i ti bis mogao pitat - cek, jel dosao kraj svijeta? Jel ga izazvao Hellboy? Jel bila Hekata? a sta je bilo sa Abe Sapienom? A Raspucinom? Jel Roger imao ulogu? A sa Ogru Jahadom, onim heliopatskim bratstvom, sa Liz Sherman i ja bi ti mogao ispričat sve i oduševili bi se time i nazdravljali. Jer je sve zadovoljavajuce riješeno :-D

A ako nisi uopce citao BPRD, to je dug i dobar serijal. Pocme malo kilavo. Prvi trejd je vazan ali nije nesto, onda od treceg trejda - Plague of frogs počme glavna, a ajmo rec od šestog pa nadalje je meni vrhunski, uz neke padove. S tim da je ovo u biti glavni serijal Mignolaversea. U njemu se odbija glavna bitka u kojoj odjel BPRD pokusava sprijeciti kraj svijeta ali uz sav njihov trud, nakon svake njihove pobjede stvari postaju sve gore i gore..


Edited by - pcoro on 24/11/2020 17:17:10
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
1009 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/11/2020 :  17:36:31  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
A da se vratim temi: iako Hellboy vecinom stripa seta, na kraju ipak donosi važnu promjenu - u pakao se vraća nada. Tako da ovaj trejd ipak ima značaj u pogledu Hellboyeva svijeta. Definitivno smo ostali zakinuti za glavni tijek priče gdje je dosta toga ostalo neprikazano, ali realno bi to sve bile nekakve zamorne borbe, nešto puno puta viđeno pa o ne gubimo puno sto se to nije detaljnije razrađivalo. Umjesto toga, u prvi plan su gurnute minijature koje su ionaku uvijek bile srž Hellboya.

Recimo, ona priča o Praškom vampiru - ona je na prvi pogled najblesavija. Ali, ona zadnja scena - kad svećenik, dušebrižnik prokletima, zazvoni zvonom i otjera vampira koji se pretvori u šišmiša.. i kad kaže:
Slava Bogu što čak i ovdje, ovakav kakav sam, mogu nadvladati takvu neman. Želio bih samo da mi je sila tolika da mu pomognem shvatiti njegove zablude." a na idućoj sličici, šišmiš u bijegu na to posprdno kaže: HA!
znači, ta scena je baš ono najjače od Hellboya. Tu se vidi humor i ljubav koju Mignola ima za oba lika. A cijela ta epizoda ima hrpu takvih kul sitnica - onaj Hellboyev razgovor s duhovima u krčmi, pa pojava vampira, pa scene u Pragu, pa ta zvonjava i svita prokletog svećenika: sve je to najviša razina :-)

A opet, ima tu i golemih, spektakularnih scena, gdje se nije štedilo ni na vizualijama ni na osjećajima. Recimo, onaj kraj, sa Hellboyevom nevjestom, ma nije li to skoro na tragu Casablanke? :-)
I one fantastične završne scene, sa snijegom u paklu (!!!), zvonjavom zvona i golemim, jednookim, rogatim Hellboyem u plamenu..!

Pa scena kad onaj doktor brani Hellboya pred suđenicama. Pa onaj div što kuje Hellbojevu vojsku u uvodu.. ma milijon stvari. Realno, u ovih 250 stranica ima toliko atrakcija da se na kraju teško i sjetim o čem se zapavo tu radi


Edited by - pcoro on 24/11/2020 17:41:24
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
32880 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 24/11/2020 :  22:09:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Da ne citam spoilere sada, samo kratko pitanje - "moze" li se ovo citati bez 5. i 6. knjige prije toga? Mislim, da li je to smisleno?

Sesticu imam, ali me petica jos ceka da ju preuzmem, pa zato pitam... da li da procitam samo sestu ili i ovu.Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
1009 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/11/2020 :  22:19:16  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ja ne bi.. radnja nije povezana ali se nadovezuje na kraj šeste knjige. Pogotovo nemoj čitati šestu jer su ona i peta jedna priča. TJ peta i pola šeste su jedna priča + u šestoj ima nepovezanih kratkih priča koje možeš čitat kako bilo.
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
32880 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 24/11/2020 :  22:36:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

E, to se trazilo. Thanx! Nista, Ognjen ide na cekanje pa ce se citati nesto drugo (nema da nema).


Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.13 seconds. Snitz Forums 2000