Author |
Topic |
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 18/11/2020 : 21:14:46
|
Kako rekoh, kruške i jabuke... Kako uspoređivati Villu i Millera? Pa nikako pobogu... a tvrdnja da je Villa (iako, kako si rekao da mu je čist crtež), zanatlija, nikako ne stoji. Zanat je on davno 'ispekao', sad je maestro. Iako se taj epitet tako olako mnogima lijepi, posebice naravno u SBE. Oba su odlična, jedan je veliki plantažer jabuka a drugi krušaka. |
Los cukar na fritulama! |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
Posted - 18/11/2020 : 21:18:27
|
quote: Originally posted by izivko
U Millerovom Sin Cityju pamtiš svaku tablu, scenu; kadrovi se urezuju duboku u mozak i ostaju tamo dugo, neki i vječno.
U nozdrvama osjetiš smrad ulice, miris benzina, škripu kočnica, duboku zavaljen u mekanu kožu sjedala, dok se rasna mulatkinja spušta među tvoje međunožje; osjećaš snagu njenih butina kako te stežu oko pasa dok je držiš za oble guzove glave uronjene u čvrste grudi, mirišeš joj kosu; možeš ćaskati s konobaricom za šankom ispijajući svoj viski u oblaku dima od cigara; čuješ zvuk pucnja, miris baruta, udar zrna u grudi, lomljene kostiju, bol, okus krvi...
To ne osjetiš nigdje drugdje.
Poetično. Nego,kako nema? Kako ne osjetiš nigdje drugdje? A Zagor? Osim benzina , kočnica i kožnih sjedala... |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12731 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8557 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 18/11/2020 : 22:13:27
|
Sin City je Milerova izrazito autorska kreacija. Govoriti da bi ovaj strip neko bolje nacrtao je kao uzeti sliku Van Gogha i tvrditi da bi je bolje uradio, npr. Mersad Berber ili neki realista - suludo.
Može se govoriti o Milerovim crtačkim sposobnostima, uopšte. Od njega ima nebrojeno mnogo boljih, posebno talentovanijih crtača. Nedostatak talenta, Miler je znao da nadoknadi svojevrsnom crtačkom (stripovskom) inteligencijom. Čime god da je nadoknađivao, poenta je da je uspevao ponekad da nadoknadi i ostvari odličan rezultat, kao u Gradu greha.
Ako hoćemo da ga poredimo sa Claudiom Villom, najbolje je porediti Milerovog Daredevila sa Daredevilom koga je crtao Villa (protiv Kapetana Amerike). Scene akcije kod Milera su brze, sjajno montirane i koreografisane, dok kod Ville Daredevil i CA deluju tromo, nedovoljno dinamično, nepokretno i zamrznuto. Tek ponegde bolje, i to onda kad se ugleda na Milera.
Vila je bolji u tuširanju, realističnim senkama i naborima, ali time nekad i prikriva crtačke i anatomske greške, loša skraćenja i sl. što se često može videti na njegovim naslovnim ilustracijama, ali ne uoči svako, baš zbog lepog finiša. |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40474 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 18/11/2020 : 22:17:47
|
U Millerovom Sin Cityju pamtiš svaku tablu, scenu; kadrovi se urezuju duboku u mozak i ostaju tamo dugo, neki i vječno.
U nozdrvama osjetiš smrad ulice, miris benzina, škripu kočnica, duboku zavaljen u mekanu kožu sjedala, dok se rasna mulatkinja spušta među tvoje međunožje; osjećaš snagu njenih butina kako te stežu oko pasa dok je držiš za oble guzove glave uronjene u čvrste grudi, mirišeš joj kosu; možeš ćaskati s konobaricom za šankom ispijajući svoj viski u oblaku dima od cigara; čuješ zvuk pucnja, miris baruta, udar zrna u grudi, lomljene kostiju, bol, okus krvi...
Ne znam kolega sta si koristio dok si citao strip ali meni se isto bas dopao ali nisam osetio nista od toga. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
2005 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 18/11/2020 : 22:20:09
|
quote: Originally posted by sawitch
Ne znam kolega sta si koristio dok si citao strip ali meni se isto bas dopao ali nisam osetio nista od toga.
|
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
Tonto
Advanced Member
8536 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 18/11/2020 : 22:20:25
|
quote: Originally posted by alexts
Sin City je Milerova izrazito autorska kreacija. Govoriti da bi ovaj strip neko bolje nacrtao je kao uzeti sliku Van Gogha i tvrditi da bi je bolje uradio, npr. Mersad Berber ili neki realista - suludo.
Može se govoriti o Milerovim crtačkim sposobnostima, uopšte. Od njega ima nebrojeno mnogo boljih, posebno talentovanijih crtača. Nedostatak talenta, Miler je znao da nadoknadi svojevrsnom crtačkom (stripovskom) inteligencijom. Čime god da je nadoknađivao, poenta je da je uspevao ponekad da nadoknadi i ostvari odličan rezultat, kao u Gradu greha.
Ako hoćemo da ga poredimo sa Claudiom Villom, najbolje je porediti Milerovog Daredevila sa Daredevilom koga je crtao Villa (protiv Kapetana Amerike). Scene akcije kod Milera su brze, sjajno montirane i koreografisane, dok kod Ville Daredevil i CA deluju tromo, nedovoljno dinamično, nepokretno i zamrznuto. Tek ponegde bolje, i to onda kad se ugleda na Milera.
Vila je bolji u tuširanju, realističnim senkama i naborima, ali time nekad i prikriva crtačke i anatomske greške, loša skraćenja i sl. što se često može videti na njegovim naslovnim ilustracijama, ali ne uoči svako, baš zbog lepog finiša.
Da, Villa ima onu Rossovsku statičnost karakterističnu za foto referenciranje... |
The less I have the more I am a happy man |
Edited by - Tonto on 18/11/2020 22:21:59 |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10408 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40474 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 18/11/2020 : 22:23:42
|
Vila je bolji u tuširanju, realističnim senkama i naborima, ali time nekad i prikriva crtačke i anatomske greške, loša skraćenja i sl. što se često može videti na njegovim naslovnim ilustracijama, ali ne uoči svako, baš zbog lepog finiša.
Kod Milera u Sin Cityu sam dosta puta morao pomuciti da skontam sta je na slici. Zatim ne postoji uopste srazmera izmedju delova tela, ljudi i stvari uopste, jednostavno ne lici taj crtez ninasta. Ali, kadriranje je majstorsko, ideja za crtez je takodje top. Ali dzaba sve kada ne vidis nista. Mislim da bi ovde legao crtez kao u Zatamnjenju recimo. Ili neki od onih jasnih sa kraja knjiga. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8190 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 18/11/2020 : 23:22:52
|
crtača koji će nacrtati savršen crtež, pogoditi anatomiju, složiti masovnu scenu, perspektivu.... ima nebrojeno puno i to jest talent, slažem se ali ovo što ima miller... sposobnost da ovako originalno stvori atmosferu, da crta kako nikad prije nije viđeno, da izivku dočara mirise :) - to malo crtača ima na toj tankoj crti se dijeli umjetnost od zanata i to je talent onaj rijetke vrste |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 19/11/2020 : 00:13:55
|
Jbt, ali nisam znao da se mantil zove baloner. Jedan od smesnijih izraza :)
I kod nas je tako. :)
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 19/11/2020 : 00:25:30
|
Villa je super za naslovnice, pa cak i za ono unutar korica u SBE, ali covjek nazalost ima problema sa proporcima, i glupo bi bilo uopste porediti ta dva crteza, Villu i Millera. Ne pricaju isti jezik.
Kako je samo From Hell popljuvan sto se crteza tice, a strip je to koji je iznad stripa, ali bogami, da ga je crtao npr. Villa, ja ne znam na sta bi to licilo i da li uopste imalo smisla. Ili da Villa crta umjesto Larceneta.... uozbiljite se!
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
logo111
Senior Member
Croatia
2841 Posts
Member since 11/09/2016 |
Posted - 19/11/2020 : 07:30:11
|
Kolega drago mi je za tvoje impresije Millerovim crtežom
Bojim se, da kad bi pročitao nekog dobrog Villinog Texa, da bi se na konju iz Njemačke vratio |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 19/11/2020 : 09:01:34
|
Svi smo mi školovali Texa, Zagora i DD. Samo su se neki usudili da bace pogled i na druge stvari. Dok su neki ostali verni junacima iz detinjstva bez da probaju išta drugačije. Aleks nacrtao, Izivko obojio, nema su tu šta više dodati. |
Resistance is futile. |
|
|
vukozec
Advanced Member
4978 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 19/11/2020 : 09:28:02
|
Više volim crtež koji traži više mašte i od autora i od (još važnije) čitatelja. To je jedna od glavnih odlika stripa: apstrakcija potiče naš mozak da sam interpretira, popunjava praznine, a ostavlja i više prostora za identifikaciju. Scott McCloud je to lijepo objasnio.
Za gledanje realističnih slika gleda se igrani film, strip ima drugačiju ulogu. |
|
|
cerichus
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1633 Posts
Member since 01/02/2007 |
Posted - 19/11/2020 : 10:22:12
|
Ako ćemo o crtežu, pa uzmite samo Prata za primjer. Svi će se složiti da je riječ o jednom od najboljih strip-autora ikad, a crtež ništa posebno. Treba razlikovati autorstvo od zanatstva. |
Elvis has just left the building! |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
Posted - 19/11/2020 : 10:42:17
|
quote: Originally posted by vukozec
Više volim crtež koji traži više mašte i od autora i od (još važnije) čitatelja. To je jedna od glavnih odlika stripa: apstrakcija potiče naš mozak da sam interpretira, popunjava praznine, a ostavlja i više prostora za identifikaciju. Scott McCloud je to lijepo objasnio.
Za gledanje realističnih slika gleda se igrani film, strip ima drugačiju ulogu.
Ne bi rekao. Film je skroz drugi medij. Realisticno nacrtanog stripa sto se tice, pa, to je bas specijalni i posebni 'film' dozivljaj svakog citatelja, sto lijepse nacrtan to bolje. Ako je i prica dobra poklopljena s dobrim crtezom, kud ces bolje... Osim toga po meni je strip primarno vizualni dozivljaj. Oko trazi lijep impresij. |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12731 Posts
Posted - 19/11/2020 : 12:43:39
|
quote: Originally posted by logo111
Kolega drago mi je za tvoje impresije Millerovim crtežom
Bojim se, da kad bi pročitao nekog dobrog Villinog Texa, da bi se na konju iz Njemačke vratio
Ja, Tex i Stara kamila smo stari znanci, godinama smo skupa jahali. Poznajemo svaku rupu na Zapadu, od Texasa do Kanade. Pojeli smo krda sočnih bifteka debelih 2 prsta i prekrivenih brdima zlaćanih krumpirića. Sve to obilno zalivali kriglama piva s puno pjene i sladili se tortama od jabuka. Nikad nismo bježali od dobre tučnjave a svirku naših klarineta prepoznaju i istočno i zapadno od Pekosa. I danas kad mi je teško zovnem Noćnog orla, Srebrnu kosu, Malog sokola i Tiger Jacka. A oni se odmah bacaju u sedla i hitaju u pomoć...
Texa uzmem u ruke kad vidim da su ga radila braća Cestaro, Villa me odbija od njega. |
Have mercy |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12731 Posts
Posted - 19/11/2020 : 13:08:22
|
Ne znam kolega sta si koristio dok si citao strip ali meni se isto bas dopao ali nisam osetio nista od toga.
Nisi do kraja pročitao. quote: Izivko ima 3D izdanje Sin Cityja, plus što nema koronu pa osjeća mirise.
Bio sam 10 dana i bez mirisa ali rekoše mi da sam negativan. Zajebano |
Have mercy |
|
|
karuro
New Member
119 Posts
Member since 29/06/2019 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47297 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 19/11/2020 : 19:24:57
|
Markos je nadmašija samog sebe ovim izdanjem. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2538 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia