forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 GOLCONDA / MAGIČNI VETAR #3 (epizode 7-9)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Golconda
Average Member

Serbia
567 Posts

Member since 23/08/2019

Posted - 16/12/2020 : 16:17:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Golconda's Homepage  Send Golconda a Private Message  Reply with Quote
GOLCONDA / MAGIČNI VETAR #3 (epizode 7-9)

U prodaji! Promo cena u prvih 15 dana - 1100 dinara, kasnije 1300.

Od danas u knjižarama Put do knjige, Alan Ford i Darkwoodu, u narednih par dana i na ostalim mestima.

Za narudžbe preko našeg sajta www.golconda.rs poštarina je besplatna za kupce iz Srbije.

FACEBOOK | INSTAGRAM | WEB

Edited by - Golconda on 24/02/2021 20:56:00

cronos six
Advanced Member

Serbia
7916 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 16/12/2020 : 17:37:53  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message  Reply with Quote

Juznjak!
Tex Willer.
Go to Top of Page

jasar123
Starting Member

81 Posts

Member since 22/02/2008

Posted - 18/12/2020 : 13:30:34  Show Profile Show Extended Profile  Send jasar123 a Private Message  Reply with Quote
Iako i dalje smatram da je trebala druga naslovnica da ide na korice, moram da priznam da ovoj baš paše ovoj dizajn (crna boja i crne vrane se super slažu) .

Inače dizajn Magičnog je super, jedina mala zamerka nije tačka posle broja na hrbatu, nego to što nema, kao kod Julije, lik glavnog junaka na zadnjoj korici.

Kad već piše ono "Ja sam Magični Vetar..." trebalo je staviti i njegov lik tu. To mi se uvek dopadalo kod liberius-ovog dizajna i kod Julije. Kod priča negde i razumljivo što toga nema pošto je to serijal bez glavnog lika. Eto, nadam se da će kod nekih drugih budućih bonelija koje budete radili toga biti.

Uzgred,pošto ću uzeti ova 2 magična tek za desetak dana, koje 2 naslovnice će biti na koricama 4. i 12. knjige?
Go to Top of Page

goksi
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 19/12/2020 : 00:40:16  Show Profile Show Extended Profile  Send goksi a Private Message  Reply with Quote
Skroz dobar tempo. Nadam se da će se kupovati i održati.
Go to Top of Page

koze123
Average Member

932 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 22/12/2020 : 21:16:00  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Jedva sam čekao da mi stigne MV #3 kako bih mogao da se bacim na čitanje 6. i 7. epizode odjednom, bez cepkanja. I naravno nisam izdržao, pa sam krenuo pre dva dana da čitam epizodu Dugi nož i danas čim sam uzeo trojku u ruke sam krenuo sa nastavkom. Tako da, utisci o toj priči, objedinjeni ovde:

Magični Vetar #6: Dugi nož
Magični Vetar #7: Zmijski sin

Scenario: Manfredi
Crtež: Barbati i Ramela

Prva dvodelna priča u serijalu o MV, i to kakva! Iako sam ja generalno više ljubitelj priča iz jednog dela, ovde se baš lepo vidi kako Manfredi zna da lepo rasloji priču i da učini da 200 stranica izgledaju kao 100. Odlična struktura priče, počinje šokantno i dešava se prva velika promena u serijalu (odn. smrt jednog važnog lika), tako da se više ne osećamo kao da stvari stoje u mestu, što smatram za manu nekih drugih stripova (npr. Julije, ma koliko je voleo i smatrao izuzetnim stripom). Taj sjajni početak propraćen je blagim humorom i sporim, ali opet zanimljivim uvodom u priču, gde Ned i Po započinju jednu novu avanturu, povezanu sa indijanskom mitologijom. Ova mitologija je u skladu sa starim i zlim božanstvima, te ima i primese kosmičkog horora (naravno samo u obrisima), posebno što je akcenat na zmiji kao simbolu zla.

Priča postaje sve interesantnija i krajem prvog dela toliko napeta da se stranice same okreću, pa mi je i ovo dvodnevno čekanje sledeće knjige jako teško palo. Tu se pred kraj prvog dela priča deli na dve strane: Ned koji ide na jednu stranu, u potragu za Bonomom, a Po ostaje na drugom mestu, zarobljen u gradu i okružen Hoganovim ljudima. Koliko god voleo natprirodno, možda mi je ovaj deo sa Poom bio i interesantniji i dinamičniji, napetiji, a atmosfera gradića noću i šunjanja pored stražara je besprekorna. Poslednji sukob Magičnog Vetra i Bonoma je spektakularan, posebno scena kada Dambala pokazuje svoje pravo lice: odvratno i zastrašujuće, odlazak još jedan korak dalje kada je u pitanju horor u ovom serijalu.

Barbati i Ramela su stvarno za svaku pohvalu, crtež je izuzetan, detaljan i maštovit, atmosferičan i dinamičan. Posebno pomenuti kraj sa zmijom i trenutak kad MV ulazi u zmijsko leglo, gde je okružen ptičurinama. Baš je lepo videti ovaj dvojac na crtežu, što je veliki kompliment kada uzmemo u obzir koja se sve imena pojavljuju. Jako dobra epizoda sa zanimljivom horor tematikom, i ponovno uplitanje Hogana mi je uvek interesantno, posebno sada kada predstavlja sporednog lika, odn. "negativca iz senke". Vredelo je čekati, nikako ovo ne treba cepkati i čitati iz delova.

P:8 S:8 C:9 N:6 - 81%

Edited by - koze123 on 22/12/2020 21:17:02
Go to Top of Page

koze123
Average Member

932 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 24/12/2020 : 19:55:58  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Magični Vetar #8: Vendigo

Scenario: Manfredi
Crtež: Frizenda

Uf kakvo je uživanje bilo čitati ovu priču! Priča koja je van bilo kakvog kontinuiteta, Ned i Po se nalaze u mećavi i nabasaju na napušteno indijansko selo, gde odluče da provedu noć pošto se Po ne oseća dobro. Pre toga imamo nekih 20tak stranica uvoda sa totalno nepoznatim likovima, gde nam se polako prikazuje izolovanost čitavog predela i horora koji obitava u šumi - u formi kanibalističkog čudovišta, Vendiga. Iako prvi put viđamo ove likove, ovaj uvod je bio izuzetno dobar, tačno me je zaintrigirao i postavio teren za avanturu koja predstoji.

Za besprekornu snežnu atmosferu zadužen je Frizenda koji je na apsolutno fenomenalan način prikazao izolovanost šume i čitavog predela, horor Vendiga koji može da vreba iza svakog drveta, a ono što posebno doprinosi čitavoj atmosferi je genijalno kadriranje. Kao da se nalazimo u toj ledenoj zimi i osećamo miris drveća, dok oluja udara u grane i lomi sve pred sobom. Dakle, crtež je čista desetka!

Sama priča je izuzetno zabavna i dobro osmišljena, uz niz avantura i događaja koji se povezuju sa šamanom kepecom koji za robove uzima ljude kako bi izgradio novo selo i započeo novo pleme u napuštenoj šumi. Ta radnja je veoma dobro preklopljena sa osnovnom pričom o Vendigu. Nemam nikakve zamerke na ovu priču, pravo uživanje i jako, jako dobro kombinovanje elemenata horora sa vesternom (kao i uvek kod MV), no meni je posebno bila interesantna tematika i legenda o Vendigu, koju sam do sada video na više mesta. Svima koji nisu, iz srca preporučujem Blekvudovu pripovetku "Vendigo" koja se može bavaiti u zbirci priča "Vrbe" koju je izdao Orfelin. Pročitao sam je više puta i baš uživao u njoj, naravno ona je dosta strašnija od MV, ali izolovanost junaka je besprekorno prikazana u obe verzije. A da ne pominjem kako se u toj knjizi nalazi i najstrašnija horor priča koju sam čitao - Vrbe.

P:10 S:10 C:10 N:8 - 98%
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 24/12/2020 : 20:10:27  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Možeš kopirati na recenziju, šteta da se ovaj komentar izgubi. :)

https://www.stripovi.com/recenzije/magicni-vetar-mv-lib-3b-windigo/334/
Go to Top of Page

koze123
Average Member

932 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 24/12/2020 : 20:44:06  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Možeš kopirati na recenziju, šteta da se ovaj komentar izgubi. :)

https://www.stripovi.com/recenzije/magicni-vetar-mv-lib-3b-windigo/334/

Uvek to zaboravim da uradim, evo sad sam prekopirao, hvala na pdosetniku!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8028 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/11/2021 : 21:43:19  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Primedba:

U predgovoru epizode Vendigo piše:
"neki njegovo ime izgovaraju kao Vendigo, mada je ime pod kojim ga mi pominjemo daleko rasprostranjenije"

??
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 08/11/2021 : 02:44:15  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Kakve su ti price alexts, daj neki osvrt ili ostavi komentar i ocene ispod recenzije.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 15/01/2022 : 21:55:35  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
#6/#7 Dugi nož/Zmijski sin
Manfredi/Ramella-Barbati

Dosta dobra prica, ambiciozna. Kao i sve epizode Magicnog do sada prica ima delove koji bas dobro funkcionisu i delove koji ne (kao sto je uvek zbrzana i nedovoljno efektna zavrsnica). Lik ludog povampirenog juznjackog generala je izuzetno dobra ideja, scene flesbeka iz logora su odlicne (podseca me pomalo na sjajnu atmosferu koju je napravio Serdjo Leone u logoraskoj sekvenci u Dobar, los, zao) takodje i to razdvajanje price da Magicni juri Bomonta na groblju i kasnije, a Po da pokusava da raksrinka Hogana i njegove saradnike, ali nesot tu fali da zada poslednji udarac efektnosti i odousevljenosti price. Motivacija a jos vise ciljevi Bomonta su prilicno nejasni, nepotrebno su ubaceni oni Indijanci njegovi pomocnici, njegov zavrsni obracun sa Magicnim je poceo odlicno sa transformacijom u zmiju i odsecanjem samom sebi glave, ali opet je falio neki duzi i ubedljiviji obracun sa njim. Vidi se ambicioznost price, vidi se da je pokusana da bude ispricana zanimljivo i sve to stoji i ima dosta dobrih elemenata ali me strasno nervira to sto nema te efektnosti i toga da te odusevi na kraju.

Davno sam citao epizode iz knjige #8 i #9 i one su me tada odusevile, nadam se da ce i sada kada dodjem do njih ostaviti tako jak i dobar utisak kao sto su pre mnogo godina.

Prica: 8
Scenario: 7
Crtez: 8
Naslovne strane: 9

78%
-------------------------

#8 Vendigo
Manfredi/Frisenda

Posle par solidnih epizoda evo jedne iznad proseka. Vendigo je skoro pa odlicna epizoda. Vec sam znao za Vendiga iz Zagorovog serijala ali taj prikaz Vendiga i ovaj se jako razlikuju i Manfredijev je vise utemeljen u pravom predanju i legendama dok je Bosseli vise masti pustio na volju i od Vendiga napravio nesto svoje.

Prvo sto treba pohvaliti jeste crtez, osecaj za dinamiku i kontinuitet akcije se bez greske prenosi iz kadra u kadar (tu pogotovo mislim na pad Indijanca niz padinu pa u reku pri pocetku epizode). Sto se tice scenarija opet se Magicni prelako oslobodio zastrasujuceg glavnog negativca, ali ovde je to donekle opravdano iz dva razloga jer je 1.) Po unistio ledeni kip u pecini sto je verovatno uticalo na to da glavni Vendigo krene da gubi snagu i da se ta moc pretvaranja u Vendiga tada pocela da prebacuje na cerku poglavice i 2.) jer su Vendigo i Magicni upali u ledenu vodu a vise puta je receno da se Vendigo plasi vode i gubi snagu u vodi. Nije mi los ni taj obrat na kraju da ona Indijanka postaje novi Vendigo i da je Po sredi. Takodje pohvale za izgled Indijanca kepeca koji je pljunuti Pingvin (De Vito) iz Batman Returns. Vidim da mnogima smeta ,,homoseksualna" scena izmedju Poa i Neda, ali je ona potpuno logicna kako drugacije da Ned zagreje Poa, a i ispala je fino komicna situacija kad se Po ujutru probudio. Podsetilo me na scenu izmedju Stiva Martina i Dzona Kendija iz filma Planes, Traines and Automobiles. Inace clan Ivan Liverpool je lepo naveo u kojim jos epizodama likovi pribegavaju istoj metodi da spasu jedni druge od smrzavanja.

E sad jeste ostalo nejasno zasto Pingvin zivi tamo sa onim indijankama, koja je motivacija poglavičine kći, zasto je ona poželela da bude Vendigo, ali nekako u celoj akciji i atmosferi price te stvari postaju nebitne i ne smetaju za citanje i uzivanje u prici. Mozda je mom utisku doprinelo i klimatsko stanje koje sam zatekao pogledavsi kroz prozor, sneg veje u Beogradu, temperatura je -2 Celzijusa a subjektivni osecaj -6. Prelepo.

Naslovnica jeste minimalisticka i mislim da je to namerno uradjeno a ne iz lenjosti Andree Venturija. Belina i sneg prikazuju izolovanost i usamljenost, Magicni zabezeknuto gleda u saku cudovista kog smo i mi tek pred kraj epizode videli u svojoj punoj monstruoznosti, tako da je po meni ovo jako dobra naslovna strana.

Prica: 8
Scenario: 7
Crtez: 10
Naslovna strana: 9

84%
--------------------------------------

Osvrt za Kameno lice / Kosturi u temi za knjigu #4 jer je u pitanju dvodelna epizoda.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000