Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 19/06/2021 : 09:23:47
|
quote: Originally posted by alexts
Zar je Fibrin Rip Kirbi bio odraz kiča i neukusa?
Paaaa… da. Tu sam bio pogrijesio. |
Trouble will find me |
|
|
Dexters
Senior Member
Croatia
1526 Posts
Member since 05/08/2018 |
Posted - 19/06/2021 : 09:31:52
|
Žaliti se na Munken, mislim ukusi su ukusi bla bla, ali brate mili- ako ne znaš što valja, znaš što je skupo. |
Edited by - Dexters on 19/06/2021 09:32:51 |
|
|
KOMIKO
Senior Member
Serbia
1950 Posts
Member since 05/02/2012 |
Posted - 19/06/2021 : 09:33:10
|
Zeznuto je s papirom. Nekada su bitne stvari u koliziji - kontrast, otisak, detalji crteža, fini prelazi, ferlauf, da ne govorimo o manje bitnim poput taktilnog doživljaja, voluminoznosti, savitljivosti, težine... Neki od meni najboljih premazanih papira kao što su Condatt Matt Périgord ili Munken Pure uz jedan materijal budu savršeni, uz neki drugi baš i ne. Kod kolora. Kod crno-bele štampe zavisi najviše od vrste crteža, je li oštar linijski ili ima prelaze, lavir, tuš. |
www.komiko.rs www.zlatnodoba.com info@komiko.rs |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 19/06/2021 : 09:40:56
|
quote: Originally posted by Markos
Paaaa… da. Tu sam bio pogrijesio.
zar nisu reprinti islu u mat varijanti? nego, kad pricamo o papiru, neveazano za alvara al vezano za papir . ako mogu deblji stripovi da idu u blast papiru, stranci u raju imaju neki cvrsci papir pa strip tezi da se zatvori kada se otovori. malo me to smara |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 19/06/2021 : 09:57:37
|
quote: Originally posted by kasper
Paaaa… da. Tu sam bio pogrijesio.
zar nisu reprinti islu u mat varijanti? nego, kad pricamo o papiru, neveazano za alvara al vezano za papir . ako mogu deblji stripovi da idu u blast papiru, stranci u raju imaju neki cvrsci papir pa strip tezi da se zatvori kada se otovori. malo me to smara
Nisu isli, nisam htio mijenjati.
Blast papir je doslovno isti kao i na Strancima. Doslovno. Samo je problem što je mali format i što su stavili arak od 32 stranice, a ne 16. I onda ispadne krut kod listanja:( |
Trouble will find me |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 19/06/2021 : 09:59:40
|
quote: Originally posted by Dexters
Žaliti se na Munken, mislim ukusi su ukusi bla bla, ali brate mili- ako ne znaš što valja, znaš što je skupo.
Ma nemaju ljudi iskustva i ne kuže da je recimo papir u ovom Alvaru više nego duplo skuplji nego papir u Rip Kirbyju. |
Trouble will find me |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 19/06/2021 : 10:02:26
|
quote: Originally posted by KOMIKO
Zeznuto je s papirom. Nekada su bitne stvari u koliziji - kontrast, otisak, detalji crteža, fini prelazi, ferlauf, da ne govorimo o manje bitnim poput taktilnog doživljaja, voluminoznosti, savitljivosti, težine... Neki od meni najboljih premazanih papira kao što su Condatt Matt Périgord ili Munken Pure uz jedan materijal budu savršeni, uz neki drugi baš i ne. Kod kolora. Kod crno-bele štampe zavisi najviše od vrste crteža, je li oštar linijski ili ima prelaze, lavir, tuš.
Pa da, treba uzeti u obzir crtez i sve ostale parametre i onda sukladno tome izabrati papir za svaki strip posebno, a ne stavljati sve redom na sve isti papir, to je besmisleno. |
Trouble will find me |
|
|
john connor
Senior Member
Serbia
2704 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 19/06/2021 : 11:02:24
|
quote: Originally posted by KOMIKO
Zeznuto je s papirom. Nekada su bitne stvari u koliziji - kontrast, otisak, detalji crteža, fini prelazi, ferlauf, da ne govorimo o manje bitnim poput taktilnog doživljaja, voluminoznosti, savitljivosti, težine... Neki od meni najboljih premazanih papira kao što su Condatt Matt Périgord ili Munken Pure uz jedan materijal budu savršeni, uz neki drugi baš i ne. Kod kolora. Kod crno-bele štampe zavisi najviše od vrste crteža, je li oštar linijski ili ima prelaze, lavir, tuš.
Pa da, treba uzeti u obzir crtez i sve ostale parametre i onda sukladno tome izabrati papir za svaki strip posebno, a ne stavljati sve redom na sve isti papir, to je besmisleno.
Pametno, ali koliko izdavaca to radi... |
|
|
verab
Senior Member
Croatia
2752 Posts
Member since 22/01/2015 |
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4314 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 19/06/2021 : 12:52:18
|
quote: Originally posted by BeaGea Jel to onakav papir kakav je i kod Drakule (prvog izdanja)?
Jok, malo je deblji ali u ovom formatu se to ne osjeti toliko da bi smetalo. Da je format manji bila bi to sasvim druga priča. Osim toga, ako se dobro sjećam papir u prvom Drakuli je bio ultratanak i fantazija za listati (najbolji ikad!) ali imao je manu da se zbog toga na mjestima vidjela sjena od stražnje stranice.
quote: Originally posted by Tonto
Meni osobno c/b crtez izgleda puno bolje na sjajnom papiru, bice da nemam ukusa... ne djelimo svi jakijeve fetise.
Šališ se. Meni je Alvar na bijelom papiru potpuno neprikladan za atmosferu i ambijent samog stripa. Nema dušu; kao da čitam na tabletu. Npr u spomenutom Blastu je sasvim prikladan, slično bi mi bilo i da se radi o nekom modernijem c/b stripu sa drugačijim ugođajem (neki SF ili slice of life...) Dok papir za argentinčane koji su stilski uglavnom mračnijeg i arhaičnijeg utiska jednostavno zahtjeva biti žut i pergamentast. |
Bok, kako si.
|
|
|
Tonto
Advanced Member
8303 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 19/06/2021 : 13:05:21
|
Ne salim se. Stripovi gdje veliku ulogu igraju kontrasti poput chaboutea, zezelja ili giardinovog sam pezza meni bolje izgledaju na sjajnom papiru. ...a uostalom da sam birao papir za svog ukletog viteza bio bi bas onakav kakav je. |
The less I have the more I am a happy man |
Edited by - Tonto on 19/06/2021 13:06:05 |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4314 Posts
Posted - 19/06/2021 : 13:25:40
|
E pa o tome baš i govorim, mislim da sam baš za Chaboutea nekad davno komentirao da mi paše taj bijeli papir. Da je mrvicu manje sjajan ne bi škodilo ali nema veze.
Isto vrijedi i za hladnog i pomalo rigidnog Žeželja i rekao bih da bi njemu žuti papir čak i škodio. "Industrial" i moderni stil jednostavno ne pašu na žuto.
btw nisam nit znao da si crtao Ukletog viteza Čitao sam samo prvi dio tako da ću baš bacit oko. |
Bok, kako si.
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 19/06/2021 : 13:40:43
|
Ma moze biti bijeli i premazni, nije to problem, samo ne smije biti ful sjajni glatki, kao u rip kirbyju ili chabouteu, jer on ima veliki odsjaj. Dakle, kao papir kojeg sam stavio u npr Sam Pezza ili Toppija ili Perramusa, on je super. |
Trouble will find me |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4314 Posts
Posted - 19/06/2021 : 14:12:30
|
Istina, jučer sam počeo čitati Perramusa uz svjetlost lampe i papir je baš prikladan uz taj mekani lavirani tuš. Nula odsjaja, odličan! |
Bok, kako si.
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 19/06/2021 : 14:45:07
|
Ma moze biti bijeli i premazni, nije to problem, samo ne smije biti ful sjajni glatki, kao u rip kirbyju ili chabouteu, jer on ima veliki odsjaj. Dakle, kao papir kojeg sam stavio u npr Sam Pezza ili Toppija ili Perramusa, on je super.
Da ne bude zabune, pomenuo sam Ripa, jer mi trenutno pao na pamet, ali i ja preferiram beli, premazni sa što manjim odsjajem (koji samo smeta, u krajnjoj liniji). Ni u prvom postu nisam rekao "sjajni". |
|
|
Tonto
Advanced Member
8303 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 19/06/2021 : 17:01:19
|
Dobro ljudi sta je ovo? Ukrali ste mi fetiš:) Sad odjedanput svi pričaju samo o papiru a stripove niko ni ne spominje. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 19/06/2021 : 17:27:07
|
quote: Originally posted by jaki Sad odjedanput svi pričaju samo o papiru a stripove niko ni ne spominje.
Ne javljaj se Vaderu.
Zbog tebe je Marko priša na “dark side”. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 19/06/2021 : 18:04:09
|
Ja se slažem da sjaj smeta, ali što ću ja kad mi ne smeta što mi smeta.
Iskusni znaju kako se drži strip u odnosu na izvor svetla i nema odsjaja. |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2142 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 19/06/2021 : 18:43:14
|
Iskusni znaju kako se drži strip u odnosu na izvor svetla i nema odsjaja.
Strip se drži pod uglom od 62° u odnosu na izvor svetla, pri čemu je glava udaljena 30 cm od knjige a pogled pod uglom od 85° u odnosu na centar stranice. A možete da uzmete i mat papir kakav je kod Alvara i uživate iz svih uglova |
Resistance is futile. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 19/06/2021 : 20:07:42
|
quote: Originally posted by borg
Iskusni znaju kako se drži strip u odnosu na izvor svetla i nema odsjaja.
Strip se drži pod uglom od 62° u odnosu na izvor svetla, pri čemu je glava udaljena 30 cm od knjige a pogled pod uglom od 85° u odnosu na centar stranice. A možete da uzmete i mat papir kakav je kod Alvara i uživate iz svih uglova
Zar jedini ugao nije 90°? Strip na stolu, čovek na stolici. Sa tom veličinom, nije baš zgodan za manipulaciju.
Papir, ako ne žuti od protoka vremena ili se suši od suvog vazduha, ili savija od vlažnog, onda je dobar. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40319 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 24/06/2021 : 22:54:42
|
Upravo sam procitao Alvara pa da dam komentare.. Strip je dobar ali mi uopste nije jasna ta fasciniranost Alvarom. Stekao sam utisak da je to neki kult i ne nalazim opravdanje za takav epitet. Meni je ovde najjaci kvalitet samog izdanja. To je neopisivo dobro.. Papir je jednostavno savrsen za C/B strip. Pojma nemam koji je niti kako uspe da bude tako dobar a lagan ali ovo je, sto bi klinci rekli brutalno!!! |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
johnhartson
Senior Member
Serbia
2814 Posts
Member since 17/10/2003 |
Posted - 29/06/2021 : 15:56:36
|
Upravo dobio Alvara i Perramusa.
Stvarno spektakularna izdanja. Alvar je verovatno najbolje izdanje nekog stripa koje sam ikad video ili drzao u rukama. Ne znam ni sa cim bih mogao da ga uporedim. Nadam se da ce se odluka da tiraz bude cak 750 primeraka ispostaviti dobrom u poslovnom smislu te da ce biti jos ovakvih izdanja.
|
Until the colour of a man's skin is of no more significance than the colour of his eyes - dis a war |
|
|
Topic |
|