Author |
Topic |
Kerempir
Senior Member
1607 Posts
Member since 09/10/2018 |
Posted - 20/10/2022 : 13:04:58
|
quote: Originally posted by Paka01
@all_ba: Možeš li postavit nekakav preview, barem 6-7 stranica da vidimo kako konkretno izgleda strip, bar tih par početnih da se može pročitati? Dvojim bi li kupio ili ne... S jedne strane mi super izgleda sve skupa, kako crtež, tako i sama knjiga, no bojim se da će me ubiti od dosade kad budem čitao.
Cijenim Zagorku ali realno Grička vještica je domaća sapunica, zapravo me čudi da se nitko još nije primio tv ekranizacije. Maurović kojeg isto cijenim je prebacio sapunicu u strip format. Ovo spominjem samo što se tiče radnje da znaš što očekivati. Davno sam čitao i knjige i strip u modroj lasti ( od nekog drugog autora)
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 20/10/2022 : 13:07:04
|
quote: Originally posted by jaki
A jebate,sad ispada da samo ja žugam... Svi koji su vidjeli izdanje kažu da je odlično. Sad mi je samo čudno da radi ujednaćenosti nisu korišteni originali? Nema veze ,sad čekamo pravo Artist erdition Grička vještica
Tak je.
Artist edition. Sketchbook, pa slikarsku monografiju. ...
Nazvat Duplog za savjete i bok. Eto. Alija je pokrenuo lavinu.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12925 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 20/10/2022 : 14:40:02
|
quote: Originally posted by alexts
quote: Originally posted by Peyo
Iako se pozivalo na suradnju i pomoć u izradi knjige, tada i u međuvremenu (godinu i pol dana) nitko nije reagirao i obznanio gdje i kako je moguće doći do originala i najboljih skenova. Ne znam zašto se tek sada javljaju oni koji su to znali. Mogli su doprinijeti boljem izdanju.
Istina, Peyo me preteče. Zašto se posle godinu i po dana javljaju ljudi sa primedbama/informacijama, vezanim za moguće izvore korištenog materijala, kad je knjiga već izašla, a diskusija o pripremi knjige je na dva topika ovde bila toliko duga, da je čak i dosadila koliko se čekanje odužilo tj priprema?
Nije apsolutno nikakva tajna da se Maurovićeva ostavština čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Podaci o onome što čini ostavštinu javno su dostupni, putem kataloga NSK.
Meni ni u jednom trenutku nije palo na pamet da bi se netko upustio u izdavanje Maurovićevog djela, a da nije provjerio što se nalazi u NSK. Jednostavno se to podrazumijeva. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
|
dupli
Senior Member
Croatia
1044 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 20/10/2022 : 15:20:44
|
I tako sam ja kriv jer sam rekao: “Car je gol!”
Osjećam se prozvanim pa ću si dopustiti iznjeti svoje viđenje situacije.
Ne bih reagirao, ni ništa komentirao, jer svatko ima pravo raditi što hoće da sawitch nije tražio od all_ba da pojasni jel ima razlike ili ne između originala i remastera, a kao odgovor dobije nekakav tekst iz integrala. Čekaj malo, u kolekcionarskom, the best of, izdanju nema reprodukcije originalne table? A sigurno zna da ih ima, barem jedna, eno piše u tekstu. Nema veze. Postam link na originalnu tablu da sawitch i drugi koga zanima vide kako to izgleda i idemo dalje. KOMIKO je odmah reagirao. Očekivao sam eventualno da će all_ba nešto kratko komentirati, kako tih originala nema puno, da su pitali NSK pa su ih oni ili grad Zagreb odbili … Ali ne, totalna ignorancija mog i KOMIKOvog posta i zatrpavanje topica da to potone što dublje. Normalno da se odmah javlja sumnja u motive i namjere. A propaganda profesionalna, boli glava. To već smrdi na nepoštenu trgovačku praksu, a to organski ne podnosim. Postao sam što sam našao na webu, all_ba se počeo izvlačiti, Mr. Bushido ga je bez zle namjere stjerao u kut, all_ba je počeo sam sebi uskakati u usta i tako smo došli do kud smo došli. S tim da se u međuvremenu pokušava “kritične” postove naočigled zatrpati. Šeme da se ne zna što je u NSK ne pušim. Pitam se od kud im stari Večernjak iz kojeg su izvađene one izgubljene pasice? Činjenica je da bi s originalima sve duže trajalo, bilo kompliciranije i skuplje. Prava, doći do toga, platiti sken NSKu, a onda tek slijedi čišćenje tabli. Red veličine teže nego sa skenom iz Strip-Stripa. Ne smiješ zajebat, sve se vidi ... Ovako, leveli, thresholdi, blur i za sve možeš kriviti loše materijale. The best I can do, ali ono "kolekcionarsko, ultimativno ..." Je, potrošilo se hrpu vremena ali zatajiti postojanje originala u najmanju ruku nije fer.
Osim toga, cijelo ovo vrijeme me još nešto smeta ali do jutrošnjih franinih postova nisam uspjevao to sebi raščistiti i artikulirati.
Što je Maurović govorio onima koji su mu dolazili u pohode? “ I ti si se došao ogrebati o mene. “ E, to je ono što je all_ba napravio. Ogrebao se o Starog. I to je u redu. Ali, ima tu jedno veliko ALI. All_ba je slikar, s akademije, školovan. Upravo akademska, slikarska ekipa, pljuvala je po Starom cijeli život. Stari je zbog toga patio. Jako. Čitajte intervjue. I sad mu jedan iz akademije diže spomenik izdavanjem kolekcionarskog, the best of, izdanja na način da skenira najgore dostupne materijale i mukotrpno radi na tome tobože popravljajući i spašavajući stvar. Usprkos postojanju gomile savršeno očuvanih originala! Pa Stari bi ga ubio na mjestu! A ne samo to. U cijelu stvar su umiješani i oni koji su se već ogrebali o Staroga i pohode promocije slaveći sve to. Ono što je napravio frano bojajući original je divljaštvo, no dam se kladiti da bi mu Stari dao još dva originala, potapšao ga po glavi i rekao: “Evo ti mali pa se igraj.” Ali ovo kako se predstavlja i slavi ova “restauracija” od strane jednog akademskog slikara je omalovažavanje Starog i svega onoga što je u životu prošao i što ga je patilo. Da, ovim izdanjem se diže spomenik, ali ne Mauroviću, kako je razvidno iz većine komentara ovdje i izvještaja s promocija. Maurović je sveden na osnovno, tek toliko da ga ima. Crne fleke. U središtu je dizajn, tekstovi, osvrti, debela knjiga, skupi papir, ljudska potreba da se napravi nešto važno kako bi ego bio zadovoljan.
Za kraj, citirao bih franu.
“Kvaliteta otiska je zapravo savršena. Točno koliko i priprema.”
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10363 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 20/10/2022 : 16:40:08
|
Dajte, najte.
Darth Vader u obliku sotonističkog akademskog slikara koji koristi priliku da sebe upiše u povijest kroz najisplativiji biznis poput objavljivanja stripova.
Takav ne može ništa raditi iz ljubavi i koristi zadnji vlak da spriječi nekoga da nakon samo 60 godina objavi vrhunsko izdanje s originalima Maurovićeve Gričke vještice što je sveti gral, tj. vlažni snovi svakog starog i novog izdavača.
Mumbo-jumbo.
Budući da se pozivalo na Bosonin facebook profil bacio sam pogled na njega i ovo su postovi od 21.10.2021.
Iz ove prepiske otprije godinu dana vidljivo je da je izdavaču (i Krulčiću) bilo poznato da NSK ima dio originala (barem meni je iz prethodnih postova nejasno koliko, ali stekao sam utisak max. do 50%), ali da se izdavač odlučio na restauriranje skenova Strip stripa i dijelom Večernjaka za nedostajuće pasice.
Tako da to nije bila tajna, a i u Bosoni je objavljivana Grička.
Osobno sam, kako nemam drugog kompletnog izdanja GV smatrao kao prihvatljivim za kupnju minimalno razinu od Strip stripa.
Tako da nisam razočaran, iako bih jasno volio izdanje sa svim originalnim tablama, ali to se ne čini realnim. |
|
|
Shuckey
Average Member
Croatia
730 Posts
Member since 18/12/2008 |
Posted - 20/10/2022 : 16:53:36
|
Poslao sam upit u NSK. Zanimalo me radi li se o 312 polutabli (dvije pasice) ili o 312 pasica.
Poštovani g Bratanić,
ako je polutabla zapravo tabla onda mi imamo 312 tabli Maurovićeve "Gričke vještice". Većina tabli ima dvije pasice, obično po tri slike, tako da bi to bilo otprilike 624 pasice, ali molim vas uzmite u obzir da je to samo moja slobodna procjena jer je moguće da nisu tako strogo podijeljene. Maurović je neke rezao, neke lijepio, neke crtao veće, negdje je cijela pasica jedan crtež itd. Koliko mi je poznato posicom su se nazivali stripovi koji su izlazili u novinama dok su izlazili u kratkoj seriji (u pasici od nekoliko crteža) pri dnu novinske stranice. Dok je Grička uglavnom izlazila preko cijele novinske stranice u puno više slika. Tako da mi imamo svakako 312 tabli, a koliko je to točno pasica ili sličica možete i osobno provjeriti u našoj Grafičkoj zbirci na 2. katu. U nastavku vam šaljem njihove kontakt podatke jer ako bi željeli osobno pogledati crteže trebali bi se najaviti dan ranije kako bi vam kolegice pripremile građu!
Nadam se da smo vam barem malo pomogli. I slobodno me kontaktirajte ako su vam potrebne dodatne informacije.
Netko bi trebao otići i pogledati tih 312 jedinica građe. Ja ne mogu. Kontakt grafičke zbirke mogu proslijediti na PM.
Edit: tipfeleri |
Hrvoje Bratanic AKA Šuki |
Edited by - Shuckey on 20/10/2022 17:00:22 |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10236 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 20/10/2022 : 16:57:38
|
Je li ovo onaj isti "Strendž in d najt" Alija? |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
Edited by - NESVRSTANI on 20/10/2022 16:58:27 |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10363 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 20/10/2022 : 17:14:53
|
quote: Originally posted by Shuckey
Poslao sam upit u NSK. Zanimalo me radi li se o 312 polutabli (dvije pasice) ili o 312 pasica.
Poštovani g Bratanić,
ako je polutabla zapravo tabla onda mi imamo 312 tabli Maurovićeve "Gričke vještice". Većina tabli ima dvije pasice, obično po tri slike, tako da bi to bilo otprilike 624 pasice, ali molim vas uzmite u obzir da je to samo moja slobodna procjena jer je moguće da nisu tako strogo podijeljene. Maurović je neke rezao, neke lijepio, neke crtao veće, negdje je cijela pasica jedan crtež itd. Koliko mi je poznato posicom su se nazivali stripovi koji su izlazili u novinama dok su izlazili u kratkoj seriji (u pasici od nekoliko crteža) pri dnu novinske stranice. Dok je Grička uglavnom izlazila preko cijele novinske stranice u puno više slika. Tako da mi imamo svakako 312 tabli, a koliko je to točno pasica ili sličica možete i osobno provjeriti u našoj Grafičkoj zbirci na 2. katu. U nastavku vam šaljem njihove kontakt podatke jer ako bi željeli osobno pogledati crteže trebali bi se najaviti dan ranije kako bi vam kolegice pripremile građu!
Nadam se da smo vam barem malo pomogli. I slobodno me kontaktirajte ako su vam potrebne dodatne informacije.
Netko bi trebao otići i pogledati tih 312 jedinica građe. Ja ne mogu. Kontakt grafičke zbirke mogu proslijediti na PM.
Edit: tipfeleri
Nije mi jasno da u NSK nemaju popis pasica koje imaju.
Ako netko to ne uradi prije, vidjet ću da li mogu prije promocije skočiti do NSK i to provjeriti.
Ako zbilja ima toliko pasica, možda bi neki potencijalni nakladnik mogao kontaktirati privatne vlasnike preostalih pasica i postići dogovor da se objavi izdanje s tim pasicama što bi bilo sjajno. |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8173 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 20/10/2022 : 17:31:34
|
imam izdanje iz 1962. i ovo novo 60 godina poslije ako netko napravi izdanje sa skenovima iz originala, a nedostajuće table skombinira restauracijom, ja sam tu i za to razlika ovdje postavljenih originala i restauriranih tabli u novom izdanju je nebo - zemlja |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 20/10/2022 : 17:42:33
|
Poštovani g Bratanić,
Edit: tipfeleri
Hvala @Shuckey na ovim informacijama. |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 20/10/2022 : 18:10:40
|
Da razjasnimo neke svtari:
Nota bene: Kod mene je bilo sve transparentno od prvog trena i nije se štedilo ni na čemu kako bi ovo izdanje izgledalo, onako kako i izgleda, najbolje i najkvalitetnije do sad. Ja sam se usudio nakon 60 godina da se uhvatim u koštac sa ovim Maurovićevim remek-djelom, koje je gotovo otišlo u zaborav!
Poskup je projekat, nije se štedilo, naprotiv. Platiti sken NSK, je najmanji problem. Dao sam maksimum od sebe. Da sam u Zagrebu ili negdje bliže i da sam imao ove informacije (a još nisu potvrđene koliki je broj originalnih pasica) naravno da bih radio sa originalima što je mnogo lakši posao i bilo bi bolje za samo izdanje.
Svi oni koji me poznaju dobro, znaju da meni novac ništa ne znači, i nikad ne radim zbog profita, nego iz ljubavi i ličnog zadovoljstva. Nastaviću raditi na svojim projektima, poput BOSONE i sličnih ovom monografskom izdanju. Peyo je dosta toga već razjasnio, hvala mu u to ime.
A, to što nekoga ignorišem, pa nije zavrijedio mog ogovora. Živi bili, čitamo se i čujemo s vremena na vrijeme. |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
Edited by - all_ba on 26/10/2022 17:06:14 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8064 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 20/10/2022 : 18:12:56
|
Dakle, NSK ima više od pola stripa u najgorem slučaju, a ako je velika većina tabli sa dva kaiša, onda skoro ceo strip. |
|
|
Shuckey
Average Member
Croatia
730 Posts
Member since 18/12/2008 |
Posted - 20/10/2022 : 19:06:07
|
quote: Originally posted by all_ba
Hvala @Shuckey na ovim informacijama.
Hvala tebi na objavljivanju ovog djela. Nacrtao je Stari (sad ga i ja tako zovem) vagone toga nepojmljivom brzinom što se primijeti crtačkoj genijalnosti unatoč. Gričku vješticu je nacrtao sporo i pomno, dajući usto upute tiskari za raster. Dušu dalo za detaljno proučavanje (onako, akademski ). Zato bih volio najbolji mogući sken, ali mi je neizmjerno drago što postoji ovaj integral. S pravom si ponosan.
Srdačan pozdrav i navrati ponekad. |
Hrvoje Bratanic AKA Šuki |
|
|
cerichus
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1623 Posts
Member since 01/02/2007 |
Posted - 20/10/2022 : 19:10:26
|
Nije mi jasna cijela ova rasprava. Izdanje je tu, ko smatra da je ok može ga nabaviti, ko misli da je moglo bolje ne mora ga kupiti. I gotova priča. Ja lično mislim da je izdanje odlično, ako ništa zbog činjenice što je dosad jedino integralno izdanje Gričke vještice. |
Elvis has just left the building! |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26847 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 20/10/2022 : 20:41:07
|
Prvo kaže da nisu korišteni originali da bi bilo ujednačeno a sad da nije znao da postoje originali u NSK? |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 20/10/2022 : 21:34:26
|
quote: Originally posted by jaki
Prvo kaže da nisu korišteni originali da bi bilo ujednačeno a sad da nije znao da postoje originali u NSK?
Dakle, od samog starta sam znao, odnosno takve informaije dobio iz Zagreba, da postoji dio originala sačuvanih u NSK, da je jedan dio završen u privatnim zvirkama, a jedan dio zauvijek izgubljen u vremenu i prostoru.
Tek kad se odnedavno na ovom topiku izašlo sa dokazima da u NSK postoji dobar dio originala, tad sam rekao da to nisam znao.
E, sad da sam krenuo sa dostupnim materijalima (sa informacijama koje sam imao u tom momentu) to me ne bi zadovolijlo dok ne bih pronašao sve originale (što je bila nemoguća misija tada), zato sam odlučio koristiti predložak iz Strip-strip sveski.
@jaki, ovo je ujedno odgovor na tvoje nesitine. Nadam se da nakon ovoga nećeš praviti ispade. |
|
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 20/10/2022 : 21:41:13
|
Hvala @Shuckey na ovim informacijama.
Hvala tebi na objavljivanju ovog djela. Nacrtao je Stari (sad ga i ja tako zovem) vagone toga nepojmljivom brzinom što se primijeti crtačkoj genijalnosti unatoč. Gričku vješticu je nacrtao sporo i pomno, dajući usto upute tiskari za raster. Dušu dalo za detaljno proučavanje (onako, akademski ). Zato bih volio najbolji mogući sken, ali mi je neizmjerno drago što postoji ovaj integral. S pravom si ponosan.
Srdačan pozdrav i navrati ponekad.
Zbog takvih kao što si ti (a ima ih hvala Bogu, znatan broj iz cijele regije) je i objavljen ovaj integral. A, ako bude urađeno novo izdanje, opet ću ja zasući rukave sa svojom ekipom, jer drugi da su htjeli mogli su to uraditi za ovih šest decenija. Hvala na pozivu, vidimo se! |
|
Edited by - all_ba on 20/10/2022 21:42:09 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Posted - 21/10/2022 : 06:22:12
|
Da razjasnimo neke svtari:
Nota bene: Kod mene je bilo sve transparentno od prvog trena i nije se štedilo ni na čemu kako bi ovo izdanje izgledalo, onako kako i izgleda, najbolje i najkvalitetnije do sad. Ja sam se usudio nakon 60 godina da se uhvatim u koštac sa ovim Maurovićevim remek-djelom, koje je gotovo otišlo u zaborav!
Samo papir za Gričku me je došao oko 4.500,00 eura, štampa, autorski honorari, sveukupno preko 10.000,00 eura. dakle, nije se štedilo, naprotiv. Platiti sken NSK, je najmanji problem. Dao sam maksimum od sebe. Da sam u Zagrebu ili negdje bliže i da sam imao ove informacije (a još nisu potvrđene koliki je broj originalnih pasica) naravno da bih radio sa originalima što je mnogo lakši posao i bilo bi bolje za samo izdanje.
Svi oni koji me poznaju dobro, znaju da meni novac ništa ne znači, i nikad ne radim zbog profita, nego iz ljubavi i ličnog zadovoljstva. Nastaviću raditi na svojim projektima, poput BOSONE i sličnih ovom monografskom izdanju. Peyo je dosta toga već razjasnio, hvala mu u to ime.
A, to što nekoga ignorišem, pa nije zavrijedio mog ogovora. Živi bili, čitamo se i čujemo s vremena na vrijeme.
Kad sam bio mali, sve filmove sam gledao s piratskog VHSa. Kopiju kopijine kopije. I bili su mi super. Kad film nije bio mutan, mislio bih da nije dobar.
G Alija.
Rezultat vašeg rada, otisak Gričke na skupom papiru izgleda ko piratski VHS.
To su odmah primjetili forumaši. To primjećuju i kupci.
Prezentirate ga kao top remaster blaster izdanje. Tu nastaje "kuršlus".
Jaki vam je na to ukazao čim je vidio prvi sken. Dupli je demonstrirao znanstveni, akademski pristup radu.
Svi smo nešto naučili.
Ako krenete u novo izdanje, ne nužno Gričke, rezultat bi mogao biti izvrstan.
A ljudi će očigledno podržat i ovo izdanje. Naučit će puno o trudu, dizajnu, skupom papiru i uvezu.
Sve je to super.
PS Kobra Papan forever!
|
Edited by - frano on 21/10/2022 07:37:29 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Posted - 21/10/2022 : 09:19:30
|
Predlažem za svako novo, profesionalno izdanje Andrijinih djela, da stoji zahvala i posveta.
"Aliji. S jubavju."
Jer zaslužan i jest.
Sad svi trk u NSK. Tko prvi njemu djevojka. |
Edited by - frano on 21/10/2022 09:20:31 |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40349 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 21/10/2022 : 09:24:34
|
Cemu podjebavanje? OK, ne slazete se sa onim sto je radio, jasno je ali sto podjebavate nekog ko je 2 godine ulozio u izdanje? |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
Caldera
New Member
Croatia
251 Posts
Member since 12/09/2007 |
Posted - 21/10/2022 : 09:41:05
|
quote: Originally posted by sawitch
Cemu podjebavanje? OK, ne slazete se sa onim sto je radio, jasno je ali sto podjebavate nekog ko je 2 godine ulozio u izdanje?
Baš! Nisam kupio, vjerojatno budem. Sljedeće izdanje će vjerojatno biti u narednih 60 godina...pa 'ko hoće nek' čeka. |
----Mjesto za oglas---- |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 21/10/2022 : 09:50:31
|
@Frano, otkad smo mi to na per si. Tvoje postove i doživljavam samo kao reklamu i nikako drugačije. bajdvej, trebaš ti još dosta toga naučiti o digitalnoj restauraciji, kako ne bi pravio svakojake eskapade.
Prije deset godina, vjerovatno bi se naljutio na tvoje postove, no ti znaš da si moj favorit od "novijih snaga" po pitanju crteža, pa to obilato koristiš. Samo pucaj.:) |
|
|
|
Topic |
|
|
|