Author |
Topic |
lwood
Advanced Member
Colombia
47352 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 04/08/2021 : 13:49:13
|
quote: Originally posted by Tonto
quote: Da, zaista bi čovjek prvo posumnjao na skriveni doping, ali opet, nekako sam uvijek smatrao da je najviše dopinga u NBA, ali evo posljednjih godina nisu baš više tako dominantni, da li to onda znači da se oni čiste?
Ja sam pročitao da su ameri već treće ili četvrte olimpijske igre za redom jedina reprezentacija koju se prema ugovorima ne smije testirati na doping... nimalo sumnjivo.
sve su beštije jednake al neke su jednakije |
narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12761 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 04/08/2021 : 13:56:20
|
quote: Originally posted by delboj
quote: Originally posted by izivko
quote: Originally posted by tex2
Kojom lakoćom preskaču 5,80 na motki, nema što ide atletika naprijed
Prije bih rekao da ide nešto drugo naprijed. A samo na Rusima zvono.
Da, zaista bi čovjek prvo posumnjao na skriveni doping, ali opet, nekako sam uvijek smatrao da je najviše dopinga u NBA, ali evo posljednjih godina nisu baš više tako dominantni, da li to onda znači da se oni čiste?
Prije bih povjerovao u ovo drugo - i drugi se služe istim trikovima. |
Have mercy |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4821 Posts
Member since 26/12/2009 |
Posted - 04/08/2021 : 14:00:43
|
Nisu postedjeni doping kontrole formalno.
Izaberu nekog i posalju, a sta se desi iza zatvorenih vrata ima brdo anegdota.
Sila Boga ne moli. |
sangue navajo |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17166 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 04/08/2021 : 14:03:54
|
quote: Originally posted by Tonto
quote: Da, zaista bi čovjek prvo posumnjao na skriveni doping, ali opet, nekako sam uvijek smatrao da je najviše dopinga u NBA, ali evo posljednjih godina nisu baš više tako dominantni, da li to onda znači da se oni čiste?
Ja sam pročitao da su ameri već treće ili četvrte olimpijske igre za redom jedina reprezentacija koju se prema ugovorima ne smije testirati na doping... nimalo sumnjivo.
Mislim da to nije istina, demantovano je neke godine, jedan iz Srbije koji je radio u doping kontroli je pričao u nekoj emisiji da je on išao na brod na kome je bila smještena košarkaška reprezentacija da uzima uzorke. Dakle, testiraju ih, ali sad je druga stvar da li nešto zataškava.
Je, je patike i staza, mogao bih i ja ispod 10 sekundi.
Ne kažem da vjerujem u to, ali pretpostavljam da više faktora utiče.
Poslije ovog jutrošnjeg rekorda na 400 ljudi će početi sve više da sumnjaju. |
|
|
sumohrvat
Advanced Member
4034 Posts
Member since 22/11/2004 |
Posted - 04/08/2021 : 14:43:43
|
Objašnjavao jutros komentator u vezi staze da se koristi ta nova tehnologija koja ti daje efekt mini trampolina, olakšava trčanje jer se noga odbija od podloge... |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12761 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17166 Posts
Posted - 04/08/2021 : 15:02:28
|
A tene dizajnirao Ben Johnson.
Ben Džonson je poslije onog finala u Seulu rekao da je 6 od 8 finalista bilo dopingovano, ali da samo iza njega nije stala država. |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14073 Posts
Member since 28/11/2017 |
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 04/08/2021 : 17:05:49
|
Ispade kao da se svi dopinguju, samo su Rusi nastradali. Prosto ne vjerujem u te priče.
Pa nije to baš tako jednostavno uraditi, niti sakriti, a "čisti" sportisti/timovi bi se sigurno pobunili da ima neke diskriminacije u tom smislu.
Zar je toliko teško povjerovati da ljudi napreduju, i fizički i psihički, da se granice pomjeraju. Da su uslovi za trening i rad neuporedivo bolji nego ranije. Iza top sportista stoje timovi ljudi koji im sve obezbjeđuju. Sportisti su već odavno postali projekti u koje se ulaže od kad uđu u tinejdžerske godine, pa ne čude i ovakvi rezultati.
I još nešto, Ameri su, primjera radi, pustili niz vodu neke od najvećih. Sjetite se samo Lensa Armstronga. |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17166 Posts
Posted - 04/08/2021 : 18:08:30
|
quote: Originally posted by Beren
Zar je toliko teško povjerovati da ljudi napreduju, i fizički i psihički, da se granice pomjeraju. Da su uslovi za trening i rad neuporedivo bolji nego ranije.
Teško, ljudi nazaduju. Praljudi iz kamenog doba su bili mnogo brži
Uslovi jesu bolji, ali nisam siguran da je ovo baš normalno s tim svjetskim rekordima na 400 koji su za toliko mnogo oboreni. |
|
|
1Euro
Advanced Member
12539 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 04/08/2021 : 19:42:09
|
Ispade kao da se svi dopinguju, samo su Rusi nastradali. Prosto ne vjerujem u te priče.
Pa nije to baš tako jednostavno uraditi, niti sakriti, a "čisti" sportisti/timovi bi se sigurno pobunili da ima neke diskriminacije u tom smislu.
Zar je toliko teško povjerovati da ljudi napreduju, i fizički i psihički, da se granice pomjeraju. Da su uslovi za trening i rad neuporedivo bolji nego ranije. Iza top sportista stoje timovi ljudi koji im sve obezbjeđuju. Sportisti su već odavno postali projekti u koje se ulaže od kad uđu u tinejdžerske godine, pa ne čude i ovakvi rezultati.
I još nešto, Ameri su, primjera radi, pustili niz vodu neke od najvećih. Sjetite se samo Lensa Armstronga.
a možda je i doping napredovao. Samoubojstvo bi bilo, da se još uvijek koristi kemiju koja je na listi zabranjenih snovi/tvari. Možda su sad kemičari izmislili neke nove stvari, koje još nisu na listi zabranjenih snovi/tvari pa izrađivaju sa tih stvari, sve dok se netko ne sjeti, da se i te nove stvari stave na listu zabranjenih snovi/tvari. Recimo hokejaši su se sjetili, da im pomaže ako se posluživaju onim pumpicama za astmu (oni inhalatori) jer im to dava veču kapacitetu pluča i mogu brže da klizaju. I pošto astma kao bolest nije zabranjena, a inhalatori su legalni za one koji imaju astmu onda se dogodi da cijela Norveška Hokejska reprezentacija boluje od astme, baš svih 25 hokejaša, zamisli! A slovenski hokejaš Žiga Jeglič, je zaboravio da kaže, da i on ima astmu, pa su ga uhvatili, kako je koristio inhalator (koji inače svi koriste), njegov jedini problem je bio, da je zaboravio, da mu se u zdravstveni karton napiše, kako ima astmu i to ga je koštalo nekoliko godina zabrane igranja hokeja. Bilo bi zanimljivo vidjeti, koje sve bolesti imaju ovi atletičari, možda puno njih boluje za astmom npr.... Ne zaboravimo i alternativnu medicinu, možda negdje u južnoj americi raste neka biljka koja da snagu, koja pomaže kod regeneracije, umora, fokusa,...pa ne pokaže ništa na testovima ako se samo žvače umjesto da se šmrče ili ubrizgava u tijelo, pa tako brže nestane iz tijela, dok šmrk i pik ostaju dulje, pa se testira samo šmrk i pik i asteroidi, i tablete,...pitaj boga šta sve se netko ne sjeti, siguran sam da su kemičari uvijek ispred doping kontrole, jer ako nije na spisku zabranjenih poživila onda se može koristiti a da bi se nešto stavilo na spisak, to može trajati i godinama. Recimo Lanca Armstronga su uhvatili nakon 10 godina, koliko njih uhvate nakon par godina i uzmu im medalju, a u međuvremenu ti ljudi zarađivaju od reklama i sponzora pa im nije ni bitno na kraju štoizgube medalju. Da izgube i sav novac koji su zaradili time i odu u zatvor na doživotnu onda bi se možda čak zamislili, a do tada "uzmi novac i bježi, pa šta bude da bude" |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Posted - 04/08/2021 : 20:03:05
|
quote: Originally posted by 1Euro
I još nešto, Ameri su, primjera radi, pustili niz vodu neke od najvećih. Sjetite se samo Lensa Armstronga.
a možda je i doping napredovao. Samoubojstvo bi bilo, da se još uvijek koristi kemiju koja je na listi zabranjenih snovi/tvari. Možda su sad kemičari izmislili neke nove stvari, koje još nisu na listi zabranjenih snovi/tvari pa izrađivaju sa tih stvari, sve dok se netko ne sjeti, da se i te nove stvari stave na listu zabranjenih snovi/tvari. Recimo hokejaši su se sjetili, da im pomaže ako se posluživaju onim pumpicama za astmu (oni inhalatori) jer im to dava veču kapacitetu pluča i mogu brže da klizaju. I pošto astma kao bolest nije zabranjena, a inhalatori su legalni za one koji imaju astmu onda se dogodi da cijela Norveška Hokejska reprezentacija boluje od astme, baš svih 25 hokejaša, zamisli! A slovenski hokejaš Žiga Jeglič, je zaboravio da kaže, da i on ima astmu, pa su ga uhvatili, kako je koristio inhalator (koji inače svi koriste), njegov jedini problem je bio, da je zaboravio, da mu se u zdravstveni karton napiše, kako ima astmu i to ga je koštalo nekoliko godina zabrane igranja hokeja. Bilo bi zanimljivo vidjeti, koje sve bolesti imaju ovi atletičari, možda puno njih boluje za astmom npr.... Ne zaboravimo i alternativnu medicinu, možda negdje u južnoj americi raste neka biljka koja da snagu, koja pomaže kod regeneracije, umora, fokusa,...pa ne pokaže ništa na testovima ako se samo žvače umjesto da se šmrče ili ubrizgava u tijelo, pa tako brže nestane iz tijela, dok šmrk i pik ostaju dulje, pa se testira samo šmrk i pik i asteroidi, i tablete,...pitaj boga šta sve se netko ne sjeti, siguran sam da su kemičari uvijek ispred doping kontrole, jer ako nije na spisku zabranjenih poživila onda se može koristiti a da bi se nešto stavilo na spisak, to može trajati i godinama. Recimo Lanca Armstronga su uhvatili nakon 10 godina, koliko njih uhvate nakon par godina i uzmu im medalju, a u međuvremenu ti ljudi zarađivaju od reklama i sponzora pa im nije ni bitno na kraju štoizgube medalju. Da izgube i sav novac koji su zaradili time i odu u zatvor na doživotnu onda bi se možda čak zamislili, a do tada "uzmi novac i bježi, pa šta bude da bude"
Armstronga nikad nisu ni uhvatili, sam je priznao |
|
|
giant
Average Member
Slovenia
898 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 04/08/2021 : 21:11:35
|
Nadam se, da necemo zagaditi topik o dopingu, ali evo i mog lastno iskustva: sam sam prakticki več 20 godina biciklista i u zadnje vreme jos cesce kros trkac. 10 godina smo s kolegom vozili bicikel, prvenstveno u klanac. Bili smo tamo-tamo. Jednom ja, jednom on bi stigao prvi. Onda sam jednu godinu kupio GenSanov preparat maltodextrin-da se razumemo, legalan preparat u prahu (bar je tada bio), koji sam kupio u lekarni... Uzimao sam ga 3 mjeseca pre svake etape po jednu mjericu. Več u prvom mesecu uzimanja me vidio samo na startu i onda, kad sam ga pricekao na vrhu nekog prelaza, recimo najcesce na Vršiču (ima uspona 11 kilometara) . I to za 6-8 minuta sam ga cekao.
Da potegnem paralelu sa primjerom Lance Armstrong: pogledao sam dokumentarac o njemu. Neki njegov sotakmicar je rekao: Lance i ja (on) imamo prakticki iste predispozicije- bili smo na testovima (VO max, max. snaga u watima, itd... ) No, on me na skoro svakoj etapi toura sisao za 10-20 minuta. Recite mi, je li to normalno? I nije bio jedini. Lance bio je sumnjiv vec u startu zbog toga, jer se pre godinu ili dve pre svog prvog usvojenog toura godine 2000 borio sa rakom.
Ja sam po onih 3 mjeseci prestao uzimati onaj preparat, i od tada me cesce moj kolega cekao na vrhu, nego ja njega😉 i tako sam se zadovoljio pivom na kraju i poceo na lastnim iskustvom "malo" verovati, da možda nije sve tako, kako izgleda na prvu. Več je u amaterskom sportu, kako neki kažu, doping veliki problem, a sta tek u profesionalnom, gde se vrte veliki novci. A ljudi kao ljudi...
U glavnom sutra igramo sa Francuzima basket-ajmo Slovenija. A imamo i Janju Garnbret, koja je, čini se zlatnu medalju več rezervirala za sebe.
|
Invincible shield |
|
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Posted - 04/08/2021 : 21:15:08
|
quote: Originally posted by delboj
Zar je toliko teško povjerovati da ljudi napreduju, i fizički i psihički, da se granice pomjeraju. Da su uslovi za trening i rad neuporedivo bolji nego ranije.
Teško, ljudi nazaduju. Praljudi iz kamenog doba su bili mnogo brži
Uslovi jesu bolji, ali nisam siguran da je ovo baš normalno s tim svjetskim rekordima na 400 koji su za toliko mnogo oboreni.
Ima tu nešto i do staze i uslova koji odgovaraju trkačima. Warholm je bio svjetski rekorder i prije Tokija, i "samo" je popravio svoj rekord.
A isto tako ima i fenomena koji se pojave jednom u nekoliko decenija i pometu prethodne rekorde i svoju konkurenciju.
Bolt je recimo takav fenomen, i zaista, ne mogu da prihvatim priču o opšteprisutnom dopingu u kontekstu njega i rezultata koje je postigao.
quote: Originally posted by 1Euro
a možda je i doping napredovao. Samoubojstvo bi bilo, da se još uvijek koristi kemiju koja je na listi zabranjenih snovi/tvari. Možda su sad kemičari izmislili neke nove stvari, koje još nisu na listi zabranjenih snovi/tvari pa izrađivaju sa tih stvari, sve dok se netko ne sjeti, da se i te nove stvari stave na listu zabranjenih snovi/tvari. Recimo hokejaši su se sjetili, da im pomaže ako se posluživaju onim pumpicama za astmu (oni inhalatori) jer im to dava veču kapacitetu pluča i mogu brže da klizaju. I pošto astma kao bolest nije zabranjena, a inhalatori su legalni za one koji imaju astmu onda se dogodi da cijela Norveška Hokejska reprezentacija boluje od astme, baš svih 25 hokejaša, zamisli! A slovenski hokejaš Žiga Jeglič, je zaboravio da kaže, da i on ima astmu, pa su ga uhvatili, kako je koristio inhalator (koji inače svi koriste), njegov jedini problem je bio, da je zaboravio, da mu se u zdravstveni karton napiše, kako ima astmu i to ga je koštalo nekoliko godina zabrane igranja hokeja. Bilo bi zanimljivo vidjeti, koje sve bolesti imaju ovi atletičari, možda puno njih boluje za astmom npr.... Ne zaboravimo i alternativnu medicinu, možda negdje u južnoj americi raste neka biljka koja da snagu, koja pomaže kod regeneracije, umora, fokusa,...pa ne pokaže ništa na testovima ako se samo žvače umjesto da se šmrče ili ubrizgava u tijelo, pa tako brže nestane iz tijela, dok šmrk i pik ostaju dulje, pa se testira samo šmrk i pik i asteroidi, i tablete,...pitaj boga šta sve se netko ne sjeti, siguran sam da su kemičari uvijek ispred doping kontrole, jer ako nije na spisku zabranjenih poživila onda se može koristiti a da bi se nešto stavilo na spisak, to može trajati i godinama. Recimo Lanca Armstronga su uhvatili nakon 10 godina, koliko njih uhvate nakon par godina i uzmu im medalju, a u međuvremenu ti ljudi zarađivaju od reklama i sponzora pa im nije ni bitno na kraju štoizgube medalju. Da izgube i sav novac koji su zaradili time i odu u zatvor na doživotnu onda bi se možda čak zamislili, a do tada "uzmi novac i bježi, pa šta bude da bude"
Sve je to u teoriji moguće i ne sumnjam da neko pokušava da prevari sistem na taj način i prečicom dođe do rezultata, ali ne želim da vjerujem da to rade svi. I antidoping agencije imaju stručnjake za hemiju i kako doping napreduje, tako i oni isto napreduju u otkrivanju istog.
quote: Originally posted by supermark
Armstronga nikad nisu ni uhvatili, sam je priznao
To je samo bio epilog. Kolega iz tima ga je prijavio, pa je američka antidoping agencija istražila i potvrdila optužbe, a onda ovaj nije imao kud bez da prizna i nagodi se. Ono što jeste sumnjivo je što ga nisu otkrili dok se takmičio, ali je tu prihvaćena priča da su koristili za to vrijeme sofisticirane metode dopinga. |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Posted - 04/08/2021 : 21:29:14
|
quote: Originally posted by giant
Nadam se, da necemo zagaditi topik o dopingu, ali evo i mog lastno iskustva: sam sam prakticki več 20 godina biciklista i u zadnje vreme jos cesce kros trkac. 10 godina smo s kolegom vozili bicikel, prvenstveno u klanac. Bili smo tamo-tamo. Jednom ja, jednom on bi stigao prvi. Onda sam jednu godinu kupio GenSanov preparat maltodextrin-da se razumemo, legalan preparat u prahu (bar je tada bio), koji sam kupio u lekarni... Uzimao sam ga 3 mjeseca pre svake etape po jednu mjericu. Več u prvom mesecu uzimanja me vidio samo na startu i onda, kad sam ga pricekao na vrhu nekog prelaza, recimo najcesce na Vršiču (ima uspona 11 kilometara) . I to za 6-8 minuta sam ga cekao.
Da potegnem paralelu sa primjerom Lance Armstrong: pogledao sam dokumentarac o njemu. Neki njegov sotakmicar je rekao: Lance i ja (on) imamo prakticki iste predispozicije- bili smo na testovima (VO max, max. snaga u watima, itd... ) No, on me na skoro svakoj etapi toura sisao za 10-20 minuta. Recite mi, je li to normalno? I nije bio jedini. Lance bio je sumnjiv vec u startu zbog toga, jer se pre godinu ili dve pre svog prvog usvojenog toura godine 2000 borio sa rakom.
Ja sam po onih 3 mjeseci prestao uzimati onaj preparat, i od tada me cesce moj kolega cekao na vrhu, nego ja njega😉 i tako sam se zadovoljio pivom na kraju i poceo na lastnim iskustvom "malo" verovati, da možda nije sve tako, kako izgleda na prvu. Več je u amaterskom sportu, kako neki kažu, doping veliki problem, a sta tek u profesionalnom, gde se vrte veliki novci. A ljudi kao ljudi...
U glavnom sutra igramo sa Francuzima basket-ajmo Slovenija. A imamo i Janju Garnbret, koja je, čini se zlatnu medalju več rezervirala za sebe.
Maltodekstrin je obicna zamjena za glukozu, grožđice ili kiki bombone nakon treninga Nema tu ništa čarobno što bi ti podiglo performanse Imam 5 kila maltodekstrina doma, može se kupiti i u konzumu |
|
|
1Euro
Advanced Member
12539 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 05/08/2021 : 00:09:24
|
ne vjerujem da su svi na dopingu, ali sigurno svatko traži neku pomoč, neke prečice, neke finte, trikove,...šta god da mu pomogne, da bi ostvario što bolji rezultat. Treba razumijeti, da se i oprema proizvođača poboljšala, sigurno su sada trkače cipele bolje nego što su bile prije 30 godina, vjerovatno su lakše, aerodinamičnije, rađene sasvim po stopalu atleta (za Bolta se pričalo kako mu Puma izrađiva sve po mjeri, baš su zbog njega istraživali neke posebne materiale,...) i oprema može pridonjeti uspjehu. Zamislite sa kakvom opremom su trčali prije 30 godina npr...sigurno postoji neka razlika. Negdje sam pročitao da dolazi vrijeme "tehnološkog dopinga" to znači da če proizvođači opreme, materiala,...tražiti neke prečice, pokušati zaobiči neka pravila, smisliti nešto novo,...da budu bolji od konkurencije. Npr kod skijaških skokova skoro svake godine izmisle nešto novo (zagozde u cipelama, skakači dresovi odnosno material i propustnost, razkorak, vezovi,....) i to na početku ima samo jedan, npr Noriaki Kasai je sam izumio zagozde i skakao super u njima, onda su to i drugi vidjeli pa sada to svi imaju, ali jednu sezonu je samo on imao i postigao super rezultate u njegovoj 46 godini, dok sada više nije konkurenčan jer to i drugi imaju, sve dok se opet netko drugi ne sjeti nešto novoga. Simon Amman je prije par godina imao neke posebne vezove, koje su mu omogučavale bolji osječaj u vožnji niz rampu i u fazi leta i lakše je pristao, pa sada svi imaju to,...trenutačno se puno razvijaju dresovi i njihova propustnost, opet nemaju svi jednaki material iako bi htjeli, nemaju svi jednake kacige i naočale,...ima tu svega i svačega. Ovo sada neki zovu napredak, razvoj,..a drugi zovu tehnološki doping, jer sve to samo nekim sportistima omogučava prednost, jer nemaju svi jednaku opremu a nikada ni neče imati. Zašto ne daju svima jednake dresove, kacige, skije, bicikle, formule, motore, motke, rekete, patike,....?
mislim da su napravili neki test gdje su u Formuli 1 dali nekom običnom, čovjeku da vozi formulu Mercedes koju inače vozi Hamilton, doslovno su mu dali njegov automobil i bio je isto tako brz, znači jednostavno ima Mercedes najbolju formulu pa može "svaka budala" da pobjedi u njoj. Zašto nisu sve formule jednake, od jednog proizvođača? Ili KTM motokros, ili Honda motori,....išao Rossi na Ducati i nije ni jednom pobjedio,.... |
Edited by - 1Euro on 05/08/2021 00:18:57 |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4821 Posts
|
Milazzo
Senior Member
Croatia
2137 Posts
Member since 30/01/2008 |
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17166 Posts
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Posted - 05/08/2021 : 11:04:01
|
Čim su Ameri malo utegli odbranu Australija se pogubila, krenulo je srljanje i sve je bilo gotovo za 10ak minuta. Ipak sam očekivao jači otpor. |
|
|
vukozec
Advanced Member
5012 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 05/08/2021 : 14:00:25
|
Općepoznato je da moćna Venezuela ima strašan lobi pred kojom svi drhte pa Rojas nitko ne testira na doping i zato je oborila onaj rekord u troskoku. |
|
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Posted - 05/08/2021 : 14:52:28
|
Dončić je morao da uzme šut za pobjedu. Šteta. |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4821 Posts
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4600 Posts