forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kontroverzan stav: Epic vs Vertigo
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

ridiculus
Average Member821 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 17/09/2021 :  12:39:35  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Pre neki dan čuh mišljenje kako je Epic bio najvažnija edicija u istoriji američkog stripa. Učinilo mi se kako je to kontroverzan stav, ali svakako interesantan. Neki bi rekli: "A Vertigo?" Bez Epica svakako nema Vertiga, ali nije ni to presudno.

Glavni u Epicu, Archie Goodwin, je svakako najveći urednik u istoriji američkog stripa. S druge strane, Epic je bio komercijalno mnogo neuspešniji od Vertiga, nagoveštavajući da se ova druga edicija možda pojavila u pravo vreme? Ne zanima nas ovde sposobnost reklamiranja ili prodaje, već kreativnost.


"There is only one black hole worth studying." Pierce Hawthorne

Vlaadisha
Senior MemberUSA
2973 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 17/09/2021 :  14:40:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
u vertigo ubrajas i runove ciji su naslovi kasnije uvrsteni u imprint, na primer rani sandman, doom patrol, swamp thing itd?

gledajuci spisak, epic poznajem uglavnom po licenci, a magazin epic illustrated kao odgovor na heavy metal.

za neko poredjenje bi verovatno trebalo uzeti vrhunce kljucnih serijala.
Go to Top of Page

ridiculus
Average Member821 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 17/09/2021 :  23:06:54  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

u vertigo ubrajas i runove ciji su naslovi kasnije uvrsteni u imprint, na primer rani sandman, doom patrol, swamp thing itd?Ne stvarno, kao što ni u Epic ne ubrajam Incala i Akiru. (S druge strane, ovi jesu preveli te naslove, i to jeste neki uložen rad. Prvi prevod na engleski? Akira svakako, za Incala nisam siguran bez provere.)

Ni Transmetropolitan nije zaista Vertigo, već je nastao u okviru naučnofantastične edicije Helix. Kada se ova ugasila, ostao je samo Transmetropolitan od tekućih naslova, i Vertigo ga je preuzeo. Warren Ellis je scenarista koji bi se bolje uklopio u Epic, ali Archie Goodwin je tada već bio napustio kompaniju.

"There is only one black hole worth studying." Pierce Hawthorne
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
8132 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 18/09/2021 :  00:39:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Ovo me malo nagnalo da razmislim o tome koji su mi najdraži Vertigo naslovi, ali da su od prvog do zadnjeg broja bili pod tom etiketom. Znači bez ovih što je Vlaadisha naveo... Lista bi otprilike izgledala ovako, bez nekog posebnog redoslijeda:

- Preacher
- 100 Bullets
- Fables
- Sandman Mystery Theatre
- The Extremist
- Human Target
- Pride of Baghdad
- Flex Mentallo
- It's a Bird...
- We3

Nažalost, puno toga još nisam pročitao pa zato vjerojatno fale neki zvučni naslovi poput Lucifera, Y the Last Man, Death, The Invisibles, Sweet Tooth i sličnih...

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 18/09/2021 00:41:21
Go to Top of Page

ridiculus
Average Member821 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 18/09/2021 :  13:43:35  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Nije stvar samo u naslovima, već, pre svega, u politici izdavaštva.

Epic je nastao kao edicija pri kojoj autori zadržavaju prava na svoj rad, bez deljenja sa Marvelom; Vertigo nije. Bliži Epicu je moderni Image, ali zanimljive su ove teme koje podsećaju na "Marvel vs DC", pa eto .

Zato su se neki radovi, prvobitno objavljeni pod Epicom, kasnije mogli naći u ponudama drugih izdavača (pa čak i Vertiga).

Međutim, i Epic i Vertigo su morali da prave kompromise i tako su se našli negde na sredini, između korporativne intelektualne svojine i originalnih tvorevina. Jim Shooter pominje, u svom kolosalnom intervjuu, kako je naterao Goodwina da primi Elektru Assassin u Epic, jer drugačije ne bi mogao da održi ediciju. Inače je sam Goodwin bio protiv takve ideje.

Drugo, budući da je Epic bio distribuiran samo kroz striparnice, nije bilo Comics Code-a i cenzure.

U ono vreme su nastali neki drugi, nezavisni izdavači, koji su povukli nove ili već dokazane talente pod svoje okrilje. Eclipse, First, Pacific, Comico, a posle su se javili Caliber, pa je Dark Horse pokrenuo svoju ediciju Legend, Malibu Bravuru, itd. Goodwinov zadatak je bio da dovede neke talente nazad u Marvel, uprkos ovom mnoštvu izdavačkih opcija.

Epic Illustrated je bio Marvelov odgovor na Heavy Metal, ali Epic kao edicija je nastao nešto kasnije, 1982. Prva dva projekta su bili Starlinov Dreadstar i Coyote Engleharta i Leialohe.

E sad, Starlinov crtež ne volim posebno, osim u smislu nestandardnih postavki koje vuku na halucinacije i neobična stanja svesti - i on i Englehart su generacija koja je počela ranih 70-ih, dakle, revnosni konzumenti opojnih sredstava. Ali on ima svoju posebnu poetiku, i sva njegova dela su prilično lična, jer se bave sličnim temama na sličan način, kakav god da je površinski izgled projekta. Obično je to napad na organizovanu religiju (katolicizam) i razmišljanja o smrti.

Englehart je bio otišao iz Marvela - zbog Shootera, kaže on - ali Starlin ga je izgleda vratio nazad - zbog Goodwina, verovatno. Međutim, Starlin je izgleda bio nezadovoljan nečim*, pa je prebacio Dreadstar posle dvadeset-i-nešto epizoda iz Epica u First, koji je objavljivao Chaykinov American Flagg! i Grimjack Ostrandera i Trumana.

Epic je preuzeo Groo-a i to je bio njegov najduži serijal. Sergio Aragones' Groo the Wanderer, 120 svezaka.

A onda, Epic je objavio i ovo:Šteta što većina komentatora koji su tražili bitne žene u industriji stripa nisu imali vremena da se obazru na ono što im je bilo direkno pred nosom. Elaine Lee, koju vidite na slici gore. A Starstruck je čudan strip, ali nije sve objavljeno pod Epicom. Prve priče su prvobitno izašle u španskom časopisu koji je bio kopija Heavy Metala, pa su objavljene u američkom Heavy Metalu, pa ih je Marvel sakupio i objavio kao grafički roman. Posle toga dolazi ova Epicova serija od 6 epizoda. Pa je Dark Horse uradio svoje, prošireno izdanje. Pa je IDW objavio sve zajedno, rekolorisano i doterano...

A evo još jednog kontroverznog mišljenja, ovog puta povodom Starstruck:

quote:
This is where modern comics started.

At least that’s what it seemed to me as a teenager. First you had Starstruck, serialised in Heavy Metal in 1982/83, and then Chaykin seemed to ape many of the storytelling techniques pioneered in the series, and then Frank Miller aped Chaykin. And, of course, Alan Moore seemed to absorb even more of the entire approach and ran with it.

Presto! Modern comics.


Ovo bi svakako bilo zanimljivo za analizu! Elaine Lee je bila čest gost studija Upstart, gde je Chaykin radio, a on i Kaluta se znaju od mladosti, tako da je možda mogao da vidi originalne table pre nego što su se pojavile u štampi. Ne znam šta je od toga istina, ali svakako veoma, veoma čudan strip, i vrlo ambiciozan, na svoj čudan način (dok je na drugi način vrlo neozbiljan i opušten).

Iz rečnika u dodatku stripu:
quote:
ArcheOrganaApocolypsia: po svim svedočanstvima, najgora predstava ikad napravljena.(Starstruck #1; Void Indigo #1; Marshal Law, prolog, samo u kolekciji Fear and Loathing)

Naravno, bilo je i duduka u Epicu. Kao što sam ja osetio na svojoj koži kada sam se bio nameračio da pročitam Void Indigo. Taj naslov je takođe započet kao Marvelov grafički roman, pa je u Epicu pokrenut serijal... koji je trajao tačno dve sveske dok ga Goodwin nije ugasio . Verovatno zbog ekstremne količine nasilja, iako ovo često nije direktno prikazano? Svejedno, u kombinaciji sa onakvim crtežom Vala Mayerika, nismo dobili najsrećnije rešenje.


Zanima me kako je Archie došao do Pata Millsa i Kevina O'Neilla? Bio je fan njihovog rada iz 2000AD - toliko znam - ali voleo bih da znam i pojedinosti. Iz toga je nastao najveći i najbrutalniji napad na superherojski etos ikada, Marshal Law.

Onda je Garth Ennis uzeo većinu ideja odatle, i ostale sa nekoliko drugih mesta, malo našminkao stvari, učinio ih "realističnijim", dodao kolosalnu količinu sentimentalnosti i praznog hoda, i dobili smo The Boys, "ultimativnu dekonstrukciju superheroja" po mišljenju onih koji nemaju pojma o čemu pričaju.

Ima još mnogo toga, ali ne mogu o svemu da pišem odjednom. Da se odjavimo pesmicom Elaine Lee:
*"nešto" su uvek pare

"There is only one black hole worth studying." Pierce Hawthorne

Edited by - ridiculus on 18/09/2021 17:17:12
Go to Top of Page

ridiculus
Average Member821 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 18/09/2021 :  17:52:22  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
UPOZORENJE: ko je alergičan na ekspresionizam u crtežu neka čita pažljivo ili čak preskoči donji deo poruke, ako smatra da je Arkham Asylum "užasno nacrtan". Inače gleda na sopstvenu odgovornost.

Naslovi koje sam u prethodnoj poruci pomenuo ne označavaju strogu istoriju edicije; pričao sam o počecima i nekim naslovima koji su mi pali na pamet. Coyote-a nisam ni čitao, već sam samo video kako izgleda, i na osnovu toga, Leialoha mi je ostavio dobar utisak.

Goodwin je napustio Epic (i Marvel) 1989, ali ova edicija je opstala u još dve faze: tokom ranih 90-ih, i još jedno vaskrsenje početkom novog milenijuma.

Bill Sienkiewicz je 1988. objavio svoj Stray Toasters. Ko tu traži narativ u klasičnom smislu, silno će se razočarati - taj naslov je više poput umetničke fantazmagorije, ne skroz nesličan sa Druilletovom Noći, objavljenom i na našem jeziku.

Ali nije Sienkiwiecz bio jedini autor takvog senzibiliteta koga je Epic objavio. Goodwin je posle toga sklopio saradnju sa Tedom McKeeverom, koji je sa Epicom uradio Plastic Forks i Metropol.


(levo: Stray Toasters #1; desno: Plastic Forks #1)

Elektru: Assassin Sienkiewicza i Millera smo već pomenuli. To nije bio jedini naslov sa licenciranim likovima, ali je bio prvi.

Bez ovoga što je Bill radio nema Vertiga, barem ne u najpoznatijem obliku, a to su razne crtačke kolaboracije Neila Gaimana. Bili bi zaključani u pseudorealistični stil ili možda onaj komičan, stilizovan, ili možda neki kvazi-amaterski, "alternativni", što baš ne odgovara tonu tih priča.

"There is only one black hole worth studying." Pierce Hawthorne

Edited by - ridiculus on 18/09/2021 18:04:05
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
10017 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 19/09/2021 :  01:40:16  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Epica svakako nema dovoljno na nasem trzistu. Odnosno skoro da ga nema uopste. Voleo bih da vidim Marshal Law u domacem izdanju.
Vidim da ima i neka graficka novela koju je radila Ann Nocenti, deluje zanimljivo.
Go to Top of Page

ridiculus
Average Member821 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 19/09/2021 :  11:45:24  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Vidim da ima i neka graficka novela koju je radila Ann Nocenti, deluje zanimljivo.Misliš na Someplace Strange, sa Johnom Boltonom? Nisam čitao. Nisam čitao ni Alien Legion, koji sam čuo da se pominje jedno milion puta, jer mi je delovalo kao prosečna spejs-opera u vreme kada je takvih priča bilo mnogo (Nexus, Star Slammers, Atari Force, itd.) a neke od tih drugih su me više zanimale. Ali možda grešim.

A ono što sam samo započeo - a nisam nastavio jer mi nije bio gušt da čitam onlajn, ali rado bih imao kolekciju ili sveske u rukama - je The Bozz Chronicles.To je, ukratko, priča o dvoje koji rešavaju misteriozne slučajeve u viktorijanskoj Engleskoj. To dvoje su jedan vanzemaljac i jedna dobrodušna prostitutka. Jedan od prvih radova mladog Breta Blevinsa, jednog od najpotcenjenijih crtača onog doba (uz Ricka Leonardija, mislim). Scenario je pisao David Michelinie, čija je i ideja, inspirisana filmom ET Vanzemaljac. (Zanimljivo, kopirajt se vodi samo na njega, ne i Blevinsa) Originalno 6 svezaka, a Dover Publishing je objavio kompletnu zbirku 2015.


quote:
Originally posted by going going

Voleo bih da vidim Marshal Law u domacem izdanju.


Ovde, naravno, mislimo na originalni Marshal Law = 6 svezaka + prolog za kolekciju; to je najbolje od svega.Ovo i The Bozz Chronicles su nebo i zemlja, a opet, u Epicu je bilo mesta za oba.

A gde je Marshal Law, nije daleko ni The Last American. Ako je Marshal Law napad na superheroje, The Last American je napad na politiku velikih sila kasnih 80-ih, i, pre svega, Amerike.

U istom periodu kao i taj strip, Epic je objavio i Fafhrd & The Gray Mouser od Chaykina i Mignole (po pričama Fritza Leibera), koji je dobio poseban topik ovde.

I onaj Mebijusov Silver Surfer je bio deo Epica.

A uspeo sam i da ne pomenem Moonshadow do sada.

Postoji čitav blog posvećen Epicovim izdanjima, gde se čovek poduhvatio zadatka da ih sve pročita i opiše. Evo ga ovde.

"There is only one black hole worth studying." Pierce Hawthorne

Edited by - ridiculus on 19/09/2021 11:51:19
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
10017 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 20/09/2021 :  04:19:14  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Da, da, mislio sam na Someplace Strange. Voleo bih da procitam nesto od Nocenti, njen Daredevil mi deluje jako interesantno.Sto se tice Marshal Law-a, nije mi jasno sta sve tu ima, ali ja mnogo volim crtez Kevina O'Neilla zbog Lige izuzetnih dzentlmena, a posto je Marshal Law dekonstrukcija i kritika zanra i amerike, to uvek volim da citam!

A tu je i Blood: A Tale od DeMateisa. Moglo bi i to u domacem izadnju, taj strip je spomenuo kolega swampthing u topiku stripovi o kojima se malo prica.

Izgleda da je jedino sto sam citao od Epicovih naslova (ne racunam prevedene francuske stripove Moebiusa i Bluberija) je upravo ovaj Srebrni Letac sto si ga spomenuo - Parabola od Stena Lija i Moebiusa. To je jako dobar strip (eto Moebius koji kaze da je bio pod uticajem americkih stripova u detinjstvu je dobio priliku da nacrta pravi cistokrvni superherojski strip, uvek mi je zanimljivo to kad se sretnu autori razlicitih skola u istom delu, zato bih rado procitao i Icaro strip na kom su saradjivali Moebius i Taniguchi) i meni iznenadjujuce zreo za Lija jer ostatak njegovih stripova sto sam citao po reprintima u formi Essentiala me i nije nesto odusevio.
Go to Top of Page

ridiculus
Average Member821 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 28/09/2021 :  20:12:11  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus

Zanima me kako je Archie došao do Pata Millsa i Kevina O'Neilla?John Siuntres je snimio intervju sa Kevinom O'Neillom za Word Balloon, ali taj se više ne može naći. Pričali su uglavnom o Ligi, ali ima jedan deo i o Marshal Law.

Ono što znam iz sinopsisa tog intervjua je da je O'Neill rekao sledeće: on i Pat Mills su poslali jednu priču Goodwinu, priču koja je u toj fazi bila više nalik na Mad Maxa nego na ono što smo dobili. Goodwin je prihvatio, ali je odgovorio da će Marvelu trebati dugo vremena da napravi ugovore. I to je trajalo godinu dana, u toku kojih su bili objavljeni Nadzirači i Mračni vitez.

Mills je potom rekao O'Neillu: "a zašto ne uzmemo junaka koji juri superheroje?"

O'Neill:"Misliš na supernitkove?"

Mills:"Ne, na superheroje. Mrzim ih."

Ostalo je, što bi rekli, istorija.

Ali voleo bih da naletim na čitav intervju.

"There is only one black hole worth studying." Pierce Hawthorne
Go to Top of Page

ridiculus
Average Member821 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 18/10/2021 :  14:11:45  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Jedan strip koji nismo pomenuli je Sachs & Violens.4 sveske su objavljene sredinom 90-ih. Scenarista je bio Peter David, crtač George Perez.

Želeo sam da mi se dopadne, s obzirom na tim koji ga je radio, ali nisam stigao daleko s čitanjem. Perez i inače ima problem sa čitljivošču, a ovde mi je njegovo pripovedanje totalno konfuzno. Kolor u stripu odmaže još više.Priča se da je David ponudio nacrt Goodwinu dok je ovaj još bio glavni urednik Epica (znači, do 1989.)... i bio odbijen. To me podseća na često potezanje besmislenih objašnjenja Goodwinovih sposobnosti na toj funkciji, poput "puštao je autore da rade svoj posao", "nije se mešao" i slično. Da je taj posao toliko prost, mogao je svaki menadžer da zaposli svoju skoro mumuficiranu čukunbabu da na pitanje "imate li primedbu?" ništa ne odgovori. Urednik je tu da motiviše, da disciplinuje, da izvuče najbolje iz radne snage talenata, a kako će to uraditi, zavisi od konkretnog slučaja.

Elem, ako je neko čitao ovo i ima ikakav pozitivni utisak, voleo bih da čujem.

"There is only one black hole worth studying." Pierce Hawthorne
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
12150 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 18/10/2021 :  14:58:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus

Jedan strip koji nismo pomenuli je Sachs & Violens.4 sveske su objavljene sredinom 90-ih. Scenarista je bio Peter David, crtač George Perez.


David i Pérez su dream team, za čiju bih suradnju očekivao da rezultira isključivo remek-djelima. Međutim, Sachs and Violens to definitivno nije.

Izgleda da neki autori bolje funkcioniraju kad ih urednici usmjeravaju. Primjera radi, David i Pérez također potpisuju strip The Incredible Hulk: Future Imperfect, koji je puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuno bolji uradak od Sachs and Violens.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

ridiculus
Average Member821 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 18/10/2021 :  15:19:07  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
I ova priča je navodno nastala kao ideja za Hulka, ali tamo je bilo teško provući je s obzirom na izdavačku etikeciju (Comics Code). Svejedno, izgleda da je Hulk bio plodno tlo za seks i nasilje. (Na primer, i Barry windsor-Smith je imao svoju ideju.)

"There is only one black hole worth studying." Pierce Hawthorne
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member1023 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 20/10/2021 :  03:16:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

- Human Target


Human Target je nastao ranije.
Ili pod tim podrazumevaš da konkretni trk pod Vertigovom etiketom nije bio objavljen u nekom ranijem izdanju?

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
8132 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 20/10/2021 :  08:45:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Mislim na Milliganov Human Target.

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000