forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Knjige o stripu
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

JAH WOBBLE
Average Member545 Posts

Member since 20/01/2009

Posted - 22/09/2021 :  17:56:38  Show Profile Show Extended Profile  Send JAH WOBBLE a Private Message  Reply with Quote


Manuel Caldas - Foster y Val: Los trabajos y los días del creador de Prince Valiant
https://www.amazon.com/Foster-Val-trabajos-creador-Valiant/dp/8418510803
Drugo špansko izdanje sa drugačijim ilustracijama u odnosu na prvo.
Hardcover. 26 × 36cm
128 pages

Preview na sajtu izdavača. Ovde se stranice mogu znatno uvećati.
https://dolmeneditorial.com/tienda/proximamente-foster-y-val-los-trabajos-y-los-dias-del-creador-de-prince-valiant/

Portugalac Manuel Caldas je neizmerno mnogo učinio za Fosterov strip. Prave razmere njegovog truda shvatio sam tek ovom knjigom. Dugo sam se dvoumio da li da je uzmem jer preview na sajtu izdavača ne nudi ništa spektakularno, što je po meni marketinška greška. Mada, Španci svakako vrlo dobro znaju šta se od njega može očekivati.  
Caldas je ovaj materijal počeo da piše i izdaje davno, u vidu fanzina lepljenog izolir trakom. Ovaj rad je u međuvremenu postao veoma važna, ako ne i najbolja knjiga o stripu Princ Valiant. Svakako jedna od najbolje ilustrovanih knjiga koje sam video. Urađena je sa puno pažnje i ljubavi. Valiant kakvog nikad ranije nisam video. Kadrovi su u originalnoj veličini ili znatno uvećani u odnosu na klasična izdanja. Caldas je iz njih izvukao maksimum perfektnom restauracijom. Izbor je besprekoran. Većina najčuvenijih kadrova su zastupljeni: pogled na Camelot, pogled na Andelkrag, odbijen crtež od strane KFS-a koji je Foster smatrao najlepšim (Val u čamcu a ispred njega vrtlog), Val u odbrani mosta (Bridge at Dundorn Glen)... Ovaj poslednji je u boji i na dve stranice. Na dve stranice je i kadar sa table br. 1600 iz 1967. godine (Val sa svitom u lovu), gde se jasno vidi da je Foster majstorski crtao i u poslednjim godinama svoga rada. Naravno, u oba slučaja, vodili su računa da se obe stranice dobro uklope. Prava poslastica je tabla br. 117 štampana i crno belo i u boji, a zatim svaki njen pojedinačan kadar, skeniran sa originala, odštampan u originalnoj veličini preko cele stranice. To je legendarna tabla kada Val izlazi iz The Cave of Time. Ovde se u kolor verziji vrlo jasno vidi opravdanost Caldasove tvrdnje da je Fantagraphics propustio veliku šansu i da njegovo izdanje ne možemo nazvati definitivnim. Poređenjem Fantine i Caldasove kolor verzije, velika je prednost na strani Caldasa. Koliko je samo linija mutno kod Fante, a kod Caldasa su sve oštre. Tri puta sam zagledao bibliografiju i nigde nisam pronašao Brian M. Kane - Hal Foster: Prince of Illustrators, Father of the Adventure Strip. Objašnjenje nađoh na kraju prvog poglavlja koje se odnosi na Fosterovu biografiju. Tu se nalazi napomena da je Caldas koristio isključivo potvrđene činjenice i da je namerno ignorisao Kaneovu knjigu. Verovatno između njih postoji neko neslaganje i animozitet. Ilustracije u Kaneovoj i Caldasovoj knjizi su neuporedive. Uostalom, kod Kanea papir je sjajan a kod Caldasa mat. Što se tiče Fosterovih fotografija tu ja Kane u prednosti jer su mnogo oštrije.
U poslednjem poglavlju su dva španska autora kratko pisali o španskim izdanjima. Interesantno, kod njih je Valiant prvi put objavljen tek 1950. godine, zbog blokade Frankovog režima. Na kraju, kao kuriozitet i jedna materijalna greška koja se nas tiče. Naime, Forumovo izdanje označeno je kao hrvatsko. Samo izdanje nije komentarisano.
Sve ovo je samo na osnovu prelistavanja, čitanje tek predstoji.

Izdanje na portugalskom na Caldasovom sajtu:
http://www.manuelcaldas.com/articulo.php?codigo=fostereval_pt_00
U mekom je povezu ali je možda i bolja varijanta jer sadrži kao dodatak liflet na kome je crno bela stranica Valianta br. 220 u originalnoj veličini. To sam ukapirao tek pošto sam naručio špansku verziju. Ovde se poslednje poglavlje odnosi na portugalska izdanja.

Razmišljam da krenem sa nabavkom Caldasove portugalske ili španske verzije Valianta. Ni Forumovo ni ZN izdanje nisu ni blizu. 

Još jedna interesantna knjiga na španskom o Valiantu koju bi možda trebalo nabaviti.
Eduardo Martinez-Pinna - El rescate emocional de un clasico: El Principe Valiant
https://www.amazon.com/El-rescate-emocional-clasico-Principe/dp/9898355123
http://www.manuelcaldas.com/articulo.php?codigo=rescate_es_01
Koliko sam shvatio, izdavač je Caldas i on je obezbedio ilustracije. Ovde je dodatak liflet sa tablom br. 155, u originalnoj veličini.

ILUSTRACIJE IZ KNJIGE Manuel Caldas - Foster y Val: Los trabajos y los días del creador de Prince Valiant

Verujte, donje fotografije ne mogu ni približno da dočaraju lepotu ovog izdanja.

Poređenje: Caldas i Fanta. Pogledajte nabore na plaštu, sedlo, opasač...
levo Caldas, desno FantaDva primera poređenja originalnog kadra i istog kadra u veličini u kojoj je najčešće štampan.

levo Caldas, desno Fanta


levo Caldas, desno ZNPrimer izvanredne Caldasove restauracije


King of the Comics: One Hundred Years of King Features Syndicate
https://www.amazon.com/King-Comics-Features-Syndicate-American/dp/1631403737
9.25″ x 12″, 308 pages
Postoji hardcover i paperback izdanje.

Preview
https://ebabble.net/king-comics-100-years-king-features/

Razgovor o knjizi sa Jeetom Heerom i dobar video preview.
https://www.facebook.com/loacomics/videos/loac-tv-king-of-the-comics/1002129993864588/?__so__=permalink&__rv__=related_videos

Sitna slova u dnu tabli i kaiševa kojima piše King Features Syndicate, pratila su me tokom celog detinjstva kao znak kvaliteta. Obimna i jako dobro odštampana knjiga na mat papiru. Urađena je u fazonu The Smithsonian Collection of Newspaper Comics. Znači, tekst je vrlo sažet, stručan i u poglavljima posvećen određenim periodima, a naglasak je na vizuelnom delu, odnosno na uzorcima stripova. Tu su naravno i razni reklamni crteži, fotografije, skenirane originalne table i kaiševi... Broj kvalitetnih poznatih i nepoznatih stripova je izuzetno veliki. Za mene su otkriće: Skippy (predstavljen kao "duhovni predak" stripova Peanuts i Calvin and Hobbes), Petting Patty, Merely Margie... Videti odštampane table Polly and Her Pals je pravo uživanje, kao i kaiševe njegovog pratećeg stripa Dot and Dash. Lepo izgleda i Herrimanov Stumble Inn koji je izlazio samo tri godine. Drago mi je da je odštampana vertikalna verzija Flasha Gordona od 16. juna 1935. godine na kojoj su Hawkmen. Horizontalnu imam u Titanovom izdanju. Čak je i poslednje poglavlje, koje se odnosi na stripove od 1990-te na ovamo prilično zanimljivo.
Anegdotski, knjiga počinje stripom u kome se konkurencija ruga W.R.Hearstu, osnivaču KFS-a, njegovoj ambiciji da postane guverner New Yorka i njegovim nedeljnim strip dodacima. Osvetoljubivi Hearst je kasnije otkupio taj list i ugasio ga. Na kraju je vrlo koristan Index stripova koji označava na kojim stranicama se strip pominje i gde su njegovi uzorci.

ILUSTRACIJE IZ KNJIGE King of the Comics: One Hundred Years of King Features Syndicate

Skippy ima reizdanje. Do sada su izašla četiri toma. Link za prvi tom.
https://www.amazon.com/Skippy-1-Complete-Dailies-1925-1927/dp/161377284X


Petting Patty je izlazio od 1928. do 1930. godine.


Merely Margie - inovativan strip koji se više obraćao starijoj publici.Pošto se sporo oporavljam od korone, obe knjige su me baš oraspoložile.

Edited by - JAH WOBBLE on 10/10/2021 15:44:16

going going
Advanced MemberSerbia
10774 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 22/09/2021 :  21:33:46  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Knjiga o 100 godina King Features Syndicatea mi deluje bas zanimljivo, pogotovo ovi rani stripovi iz 20ih godina. Mogao bih ovu knjigu da potrazim. Meni je sinonim za King Features, kao i mnogima verujem, oduvek bio Hogar strasni!

@JAH WOBBLE zelim ti brz i uspesan oporavak!
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
8294 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 22/09/2021 :  21:51:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going
@JAH WOBBLE zelim ti brz i uspesan oporavak!+1
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
8294 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 22/09/2021 :  22:01:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Prelistavanje:

Go to Top of Page

JAH WOBBLE
Average Member545 Posts

Member since 20/01/2009

Posted - 22/09/2021 :  23:43:21  Show Profile Show Extended Profile  Send JAH WOBBLE a Private Message  Reply with Quote
Hvala ljudi! Čuvajte se!

Bravo Peyo. Nisam znao da LOAC-TV ima i na YouTube. Ima tu jako dobrih predstavljanja raznih izdanja.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1152 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 23/09/2021 :  18:07:46  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Knjiga o 100 godina King Features Syndicatea mi deluje bas zanimljivo, pogotovo ovi rani stripovi iz 20ih godina. Mogao bih ovu knjigu da potrazim. Meni je sinonim za King Features, kao i mnogima verujem, oduvek bio Hogar strasni!


Ovo zaista deluje vrlo zanimljivo, i vidim iz prezentacije da se tu ima mnogo šta za otkriti. A od dužih narativnih stripova, tu su i, osim standardnih Princa Valijanta i Flaša Gordona, i Raymondov Rip Kirby, Secret Agent Corrigan Ala Williamsona i Rusty Riley Franka Godwina!

Elem, veći sam fan Popeya nego Hogara!


quote:
Originally posted by going going

@JAH WOBBLE zelim ti brz i uspesan oporavak!Takođe.

"To strive, to seek, to find, and not to yield"
Go to Top of Page

JAH WOBBLE
Average Member545 Posts

Member since 20/01/2009

Posted - 10/10/2021 :  15:43:18  Show Profile Show Extended Profile  Send JAH WOBBLE a Private Message  Reply with Quote
Tri knjige o Moebiusu:

Jedna u prodaji:


Moebius Métamorphe
https://www.amazon.com/Moebius-m%C3%A9tamorphe/dp/2731697873
na francuskom


Dve uskoro izlaze:


Jean-Clet Martin - De Blueberry à L'Incal
https://www.amazon.fr/Blueberry-LIncal-Giraud-Moebius-moebius/dp/2874499242/ref=sr_1_1?dchild=1&qid=1633871663&refinements=p_27%3AJean-Clet+Martin&s=books&sr=1-1
na francuskom
Izlazi 6.01.2022.Doctor Moebius and Mister Gir
https://www.amazon.com/Dr-Moebius-Mister-Jean-Giraud/dp/1506713432
na engleskom
izlazi 02.08.2022. (trebalo je ranije ali je odloženo zbog korone)
Čuvena knjiga intervjua. Velikim delom preštampana u tematskom broju srpskog časopisa Gradac, posvećenom Moebiusu. Da li je preneta u celosti, nije mi poznato.

Edited by - JAH WOBBLE on 10/10/2021 15:45:19
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member3762 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 05/11/2021 :  20:58:47  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quotehttps://ravnododna.com/objavljena-stan-lee-biografija-marvel-i-ostala-cudesa/
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
5617 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 06/11/2021 :  13:48:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote


https://dzepna.com/product/hugo-pratt-portret-perom/


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
8294 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 21/11/2021 :  12:37:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec
https://ravnododna.com/objavljena-stan-lee-biografija-marvel-i-ostala-cudesa/https://www.vecernji.hr/kultura/obicnim-ljudima-dao-je-supermoci-a-stripove-pretvorio-u-mitologiju-modernog-doba-1537508
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1152 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 21/11/2021 :  18:49:11  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

https://www.vecernji.hr/kultura/obicnim-ljudima-dao-je-supermoci-a-stripove-pretvorio-u-mitologiju-modernog-doba-1537508Svašta. Ali očekivano da javnost nije došla dalje od stupnja slepe vere u ono u šta želi da veruje ili joj barem samo prija da veruje. Živeli prodavci, po mogućstvu sa osmehom od uva do uva! Ne znam za Fingerothovu knjigu, ali članak je pun ishitrenih zaključaka. Kao ono "Piter Parker je klinac koji je imao mnogo zajedničkog sa tinejdžerom Stanom Lieberom", kao da Peter Parker nije imao mnogo zajedničkog sa mnogim tinejdžerima - otud verovatno i popularnost stripa. Ono što nije imao zajedničko (sa Lieberom, tinejdžerom ili ne) je želja da (ne) bude u centru pažnje.

Kao da Ditko nije pisao Spider-Man-a isto koliko i Lee - ne, ne kažem "crtao", nego "pisao", jer je donosio narativne odluke svojim crtežom koliko i Lee tekstom.

Iz toga ne sledi da Lee nije bio dobar promoter, dobar urednik, ili dobar govornik. Ali, da citiram (još jednom) Chaykina: "Jack Kirby je smislio Stana Lee-ja." Na njegovu ličnu nesreću.

Ima nekoliko relativno novih knjiga o Lee-ju, Kirby-ju, Ditku, i tom periodu u Marvelu, i zašto su odabrali da objave baš ovu, najmanje pikantnu? $$$$?

Osim toga, Lee-jevi ženski likovi su, skromno rečeno, blagi užas.

"To strive, to seek, to find, and not to yield"

Edited by - ridiculus on 21/11/2021 18:51:48
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
8294 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 21/11/2021 :  19:15:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
To je vjerojatno samo prepisani promo tekst.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member3762 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 26/01/2022 :  11:46:43  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote


https://mvinfo.hr/knjiga/15064/slike-koje-pricaju
https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/kod-disneya-se-trazi-put-izmedu-glorifikacije-americkog-poduzetnika-te-ljevicarskog-hejtanja-15149892
Go to Top of Page

JAH WOBBLE
Average Member545 Posts

Member since 20/01/2009

Posted - 05/02/2022 :  16:20:39  Show Profile Show Extended Profile  Send JAH WOBBLE a Private Message  Reply with Quote


Paul C. Tumey - SCREWBALL! The Cartoonists Who Made the Funnies Funny
Publisher ‏ : ‎ Library of American Comics (October 8, 2019)
Hardcover ‏ : ‎ 304 pages
Dimensions ‏ : ‎ 11.25 x 1.12 x 10.87 inches
https://www.amazon.com/SCREWBALL-Cartoonists-Made-Funnies-Funny/dp/1684051878


Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000