Author |
Topic |
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 20/02/2022 : 17:46:01
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by sawitch
“Must have” znaci da bi se trebao naci na polici ako si istinski stripofil. Jebes biblioteku koja nema nesto od Dostojevskog i Andrica. Tako nesto i sa stripovima mora postojati. Maus je to.
Evo ja neman ništa od njih. Dostojevski još i nekako al Andrić nikako.
Što fali Andriću? E da, čitaš li Jergovića? |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40300 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 20/02/2022 : 18:23:02
|
quote: Originally posted by manhunter
“Must have” znaci da bi se trebao naci na polici ako si istinski stripofil. Jebes biblioteku koja nema nesto od Dostojevskog i Andrica. Tako nesto i sa stripovima mora postojati. Maus je to.
Toliko knjiga imam, a još više sam ih pročitao, pa na policama nemam Dostojevskog. Ni Tolstoja, kad smo već tu. Zašto bih stavio Rat i mr na policu, ukoliko mi se knjiga nije uopšte nije dopala? Da bih pokazao da se razumem u klasike i da čitam kvalitetne stvari? Neskromno mislim da čitam kvalitetne stvari, ali nemam potrebe da nekome nešto dokazujem.
Tako i sa stripovima. Naravno da ima toliko naslova za koje velika većina misli da su remek dela i da bi trebalo da se kupe i imaju u kolekciji. Ali isto tako ukoliko se nekome više sviđa Habibi od Mausa, šta će mu Maus na polici onda? Ukoliko neko čita samo Bonellija, plus fra-bel klasike, šta će mu na policama neki od legendarnih naslova superherojskog stripa?
Razumem tvoju ideju za pokretanjem topica, ali "must have" strip ne postoji, pogotovo ne ovako kako si formulisao, da možeš nekome da preporučiš tih desetak naslova, koje "svako" treba da pročita. Pri tome se implicira da ti naslovi treba svima da se svide, pošto su, jelte, must have.
Pa ja se duboko ne slazem sa tobom. Svoju biblioteku pravim tako da ce deca sutra da je naslede. I na policama je sve ono sto bih ja voleo da oni procitaju ili bar sta god da zahvate da ne pogrese. Kako postoje must have knjige tako postoje i stripovi, filmovi, muzika… |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40300 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 20/02/2022 : 18:24:05
|
Uzecu ti ja za poklon :) |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 20/02/2022 : 18:28:14
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
Što fali Andriću? E da, čitaš li Jergovića?
Nije mi napet. Jergovića ne čitan. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 20/02/2022 : 18:30:32
|
Uzecu ti ja za poklon :)
Ma ne triba, hvala. Šta si se nabrija toliko na ovu dvojicu? |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Posted - 20/02/2022 : 18:31:06
|
Što fali Andriću? E da, čitaš li Jergovića?
Nije mi napet. Jergovića ne čitan.
A Krleža? |
|
|
stripnik
Average Member
767 Posts
Member since 30/12/2010 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25302 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21125 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 20/02/2022 : 18:45:56
|
dođu mi tako nekad neki drugari,i vide stripove na sve strane,pa pitaju "ej,daj da vidim nekog starog Zagora",a ja im kažem da sam prodao ZS/LMS i kupio neke nove stvari;pa im pokazujem Inkala,Nadzirače,Morta,kurac,palac.A oni me pitaju,totalno nezainteresovani za sve to,i manje ili više razočarani,"jel zajebavaš da si prodao sve te Zagore???".
Toliko o Mausu i masthevušama u kolekciji. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 20/02/2022 18:48:22 |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10350 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13145 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 20/02/2022 : 18:51:17
|
moji drugari, la, la, la, la, la pričaju stalno o seksu petog keca u rukavu kriju sanjaju veliku lovu mnogo puše, psuju i piju i ne čitaju Mausa, fala Bogu |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13145 Posts
Posted - 20/02/2022 : 19:00:17
|
i sad kad već pričamo, još da kažem ovo nešto najkomičnije na svijetu mi je: anto čita "must have" stripove, inkala, čuvare, cindera i tako dalje. od tog prizora, da anto to stvarno i čita, komičnije mi je samo: anto piše osvrte na stripove. od te dvije komične stvari dao bi se napraviti najduhovitiji strip na svijetu. |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Posted - 20/02/2022 : 19:01:13
|
quote: Originally posted by anto
dođu mi tako nekad neki drugari,i vide stripove na sve strane,pa pitaju "ej,daj da vidim nekog starog Zagora",a ja im kažem da sam prodao ZS/LMS i kupio neke nove stvari;pa im pokazujem Inkala,Nadzirače,Morta,kurac,palac.A oni me pitaju,totalno nezainteresovani za sve to,i manje ili više razočarani,"jel zajebavaš da si prodao sve te Zagore???".
Toliko o Mausu i masthevušama u kolekciji.
Grehota. Zagora se ne prodaje, njega se čuva u srebrnom pretincu. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25302 Posts
Posted - 20/02/2022 : 19:35:06
|
Pa ja se duboko ne slazem sa tobom. Svoju biblioteku pravim tako da ce deca sutra da je naslede. I na policama je sve ono sto bih ja voleo da oni procitaju ili bar sta god da zahvate da ne pogrese. Kako postoje must have knjige tako postoje i stripovi, filmovi, muzika…
Ja svoju biblioteku pravim za sebe. Ćerka je već počela da pozajmljuje knjige iz nje (inače ih ima više od mene), a sin jedva čita i kad mora. Naravno da postoje "must have" u smislu da se velika većina slaže da su remek dela, kao što sam i napisao. Ali to ne mora da znači da će se to nekome svideti ko te pita za preporuku. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25302 Posts
Posted - 20/02/2022 : 19:35:59
|
Zašto bi prodao Zagora? Lepo ti ljudi kažu. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 20/02/2022 : 19:38:02
|
Em ih volem em za svakog od njih imam za nekoga priču-uvaljotku:
Inkal Sandman Alan Ford 1-75 Maus Velika moć malog Šinkela 100 metaka Vinšlusov Pinokio Nadziraci Stvorenje iz Mocvare #20-34 + godisnjak 2 Skalpirani Hellboy
Zagor od 1 do negde 400 je za vec posvecene, rafiniranije citace
Edit: dodao Inkala |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 21/02/2022 14:28:38 |
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5300 Posts
Member since 10/02/2011 |
Posted - 20/02/2022 : 20:01:53
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by Oki
Ne znam…ako zanemarim taj kultni status koji Maus ima u svijetu stripa, nakon čitanja istog je kod mene prevelik osjećaj da se radi o djelu autora amatera koji u strip nije uspio utkati emocije koje bi autor kroz sebe trebao prenjeti na čitatelja, već je jednostavno iskoristio pogodnost da je Židov, Židov koji iako nema talenta za pripovjedanje i crtanje, ipak priča i crta o holokaustu, a svoj crtački hendikep uspješno prikriva prikazujući likove kao životinje koje se ne razlikuju jedna od druge ako se radi o istoj vrsti životinja, pa na kraju ipak postiže svjetsku slavu na račun jednog jedinog stripa koji je uradio u životu.
Kao što je Edvin već rekao, niti je Spiegelman amater, niti je Maus njegov jedini strip. Tako da ti ta teorija nema smisla.
Ahhh…koji sam ljepi poduži tekst kao odgovor na ovo iznad napisao i slučajno stisnem logout i sve mi nestane Uglavnom, ukratko: Vidio sam edvinov link na članak o Artu u wikipediji i ne vidim zbog čega bih promjenio mišljenje o dotičnom, a to je da je isti kao strip autor najobičniji amater. Čitajući onako nabrzak te podatke iz wikipedije stekao sam dojam da je čovjek cijeli život dobivao poslove preko veze i to na mjesta urednika ili dourednika u časopisima i magazinima u koje je bez problema proturivao svoje uratke od jedne ili dvije stranice u kojima je posprdno kritizirao društvo i ljude od kojih je (in)direktno i bio financiran. Onda se dogodio Maus, strip o najvećoj tragediji njegovog naroda, da stvar bude još gora, strip u kojem je prvenstveno posprdno opisivao životne nedaće svog oca Vladeka. Zašto posprdno? Po meni, Maus je strip koji uopće nema nikakve energije i emocije, već je iskoristio temu holokausta koja je sama po sebi strašna, a što on radi, dozvoljava da u toj priči o holokaustu najbolji djelovi budu oni začinjeni povećom dozom humora. Što je, tu je…stekao je svjetsku slavu i Pulitzera. …i koliko vidim na wikipediji, njegov sljedeći veliki strip projekt je bio strip o još jednoj velikoj ljudskoj tragediji-tornjevima blizancima, no ovaj puta nije prošlo, publika nezainteresirana? Osim ilustracija i stripova od dvije tri strane koji su izlazili u časopisima i magazinima koje je sam uređivao, ne vidim nigdje podatak da je Spiegelman izdao još koji strip? Jednostavno, ja u njemu vidim pijavicu koja će iskorištavati svoj položaj u društvu, a s autorske strane, čovjeka koji se ne ustručava sprdati sa najvećim ljudskim tragedijama kako bi ostvario profit. |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Posted - 20/02/2022 : 20:33:55
|
Zašto bi prodao Zagora? Lepo ti ljudi kažu.
Jedina gora stvar od prodavanja Zagora je koristiti Zagora za potpalu. No s novim cijenama plina, ništa nije nemoguće. |
|
|
jagodanbg
Senior Member
2810 Posts
Member since 17/07/2019 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Posted - 20/02/2022 : 21:33:06
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Inkal Sandman Alan Ford 1-75 Maus Velika moć malog Šinkela 100 metaka Ullrichov Pinokio Nadziraci Stvorenje iz Mocvare #20-34 + godisnjak 2 Skalpirani Hellboy
Edit: dodao Inkala
Hm, taj Šinkel/Šninkel ti je toliko dobar? |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21125 Posts
Posted - 20/02/2022 : 22:01:04
|
Zašto bi prodao Zagora? Lepo ti ljudi kažu.
njega mi je bilo najslađe prodati - uzela se dobra lova,a sve sam to mogao naći u raznim reprintima. Najteže mi je bilo za pilota,Teksa i dobar deo Kita Telera. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21125 Posts
Posted - 20/02/2022 : 22:04:13
|
quote: Originally posted by stinky
i sad kad već pričamo, još da kažem ovo nešto najkomičnije na svijetu mi je: anto čita "must have" stripove, inkala, čuvare, cindera i tako dalje. od tog prizora, da anto to stvarno i čita, komičnije mi je samo: anto piše osvrte na stripove. od te dvije komične stvari dao bi se napraviti najduhovitiji strip na svijetu.
primećujem zavist u ovom postu. Zašto Stinkač,pobogu?? |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13145 Posts
|
anto
Advanced Member
Serbia
21125 Posts
Posted - 21/02/2022 : 13:55:18
|
quote: Originally posted by stinky
ma jok. ja te, pazi sad: zapravo malo prcam. ali u pravu si, nije to u redu. ne znam koji mi je vrag. budem bolji.
oni me tamo prcaju na markos na se nešto ućutao,ti ovde,stvarno nije u redu. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 21/02/2022 : 13:58:00
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Inkal Sandman Alan Ford 1-75 Maus Velika moć malog Šinkela 100 metaka Ullrichov Pinokio Nadziraci Stvorenje iz Mocvare #20-34 + godisnjak 2 Skalpirani Hellboy
Edit: dodao Inkala
Hm, taj Šinkel/Šninkel ti je toliko dobar?
Ni blizu nekoj mojoj top listi, ali prilicno je raprezentativan kada hocu nekoga da upoznam sa stripom kao medijem za zrelu publiku. Kao i ostqli naslovi sa liste.
Nisam npr. naveo Sindera, Iz Pakla, Torgala, V for Vendettu i sl. svete krave jer su to stvari za strip-dubioze, izvezbane oci i mozgove ovog tipa pripovedanja.
Gore su prave navlakuše |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 21/02/2022 14:00:55 |
|
|
Topic |
|