Author |
Topic |
goodpaso
New Member
Serbia
179 Posts
Member since 03/05/2020 |
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1161 Posts
Member since 03/12/2014 |
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1161 Posts
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1161 Posts
|
murdo
Average Member
Christmas Island
972 Posts
Member since 24/07/2002 |
|
murdo
Average Member
Christmas Island
972 Posts
Member since 24/07/2002 |
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
legaz
Senior Member
Serbia
2417 Posts
Member since 13/08/2009 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Member since 25/12/2013 |
Posted - 21/04/2022 : 22:39:57
|
Iskreno, ovdje mi se Wenturi potrudio oko naslovnice. Fin omage ka naslovnici prvog Rakosijevog pojavljivanja. Lijepo izdanje ali ipak cu sacekati redovnu Ludens seriju jer mi je kvalitet papira bolji. A i sam dizajn naslova na naslovnim koricama je blizi originalu. Nikada mi se nije dopadao VCov font za slova. |
|
|
giant
Average Member
Slovenia
891 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 22/04/2022 : 14:57:27
|
quote: Originally posted by legaz
Po mom ukusu Dela Monika miljama ispred Venturija.
Ako govorimo samo o naslovnoj strani: meni inace obe naslovne super, ali ako bi vec morao , ipak bi se pre odlucio za Venturijevu naslovnu. Nekako me podseca na "starog" Zagora. A unutra DM sjajan po tome, kaj ja vidim, standardno. Venturi ne znam kako je crtao, moram malo pogledati. Ali naslovnu je odradimo super😉 Edit:ako možda ima link do Venturijevih tabli? Ja nisam nasao... |
Invincible shield |
Edited by - giant on 22/04/2022 15:08:44 |
|
|
Bruce Springsteen
Advanced Member
5545 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 22/04/2022 : 21:00:43
|
quote: Originally posted by WOLF-HUNTER
Iskreno, ovdje mi se Wenturi potrudio oko naslovnice. Fin omage ka naslovnici prvog Rakosijevog pojavljivanja. Lijepo izdanje ali ipak cu sacekati redovnu Ludens seriju jer mi je kvalitet papira bolji. A i sam dizajn naslova na naslovnim koricama je blizi originalu. Nikada mi se nije dopadao VCov font za slova.
Ne bih reko da je kvalitet papira Ludensa bolji, cak mozda je i obrnuto...
|
|
|
Bruce Springsteen
Advanced Member
5545 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 22/04/2022 : 21:24:55
|
Slazem se, bilo bi dobro da bude i naslovnica C od Dela Monike... |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13989 Posts
Member since 28/11/2017 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 03/05/2022 : 04:45:48
|
Nazalost najnovije pojavljivanje barona Rakosija je krajnje razocaravajuce i lose. Necu da ulazim u detalje jer mnogi nisu citali ali strip lepo pocne prva sveska je odlicna, ima atmosferu, ima Della Monicu, ima zlokobna predskazanja i vizije, druga sveska je zbrzana i na neki nacin nepotrebna. Vidi se da je Rauchu glavna inspiracija bio Bram Stokerov roman Drakula i da je pokusao da ozivi tu atmosferu i tu trku od Londona do vampirovog dvorca u Rumuniji odnosno u ovom slucaju Madjarske, ali niti ovo ima atmosferu niti napetost niti priblizno odbru izvedbu kao cuveni roman i neke adaptacije (npr. Bessov Drakula u stripu ili Kopolin Drakula na filmu). Jednu dobru stvar je uradio Rauch jer se resio jednog relativno bitnog lika ali sem toga krajnje razocaravajuce. Sto se tice crteza Della Monica maestralan, stvarno mi je nejasna odluka da se ne dopusti vise vremena Della Monici da nacrta celu ovu pricu jer bi barem Della Monicin crtez i atmosfera uspeli malo da izdignu banalni drugi deo price, a ne da ga ogranice samo na crtanje uvodne dvodelne sveske koja vise sluzi kao neki prolog. Venturi se svojski potrudio, ali ne moze da se oslobodi groteskne karikaturalnosti odredjenih likova (pukovnika Korasija naprimer) i Rakosija je svaki put nacrtao sa otvorenim ustima i grimasom na licu, krajnje neprirodno, mogao je da prelista kako je to Ferri crtao Rakosijeve izraze lica sa zatvorenim ustima pa da to prekopira kad vec pokusava da oponasa i ozivi maestrov stil. Ali ajde posto se svojski potrudio nek je za njega neka ocena izmedju 7 i 8, a za Della Monicu izmedju 9 i 10, tako da bi zbirna ocena za vizuelni dozivljaj ove petodelne sveske bila jedna osmica.
Prica: 7 Scenario: 3 Crtez: 8 Naslovne strane: 10
Ukupna ocena: 64%
Prosle godine kao pripremu za citanje epizode Vampiri (https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-sr-616-618-vampiri/2039/) sam ponovo procitao sva prethodna vampirska pojavljivanja (dakle i Rakosijeva i Vargna pojavljivanja) i moj poredak tih prica bi bio ovakav: 1. Tragicna zora (I pojavljivanje barona Rakosija Nolita i Feri, vanvremenski klasik inspirisan Hamerovim horor filmovima) 2. Tajna Fride Lang (III pojavljivanje Rakosija i prvo pojavljivanje grofice Ilenije Varge Bosseli i Della Monica, odlican svez pristup vampirskoj tematici, ambiciozno a spretno izvedeno, stvarno odlican strip) 3. Zagor protiv vampira (II pojavljivanje barona Rakosija, Kasteli i Feri, klasik, jeziva atmosfera za koju je zasluzniji Feri na vrhuncu, nego Kastelijev scenario ali opet ova prica ima nesto posebno iako je vise namenjena mladjoj publici) 4. Vampiri (cetvrto pojavljivanje Ilenije Varge i uvod za najnovije pojavljivanje barona Rakosija Rauch i Della Monica, Rauchov blokbaster, stvarno dobra prica, ima odredjene mane ali sveukupni utisak je da je ovo svez i zabavan strip na tragu Bosselijevog treceg vampira) 5. Vampirica Ilenija (trece pojavljivanje Ilenije Varge, Rauch i Della Monica, solidna prica ali je mogla da bude i bolja, gusi je previse teksta ali opet daleko bolje ostvarenje od poslednja dva) 6. Rakosi! (Rauch i Dela Monica i Valter Venturi, poslednje Rakosijevo pojavljivanje, tesko razocarenje) 7. Crni brod (drugo pojavljivanje Ilenije Varge, Bosseli i Della Monica, znam da je mnogima ova prica medju omiljenim koje je Bosseli napisao ali nikako ne mogu da je svarim ni nakon obnavljanja gradiva) |
|
|
legaz
Senior Member
Serbia
2417 Posts
Member since 13/08/2009 |
Posted - 03/05/2022 : 08:00:25
|
quote: Originally posted by Bruce Springsteen
Slazem se, bilo bi dobro da bude i naslovnica C od Dela Monike...
Ne to. Šteta što nije odradio komplet priču. Venturi je upropastio totalno. |
Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane. |
|
|
Duke Zill
Senior Member
Croatia
1077 Posts
Member since 23/05/2015 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26826 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Duke Zill
Senior Member
Croatia
1077 Posts
Member since 23/05/2015 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26826 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13989 Posts
Member since 28/11/2017 |
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 03/05/2022 : 19:56:59
|
@going going
Predivno si ovo sve izložio! Pogotovo Rakoczijevo/Rakoczyjevo/Rakošijevo (svakako ne talijanski Rakosi!!!) drugo pojavljivanje. Ferri savršen, atmosfera te u stripu obavije tamom i ne pušta. Castelli pak infantilan, očajan. Scenarij od onih koji me očarao kao klinca, a poslije sam se pitao kako je moguće onako nešto napisati. Poput onog Nicolaija u drugom Kandraksu. Ne, nije do godina, onih desetak vrhunskih priča koje su me očarale kao klinca i danas su mi jednako dobre. Odlična ti je definicija - za mladu, vrlo mladu publiku. Šteta vrhunskog Ferrija! |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4810 Posts
Member since 26/12/2009 |
|
jasa
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3490 Posts
Member since 26/08/2005 |
Posted - 04/05/2022 : 08:51:22
|
Svaka čast na analizi going going. Pročitao samo davno već prvu svesku i bila je odlična, 10ka za zlokobonost, atmosferu, crtež, naslovnicu, ostatak ću tek da pročitam, ali jako mi je žao što se rasplelo na taj način jer je potencijala bilo :( Venturi je definitivno neveseo izbor za drugi i duži dio priče, trebali su to dati Pesceu ili Laurentiju ili Kjaroli, aaa baš bih volio Pescea vidjeti u Rakosiju.
Što se tiče poretka vampirskih priča kod mene je ovako:
1. Tajna Fride Lang -moj omiljeni Zagor, ima sve što želim od stripa kakav je Zagor. 10/10 2. Tragična zora - klasik, lagano razvijanje radje po uzoru na stare horore, savršena naracija, vrhunski crtež, suptilan horor i humor. 9.5/10 3. Crni brod - moderna vampirska avantura u vrhunskom ambijentu, baš onako tamam, čudno mi je da je gg-u na posljednjem mjestu. 9/10 4. Povratak vampira - zlokobno, ozbiljno, vrhunski Ferri. 8.5/10 5. Vampiri - odlično dozirano, vrhunski crtež, dosta likova, novi vampir koji je, nažalost, prelagano savladan 8/10 6. Crna krila noći - skroz OK, ali malo zamorno, previše teksta bit će. 7.5/10
Ispada da su sve dosadašnje vampirske priče u Zagoru u najmanju ruku dobre.
Kad je riječ o vampirima, volim spomenuti i vukodlake, meni su i dvije priče s vukodlacima odlične. Prva (Vukodlak), iako je definitivno mogla biti bolja, iako bi Ferri bio bolji izbor, iako je prekratka, ima ono nešto, taj starinski duh, super atmosferu, a i čitao sam je prvi put s nekih 11 godina pa je i nostalgija tu, tako da je tu osmica (8/10). 'Pun mjesec' je moderniji, sa boljim crtežom i ozbiljnijim tonom, jako dobra priča iz novije ere 8.5/10 |
Edited by - jasa on 04/05/2022 08:55:20 |
|
|
prop_ovednik
Senior Member
Croatia
1482 Posts
Member since 13/01/2008 |
Posted - 04/05/2022 : 08:57:48
|
1. Tajna Fride Lang - top topova, strip za sva vremena, doba i junaka našeg!! 2. Tragična zora - atmosfera odlično građena, kraj malo zbrzan, ali ostaje odlično. 3. Crna krila noći - dobro skroz, ludo, dramatično, meni se baš svidilo. 4. Vampiri - isto lipo građena atmosfera, rast odnosa između Zagora i Varge, šteta što je onaj novi vampir ispa papak. 5. Povratka vampira - priču sam uvik teško moga svariti, ali maestrov crtež ostaje neponovljiv. 6. Crni brod - previše ljubavi za moj gušt, neuvjerljivo je to uletilo... |
|
|
john connor
Senior Member
Serbia
2700 Posts
Member since 15/02/2011 |
|
prop_ovednik
Senior Member
Croatia
1482 Posts
Member since 13/01/2008 |
Posted - 04/05/2022 : 13:27:00
|
Tajna Fride Lang ti je još Slobodna Dalmacija: 61 Vampir 62 Tajna Fride Lang 63 Princ noći
Tragična zora je Zagor extra, Ludens: 93 Tjeskoba 94 Zagor protiv Vampira 95 Tragična zora
Crna krila noći je regularni Zagor, Ludens: 207 Crna krila noći 208 Vampirica Ylenia 209 Krijumčari iz lagune
Vampiri regularni Zagor, Ludens: 296 Vampiri! 297 U potrazi za Rakosijem 298 Husari smrti
Povratak Vampira Zagor Extra, Ludens: 193 Narod noći 194 Povratak vampira 195 Kraljevstvo tame 196 Užasna zaraza
Crni Brod regularni Zagor, Ludens: 112 Crni brod 113 Božica Mjeseca
|
|
|
Topic |
|