forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Manga
 Table & osvrti
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 03/06/2022 : 18:29:55  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Mnogo je u poslednje vreme postala gužva na opštoj temi "pročitao i (ne) preporučujem pa preglednosti radi po uzoru na neke druge forumaše otvaram temu gde ću stavljati osvrte stripova koje čitam online i koji kod nas nisu objavljeni na papiru.

Temu stavljam u ovaj deo podforuma jer cenim da ovde nikome neće smetati, a pošto mi ova godina teče u znaku japanskog stripa, a deluje da će se trend nastaviti i u budućnosti, većina stripova o kojima ću pisati će biti iz japanske škole. Ali odmah napominjem moderatorima da će ovo biti svaštara i da će se ovde pored mangi nalaziti i osvrti američkog, evropskog, indie stripa itd. Nadam se da to neće biti problem

Komentari su uvek dobrodošli pa se slobodno bunite, kritikujte, predlažite, sugerišite itd

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 03/06/2022 : 18:31:18  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Hall of fame / shame

Sličnu temu i rang listu sam započeo na DW forumu pre par godina pa koga zanima može da baci pogled link. U međuvremenu sam ubacio i sve osvrte napisane za stripove koje sam pročitao, a koji su izdati u regionu.

.............


Platina

- Lone Wolf and Cub link
- Spomenar mog oca link
- Daleko susedstvo link
- Sjajna nebesa link
- Pluto link
- Monster link
- Čovek bez talenta link
- Oda Kirihitu link
- Maison Ikkoku link


Zlato

- Vrh bogova link
- Akira link
- Berserk link
- Goodnight Punpun link
- Cross Game link
- Children of the Sea link
- Onward Towards Our Noble Deaths link
- Buddha link
- Nikad čovek #1 link #2 link #3 link
- Tomie link
- Uzumaki link
- 20th Century Boys + 21st Century Boys link


Srebro

- Slatke godine link
- Zoološki vrt zimi link
- Čuvari Luvra link
- Čovek iz tundre link
- Priča o Osamuu Tezuki link
- Attack on Titan link
- Parasyte link
- Death Note link
- Blame! link
- Fragmenti strave link
- solanin link
- A Girl on the Shore link
- Downfall link
- Dead Dead Demon's Dededede Destruction link
- Demon Slayer link


Bronza

- Šetač link
- Adolf link
- Ayako link
- Apolonova pesma link
- MW link
- Dororo link
- Ikigami link
- Nijigahara Holograph link
- What a Wonderful World link
- Icaro link
- Potraga za nestalom devojkom link


Odmazda mračnog viteza

- Soići 1,2 link
- Gyo link

Edited by - naker on 20/11/2023 22:33:39
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 03/06/2022 : 18:35:28  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Pa da ne gubimo previše vremena, krećemo jako od samog starta:20th Century Boys + 21st Century Boys

Napisao i nacrtao: Naoki Urasawa

Diskutabilno da li bi čovečanstvo uopšte doživelo 21. vek da nije bilo grupe prijatelja koja je stala na put pretnji i sprečila da se desi nezamislivo. Ali istoriju pišu pobednici pa uvek ostaje pitanje da li se zapravo desilo ono što udžbenici istorije kažu da se desilo? U ovom stripu paralelno pratimo dve priče, priču o prošlosti koja prati grupu "prijatelja" kada su bili dečaci i koji su svoje slobodno vreme provodili u svojoj tajnoj bazi kujući i spletkareći na koje bi sve načine moglo doći do smaka sveta; i priču o sadašnjosti koja prati misteriozna ubistva koja se dešavaju skoro pa identičnim redosledom po tajnom planu koji su dečaci sačinili kada su bili klinci, kao da je neko uzeo da sprovodi njihov tajni plan, a kada se klinačke fantazije dešavaju u stvarnom svetu to za sobom povlači stravične posledice..

Intrigantna i zanimljiva premisa gde ne prestaješ da okrećeš stranice kako bi saznao šta će sledeće da se desi, ali autor sve to diže na još jedan viši nivo kada ubaci vremenski skok i radnju prebaci u bližu budućnost, u distopijsko društvo gde "Prijatelj" vlada pomoću sveprisutnog simbola na sličan način kao Big Brother društvo predstavljeno u Orwellovom čuvenom romanu "1984". A i strip je idealan za čitanje u vreme covid pandemije jer i ovde imamo na delu misteriozni virus!

"Problem" sa ovim delom je što u jednom momentu "Prijatelj" pogine iako njegov identitet nije otkriven, što po meni nije toliki problem sam po sebi jer više sam uživao u okolnostima koje su dovele do stvaranja distopijskog društva i motiva zbog kojeg je to urađeno negoli do otkrivanja ko je misteriozni lik. Da se priča završila na ovome, ovo bi bio vrhunski strip. Ali avaj, autor odlučuje da nastavlja priču i pravi još jedan vremenski skok i veštački produžava priču uvođenjem novog lika koji zamenjuje i nastavlja ulogu prethodnog "Prijatelja". Po meni strip gubi na kvaliteti u poslednjoj četvrtini i novi negativac mi je bio neubedljiv u svojoj ulozi. Autor onda pravi još jednu grešku i ni ne završava priču, dok neke stvari ostaju neobjašnjene. Npr imali smo priliku da vidimo jezivi virtuelni park "Tomodachi Land" gde neposlušnima prete da će ih poslati u još gori "Tomodachi World", ali nikada nam nije pokazano kako izgledaj taj drugi, strašniji park. Autor se onda ponovo vratio stripu i priču nastavio u 21st Century Boys da bi strip doveo do kakvog takvog prihvatljivog kraja, ali premalo, prekasno, i poslednjih par tankobončića sam čitao po auto pilotu da bi saznao kraj bez da sam uživao u stripu. Šteta.

Sve u svemu, početak je obećavao da će ovo biti najbolji Urasawa i ovo delo definitivno vredi pročitati, ali strip pada u poslednjoj čevrtini i po meni su Monster i Pluto kvalitetnije odrađeni stripovi

* kao i kod Monstera ponovo skenovi lošijeg kvaliteta jer nisam uspeo da nađem bolje
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2114 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 06/06/2022 : 11:06:46  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Davno sam čitao boyse i bili su mi naj, naj, prvih 12, 13, 14 svezaka? A onda se, kako naker kaže, u jednom trenutku priča pogubi. Kraj sa 21th century boysima sam odradio. Ali ta prva polovica, ili prve tri četvrtine su mi bile genijalne i radi njih sve opraštam. Da sad izađe, čitao bi ga sa strepnjom jer ne znam kakav bi mi bio sad, kad sam zreliji čitatelj. Ali ovo je klasik, u svakom slučaju, jedan od stripova života, kad je bio najbolji je trajao i davao.

Ovo je i super manga za zapadne čitatelje jer stilizacija nije napadno mangasta, a i priča funkcionira kao blokbuster, a ne neka beskonačna anime serija.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 06/06/2022 : 18:01:52  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Slažem se, meni deluje da će Urasawa biti toplo primljen kod naše publike jer je blizak evropskom stilu i crtački i scenaristički. Kod njega kao i kod Taniguchija nema uopšte ili je samo na minimum sveden onaj detinjast tip humora gde se likovi krevelje i plaze na svakih par stranica, što se nažalost toliko često sreće kod nekih drugih shonen / seinen mangica. Likovi mu često znaju biti poreklom iz Nemačke, a i u slučaju Monstera i Pluta gro radnje je smešteno u Nemačkoj i okolnim evropskim zemljama pa nekada imaš osećaj kao da čitaš evropski, a ne japanski strip
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
12733 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 07/06/2022 : 00:08:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Slažem se, meni deluje da će Urasawa biti toplo primljen kod naše publike jer je blizak evropskom stilu i crtački i scenaristički. Kod njega kao i kod Taniguchija nema uopšte ili je samo na minimum sveden onaj detinjast tip humora gde se likovi krevelje i plaze na svakih par stranica, što se nažalost toliko često sreće kod nekih drugih shonen / seinen mangica.


Taniguchi i Urasawa su svakako vrhunski autori i sasvim je jasno da će njihov stil biti bliži zapadnjačkoj publici.

Međutim, meni osobno japanska stripovska scena ne bi bila ni upola toliko zanimljiva da većina autora stvara stripove slične poput njihovih. Ovo boldano je jedna od mnogih specifičnosti japanskih stripova zbog koji su mi toliko zanimljivi.

Stoga, svaka čast Taniguchiju i Urasawi, ali neka nam je čim više i japanskih stripova koji su specifično "japanski".

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1665 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 07/06/2022 : 08:27:05  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Baš to što kaže Bušido, taj detinjasti humor je u detinjastim mangama, zato i imaš te sve silne ketogorizacije, da znaš šta možeš da očekuješ kad uzmeš nešto da čitaš.
I meni je upravo ta raznovrnost koju na jednom mestu imaš u Japanaca ono što najviše volim: pošto ne mogu dugo da budem u jednom žanru, smorim se, pa volim da šaram. A kod njih imaš da biraš: oćeš "ozbiljno" - čitaj gekigu, Tanigučija i, ajd, Urasawu, oćeš smešno - čitaj Toriyamu, oćeš samuraje - čitaj Vagabonda ili LW&C, oćeš dečje - čitaj Assassination Classroom, hoćeš shonen - Ohbu i Obatu, oćeš feel-good - Yotsuba! ... i to pričam samo ono najpoznatije ovde kod nas. Meni lično treba još bar jedno dva života da pročitam SAMO OD JAPANACA samo ono što sam trenutno "isplanirao", a kamoli ono što tek treba da "otkrijem".

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
37195 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 07/06/2022 : 09:03:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

A koliko ima tih mish mashova, gde ispreplicu sve kategorije i da li se tako nesto uopste moze primiti kod strukturiranih Japanaca (koji su slicni Svabama sto se toga tice)? Mora da ih zulja. :DAnything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 07/06/2022 : 20:04:28  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Kada sam kao srednjoškolac gutao uglavnom shonen stvari taj tip humora mi je bio OK, ali kao čoveku u četvrtoj deceniji života? Not so much. Nisam fan te tendencije da deluje kao da su stripovi pisani za određenu starosnu dob pa strip ne može da se bavi ozbiljnom tematikom osim ako se ne rablaži humorom.

quote:
Originally posted by KuntaKinte

Taj detinjasti humor je u detinjastim mangama, zato i imaš te sve silne kategorizacije, da znaš šta možeš da očekuješ kad uzmeš nešto da čitaš.Teoretski deluje da bi tako trebalo biti, ali ja na te podele samo ovlaš bacim pogled. Npr. Ghost in the Shell je seinen manga što sugeriše da ne bi trebala biti detinjasta, ali se na svakih nekoliko stranica likovi krevelje i plaze. Dok je npr Attack on Titan klasifikovan kao shonen manga jer je izlazio u shonen magazinu, ali zapravo ima sve osobine seinen mange zbog grotesktnog crteža, tematike kojom se bavi, i odsustva praktički bilo kakvog vida humora.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 09/06/2022 : 18:12:34  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Monster (#1-18)

Napisao i nacrtao: Naoki Urasawa

Talentovani mladi doktor poreklom iz Japana koji živi i radi u Nemačkoj spašava život mladom dečaku ni ne sluteći da bi možda bilo bolje da taj dečak nije preživeo jer mnogi će za njega tvrditi da je otelotvoreno čudovište. Doktorov život više nikada neće biti isti kada se nakon devet godina ponovo sretne sa pacijentom kome je spasao život i kada sazna kakve je sve zločine ovaj sada već odrastao čovek počinio. Doktor kreće na svetu misiju da ispravi svoju grešku i ubije čudovište koje nikada nije ni trebao pokušati spasiti..

Uzbudljiva i napeta misterija-krimi priča gde pratimo napore sijaset odlično osmišljenih likova na njihovom putovanju po Nemačkoj i okolnim evropskim zemljama u pokušaju da razotkriju zaveru koja uključuje bogate nemačke kapitaliste, plaćene ubice, kriminalne organizacije, tajne službe, psihologe, političare, istočnonemačke špijune.. Ko je najveće čudovište od svih njih, šta to čini nekoga čudovištem, da li se neko rađa zao ili to postaje, gde se povlači granica između normalne osobe i čudovišta i kako ih razlikovati - to su samo neke od ideja kojima ovaj strip teži da se bavi i to radi na vrhunski način.

Ne znam da li ima nekih pomaka kod dobijanja prava, ali ovo se obavezno mora objaviti, makar i u formi tankobončića. Vrhunski strip

* ovaj put skenovi malo lošijeg kvaliteta nego inače, ali previše sam dokon da tražim bolji izvor
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 09/06/2022 : 19:56:49  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
Kada smo vec kod Urasawe, da li sam ja jedini koji uziva vise u manga adaptaciji "Monstruma" nego li u anime seriji?
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11442 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/06/2022 : 22:36:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Nije manga adaptacija, već anime.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 09/06/2022 : 23:23:54  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Samo sam čitao strip, nisam gledao anime. Kakav je?
Go to Top of Page

corto33
Senior MemberSlovenia
2497 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 11/06/2022 : 07:36:13  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message  Reply with Quote
Ja sam pokušao da gledam anime seriju jer mi je manga super ali mi se anime baš nije dopao, brzo sam odustao.


Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 16/06/2022 : 19:58:39  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Pluto

Napisao i nacrtao: Naoki Urasawa

U budućnosti ljudi i roboti bivstvuju zajedno, ali ova tanka idila se ruši nakon ubistva Mont Blanca, svima omiljenog AI koji ne bi ni mrava zgazio iako predstavlja jednog od sedam najjačih robota na planeti. Ubistva će se nastaviti i svako mesto zločina je karakteristično po tome što su žrtvi nabijeni rogovi..

Detektivska sci-fi priča koja ima ono najbolje od Dickove knjige Do androids dream of electric sheep i Asimovih The Cave of Steel & The Naked Sun, ali izgrađena na temeljima čuvenog Tezukinog dela Astro Boy i celine The Greatest Robot on Earth. Serijal nije dugačak i ovo je osam tankobončića odlično i nacrtane i osmišljene priče koja se ne ispušta iz ruku jer te tera da čitaš dalje i saznaš ko je i zašto ubica, ali usput postavlja neka filosofsko-egzistencijalna pitanja koja se tiču razvoja tehnologije, AI, čovečanstva, i nas samih kao jedinki.

Koliko je strip omaž čuvenog Tezukinog dela toliko je i crtež omaž Tezukinog crteža, ali je ipak i dovoljno različit da bi razvio svoj identitet. Propratni tekstovi i intervjui sa Urasawom i Tezukinim sinom nude objašnjenja zašto je ovo odrađeno na takav način.

Ne znam kakvi su uslovi oko dobijanja prava, i koliko je izvesno da će se Urasawini stripovi uskoro pojaviti u domaćem izdanju, ali ovo se mora obavezno objaviti. Kao neko ko je u poslednje 2,3 god prešao preko 60tak SF naslova mogu reći da Pluto ulazi u sam vrh ovog žanra, top 5 sci-fi ostvarenje.

p.s. ..500 Zeus a body..
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 20/06/2022 : 23:33:44  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Blame! (Master's Edition #1-6)

Napisao i nacrtao: Tsutomu Nihei

Daleka daleka budućnost gde jedan entitet kreće u potragu pronalaženja retkog genetskog materijala pre nego što je čovečanstvo nepovratno mutiralo i tokom ove avanture on će se kretati kroz jednu urbanu metalnu džunglu kula i betona gigantskih proporcija. On će se tokom putovanja susresti sa raznim robotima, čuvarima, graditeljima, adminima, sijasetom veštačkih inteligencija itd, neki od njih će biti dobroćudni, većina maliciozni, a najčešće nepredvidljivi. I sam glavni protagonista je čudne sorte, deluje da je genetski promenjen ili da dolazi iz neke druge stvarnosti jer je fizički neverovatno izdržljiv i sa sobom uvek nosi tehnološki nadmoćan pištolj, koliko god ovaj strip obilovao scenama borbe i pucačinom većina će se svesti na to da li će pištolj radili ili ne i da li će mu ga neko uspeti ukrasti ili će uspeti da ga sačuva.

Ono što je specifično za ovu mangu je činjenica da je ovo isključivo vizuelni doživljaj jer teksta ima legendarno malo, deluje da je autor proveo sate i sate na radu na crtežu da često zaboravi da doda tekst, čak i kada ga dobijemo autor na neubedljiv način objašnjava o čemu se ovde zapavo radi, nekada se desi da prođe po nekoliko brojeva, a da niko ne progovori niti jednu reč, ako bi neko opisao ovaj strip kao "nem" ne bi bio daleko od istine. Od scenarija ovde nema pomoći i ovo je jednostavno tip stripa koji treba da se "oseti" i da u hodu pokušate da povežete priču u neku koherentnu celinu.

Što se tiče crteža on zaslužuje samo reči hvale i najbitniji je atribut ovog stripa, odlično je prikazana ta dekadencija i lagano propadanje starog carstva i urušene arhitekture, robota koji se raspadaju itd. Crtež često zna biti nerealno detaljan, ovo nema baš puno smisla čitati u klasičnom tankobon formatu jer ovaj crtež vapi za većim formatom. Sa vizuelnog stanovišta opisao bih ovaj strip kao da gledate artwork od neke grafički vrhunsko odrađene igrice, cenim da bi se ovaj strip najviše mogao svideti gejmerima.

Blame! je odlično osmišljen i nacrtan SF strip i ostaje žal što neki urednik nije sugerisao autoru da ne bi bilo loše da razmisli o angažovanju scenariste koji bi mu pomogao oko priče i teksta jer ovo je stvarno moglo biti nešto više od obične slikovnice, vrhunske slikovnice, ali ipak samo slikovnice
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11442 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/06/2022 : 00:25:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Zvuči super. Možda mi za ove ljetne dane upravo i treba ovako nešto. Lipo nacrtano i da se brzinski čita. Ovjerit će se, hvala na preporuci.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 21/06/2022 : 08:59:04  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Pažljivo Paka, još će na kraju ispasti da je crtež bitniji
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11442 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/06/2022 : 11:24:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Pažljivo Paka, još će na kraju ispasti da je crtež bitnijiUf, nisko, ispod pojasa

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 23/06/2022 : 19:42:04  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

solanin

Napisao i nacrtao: Inio Asano

Mlada devojka nezadovoljna svojim poslom i životom generalno govoreći konačno skuplja hrabrost i daje otkaz kako bi resetovala svoj život što njenog momka dovodi u neprijatnu situaciju jer njegova muzička karijera nikako da krene kako je on zamislio.. Ovo je u isto vreme i tužna i dirljiva priča o ljubavi, drugarstvu, karijeri, životu, priča o mladim ljudima i greškama koje prave zbog neiskustva, ali oni su mladi, a mladi ljudi uče na svojim greškama. Kroz strip se provlači ona nerešiva životna dilema kroz koju svako od nas mora da prođe; da li slediti svoje snove i svoje ideale i raditi ono što volimo ili se pak okrenuti praktičnom životu i tražiti dobar posao, dobru platu, ženidbu, decu itd i sve što generički sledi u ovoj našoj večitoj svagdanjoj borbi.

Najbolja stvar kod ovog stripa je dobro balansirana raspodela minutaže i svaki lik će dobiti svojih 5min, odlično odrađena karakterizacija gde imate osećaj da su likovi "živi", stalo vam je do njih i želite da saznate šta će se desiti sa njima na kraju, čak i kada uspete pogoditi u kom smeru će se priča kretati ipak način na koji je priča ispričana je ono što bitno. Slice of life kada je dobro napisan je žanr koji mislim da mi nikada neće dosaditi čitati.

Meni lično se crtež sviđa ali mogu razumeti da nije za svakoga taj baby face izgled sa velikim očima glavne junakinje, i sam autor je u jednom momentu priznao da njegov crtež na početku karijere nije bio dovoljno dobar. Ono što se meni nije svidelo je činjenica da se japanski smisao za humor i moj prečesto razilaze i ne sećam se kada sam poslednji put pročitao strip gde likovi toliko često povraćaju ili stavljaju štapiće za jelo u nos, ne znam da li je ovo trebalo da bude smešno ali je iritantno do zla boga. Još jedna stvar koja mi je bila bezveze je što je jedan lik u ovom stripu kao pripremu za živu svirku za mesec dana naučio da u isto vreme i svira i peva što mi je previše nerealno.

Povodom desetogodišnjice premijere izlaska stripa autor je izbacio dodatno, #29 poglavlje koji služi kao svojevrstan epilog, ne znam šta da mislim o tom dodatnom poglavlju jer me je uhvatio nespremnim i ostavlja pomalo gorak ukus u ustima jer sam očekivao drugačiji završetak priče. Izdvojio bih još i pogovor autora koji je neortodoksan jer pojedina slova fale kao da je neko zaboravio da ih otkuca pa morate da provalite šta je Asano hteo da kaže

solanin je skroz simpatičan strip, lep i tužan u isto vreme, dobar primer mange koja je kvalitetna, a da nije predugačka.

p.s. postoji i film koji je rađen po ovom stripu ali nisam ga gledao doduše
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 29/06/2022 : 19:48:36  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Goodnight Punpun

Napisao i nacrtao: Inio Asano

Jimmy Corrigan? Jimmy je šetnja po parku po lepom vremenu u odnosu na Punpuna. Bila bi ovo obična osnovna škola sa dečacima koji se glupiraju i devojčicama koje ih nerviraju ali postoji jedna caka - jedan od učenika kao i cela njegova familija su nacrtani tako da podsećaju na ptice. Ovo je jedna otkačena coming-of-age-slice-of-life manga gde pratimo malog ptića koji pokušava da razume svet odraslih i svojih vršnjaka, podseća me Punpun na Abelarda jer tamo kao i ovde glavni lik ima strašno naivan i nezreo pogled na život, introvert koji je nerealno zaljubljen do ušiju i ne zna šta to zapravo znači pa se često obraća "bogu" za savet, i on će morati da uči na svojim greškama ukoliko želi da nauči da "leti".. Ali sve se ovo ruši nakon što klinci posete jednu napuštenu fabriku i njihov život će nepovratno biti izmenjen jer dolazi do gubitka dečaštva i preranog ulaska u svet odraslih. Goodnight Punpun, laku noć Punpune, je mantra koju glavni lik ponavlja pred spavanje jer sutra je novi dan, sutra će biti bolje, svakako ne može biti lošije od današnjeg dana, sigurno će se nešto bolje desiti, samo treba verovati u bolje sutra.. Samo dobre vibracije..

Punpun vs. Blast, ko želi da izbegne SPOJLERE bolje da preskoči ovaj paragraf, ali između ova dva stripa se mogu povući mnoge paralele. Opet imamo likove koji sa dugačkim kljunovima izgledaju kao neka pticolika stvorenja, likovi doživljavaju blastove tj. tripove, kod oba stripa imamo ubistva i krimi priču gde počinioci beže od policije, oba dela se bave tematikom nepovratnog sunovrata u mračan kutak jednog uma, dok je kod Blasta reč o padu u suštini jednog čoveka ovde se sa uvođenjem u narativ sekte priča čak diže i na jedan viši nivo od Blasta jer pratimo jednu grupicu ljudi koja pristupa sekti da bi neumitno bili iskorišćeni. Takođe, kod Punpuna postoji i jak religiozni elemenat jer se likovima obraća bog, đavo, demon, sotona, nazovite ga kako hoćete. Naravno najveća razlika između dva stripa je crtež jer pošto stripovi potiču iz dve različite škole izgledaju potpuno drugačije, kao i česta upotreba "humora" kod Punpuna dok je Blast u tom pogledu mnogo ozbiljniji strip.

Ono što mi se u stripu ne sviđa je što su likovi često prikazani kao da su neki retardi, oni često prave neke šokantne izraze lica, mlataraju rukama i glupiraju se, da ovo rade samo deca još bi mi i bilo razumljivo, ali u ovom stripu nažalost to često rade i odrasli što je poprilično porazno za strip koji teži da se bavi ozbiljnom tematikom. Kako se priča primiče kraju ovo neće biti toliko zastupljeno kada se atmosfera u stripu uozbilji, ali opet, po meni je ovo stvarno nepotrebno i zna da iritira. Još jedna napomena, bitno parče priče otpada na lika koji je tinejdžer iz kojeg curi testosteron pa ovde ima poprilično erotskog i eksplicitnog sadržaja.

Sve u svemu; depra, otkačeno, egzistencijalno, tužno... Uvrnuti slice of life na japanski način. Ovo je tip stripa koji je idealno štivo za neki klub čitalaca jer ovaj strip je krcat sa sitnim detaljima koji nagoveštaju šta će se desiti (kada Punpun i njegova cura u krucijalnom momentu u stripu idu da posete njenu majku obratite pažnju na saobraćajne znake u pozadini koji vrište STOP, ili npr obratiti pažnju da se ubistva ne dešavaju po sunčanom vremenu već samo kada je vreme loše kao npr kada pada kiša), ili se nadovezuju na neke ranije momente (kada se jedan od klinaca prilikom posete fabrici sretne sa devojkom koja crta mange, to je Sachi koja će kasnije postati jedan od glavnih likova u stripu), sve je u suštini skladno povezano da ima smisla, ali gde verovatno mnogo toga prođe ispod radara prilikom prvog čitanja.

p.s. Good vibrations!
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 01/07/2022 : 22:06:09  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Gyo (#1-2)

Napisao i nacrtao: Junji Ito

Gyo je pokušaj da se čitaocima stvori fobija prema ribama tako što im se daju veštačke noge samo što je meni ovaj "horor" više ostavio utisak komedije gde se ajkula na nožicama kreće kao da je na rolšulama dok gasovi koji likovima izbijaju iz usta i dupeta davaju utisak kao da oni prde i podriguju.. Nema tu ni h od horora kada ima previše ovakvih "komičnih" scena.

Uvod u priču praktički i ne postoji i završi se ekspresno gde veoma brzo nastupi apokalipsa gde ribe preplave ceo Japan, dok su pojedine scene neverovatno nebulozne: riba leti nebom u kesi za smeće WTF i momak i devojka beže i kad se sakriju on je pita ajde smiri se skuvaću ti kafu

Epizoda sa pukotinama u obliku ljudskih silueta je jedino ovde vredno pamćenja, a kada je bonus kratka priča bolja od glavne priče onda to baš i ne govori u prilog stripu. Nije ovo nažalost ni blizu nivoa uvrnute jeze koju je Ito uspeo da postigne sa Uzumakijem.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 06/07/2022 : 21:54:20  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Children of the Sea (Viz #1-5)

Napisao i nacrtao: Daisuke Igarashi

Devojčica biva izbačena iz rukometnog tima (japanci i rukomet wtf?) zbog pregrube igre i pošto tokom leta ima vremena na pretek ona slučajno upoznaje čudnog dečaka koji kao da je iz mora proizišao i od njega saznaje da nešto tera morski svet na površinu, ribe neobjašnjivo pokušavaju da pojedu svaku trunku svetla na koju naiđu, a svetlo u vodi sjaji kao zvezde na nebu, kao oslikani nebeski svod..

Dobro osmišljena priča i misterija gde na prvu loptu nije lako provaliti u kom smeru će se radnja dalje kretati što je plus jer te tera da čitaš dalje. Ono što mi se ne sviđa je što autor odlično crta morski svet, ali uvrnuto mi je što su muškarci često prikazani previše ženstveno. Kao što se iz naslova može zaključiti mesto dešavanja je more pa nadam se da volite biologiju, jer autor često spominje morski svet i ulazi u detalje prilikom opisa pa se često stiče utisak kao da čitate neku enciklopediju o ribama.

Treba ovde biti strpljiv za neke stvari, ali ko izdrži do kraja biće nagrađen. Autor polako u priču uvodi mitove i kako radnja dalje odmiče ovo postaje jedan filozofsko-egzistencijalni strip, a poslednji tom se pretvori u suvu ezoteriju gde teksta praktički ni nema i sve je podređeno grafizmu. Posebno obratiti pažnju na Dendeh, najbitniji lik u stripu i svaka rečenica joj je zlata vredna.

Rekao bih da je ovo neortodoksna manga koju će mnogi preskočiti, ali najvećim posvećenicima je ovo verovatno nešto najbolje ikada. Uostalom, ne bi Seth ovaj strip rangirao toliko visoko na svojoj listi najboljih stripova, a da ne vredi
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 11/07/2022 : 18:56:49  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Icaro

Osmislio: Moebius
Nacrtao: Jiro Taniguchi

Majka rađa sina koji prkosi zakonu gravitacije jer ima sposobnost da lebdi i leti po volji, a naučnici i vojska će pokušati da ovu natprirodnost iskoriste radi svojih interesa i sukoba protiv grupe pobunjenika sa psihičkim moćima.. Standardno dobar Tanigučijev c/b crtež sa jednom pre svega opuštajućom i lako razumljivom sci-fi pričom koja je inspiraciju potražila u čuvenom mitu o Dedala i Ikaru.

Jedan problem sa ovim delom je u činjenici što je projekat napušten i kraj je zbrzan pa se strip završi pre nego što su mnoge stvari razjašnjene. Poslednja stranica strip pruža kakav-takav smislen kraj, ali sve to ostavlja pomalo gorak utisak o pročitanom. Navodno je Moebiusova skripta radnje imala materijala za 10000 stranica, ali ovaj strip ima samo oko 300tinjak stranica. Ali uzimajući u obzir kako je publika do sada prihvatala radove ova dva autora mislim da bi ovo imalo prođu na tržištu jer bi ljudi bili radoznali da vide ovaj spoj istoka i zapada tj. mange i francuskog stripa
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 15/07/2022 : 20:25:41  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Ikigami: The Ultimate Limit

Napisao i nacrtao: Motoro Mase

Spojleri

Distopijska seinen manga gde država tera osnovnoškolce da prime vakcinu koja sadrži kapsulu sa otrovom i koja nasumično eksplodira jednom u hiljadu slučajeva kada se neko nalazi u dobi između 18-24god, a sve u cilju širenja propagande da se ljudi više trude tokom radnog veka kako bi bili produktivniji i kako bi više cenili život jer nikada se ne zna kada će ti isteći "vek trajanja"; u ovoj priči pratimo jednog činovnika koji ima posao dostavljača ikigamija tj. obaveštava ljude da će umreti 24h pre samog čina..

Strip se sastoji od deset tankobončića gde u svakom imamo po dve priče iz života ljudi koje je država nasumično odabrala da umru radi nacionalnog blagostanja, i kao što se može naslutiti svaki čovek drugačije reaguje na ovu vest i strip je krcat šokantnim momentima gde su i crtež i kadriranje podređeni emotivnom saosećanju čitaoca sa neumitnom sudbinom koju je doživeo nosilac vakcine (kao par najkvalitetnijih bih nominovao onu o fotografima i onu o bratu koji pokušava da se stara o svojoj slepoj sestri). Tokom vremena se priča razvija i "dostavljač" počinje da dovodi u pitanje svoj posao i samu politiku države da usmrćuje sopstvene ljude radi nekog fiktivnog blagostanja države.

Važno napomenuti da ovde reč o "mekoj distopiji" jer osim te vakcine koju svako mora da primi i osim činjenice da one ljude koji su neposlušni odvode na "redukaciju" zapravo ništa dugo nije različito i kao da je reč o običnoj državi; ali moj problem sa ovim delom je što sam tokom celog stripa mislio da je država u kojoj je smeštena radnja Japan, da bi možda dva, tri tankobona pri kraju se ispostavilo da to nije slučaj jer se u jednom momenu pojavi delegacija iz druge države koja posmatra i uči kako se sprovodi politika nacionalnog blagostanja i ispostavi se da je ta zemlja nijedna druga negoli Japan. Na kraju glavni akteri doživljaju potpuni preokret i odluče da pokušaju pobeći iz ove opresivne države i odlaze u državu koja ceni ljudski život - Japan Stekao sam utisak da je autor ove mange pročitao Orwellovu 1984 i tokom poseta nekim stranim zemljama verovatno doživeo par neprijatnih iskustava i onda došao do zaključka da je inostranstvo nešto tuđinsko i nebezbedno i onda odlučio da napiše distopijski strip koji veliča zemlju iz koje je potekao. Mislim, nije da mi smeta što je autor napisao kraj gde akteri beže iz zemlje ali zbog čega posebno naznačiti da odlaze u Japan jer to je zemlja gde se ceni život, kao da je to jedina nacija na svetu gde se ceni život? Zar autor nije mogao da napiše da odlaze u neku drugu stranu zemlju i efekat bi bio bolji nego konkretno imenovanje sopstvene zemlje kao utopijske. Takođe, iako ova manga nosi naziv "ultimativni limit" izgleda je region istočne Azije najveći limit do kojeg je autorova misao uspela dobaciti jer ovaj strip se na žalost ne bavi opštim i univerzalno primenljivim distopijskim idejama već konkretnim geopolitičkim pitanjima Japana, Kine, Tajvana, Severne i Južne Koreje.

Ko voli distopijske i "emotivne" priče pronaćiće par interesantnih stvari u ovoj mangi ali sam epilog i pouka koju ovo delo nosi je razočaravajuća.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3302 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 19/07/2022 : 10:52:51  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Parasyte (#1-8 Del Rey manga)

Napisao i nacrtao: Hitoshi Iwaaki

Populacija zemlje raste sve više i više i deluje da ova planeta nije predviđena da podnese toliki broj ljudi, možda ne bi bilo loše da nas je manje, mnogo manje.. Neočekivana "pomoć" dolazi od vanzemaljskih entiteta koji se kao paraziti infiltriraju među ljude, oni ulaze u naša tela i preuzimaju kontrolu, ne zato što su maliciozni već zbog toga što im je to u prirodi, oni samo slede iskonski nagon za preživljavanjem, koji neugodno podseća na način na koji se čovečanstvo odnosi prema životinjama, biljkama, okolini..

Moj problem sa ovim stripom je što sam nedavno čitao Death Note koji me nije oduševio, a ovde se dobije nešto veoma slično. Opet imamo srednjoškolca tinejdžera koji u svojoj sobi razgovara sa stranim entitetom o svojim planovima, oni spletkare i u sitna crevca analiziraju kako da pobede svoje protivnike. Njihov odnos deluje opušten, skoro drugarski, iako entitet stvari gleda drugačijim očima i ima svoje interese. Strip nažalost pati i od previše lakomislenih momenata koji su za kolutanje očima, kao npr kada se lik uspne na drvo da bi zubima naoštrio granu da bude kao koplje. Iskreno mislio sam da će ovo biti ozbiljnije štivo.

Autor ponekad pokuša da proširi priču i ubaci po koju filozofsku misao, ovo je u suštini najzanimljiviji deo stripa, ali to je otprilike rečenica, dve, po tankobonu i to je to, većina stripa otpada na srednjoškolsku romantiku i držanje za ruke, policijsko-detektivsku akciju i česte scene borbi gde će krv da teče u litrama, a osakaćena tela će i biti grafički prikazana. Ako uzmem za poređenje prethodnu mangu koju sam pročitao, u Children of the Sea te autor non stop bombarduje filozofskim mislima da imaš osećaj kao da čitaš Hegela, ovde sve ostaje na veoma površnom nivou, a ako ste očekivali neko detaljnije objašnjenje odakle su paraziti došli, ko ih je poslao itd, ostaćete razočarani, jer se autor nije potrudio da ponudi neko detaljno objašnjenje. Mnogi će reći da je fora kada stvari ostanu nedorečene, jer onda možeš da doneseš sopstvene zaključke o kraju, ja to zovem lošim i lenjim pisanjem gde je autor imao ideju kako da počne strip, a nije znao kako da ga završi. Parasyte te tera da se zamisliš, ali Children of the Sea te tera da dovedeš u pitanje ceo svet oko sebe.

Meni lično se Parasyte nije preterano svideo, jer sam imao pogrešna očekivanja, ali ovo nije loša manga i deluje da bi ovaj strip imao svoju publiku kod nas. Tematski se uklapa sa mangama koje je Darkwood do sada izdavao
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000