Author |
Topic  |
borg
Senior Member

Serbia
2423 Posts
Member since 13/01/2020 |
|
petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1289 Posts
Member since 03/12/2014 |
Posted - 15/01/2024 : 21:51:39
|
Strip se moze procitati. Prvi dio, dok se jos zapetljavaju stvari je puno bolji, kasnije to prelazi u limunadu. Al svi elementi su tu koji kritiziraju jedan pogled na drustvo buducnosti. Od grada zabave u kojem se izravno prenosi policijske potjere, gdje kamere snimaju svaki kutak i koji je nadziran AI robotima i AI sustavom. Zatim prikaz pokvarenog i brutalnog tog drustvenog uređenja. Kasnije to prelazi u subjektivan izopacen i bolestan svijet tvorca tog grada i posljedice. I tako to. |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10635 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 15/01/2024 : 23:57:43
|
quote: Originally posted by petarStripovi10
Strip se moze procitati.
Koja je to ocjena?
Već si nam objasnio da je "nije sranje" zapravo 7/10.
Ovo je onda 8/10?
|
 |
|
petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1289 Posts
|
petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1289 Posts
Posted - 17/01/2024 : 20:39:19
|
Evo, kad vec inzistiras, ocjena bi isto bila 7, kao i hoka hey. S tim da bi hoka hey onda imala koju decimalu iznad 7 jer mi je nekako bolja prica kad usporedim s ovim stripom. Al opet, preporuke za procitati oba, neki ce i kupiti. |
 |
|
don_draper
Advanced Member

4618 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 02/02/2024 : 20:20:02
|
S europskih SF-om u stripu nikad se ne zna što čeka. Neki uraci budu super, poput UW1, a neki ispadnu dosta napuhani i isprazni kao Carbone i Silicium. Brunhschwiga sam upoznao preko Moći nevinih i tu me nije baš osvojio. Ono što upada u oči ovdje i što su neki dobro zamjetili, obilje referenci i elemenata iz pop kulture, nekada i preko granice. Kužim ideju, ali na momente je stvarno overload. Priča sama po sebi nije takav copy/paste. Premisa je zapravo dobro osmišljena, intrigantna. Problem je što likovi nisu toliko intrigantni ili uvjerljivi. Previše jednostavni i nezanimljivi. Nakon finog početka, strip zapadne u neku svoju vrstu kaosa iz kojeg se prema kraju solidno izvuče. No, u toj sredini me nekako izgubio i dalje nisam imao baš pretjerane poveznice. Čini mi se da je autor imao previše ambicija u tijeku pisanja i htio razviti radnju na više frontova, da bi se potom vratio na početne postavke. Crtež mi nikako nije legao. Nekako previše kaotičan i "blurry", iako možda je to bila namjena. Ali, vizualno me nikako nije privukao. Sve u svemu, Urban će naći svoju publiku. Meni je bio pretjeran, što vizualno, što nekada narativno. Jako dobra ideja, prigodan završetak, ali falilo je dosta elemenata da bih uistinu uživao u stripu.
Od 1 do 5, na pola puta |
I sell the fact that I can't be bought |
 |
|
naker
Advanced Member

5518 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 18/03/2025 : 22:22:49
|
Monplaisir je država unutar države jer ovaj urbani grad-zabavni park ispunjava sve mračne želje svojih posetilaca za zabavom i kockom da je nezavistan od ostatka države i praktički nedodirljiv. Gradom gvozdenom pesnicom rukovodi Springy Fool koji je IT genije ali koji pati od raznih kompleksa, a kontrolu nad gradom vrši pomoću Big Brother kamera kojim upravlja sofisticirani AI koji je sam kodirao. Ultimativno zadovoljstvo koje pruža ovaj dekadentni grad je igra na sreću u maniru reality TV-a gde kvazi policajci Interceptori pokušavaju da uhvate kriminalca serijskog ubicu, a uz skroman ulog svi građani mogu da se opklade ko će pobediti u toj smrtnoj trci igre mačke i miša. Priprosti i prostodušni momak sa sela napušta farmu i dobija posao kao Interceptor, i iz prve ruke ima priliku da vidi da ovaj urbani grad zabave nije toliko zabavan kao što se na prvi pogled čini...
Slojevit strip koji se bavi sijasetom različitih tema. Glavni lik u stripu je u suštini sam grad, urbano izopačena i dekadentna mešavina Disneylanda i Las Vegasa. Cosplay momenti i nošenje kostima i maski je bitna stavka stripa (AI sistem A.L.I.C.E. je prerušen u Alisu iz zemlje čuda); dok kockanje i klađenje podseća na izopačeni hibrid Big Brothera i Hunger Games. Strip je krimi triler smešten u sci-fi milje pa podseća na Blade Runner. Brojne kamere koje pomne prate svaki korak podsećaju na autoritarni režim Big Brothera iz čuvenog Orwellovog romana. Strip je SF i ima par zanimljivih ideja, pogotovo ona koja se bavi Overtime-om, specijalnim policajcem koji manipulira putovanjem kroz vreme jer svaki zločin zaslužuje kaznu, čak i kada pravda stiže nekoliko stoleća kasnije. Pored portreta dekadentnog grada zabave glavni motivi stripa su osveta i evolucija AI-a. Strip je kritika i satira modernog društva i industrije zabave tj. ono u šta bi se naše društvo moglo pretvoriti u budućnosti.
Strip počne konfuzno zbog više likova i brojnih spletki i misterija koje se odigravaju u isto vreme, ali kasnije kako priča odmiče kockice se slože. Autori su u prvih nekoliko poglavlja posadili par hintova i nagoveštaja kasnije radnje i to se shvati tek kada se završi sa čitanjem. Sam kraj iako ne preterano neočekivan, skroz solidno odrađen. Crtački strip na početku nije ostavio pozitivan utisak jer mi je previše sterilan i hladan. Na momente previše mutan gde su ionako mali kadrovi prenatrpani brojnim sitnim detaljima koji umaraju i odvraćaju pažnju. Cenim da bi ovaj crtež bolje čučnuo na većem formatu. Nije pomogla ni farba koja je bar meni previše. Kasnije nisam preterano obraćao pažnje na crtež jer me je više zanimala priča i u kom smeru će se kretati razrešenje misterije. Posebna napomena za naslovnicu koja je užasna i koja na pogrešan način prikazuje o kakvom se stripu radi. A i naslovnice drugih albuma su žalosne.
Sasvim solidan SF portret dekadentnog urbanog grada kao mešavine Disneylanda i Las Vegasa uz krimi-triler u Blade Runner stilu. Dobar evropski sci-fi  |
 |
|
Topic  |
|