Author |
Topic |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 05/12/2022 : 19:38:48
|
Bil Sinkevič: Mobi Dik
Album pred vama stripska je interpretacija istoimenog književnog remek-dela Hermana Melvila. Ovaj obimom neveliki rad Bila Sinkeviča, međutim, nije izgovor lenjom čitaocu za izbegavanje lektire. Naprotiv, Sinkevičeve veličanstvene vizije složenog literarnog predloška razigrano su likovno tumačenje koje će punoću užitka pružiti tek ljubiteljima te čudesne knjige. Melvilova epska priča o poludelom kapetanu Ahabu, željnom osvete nad velikim belim kitom koji ga je unakazio i obogaljio, jedan je od prvih američkih romana koji su zauzeli mesto među klasicima svetske književnosti. Majstorski narativ, Mobi Dik je istovremeno široka, romantična pustolovina na moru i simbolična hronika beskrajne borbe protiv sudbine. Jedan od najistaknutijih savremenih američkih crtača – Bil Sinkevič – živo predočava mračnu tragediju do koje dolazi kada čovek, boreći se protiv zla, njemu samom i podleže.
Biblioteka Zona, knjiga 5 Prevod: Goran Skrobonja / Lektura: Agencija Mahačma / Upis: Savo Katalina / Dizajn: Ivica Stevanović Broj strana: 48 / Boja: kolor / Format: 202 x 297/ Povez: tvrdi / Štampa: Rotografika
Zavir: https://stalker.rs/wp-content/uploads/2022/12/mobi_dik_zavir.pdf *Zavir je informativnog karaktera. Stranice knjige prikazane su u smanjenoj rezoluciji i sa štamparskim obrezom.
Cena: 1.650 dinara Promo cena: 1.320 dinara (važi do 27. 1. 22)
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4754 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
izivko
Advanced Member
Germany
12550 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21136 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 05/12/2022 : 22:18:45
|
zar nije Sjenkevič? |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 05/12/2022 22:19:12 |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
Posted - 05/12/2022 : 23:12:58
|
quote: Originally posted by anto
zar nije Sjenkevič?
Sjenkevič nije ni u kom slučaju.
Poljsko prezime Sienkiewicz u srpskom se transkribuje kao Sjenkjevič. Najpoznatiji je primer nobelovca Henrika Sjenkjeviča.
Kada je reč o strip-crtaču Bilu, on je rođen u SAD i lično insistira na izgovoru Sinkevič. Uputstvo je čak istakao i na sajtu svoje kompanije.
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8064 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
Jozzinelli
Senior Member
1644 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 06/12/2022 : 00:55:25
|
quote: Originally posted by Dzimi Gitara
Kada je reč o strip-crtaču Bilu, on je rođen u SAD i lično insistira na izgovoru Sinkevič.
On taj izgovor zahteva valjda od svojih sunarodnika Amerikanaca, koji su se tamo zbrali s koca i konopca, pa ni ne znaju kako da međusobno izgovaraju nečija komplikovanija (prez)imena, dok im čovek sam ne naglasi kako treba. A pošto je njima mučenje da izgovaraju Sjenkjevič, uprostio je u Sinkevič, da ga ne bi ipak izgovarali na neki deseti, još pogrešniji način.
|
Mek Koj nema alternativu |
|
|
edvin
Senior Member
Croatia
1298 Posts
Member since 06/10/2002 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
Posted - 06/12/2022 : 11:22:37
|
Pravda za kita! Svima nam je valjda jasno da je jedini kitov greh taj što se nije skrušeno povinovao lancu ishrane i, neuobičajeno za svoju vrstu, ne samo da uzvraća udarac već i lukavo vreba i napada, te je jednom prilikom gricnuo nogicu častohlepnom kapetanu Ahabu. Ali iz vizure iz koje pratimo priču, očima kitolavaca, on je nedvojbeno neman iz pakla, narator ga poredi sa kitom koji je progutao Jonu i Herakla, sa nemani koju je savladao Persej, sa onom koju je pobedio Sveti Đorđe... Kitolovci se pak porede sa svim rečenim herojima, štaviše čak i sa samim božanstvom Višnuom.
|
Edited by - Dzimi Gitara on 06/12/2022 11:23:02 |
|
|
xilrion
Advanced Member
Croatia
3024 Posts
Member since 16/12/2010 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
|
naker
Advanced Member
4597 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 03/02/2023 : 19:10:12
|
Tekstualno je ovo možda i previše verna adaptacija romana i stekao sam utisak da su se radi originalnosti izvukle rečenice direktno iz Melvillovog pera i ubacile u strip. Ponovno čitanje me je neprijatno podsetilo na razlog zašto nikada nisam do kraja iščitao knjigu. Po meni je Šabuteova strip verzija Mobi Dika pitkija, tečnija, i na bezbolniji način prilagodila stari, klasični roman modernoj publici.
Što se crtačke strane tiče, Izivko je objasnio zašto je Sinkevič bog otac:
quote: Originally posted by izivko Sienkiewicz se razigrao i pokazao svu raskoš svog talenta. Čitatelji će uživati u različitim stilovima i tehnikama. Izvedba je jedinstvena i nedostižna. Veličanstvena i radikalna. Poezija i anarhizam. Apstrakcija i ekspresionizam. Sienkiewiczov strip je doslovno umjetničko djelo. Grom gromova.
Kome je crtež bitna stavka u stripu ne bi trebao sebi dozvoliti da nema ovako nešto u svojoj biblioteci. Sinkevič je više od strip crtača, on je umetnik |
|
|
kasper
Advanced Member
10884 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 03/03/2023 : 12:53:44
|
obrade velikih dela me uglavnom ne interesuju. obicno neki slabasni scenaristi tako pokusavaju da se dodvore publici i slicno. ili pak ti stripovi su za neku namenu sa kojom ne zelim da imam ista. al dobro, u pojedinim slucajevima treba treba dati sansu. nije mi bas jasno kad je taj trenutak, prosto dodje nekad do samookidanja. bila sinkevica gotivim, al sam tanak sa njegovim stripovima, covek je tu jako dugo a jedino bih izdvojio ono oko daredavila, gde mi je bio ok al dobro, razbio je ovde cova, ukomponovao je pricu prema sebi, snazno i kurazno, svaki kadar ovde mi je bio zanimljiv. izdanje je prelepo, sve je ovde kako treba i valja!!!
|
|
|
|
Topic |
|