forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: ORKA 63 - Kartoline
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Shaner
Advanced Member

Croatia
7270 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 11/02/2024 : 21:37:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Napokon uspio pročitati sve Kartoline. Kolege forumaši su već sve rekli i mogu se samo složiti s njima te izraziti nadu da će ovo biti jedan od onih uvijek dostupnih albuma i doživjeti brojne reprinte. Malo, ali zapravo veliko remek-djelo. Bravo Tomislave!

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6194 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 01/04/2024 : 19:24:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
Dobre su Kartoline. Baš, baš crne i tmurne. Teme su teške, depresivne, pogađaju direktno. Đonom. Ali to je naša svakodnevnica, nazalost.
Stil crteza podsjeca na Lavrica, Chaboutea, Zezelja..još malo da poradi na licima i bit će još bolje.
U reprintu mozda ne bi bilo loše dodati riječnik manje poznatiu dalmatinskih riječi koje se pojavljuju ;-)

Uglavnom, sviđa mi se i jedva čekam buduće radove ovog autora.

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 02/04/2024 : 05:37:44  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Ocekuje nas reprint Kartolina je l tako?
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29375 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 02/04/2024 : 08:50:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Da

Trouble will find me
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 04/04/2024 : 03:10:34  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Odlicno! Prvo izdanje sam propustio, potrudicu se da se to isto ne desi i sa drugim.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10349 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 19/04/2024 : 15:29:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Konačno sam i ja pročitao ovaj simpatičan strip koji nudi mnogo toga.

Sviđa mi se taj lagani humor koji sve prožima (iz "Ponos i dika": Tomislav, neoženjen, crta stripove, Gospe pomozi ).

Nekima će trebati rječnik, na sriću, ja većinu toga razumin .

Vrlo dojmljivi kolori na kraju.

Bravo Tomislave, na ideji i realizaciji.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10232 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 19/04/2024 : 15:39:34  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
Mene Košta podsjetija na mladost i organiziranje koncerata. Čuja bi da ima neki bend u nekoj garaži, oden vidit jesu li čemu, i onda ljudi za koje niko osin najboljih prijatelja nije čuja razvale. Tako mi je i Košta totalno otkriće i ugodno iznenađenje. Jedva čekan njegov novi strip.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2158 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 20/04/2024 : 07:50:16  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
A ja jedva cekam obecani reprint Kartolina :)

Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno!
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7513 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 01/05/2024 : 15:08:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Još jedna Salkanova recenzija domaćeg stripa:

https://www.stripovi.com/recenzije/strip-album-orka-63-kartoline/3237/

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29375 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 01/05/2024 : 16:06:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Dobar tekst o još boljem stripu.
Reprint Kartolina, za sve koji su ih propustili u prvom izdanju, je odnedavno u prodaji.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14718 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 03/05/2024 : 04:17:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Koliko od istog atora postoji albuma u izdanju fibre?

Go to Top of Page

tkosta74
Average Member

620 Posts

Member since 15/03/2014

Posted - 03/05/2024 : 07:32:49  Show Profile Show Extended Profile  Send tkosta74 a Private Message  Reply with Quote
"Kartoline" i "Dragi moj, draga moja" .
Go to Top of Page

tkosta74
Average Member

620 Posts

Member since 15/03/2014

Posted - 03/05/2024 : 07:52:52  Show Profile Show Extended Profile  Send tkosta74 a Private Message  Reply with Quote
Samo osvrt na komentar ispod Salkanove recenzije... Stvarno nikad nisam pisao o trgovini ljudima. Ni u Kartolinama ni u bilo kojoj drugoj priči. Moguće da nisam bio dovoljno jasan pa se jednu od priča moglo tako shvatit, ili me čovik pobrkao s nekim drugim. Kakogod, nažalost sveprisutna tema na koju bi se jednom i mogao osvruti.
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2158 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 03/05/2024 : 08:53:09  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

Koliko od istog atora postoji albuma u izdanju fibre?

U google upises kartoline fibra
kliknes na Tomislav Košta i uzivas

Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno!
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2132 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 26/05/2024 : 21:09:29  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Pročitah Kartoline.
Prvo što moram pohvaliti je ono crno u crtežu. U senkama se obično kriju najlepše i najstrašnije stvari.
Drugo, zanimljiv izbor životnih isečaka.
Samo bih dodao, kao što je u crtežu kontrast bitan da se naglasi nešto, tako bih i ovde ubacio koju srećnu tablu, da malo pojača one tmurnije.
Da, da... Mučio sam se sa dijalektom. Al, neka. Autentičnije su table ovako. :)

Košta, samo nastavi.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4362 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 08/06/2024 : 10:52:21  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Sjajna ideja, jako dobro izvedeno i u ovakvom odličnom izdanju, zaista pravi pothvat.
Košta ovdje ne filozofira previše, nema neke umjetničke prepotencije, već u okvirima našeg mentaliteta, sredine i "crnih misli" kroz ovih 50-ak prizora (nisam brojao) sjajno oslikava razne situacije. Ima ovdje i onih bezazlenih, ironičnih, bizarnih, ali i ponekad vrlo ozbiljnih. No, svi imaju tu neku zajedničku nit vodilju koju je teško riječima opisati. Ovo su ljudi uhvaćeni u razmišljanju, u momentu, bez dlake na jeziku (iako je u stripovima to unutarnji monolog). Savršena sinergija psihološkog stanja i prizora koji djeluju statično i slikovito kao prava razglednica, ali u svega jednoj stranici stripa dobiju neku tečnost, funkciju i kontekst.
Iskreno ne mogu reći da me svaka kartolina dotakla, ali baš kao i tematske izložbe i ovo mi je priredilo jedinstveni doživljaj. Smatram da ideja ove kolekcije u cjelini nadmašuje zbroj pojedinosti.
Svaka čast Košti za kartoline, a svaka čast i Fibri što ih je objedinila u ovo izdanje. Sasvim realan, prizeman i dovitljiv strip.

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
1948 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 12/06/2024 : 08:19:54  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
Stigao reprint i konacno je dosao na red za citanje. I... jako sam razocaran sto nije pisan knjizevnim hrvatskim jezikom nego dijalektom odakle (valjda) autor dolazi. Jako mi je tesko da to citam i ubija mi ugodjaj poeticnosti. Zvuci mi kao iskrlivljen hrvatski jezik. Mnogo mi je zao jer je tako pisano.

"Whatever it is, I'm against it."
Groucho Marx
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2158 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 12/06/2024 : 09:09:26  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Ah Aleksandre kapiram da ti je zao ali neke stvari se ne rade samo da bi pasovale svima.. ima neki znacaj da se "odradi ponesto za sebe i svoj kraj" tako nekako :)
(mozda je coveku najprirodnije ovako)

No lako meni pametovati jos nisam ugrabio svoj primerak :)

Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10349 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 12/06/2024 : 09:35:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by AleksandarN

Stigao reprint i konacno je dosao na red za citanje. I... jako sam razocaran sto nije pisan knjizevnim hrvatskim jezikom nego dijalektom odakle (valjda) autor dolazi. Jako mi je tesko da to citam i ubija mi ugodjaj poeticnosti. Zvuci mi kao iskrlivljen hrvatski jezik. Mnogo mi je zao jer je tako pisano.

Ne bi te iznenadilo da si pročitao moj post iznad:
quote:
Originally posted by Peyo
Nekima će trebati rječnik, na sriću, ja većinu toga razumin .

Možda ti ovo može biti od pomoći:
https://www.dalmapedia.org/wiki/A_beside
http://www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr/dalmatinski%20rjecnik
https://blog.dnevnik.hr/dalmata/2008/11/1625601953/rjecnik-dalmatinskih-pojmova.html?page=blog&id=1625601953&subpage=0&subdomain=dalmata
https://www.scribd.com/doc/184278917/Dalmatinski-rijecnik-pdf
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4314 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 12/06/2024 : 10:25:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Pfff, da je pisano književnim ne bi imalo niti 50% postojeće težine i autentičnosti. Osim toga, koliko mene sjećanje služi samo je jedna priča pisana tvrdim dijalektom dok ostale ne bi trebalo biti teško skužiti.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
1948 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 12/06/2024 : 20:25:48  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

Pfff, da je pisano književnim ne bi imalo niti 50% postojeće težine i autentičnosti. Osim toga, koliko mene sjećanje služi samo je jedna priča pisana tvrdim dijalektom dok ostale ne bi trebalo biti teško skužiti.

Jedna prica je jedna stranica a ja sam procitao sigurno 20ak na silu i odustao zbog dijalekta.

Sva sreca pa "Dragi moji..." nije pisan tako.

Hvala, Peyo ali necu se muciti da citam strip uz pomoc recnika. Razumem ili ne razumem. Idemo dalje!

"Whatever it is, I'm against it."
Groucho Marx
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 12/06/2024 : 21:38:28  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Ne znam za Srbiju, ali u Hrvatskoj nitko ne govori standardnim ("književnim") jezikom. Artificijelan je, neprirodan i sterilan i ja osobno mrzim čitati domaće stripove koji su tako pisani (a isto ide i za većinu knjiga i filmova).
Također sam protiv svih oblika centralizacije i brisanja regionalnih identiteta i super mi je što Tomislav piše na svojoj čakavštini.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6674 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 13/06/2024 : 07:23:26  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Pa valjda poetičnost u stripu baš dijalekt povećava.
Ne bih se ja kladio da g. Aleksandru nije jasan strip.
Možda mu se tek ne sviđa.

Oni dijelovi gdje se ljudi mire sami sa sobom, sa saviješću, sa svojim okolnostima ... gdje oprost išću ... nije to baš poetika za svakog.

G. Aco, strip opisuje stanja tipa "Došla Cica na kolica", regionski rečeno :)

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1558 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 10/07/2024 : 06:52:56  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Kartoline su mi nedavno stigle u paketu od Fibre i danas sam poceo da ih citam. Ovo mora sporo. Svaka stranica duboka. Mora covek da se zamisli a posle i razmisli.

Do sada su me na prvo citanje dobro udarili Brojalica, Kontinenti, Krila i Mecena.

Nemam problema sa jezikom ali ja sam rodjen "davno" u YU i dosta sam kroz filmove, TV i stripove bio izlozen raznim varijantama hrvatskog plus sluzio sam i YU vojsku gde mi je jedan splicanin bio medju najboljim drugovima pa sam i od njega pokupio/naucio tada dosta (mada je popriste Kartolina Zadar ali ima slicnosti).

Trebace mi barem 2-3 dana da ovo zavrsim pa mozda napisem jos utisaka.

Za sada je odlicno, ide ka desetci (ili se kaze desetki?)
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1558 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 11/07/2024 : 00:12:01  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Procitah. Ali tek prvi put jer ovo je nesto cemu cu se sigurno cesto vracati.

Mnogo jake su mi bile i Osamdeset sesta i Talent.

A onda iznenadjenje i -- boja! Ove u koloru su mi se prakticno sve svidele. I zavrsna crno-bela je interesantna i jedina "namenska" za kraj knjige...

Nisam ukapirao da li se u Poeziji radi o nekom poznatom (sportskom?) liku (kacket Hajduka) koji zeli da zivi anonimno u penziji i pise pesme ili sta?

Ponos i dika jeste jedini koji ajde da kazemo nije nuzno pesimisticki i crn. Da nije autobiografski?

Sta reci... 10/10 i nadam se da ce ovoga biti jos...
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.87 seconds. Snitz Forums 2000