forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Bushido: The Way of the Comic Book Fan
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12970 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 09/01/2024 : 15:56:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Daredevil: Guardian Devil

Daredevil (vol.2) br. 1-8.

Scenarij: Kevin Smith

Crtež: Joe Quesada i Jimmy Palmiotti

Izdavač: Marvel Comics

Krajem 1990-ih godina zahvaljujući striparnici More Comics redovito sam pratio serijal Daredevil. S obzirom da tada internet nije još bio u širokoj upotrebi, a časopisi poput Wizarda nisu mi bili dostupni, bio je popriličan šok kada je nakon broja 380 slijedio broj... 1. Bio je to prvi broj serijala unutar nove edicije – Marvel Knights. Kontinuitet je ostao isti, ali je fokus bio više na samostalnim pričama. Ne mogu reći da je do renumeracije serijal Daredevil bio loš. Upravo suprotno, Karl Kesel, Joe Kelly i Scott Lobdell dali su serijalu novu svježinu nakon jedne poduže faze ne baš kvalitetnog mračnjaštva, koja je započela nakon broja 300. Međutim, trojac Smith, Quesada i Palmiotti pokazao se kao pun pogodak.

Daredevil je Matt Murdock, slijepi odvjetnik koji danju donosi pravdu u sudnici, a noću je donosi na ulicama i krovovima New Yorka, uz pomoć svojih supermoći i borilačkih vještina. Jednog dana Mattu pred vrata dođe neobična tinejdžerica, sa svojim nedavno rođenim djetetom. Naime, tinejdžerica tvrdi da je zatrudnila, ali da nikada nije imala spolni odnos. Smatra da je njezino dijete dar s nebesa – novi mesija. Ubrzo nakon toga tinejdžerica svoje dijete ostavlja u Mattovim rukama, a sama misteriozno nestaje. Oko Matta i njegovih najbližih počinju se događati čudne stvari, te više nije siguran – što je stvarnost; što je istina?

Po mom mišljenju, ako gledamo dotadašnju putanju serijala Daredevil, onda bismo mogli reći da postoji svojevrsna tematska trilogija, koja započinje sagom Born Again (Miller/Mazzucchelli); nastavlja se s Last Rites (Chichester/Weeks/Garney); te zaključuje s Guardian Devil. Sva tri stripa praktički možemo svesti na međuigru Daredevila i njegovog arhineprijatelja – Wilsona Fiska, poznatijeg kao Kingpin; te na činjenicu da Daredevil u svakoj od ovih priča bude doveden do svojih krajnjih granica. Međutim, Guardian Devil se razlikuje po tome što je Kingpinova prisutnost minimalna, ali ipak ključna. U Born Again Kingpin zamalo uspijeva uništiti Daredevila; u Last Rites Daredevil zamalo uspijeva uništiti Kingpina; a u Guardian Devil netko drugi uspijeva dovesti Daredevila do mentalnog i fizičkog ponora. O kome se radi? To je zapravo najbolji dio stripa, a otkriće će vam ostaviti čeljust na podu. Za one koji ne znaju, Kevin Smith je filmski redatelj i scenarist, koji snima i piše vraški dobre priče (Clerks, Mallrats, Chasing Amy, Dogma...). Način na koji je Smith razvio priču je majstorski – svaki je detalj posložen kako spada, sve do nevjerojatnog raspleta. Sasvim prigodno, radnja ima efektnu filmsku poveznicu, koja posebno dolazi do izražaja u raspletu. Smith piše jako lijepe likove i još ljepše dijaloge i monologe.

Jedina zamjerka koju imam po pitanju samog narativa jest na trenutak kada otkrijemo tko je glavni negativac koji vuče sve konce iza zastora. Naime, meni osobno je nakon tog otkrića eksplodirao mozak. S obzirom da sam to prvi puta čitao kao klinac, bilo mi je nešto najbolje ikad. Međutim, sada razmišljam kako na nekoga tko nije baš upoznat s Marvelovim svemirom to otkriće ne bi ostavilo takav dojam, jer ne posjeduje tu razinu familijarnosti.

Kada razmišljam o stilu Joea Quesade, volim koristiti riječ „kinematičan“. Međutim, kada sam nedavno ponovio strip shvatio sam kako je to pogrešno: volimo dinamičan crtež smatrati kinematičnim, jer je strip sam po sebi statičan medij. Pritom volimo govoriti o planovima i kutovima kamere u stripovima. Iako postoji direktna poveznica između filma i stripa, smatram kako je takav pristup zapravo pogrešan, jer ako inzistiramo na filmskom aspektu u stripovskoj naraciji zapravo zanemarujemo činjenicu kako to nije u potpunosti primjenjivo. Ova digresija poslužila mi je da istaknem koliko je Quesadin crtež zapravo DINAMIČAN. Akcijske scene su same po sebi maestralne, ali dinamika je prisutna i u mirnim, dijaloškim sekvencama, jer Quesada tako lijepo dočarava napetost u zraku, kao i facijalne ekspresije. Fascinantno je koliko njegov stil lagano pliva između karikaturalnog i realističnog. Osobno smatram kako je Guardian Devil Quesadin magnum opus, barem za sada. Palmiottijev tuš lijepo naglašava Quesadin crtež, te njegovo crnilo adekvatno upotpunjuje crnilo Smithovog scenarija.

Za kraj jedna opaska vezana za vjersku dimenziju stripa, što je prethodno već pomalo načeto. Zanimljivo je kako je Smith paralelno radio na stripu Guardian Devil i filmu Dogma. Oba se djela bave pitanjem vjere – konkretno, katoličanstvom, kršćanstvom. Sama vjera tretira se drukčije u oba djela. Dok je u Dogmi naglasak na kritici institucionalnog aspekta vjere i svega onog što iz njega proizlazi (poput mitologije), u Guardian Devil je pak naglasak na tome koliko sama vjera definira lik Matta Murdocka. Odnosno, koliko je katoličanstvo važan dio Mattove ličnosti. Kako bi to naglasili, Smith i Quesada cijeli su strip prošarali vjerskim motivima, počevši od samog naslova, koji se ironično poigrava izrazom "anđeo čuvar". Quesadin barokni stil evocira unutrašnjost crkava – vidljivo i kroz neke direktne citate – što zapravo fino zaokružuje cijeli strip.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/01/2024 : 16:06:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Uh... Kod mene skroz drugačiji dojmovi:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=2&TOPIC_ID=51296#2332689

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12970 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 25/12/2024 : 23:12:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Once & Future

Once & Future br. 1-30.

Scenarij: Kieron Gillen

Crtež: Dan Mora

Izdavač: Boom! Studios

Grupa razočaranih britanskih nacionalista i ksenofoba odlučuje se izvesti okultni ritual, kako bi oživjeli legendarnog kralja Arthura, te tako započeli „ozdravljenje“ Velike Britanije. Međutim, oživljeni kralj Arthur ispadne krvožedno čudovište kojega nimalo ne zanimaju moderne geopolitičke prilike (dapače, njegovo tumačenje čiste britanske krvi ekstremno je čak i po mjerilima modernih nacionalista), te ima namjeru pretvoriti cijelu zemlju u svoju izopačenu viziju, uz pomoć svojeg vjernog čarobnjaka Merlina. Na sreću za smrtnike, njegove je namjere pročitala starica Bridgette McGuire, umirovljena lovkinja na čudovišta, koja će se uz pomoć svojeg crvenokosog unuka Duncana i njegove djevojke Rose uputiti u borbu protiv Arthura te pritom doživjeti ultimativnu avanturu.

Kieron Gillen je dokazao da piše vraški dobre stripove (The Wicked + The Divine, Three, Journey into Mystery, Young Avengers, Darth Vader), pri čemu je donekle zaokupljen temama koje su obrađivali autori poput Alana Moorea, Neila Gaimana i Granta Morrisona. Pritom je njegov stil pitkiji i manje ezoteričan/hermetičan u odnosu na navedene. Sukladno navedenom, Once & Future je priča koja se tijekom svojih 30 brojeva konstantno transformira. Kada mislite da ste je uhvatili za rep, Gillen ubaci sasvim novi detalj i u potpunosti promijeni kontekst stripa. Ovo je priča o važnosti priča, te jebeno dobra zabava. Iako je početna premisa stripa prilično post-brexitovska, vrlo brzo nas narativ odvede u neke sasvim druge krajnosti i smjerove. Čitajući ovaj strip često ćete naići na neke poznate detalje, ali interpretirane na jedan nov, svjež način.

Koliko god je Gillen odličan scenarist, toliko je Dan Mora odličan crtač. Mislim da neću pretjerati ako kažem da je Mora trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih crtača stripova. Nakon angažmana na stripovima Klaus i Power Rangers otišao je raditi za DC i postao prava crtačka zvijezda. Ima jedan izrazito fluidan stil, kakav obično imaju autori koji se paralelno bave stripom i animacijom (koliko mi je poznato, ovo kod njega nije slučaj). Strašno je dobar dramaturg i nevjerojatno dobro crta akciju i izraze lica.

Tamra Bonvillain je svojim prekrasnim kolorom stripu dala konačni pečat, pretvorivši ga u vizualno savršenstvo.

Once & Future ima poprilično konkretan završetak, ali je Gillen ostavio prostora za nove pustolovine svojih likova. Što se mene tiče, rado bih ponovo posjetio ovaj svijet.

Go to Top of Page

naker
Advanced Member

5354 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 26/12/2024 : 20:50:09  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Mitologija o kralju Arthuru je nepresušan izvor inspiracije, i autori su umešno iskoristili koncept multiverzuma gde u isto vreme postoji više verzija kralja Arthura koji su pretendenti za presto. Zanimljivo za čitanje jer je teško pretpostaviti u kom smeru će se priča dalje kretati jer su mogućnosti praktički neograničene. Pohvalno što su ubačene još neke stvari iz anglosaksonskog folklora kao npr. Beowulf. Scene borbi dobre, ali previše kratke.

Ali ne toliko zanimljivi i skoro pa iritantni glavni likovi gde nam je svejedno kakva sudbina će ih zadesiti. Jeftin scenaristički trik sa deus ex machina rešenjem da je jedan od glavnih likova usvojen, previše moderan i woke pogled na staru mitologiju gde Arthur naravno mora biti žena. Najveća zamerka što autori nisu u priču ubacili Mordreda što je zaista neoprostivo da imaš delo o kralju Arthuru, a ne koristiš lika krucijalnog za priču. Crtež previše moderno kompjuterizovan ali ajde generalno je OK, jedino nisam shvatio zašto je u stripu keltske mitologije Lancelot nacrtan kao ultimativan sci-fi ratnik budućnosti.

Zanimljiva početna ideja, ali ne baš sjajna realizacija sa lošim i naprasnim završetkom. Once and Future.. što se mene tiče Once and Done doviđenja
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2892 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 26/12/2024 : 21:16:56  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Moje misljenje se poklapa sa Bushidovim, strip koji vredi procitati, kupiti. Gillen je sjajan scenarista a Mora crtac, dobitna kombinacija.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12970 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 31/12/2024 : 16:54:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Crtež previše moderno kompjuterizovan

U kojem smislu?

quote:
Originally posted by naker

jedino nisam shvatio zašto je u stripu keltske mitologije Lancelot nacrtan kao ultimativan sci-fi ratnik budućnosti.

Svi su likovi dizajnirani sa senzibilitetom koji odskače od tradicionalnog. Lancelot nije iznimka. Sviđa mi se njegov dizajn. Kao jedan od najvećih vitezova ima tijelo koje izgleda poput organskog, živućeg oklopa.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.06 seconds. Snitz Forums 2000