forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Stripovi općenito i forum - Spock, Lord Vader...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12798 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/01/2024 : 13:32:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Spock finišira svoje izvješće o recenzijama ovakvom konstatacijom:

quote:
Originally posted by Spock
Razloge ovako drastičnog smanjenja teško je točno dijagnosticirati, a prethodna godina je bila specifična u svakom pogledu, pa se, uz potpunu promjenu nosivog dijela recenzentske ekipe, naizgled smanjio interes za recenzije i stripove općenito. Mislim da je to privremeno jer je samo u prvom dijelu godine bilo primjetno zasićenje, a negdje u ljeto usljedilo je povećanje interesa, što se vidi i po broju komentara na recenzije. Ukratko, sudeći po motiviranosti većine recenzenata, nema razloga za zabrinutost, pa će i broj komentara će sigurno rasti…Slučajno vidjeh i ovo, od Vadera:
quote:
pa tako funkcioniše ceo forum, sve sam sviđitis i nesviđitis i konstatacije i prazne teze bez antiteza, te da li je u dnevnjaku ili u namenjenim temama, isti đavo xD


------------------------------------------------

Ja bih se složio s ovim pesimističkim viđenjima (usprkos Spockovom čisto retoričkom samobodrenju), jer i meni se čini da je forum, što se tiče neke strip povezanosti, skroz kolabirao.

Stripovi više ne povezuju - to je prva teza.
Čak se događa suprotno - razjedinjuju.
Dakle, došlo se do neke točke od koje je počelo urušavanje; za sad ne znamo zašto, ni kako, ali se čini da je na djelu taj proces.

Forumaši su previše osjetljivi, samo bi se svađali, ko neke histerične ženice ne mogu podnijeti ništa što im ne titra po jajcima, dezorijentirani (ne zanima ih "filozofiranje", a onda kad se odstrani filozofiranje, sve zamre, ništavilo...), lako padaju u ekstreme (zatvarali bi u ludnice... samo da nisu tako slabi i sitni, samo kad bi mogli, e onda bi oni pokazali nepoćudnim elementima šakom o stol...), i općenito malo tko ima snage išta suvislo napisati, ma o čemu se radilo, a pogotovo se nema snage raspravljati o stripovima (na strip forumu).

Da odgovorim Spocku: Vader je u pravu i tu ti je ujedno odgovor: sve i da ima više komentara, i recenzija, ništa ne bi pomoglo, jer je čitava situacija obamrla, svi su zapali u letargiju, a recenzije nemaju gotovo nikakav utjecaj. Štoviše, dogodilo se to da su recenzije postale više kao neka privatna stvar, tu se par ljudi igra i recenzije su u takvoj konstelaciji u funkciji proizvođenja tih dečkiju u "eksperte". Jasno da to sve skupa ima malo relevantnosti, i recenzent uglavnom, ne da ne može formirati publiku, nego ne može ni vlastito mišljenje. Sve skupa liči na pijanu karnevalsku noć.

Ovo ne kažem da bih te srdio, jer volim da se trudiš i da ti je toliko stalo, osim toga smo i neki poluprijatelji.
Ali da bi se napredovalo od neke točke, mora se točno označiti i omeđiti problem. Po meni, mislim da stoje ove opore riječi bez okolišanja.

Komentari isto ne pomažu, jer to su izolirani atomi, bez ikakve povezanosti. Recenzija i komentar su SAMO KOSTUR, jedan bitan uvjet e da bi došlo do otvaranja, do živosti koja se uostalom postiže samo živom raspravom. Forum bi tu trebao biti drugi nosivi stup, i ovo što kaže Vader, morao bi otvarati nove vidove pitanja (to je važnije nego neki šablonski odgovori, prazne fraze isisane od života).

Možda ja nisam tipični scomaš, ali ipak sam još uvijek žilicama unutra (bez ispraznog pretvaranja, to se vidi svaki puta ako poželim voditi neku temu i forum tada živne) i čak, kada uđem ozbiljno u stvar, kad se raspravljam(o) PODIŽE MI SE INTERES ZA STRIPOVE. Dakle, nije da sam skroz izgubljen za stvar, ma kako bio lud ili sluđen od Schellinga i Hegela i čega sve ne i s čim me sve naši lipi forumaši ne časte.

Znači, Spock, razlozi opadanja (i propadanja) su dublji, i ja za sada neću ulaziti opširno i analizirati (kvazifilozofirati), nego evo samo jednostavnim rječnikom da svatko razumije:

bez žive rasprave, koja bi povezala raskidane duhove, stvar se neće poboljšavati, nego

i to je teza broj 2 - tonuti.

Teza 1 i teza 2 daju jedan okvir od kojega bismo mogli napredovati. Kad ih spojimo, dobijemo ove implikacije:

a) nije dovoljno samo imati interes za stripove (kakav god bio i u čemu god se sastojao). To više nije dovoljno, jer smo mi kao strip zajednica već prošli tu točku odavno, kada nas je goli interes za stripovima spajao.

b) nije dovoljno ni čitati doma, biti izolirani atom (upitno je i koliko se čita), izolirano napisati komentar, čak ni izolirano recenziju

c) ni kupovanje-prodavanje (uključivši markosovu politku "izdajem, evo vam na, za drugo me briga") neće poboljšati stvar, to može samo perpetuirati agoniju, možda zauvijek, kao zona sumraka u kojoj cirkulira stripovska stvar -> ali isisana od života

Stvari mogu poboljšati, kao uvijek i svugdje, samo živi ljudi. Duhovi se moraju povezati. Kako? Hajmo čuti malo druge, sve te krhotine koje sada nezaustavljivo idu prema dolje.

Lord Vader89
stripovi.com suradnikFrance
9543 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 01/01/2024 : 13:48:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Naravno da je Vader u pravu, zašto trošiti reči kad piše sve ispod u potpisu (u dva reda, prema pravilniku) xD

Rekao bih kao cinično da je bitno da se sve uredno lista, katalogira, da miriše papir i ravnaju se rikne....no čak se i to samo postulira i konstatuje u prazno, ni o tome nema nikakve žive diskusije hahahah

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Chief Warhead
Senior Member1242 Posts

Member since 28/08/2011

Posted - 01/01/2024 : 14:11:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Chief Warhead a Private Message  Reply with Quote
Vader je ovde u pravu!
Ovde bi većina, a sumnjam da to posledica teškog nemanja pojma, da nešto popisuju... slažu boje... skupljaju... Kao da nema ni tračka svesti o važnosti otpisivanja. U stripu, kao i u svemu ostalom.

Tri ljuta moderatora suzbijala spam.
Jedan dobi povišicu, ostade ih dva...

Edited by - Chief Warhead on 01/01/2024 14:12:02
Go to Top of Page

Salkan
Average MemberBosnia and Herzegovina
538 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 01/01/2024 : 14:36:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Kako molim?
Zar niste upravo Vi i Vama slični, sa nekih samoproglašenih "visina" i dalje skloni primitivnim artikulacijama tipa "to su budalaštine", "to je gomila gluposti", "to ne valja", bez ijedne riječi objašnjenja, pojašnjenja, analize, sinteze, a da ne govorim o usmjeravanju i ukazivanju?!
Zar niste upravo Vi i takvi kao Vi napravili podjele i u ovom zbjegu kao i u svakom drugom sigurnom ćošku u životu? Zar niste Vi upravo oni koji su rekli "Bonelli" i "Ne-Bonelli"?
Nije Vam bilo dovoljno da budemo isti (ovo je za one koji ne razumiju ovo dosad)...
U svakom svom "igranju" sam dosad odmjeravao kako i gdje progurati neku svoju ideju o kojoj želim raspravu, ne bih li potaknuo nekoga da je prepozna i nešto predloži, objasni mi, ukaže mi da griješim! Šta sam dobio od toga? "To je gomila budalaština" i slično. Apsolutno NIKO osim stinkača (a i on samo na primjeru Žeželjevih stripova) nije našao za shodno da se uključi u raspravu i pokuša da dokaže nešto svoje. SVOJE.
SVOJE, a ne ispravno.
Jer drugovi i drugarice i "gospodo", ono što je vaše nije ekskluzivno ispravno. Ama baš ništa. To je samo vaše.

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnikFrance
9543 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 01/01/2024 : 15:09:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Pa nije to Salkane za bukvaliste koji za razliku od npr. stinkača - ne vide dalje od Bonelija:)
Da bi video suštinu Bonelija, i razdor Boneli-neboneli, moraš uveliko da prevaziđeš Bonelija, pa tek onda da ga sagledaš istinski, i da raspravljaš o njemu:)
Da budeš poput vode:)


I srećan rođendan chief warheadu!!! [južna-pruga2]

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Chief Warhead
Senior Member1242 Posts

Member since 28/08/2011

Posted - 01/01/2024 : 15:28:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Chief Warhead a Private Message  Reply with Quote
Fala! Al nije mi danas rođendan, danas mi je nova godina. Eto, nismo čestito ni krenuli sa diskusijom, a ti već nisi u pravu
Nisu u pravu ni oni koji napravili tu boneli - neboneli podelu, 90% od oba je đubre. Treba forsirati razdor na liniji 90% - 10% izjednačavanje ta dva je jednako propadanje. Al ajd sad tih 10% da objasni ovima 90%, odma dolazi do varnica i podela hejter - nehejter.

Tri ljuta moderatora suzbijala spam.
Jedan dobi povišicu, ostade ih dva...

Edited by - Chief Warhead on 01/01/2024 15:28:43
Go to Top of Page

sumohrvat
Advanced Member

4014 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 01/01/2024 : 17:44:27  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
Kada je krenuo forum imali smo od 20 do 40 godina, bili mladi i puni volje... 20 i koju godinu kasnije ostarili, poženili se, dobili djecu, postali čangrizavi... A sve je manje novih klinaca koji se priključuju forumu jer ih i čita sve manje stripove, a oni koji i čitaju više koriste fejsbuke i slične vidove komunikacije.... Dobro je dok ne krenemo na forum uvozit i Nepalce....
Sretna Nova godina svima Vama što ste ovdje i nakon 20godina foruma. Pa da se i sto puta popičkaramo ❤️❤️❤️😁😁😁
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12798 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/01/2024 : 18:06:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Salkan, o tome ti i govorim: mi (pod "mi" mislim na strip zajednicu ili kako god hoćemo nazvati ljude koji poduzimaju sve vrste akcija oko stripa) se sad nalazimo u takvoj situaciji, da puko napisati recenziju - ne znači puno. Nema to veze s tobom, ponajmanje s tobom, jer tebe bih označio kao mlade snage (ili nove snage, nemam pojma tko si ti, za mene si nov. možda si i klinac, ne znam.)

Ti si takva mlada snaga, koja ipak još nema intenzitet da povuče druge - takva je trenutno situacija. A nekada davno, dok se ti nisi rodio ili nemam pojma gdje si bio, dostajalo je ovdje reći štogod ti se sprdne, mogao si pitati "zašto Indijancima ne rastu brada i brkovi" ili pitati o Asteru Blistoku (tek smo otkrivali egzotične stripove, a sve izvan bleka, zagora itd. je bilo egzotično). Jednostavno, takve su bile konstelacije tada i sada.

Da bi ti procvjetao skroz, razvio svoje sposobnosti, situacija bi morala biti povoljnija. Odnosno, morao bi imati oponente, koji bi te potkresali, ili barem imati ljude koji bi te podržali --- ali izvan pukog "bravo", "lijepo si napisao" i slično. Mislim, dobro je dobiti i ovaj "bravo", ali ako se stvar svodi samo na to, čovjeka i to oneraspoloži, jer čovjek uvijek ogugla na trivije.

Uglavnom, kaži što misliš: je li uopće bitno da dođe do nekakvog revivala? Da nam srca trepere, kao što kaže Pismo.

Vaderu, daj i ti svoju ekspertizu.

Chief bi se zezao, al' on je do jednog dijela istine došao iz pogrešnih uvida, tj. neuvida.
Ovde bi većina, a sumnjam da to posledica teškog nemanja pojma, da nešto popisuju... slažu boje... skupljaju... Kao da nema ni tračka svesti o važnosti otpisivanja. U stripu, kao i u svemu ostalom. I to jest na tragu problema, što je to pošlo ukrivo s forumom.

Ako prevedemo ove chiefove skečeve u jezik našeg problema, onda bih ja rekao ovo:

Godinama se ovdje provodi ideja zakona i reda (što je dobra nakana. al' dobre nakane su bez realizacije piši me vrit) i vodi se ovom glavnom idejom: ajmo srezati sve ono što remeti, uznemiruje, smeta drugima (ali uvijek nešto nekome smeta, kako god postavili stvar).

Ono što se nije primijetilo i što se ne razumije, a zapravo je povezano s općom sterilnošću i opadanjem interesa, koji zaključci izlaze sad još na mala vrata, dakle nije se razumjelo ovo: stvar se ne može poboljšati tako da odstraniš sve ono uznemirujuće. Jer, i da sad ne filozofiramo, struktura svijeta je takva da oba zajedno i uzajamno se podupirući postoje Zakon Dana i Strast Noći. Odstraniti sve ono što uznemiruje, rezultat koji dobiješ nije uredniji, bolji svijet ili u našem slučaju kultiviraniji forum, nego upravo suprotno: sveopća kastracija, opadanje razine, isisani život.

Strasti Noći mora biti e da bi bilo dobro. Zakon Dana ne može kao totalna pretenzija to osigurati sam, izoliran.

Ako je ovo preapstraktno, dovoljno je vidjeti ili sjetiti se koji to likovi sa scoma donose dinamiku: frano, stinky itd. odnosno oni tzv. kontroverzni, kod kojih možda dolazi do provala Strasti Noći, pa malo prošvikaju s vremena na vrijeme. To da je franina livada najdinamičniji i najbolji topic, o kojega se moraju očešati i prosurfati i oni koji vole i oni koji ne vole, a recimo, neki drugi "uredan", tipa dnevnik čitanja ili tako nešto je skroz irelevantan, dakle, već letimični pogled na te paradokse mora upaliti lampicu.

Znači, za harmoniju mora biti i popisivanja i otpisivanja, što bi reko chief. Ovo je izvođenje dovde bez greške, mislim, to svatko mora kao takvo priznati. Ostaje samo da se nađe ta prava mjera.

Ali prvo nek ljudi probaju biti otvoreni i bez fige u džepu ući ozbiljno u stvar: koliko Strasti Noći možete podnijeti? Možete li uopće? Koliko Zakona Dana?

Ponavljam: kad bi bila samo Strast Noći, imali bismo samo lude vožnje, kaotične porode i svijet koji danas ljudi ne mogu izdržati, dinosaure i ostale porode, megalite, piramide i sfinge.
Kad bi bio samo Zakon Dana, imali bismo savršenu sterilizaciju, ali koja se preobrće u vlastitu perverziju: totalni konc logor ili orvelovske distopije, kako je već kome drago.

Edited by - stinky on 01/01/2024 18:09:11
Go to Top of Page

Salkan
Average MemberBosnia and Herzegovina
538 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 01/01/2024 : 18:40:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Well gospon stinky
Klinac sam bio nekad daaaavno (a=svako desetljeće), ali da krenem stazom gdje ti pokazuješ prstom: Da, kao klinac se osjećam svaki put kad se dočepam nekog stripa, a zabalavim kada me taj strip pomjeri. I ponosan sam na to, malo je stvari koje me tako snažno mogu usrećiti. Sve manje.
Što se revivala tiče, moje su namjere čiste i ne znam da mogu biti čišće, a to mogu potvrditi i Spock i Reem kao dvojac koji je prvi shvatio da je moja ideja (ispostaviće se, podudara se sa tvojom namjerom) da se nekako revitalizira - ne forum generalno, nego dio sa tekstovima. Sve što sam pokušao dočarati onim što pišem usmjereno je samo u jednom pravcu: da se ponovo pokrene pojedinac, čitalac, uživalac u stripovima.
Jel vjeruješ da ja u životu imam samo 2 (dva) čovjeka s kojima uživo mogu razgovarati o stripovima? Daleko od toga da mi to smeta, nego samo govorim o tome koliko je otuđenje nastupilo zbog bezmudosti i "sterilnosti" koju spominješ. Nikad, apsolutno nikad se ne mogu uvrijediti zamjerkama o onome što kažem ili ovdje napišem, a vezano za strip generalno, ali ne zbog ljudi ili ljuštura od ljudi - nego zbog toga koliko cijenim strip kao zabavu/hobi koji me je spasio od nekih loših stvari u životu. Valjda zato nekad pišem naivne stvari, jer i dalje ne mogu da vjerujem da su kojekakve ojebine/anonimusi svoje frustracije spremne prenijeti i u virtualu, ovdje.
Da li je potreban revival?
Naravno i apsolutno. Ako i dalje mislite da je strip dobra stvar, razonoda, zabava, spas, umjetnost, pozitiva - dokažite.

P.S. Pročito sam Petrušinog Papka, konačno.
Frano, majstore

Škafiškafnjak

Edited by - Salkan on 01/01/2024 18:42:58
Go to Top of Page

Beva
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
5679 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 01/01/2024 : 18:46:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Slažem se da na forumu nedostaje življih rasprava, po meni je glavni razlog to što nas nema puno, a i tako malobrojni aktivni članovi imaju jako različito polje zanimanja. Autorski izlog je, primjerice, zanimljiv možda maksimalno 20-30 forumaša, većina ga zaobilazi, a to je meni potencijalno najzanimljiviji dio foruma. Fali netko da nas "prodrma" da stvaramo (frano? tkosta?) ili bar da stvoreno komentiramo.

Paradoksalno, na forumu o stripovima najviše rasprave izazovu "svjetovne" teme. To je pokazatelj da ili strip publika nije toliko strastvena, ili nema kritične mase (podijeljeni smo u tabore) ili naprosto ne zna o čemu bi pisala.

Forum se pretvorio u reklamiranje novih izdanja, što samo po sebi nije loše da je to samo jedan dio foruma.

Mislim da je kvaliteta diskusije dijelom i razmjerno vezana pojavi hrpe novih izdavača stripova. Ljudi koji su do jučer diskutirali na forumu i bili kvalitetni članovi pozapošljavali su se i sad troše vrijeme uređujući stripove (Djole, Marčelo, Jimmy Gitara, Colt, pa i Markos, karven itd. Fali Macan, on je iz nekog svog bizarnog razloga prekinuo forumašenje na postu broj 6666).

Nemam rješenje, smatram da čak nisu toliko ni pravila kriva (mada pomažu) jer očito ima ljudi koji se drukčije ne mogu smiriti. Meni osobno ne smeta pisanje svega i svačega, ali samo po sebi to ne garantira kvalitetu.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2182 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 01/01/2024 : 19:48:16  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ja mislim da je forum odigrao svoju ulogu i sad više ne mora biti toliko aktivan. Želim reći, pročitani su i prokomentirani svi važni stripovi, više puta i donesen je sud foruma. Zna se šta valja, koje su najbolje epizode Zagora, koje Teksa, njihove recenzije imaju stotine komentara. Zna se i koji su najbolji stripovi izvan Bonelija, prokomentirani su Alvar Mayor, Blueberry, Frank Miller i Alan Moore i Larcenet i Aster Blistok i još masu toga. I sad se više ne može toliko toga reći, jer se sve već prošlo. Može se samo održavati baza i komentirati neke najzanimljivije nive stvari koje dođu - što forum i čini. Evo, Teksas kid je iskomentiran i na livadi i izdavačkom izlogu.

Ok, moglo bi i bolje ali ne treba očekivati čuda.. nek izdaju bolje, novije stripove pa ćemo komentirati.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12798 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/01/2024 : 20:02:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Sviđa mi se ovo Salkan:
quote:
Sve što sam pokušao dočarati onim što pišem usmjereno je samo u jednom pravcu: da se ponovo pokrene pojedinac, čitalac, uživalac u stripovima.


Beva kaže da nas nema puno, ali to je krivo. Ustvari nikada nas nije bilo više, no dogodilo se raskidanje: nema više glavne žile kucavice koja bi povezivala. Makar postoje, kao neke ruševine, još kapilarice koje polako pucaju dok sve ne ode kvragu.

Točno je da se forum pretvorio u jedan mega šoping centar u kojemu izlažu ovo i ono. Sterilni šoping centar, sve izglancano i svijetli, a u dućanima samo sky cola i jednolične majice za siromašne.

Ipak posred svega ide ovakav krik, pa pokazuje barem rudimentarnu želju da se stvari poboljšaju. Ustvari, za većinu je nemoguće da se dogodi to povezivanje. Ali oni su ionako nebitni, u tom smislu. Ovakvi kao Salkan, koji imaju razvijenu svijest o potrebi pokretanja čovjeka, takvih par je dovoljno da obrnu proces. Ostali će to pratiti i pridonijeti svojim malim gestama, na ovaj ili onaj način. Jer sve treba biti: strast i norma, žilava iznimka i puno onih kojima su potkresana krila en mas da bi činili normu.

Mislim da je moguće revitalizirati, samo tu treba volje. Treba ovaj kristal mase. Takav koji voli strip ovim žarom poput Salkana, a opet da ima energiju jednog stinkija. Ja više ne mogu ispuniti onaj prvi uvjet; mogu se samo nakratko vratiti, i to na točno određene stripove - ne na bilo koje. Ali i kao takav mogu činiti kristal mase. Frano može također činiti kristal mase, ali i on je, opet s jedne druge strane nešto poput mene - određen, jednostran. I tako, ima pojedinaca koji se mogu povezati i povući ostale. Ostaje vidjeti ima li onog pravog, i ima li volje.
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

934 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 01/01/2024 : 20:08:52  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
Dok se god na stripove bude gledalo kao na hobi,a čitanje stripova kao na opuštanje od svakodnevice koja je sve samo ne opuštena- zar su bitne recenzije i tuđa mišljenja?
Tko god čita stripove valjda zna šta ga zanima,pa će to i kupiti i pročitati,pa će sam da odluči dali će to zadržati i pročitati još koji put ili će ga nakon jednog čitanja proslijediti na aukcije.
Najbitnije je valjda da čovjek uživa u čitanju i listanju za njega omiljenog štiva,a ne šta će drugi reći na to.
Uostalom-vjerojatno je svatko od onih što čitaju stripove barem jednom dobio od nekoga tko ih ne čita komentar poput-"pa ti to čitaš???Zar to nije za djecu,a ne odrasle???"
Zato-uživajte u onome što volite, bio to boneli ili neboneli...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12798 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/01/2024 : 20:12:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Ja mislim da je forum odigrao svoju ulogu i sad više ne mora biti toliko aktivan.To je točno, ako se stvar postavi tako da je dosta - životariti. Škrtariti.
Ali to je analni princip, koji nije vitalan. Nego upravo ovo od čega smo i pošli u detektiranju problema: propadanje.

Usto je i dosta sebičan, jer, da, mi smo svoje odigrali, i nama je dobro. Ali drugi dolaze iza nas, a što s njima? Hoće se loviti na analac?

Ne, mora biti proboj, mora se makar otvoriti neki novi front u kojemu će se kaliti neki novi klinci. Ne treba se plašiti rasipanja, jer život se sastoji baš u tome: da se rasipa. Ne može se potrošiti, a može kržljati ako se stvar postavi na puko održavanje postignute razine. To su čudni fenomeni, i paradoksalni, ali tako se pokazuju uvijek i svugdje: i sa ženom ti je put u propast ako je isparila strast.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12798 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2024 : 10:41:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Apropo vječne teme: boneli vs neboneli.

Kad čovjek pogleda situaciju s te strane, i makne onaj prvi sloj, stvar tu izgleda još čudnija nego je čudnovati kljunaš. Naime, maltene da više nema ni bonelijevaca ni nebonelijevaca. Hoću reći, danas su svi i jedno i drugo, tj. svi čitaju sve: pcoro čita i jedno i drugo, salkan jedno i drugo, ken2 jedno i drugo, spock jedno i drugo, peyo jedno i drugo... I ja sam sam prošao jedno i drugo. Vrlo vrlo su rijetki koji čitaju isključivo boneli, ili pak isključivo neboneli.

Najbolja je fora što je jedini živući pravi nebonelijevac Frano. Ahahahaha. Frano jedini, od meni poznatih nije nikada čitao boneli, i ne zna ni danas. A kaj je najparadoksalnije, baš taj nebonelijevac Frano nema ništa protiv bonelija!!! Frano nema one male sitne otrovne geste i ne pravi pomutnju.

Dakle, gospodo, o čemu se tu radi???

Otkuda taj vječni rat boneli-neboneli, kad zapravo fale pravovjerni na obje strane!!??
Go to Top of Page

Salkan
Average MemberBosnia and Herzegovina
538 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 02/01/2024 : 11:35:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Mi što čitamo sve, njegujemo Bonelli, jer nas je uveo u magiju stripa.
Ja mislim da je sve manje onih koji se ne usude izaći iz zone komfora i odbaciti mahanje haubicama, obaranje pesnica u brvnarama i slično. Nekako ispočetka škiljucaju na jedno oko kad vide nešto šareno, pa se onda odluče i kupiti neBonellija. I tu kreću otkrovenja i objave.
Mene više zabrinjava broj onih koji, iako su putem SBE došli u druge dimenzije sve žešće pljuju po tom istom Bonelliju. To je kao kad dobiješ dobar posao, funkciju, zaposliš se i primaš dobru platu, a ponižavaš ili nipodaštavaš svoje učitelje, nastavnike i profesore.
Takvih ne-ljudi je zabrinjavajuće mnogo.
Možda baš tu treba tražit razloge tih vještačkih podjela, u ljudskom sitnodušju?
Stinky?

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

udarnik007
Senior MemberCroatia
1056 Posts

Member since 21/10/2013

Posted - 02/01/2024 : 11:44:53  Show Profile Show Extended Profile  Send udarnik007 an AOL message  Send udarnik007 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan

Mi što čitamo sve, njegujemo Bonelli, jer nas je uveo u magiju stripa.
Ja mislim da je sve manje onih koji se ne usude izaći iz zone komfora i odbaciti mahanje haubicama, obaranje pesnica u brvnarama i slično. Nekako ispočetka škiljucaju na jedno oko kad vide nešto šareno, pa se onda odluče i kupiti neBonellija. I tu kreću otkrovenja i objave.
Mene više zabrinjava broj onih koji, iako su putem SBE došli u druge dimenzije sve žešće pljuju po tom istom Bonelliju. To je kao kad dobiješ dobar posao, funkciju, zaposliš se i primaš dobru platu, a ponižavaš ili nipodaštavaš svoje učitelje, nastavnike i profesore.
Takvih ne-ljudi je zabrinjavajuće mnogo.

Možda baš tu treba tražit razloge tih vještačkih podjela, u ljudskom sitnodušju?
Stinky?Mislim, štoviše siguran sam, da si u ovome opisao najveći
problem modernog društva...
Isprike što sam upao u razgovor...
Go to Top of Page

Beva
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
5679 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/01/2024 : 12:22:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan

Mene više zabrinjava broj onih koji, iako su putem SBE došli u druge dimenzije sve žešće pljuju po tom istom Bonelliju.Iz moje perspektive, takvih je sve manje, barem na forumu. Ne zalazim u teme koje me ne zanimaju pa ne mogu biti siguran, ali dojma sam da je prije petnaestak godina taj "sukob" bio izraženiji.

Trenutno je forum dosta miran.

Bio bih ti zahvalan ako bi linkao neke teme gdje su ti sukobi trenutno aktualni.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnikFrance
9543 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 02/01/2024 : 12:27:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
to Salkan ventilira svoje unutrašnje sukobe:))

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Salkan
Average MemberBosnia and Herzegovina
538 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 02/01/2024 : 12:52:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

to Salkan ventilira svoje unutrašnje sukobe:))


Griješiš
Salkanu smeta ono što udarnik007 boldira, jer živi u tom okruženju i ne može se još oteti iz te kaše.
Ljudska je vrlina dijeliti se, jer ako nema "naših" i "vaših", po kome bi pljuvali i koga bi kritikovali iz svojih mišjih rupica?

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

Salkan
Average MemberBosnia and Herzegovina
538 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 02/01/2024 : 13:01:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

quote:
Originally posted by Salkan

Mene više zabrinjava broj onih koji, iako su putem SBE došli u druge dimenzije sve žešće pljuju po tom istom Bonelliju.Iz moje perspektive, takvih je sve manje, barem na forumu. Ne zalazim u teme koje me ne zanimaju pa ne mogu biti siguran, ali dojma sam da je prije petnaestak godina taj "sukob" bio izraženiji.

Trenutno je forum dosta miran.

Bio bih ti zahvalan ako bi linkao neke teme gdje su ti sukobi trenutno aktualni.Ne mogu ti linkati, jer ne pratim sav forum, niti je moj zaključak proizašao iz nekog konkretnog primjera rasprava ili sl.
To je jednostavno osjećaj koji imam kada bilo šta pročitam a tiče se usporedbi Bonellija sa bilo kojom drugom školom stripa.

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnikFrance
9543 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 02/01/2024 : 13:23:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan

quote:
Originally posted by Lord Vader89

to Salkan ventilira svoje unutrašnje sukobe:))


Griješiš
Salkanu smeta ono što udarnik007 boldira, jer živi u tom okruženju i ne može se još oteti iz te kaše.
Ljudska je vrlina dijeliti se, jer ako nema "naših" i "vaših", po kome bi pljuvali i koga bi kritikovali iz svojih mišjih rupica?
Ma ne grešim ja, dobri Salkane (piše mi u potpisu ispod, baci pogled).

Ti si taj koji greši.
Ali to je sve ok, jer nema dinamike tamo gde niko ne greši:)
A gde nema dinamike - nema života.

Ukratko, grešiš jer ne vidiš balvan u oku svome jer si previše skoncentrisan na imaginarni trn u tuđem, kako su ono govorili stari Grci:)
A istovremeno konstatuješ tužnu sliku sveta uokvirenu u zlatni ram suprotstavljanja "našeg i vašeg".
Nemaš ništa od toga, to ti je za provokatorske recenzije "V for Vendeta" i slično, nije za ovakve priče.

Ili ako hoćeš dalje (iako nismo nešto nigde ni dogurali, tek počinjemo:)) - ne možeš da kukaš kako ti jadan živiš u mulju koji je satkan od ostalih, ti koji u drugoj prosto-proširenoj rečenici hoćeš iste te ostale da zakopavaš u mišje rup(ic)e.
Sve to, opet, dok setno, defetistički nudiš dijagnozu svetu da se deli na "nas i njih":)

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Beva
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
5679 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/01/2024 : 13:29:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan

Ne mogu ti linkati, jer ne pratim sav forum, niti je moj zaključak proizašao iz nekog konkretnog primjera rasprava ili sl.
To je jednostavno osjećaj koji imam kada bilo šta pročitam a tiče se usporedbi Bonellija sa bilo kojom drugom školom stripa.Možda te osjećaj vara? Na forumu sam od 2007. i tada su mnogi tek počeli otkrivati stripove van Bonellija. Bilo je tu stare garde odraslih na Eks almanahu i sličnim izdanjima koji su već bili upućeni u štošta, kao i likova poput Macana koji su bili u toku sa svime.

Ja sam na kiosku kupovao Slobodnu Dalmaciju i Ludens, tako da mi je Bonelli bio jedini dostupan, uz nešto Marvela. Comic strip je bio jedini doticaj s Bande desinee, internet je bio u povojima.

Tad je nekako, te 2007., ljudima bilo bitno naglasiti da su prerasli Bonellija, da šire vidike. Danas to jednostavno ne vidim na forumu.

Ja sam odrastao na Zagoru, Texu, Dylanu, Mister Nou itd, danas čitam samo Dylana od novijeg Bonellija, a i to se pitam zašto pošto većina nove produkcije ne valja. Ne smatram da sam prerastao Zagora i Texa, ali me jednostavno više ne zanimaju.

Nema to veze s Bonellijem, koliko s činjenicom da Bonelli u srazu s cijelim ostatkom svijeta nema nikakve šanse. Koliko je vjerojatno da će u Italiji biti kvalitetnih strip autora naspram kombinacije cijele Amerike, Japana, Francuske, Argentine itd? Bljesne tu i tamo netko, pogotovo van Bonellija (Ortolani i Zerocalcare, recimo), ali Italija je naprosto premalen bazen da se ograničimo samo na to. Zamisli da gledaš samo talijanske filmove, na isto ti dođe. Možeš, ali toliko toga se dobroga snima u svijetu da bi propuštao puno.

Malo me toga od modernog Bonellija zanima, recimo Dragonero mi djeluje zanimljiv ali nisam ga počeo uzimati zbog sporog ritma na kiosku, a Libellus mi je preskup za nedovršen serijal. Gea i Lilith su mi odlični serijali (mada više nisu toliko novi), pogotovo Gea, to čitam svako malo. Kena trenutno čitam po treći put otpočetka. Čak sam i Trepera Kerija počeo uzimati zbog Sclavija, i uzet ću sve, ali samo zato što toga nema puno.

Ne znam jesam li dovoljno jasan, ali iz moje perspektive čitati samo Bonellija ima smisla samo ako ti je to jedino dostupno. Preferirati Bonellija je OK, svi imamo različite ukuse i nitko od stripa ne traži istu stvar.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12798 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2024 : 13:42:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan
Mene više zabrinjava broj onih koji, iako su putem SBE došli u druge dimenzije sve žešće pljuju po tom istom Bonelliju. To je kao kad dobiješ dobar posao, funkciju, zaposliš se i primaš dobru platu, a ponižavaš ili nipodaštavaš svoje učitelje, nastavnike i profesore.
Takvih ne-ljudi je zabrinjavajuće mnogo.Mislim da dobro osjećaš jednu od dimenzija problema.
Ovo što si ti opisao je poznato kao konformizam, oportunizam... Poznati su eksperimenti gdje se istraživalo ovo ponašanje i rezultati potvrđuju tu kilavu stranu ljudskog ponašanja (za male, gotovo nikakve benefite, ljudi će potkazivati svoje kolege itd. samo da se dodvore instancama moći, ili onome što oni smatraju da je moć).

Ovo što si ti opisao na temu bonelija, jedna je varijacija ovog dodvoravanja. Naime, ljudi čak ni ne moraju biti direktno instruirani (tu je odgovor Bevi, koji griješi ne razumjevši ili ne ušavši duboko u te fenomene, radi jednu misinterpretaciju: miran forum = dobar forum, tobože nema sukoba - što je daleko od istine). Oni sasvim dobro razumiju kako stvari stoje, ne moraju biti filozofi, ljudi to i nisu, nego svi imaju predrazumijevanje situacija i tek iz toga se postavljaju u datom trenutku u svakoj situaciji.

Konkretno, što se tiče naše strip situacije, ljudi imaju ovo predrazumijevanje, predrazumijevanje ovoga SKLOPA: macan, markos itd. imaju određena postignuća na polju stripa - macan se, doduše, više ne oglašava, ali prije je uvijek omalovažavao boneli - markos ne toliko izričito, ali se hvali samo dobri mstripovima i natura neke tamo slice of life i slične "realne", "životne" stripove - markosova šutnja o boneliju je također rječita, u ovom smislu.

Pustimo sad što čitav taj sklop stoji na staklenim nogama, ali upravo konformizam i oportunizam nahodi obične - milene - strip čitatelje da se dodvoravaju baš ovom sklopu, jer ga shvaćaju kao poziciju moći = macan je uspješan, markos je uspješan, oni su "san" malog perice stripaša.

I zato se događaju ovi fenomeni koje je Salkan lijepo imenovao - oni jesu zabrinjavajući: ne s pozicije malog perice stripaša, nego s pozicije Čovjeka.


Go to Top of Page

Beva
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
5679 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/01/2024 : 13:47:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

(tu je odgovor Bevi, koji griješi ne razumjevši ili ne ušavši duboko u te fenomene, radi jednu misinterpretaciju: miran forum = dobar forum, tobože nema sukoba - što je daleko od istine).


Ali ja to nisam rekao, samo sam konstatirao da je forum miran i da ne osjetim te trzavice koje Salkan spominje. Ja bih osobno volio da je malo življe, jer to je dobro za strip, a ja volim strip.


quote:
Originally posted by stinky

macan se, doduše, više ne oglašava, ali prije je uvijek omalovažavao boneli


Koliko se sjećam, Macan je uvijek govorio da ne razumije što ljudi vide u Texu, ostatak Bonellija nije nešto pljuvao. Ili griješim?

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12798 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2024 : 13:53:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva
ali dojma sam da je prije petnaestak godina taj "sukob" bio izraženiji.

Trenutno je forum dosta miran.Ti prvi nisi miran, što si zorno demonstrirao na temi kena parketa, neki dan.

"Mir" je varljiva stvar: i u zoni sumraka su svi mirni, sve dok ne dođe Dylan i počne otpetljavati čvor --- pa se sve raspadne.

Dakle,
miran se može biti a) iz nedostatka snage, krajnje nemoći b) svjesnom preobrazbom Strasti Noći u Zakon Dana. samo ova solucija pod b) je ono čemu Čovjek teži.

A ono pod a) je za zomboide.
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.34 seconds. Snitz Forums 2000