Author |
Topic |
manhunter
Moderator
Switzerland
25304 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 17/05/2024 : 21:04:43
|
Dok se maraton sa Oscarima polako bliži kraju, a kako smo se dogovorili da uradimo i slično glasanje za serije, evo da pokušamo da se dogovorimo oko koncepta i kategorija.
Dve opcije za glasanje:
- prvo svako daje deset nominacija a onda glasamo od ponuđenih (znači kao sada za filmove) - direktno se glasa, bez nominacija
Sistem bodovanja će ostati isti kao i kod filmova u svakom slučaju.
Kategorije?
Evo predloga: - krimi / drama (Sopranos, Breaking bad, Twin peaks, X Files, True detective...)
- domaće serije ( sve pre i posle 91')
- sitcom ( klasične humorističke serije sa epizodama od 24 min)
- istorijske (Rome, Spartacus, Tudors, Crown, Vikings, Shogun, Sever i jug, 1882...)
- slice of life (klasične drame, životni problemi i sl)
- van engleskog govornog područja ( samo ime kaže, izmešani žanrovi)
- sf (Star wars, Madalorian, 100, Heroes, Battlestar Galactica, Stargate, Lost...)
- fantasy ( Game of thrones, Witcher, Merlin, Wheel of time, Rings of power...)
- dokumentarne
Ostale opcije bi bile horor, sapunice, western...navedite još predloga.
|
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 18/05/2024 11:52:43
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2849 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 17/05/2024 : 22:06:35
|
Sistem s nominacijama se pokazao dosta dobar, pa predlažem da zadržimo isti proces. Broj kategorija neće moći biti prevelik. Svatko od ekipe koja glasa za filmove je vjerojatno pogledao četveroznamenkasti broj filmova i može izabrati 10 filmova u 20 ili 30 kategorija. Kod serija, od kojih neke imaju i 100+ epizoda, je situacija po prirodi stvari drugačija. |
|
|
Lukeruk
Average Member
Serbia
507 Posts
Member since 17/01/2018 |
Posted - 17/05/2024 : 22:23:44
|
Predlazem da se omoguci glasanje i za manje od 10 naslova. Kako bi sve bilo fer, bodovi bi se dodeljivali srazmerno broju serija na listi glasova. Na primer, ako ja glasam za tri serije, jer sam samo toliko odgledao, ili smatram da samo te tri vrede, dodeljujem im 3, 2 i 1 poena. Ako glasam za 7, onda su bodovi od 7 do 1. To ne bi uticalo na konacan plasman, a uzorak glasova bi bio veci i konacna lista objektivnija. |
|
|
don_draper
Advanced Member
4366 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 17/05/2024 : 22:47:25
|
Slažem se s gore navedenim da je teže glasati za 10 serija u svakoj kategoriji zbog njihovog obujma Također, pod žanrove bih sugerirao animirane, u toj kategoriji je stvarno šarolik izbor. |
I sell the fact that I can't be bought |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25304 Posts
Posted - 17/05/2024 : 22:51:16
|
Meni nije problem da se glasa i za manje od deset, po principu koji je Lukeruk predložio. |
|
|
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
Member since 07/10/2015 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25304 Posts
Posted - 17/05/2024 : 23:21:24
|
Navedi deset špijunskih serija, a da nisu i kriminalističke. Nema potrebe da stavljamo kategorije zbog nekoliko serija, ili samo da bismo imali što više kategorija, a polovina nominacija će biti i u nekoj drugoj kategoriji. |
|
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40303 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 17/05/2024 : 23:31:07
|
Meni je premnogo. Pogledaj broj kategorija. 10. To znaci da po svakoj moras odgledati bar 10, sto je 60 serija ukupno. A da bi glasanje bilo validno moras gledati dosta i vise.. Sto nije realno. Ne kenjam, ali zato sam ja i stavio samo domace i strane serije. Tu vec moze da bude neki izbor. Mogu ja vrteti film ali kontam da necu naci 60 odgledanih serija. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
Tonto
Advanced Member
8303 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 17/05/2024 : 23:39:26
|
Krimi, drama, humor, sf, povijesne i domace... po meni dosta.
Western ide pod povijesne, fantasy i horror pod sf. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8025 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 17/05/2024 : 23:55:09
|
quote: Originally posted by Tonto
Western ide pod povijesne, fantasy i horror pod sf.
E sad, svi imamo različite vizije.
Ja bih istorijske isto podveo pod drame. Šta će mi posebno istorijske?
Neke od najboljih dramskih serija su mi istorijske.
Možda da bude "urbana drama", ali ja bih to objedinio.
Što se tiče za glasanja manje od 10 serija, to je OK. Ali bi trebalo da onaj koji glasa za 3 serije ih boduje sa 12, 10 i 8, a ne 3, 2, 1.
Zašto bi neko, ko nema 10 omiljenih serija u nekoj kategoriji bio "kažnjen" da nejgova omiljena serija dobije 3, a naj-serije nekih drugih glasača dobija 10? Bili bi u neravnopravnom poliožaju. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8025 Posts
Posted - 18/05/2024 : 00:05:00
|
predlog:
- kriminalističke - drama - sitcom - avantura & western - sf, fantasy i horor - animacija - van engleskog govornog područja - domaće drame - domaće komedije
*avantura& western je kontroverzno, verovatno neće biti prihvaćeno (tu bi ušle istorijske, koje su više avantura, nego drama) *dokumentarne serije?? da li to treba? |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8025 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8303 Posts
Posted - 18/05/2024 : 00:09:24
|
quote: Originally posted by alexts
Western ide pod povijesne, fantasy i horror pod sf.
E sad, svi imamo različite vizije.
Ja bih istorijske isto podveo pod drame. Šta će mi posebno istorijske?
Neke od najboljih dramskih serija su mi istorijske.
Možda da bude "urbana drama", ali ja bih to objedinio.
Što se tiče za glasanja manje od 10 serija, to je OK. Ali bi trebalo da onaj koji glasa za 3 serije ih boduje sa 12, 10 i 8, a ne 3, 2, 1.
Zašto bi neko, ko nema 10 omiljenih serija u nekoj kategoriji bio "kažnjen" da nejgova omiljena serija dobije 3, a naj-serije nekih drugih glasača dobija 10? Bili bi u neravnopravnom poliožaju.
Slazem se za bodove. A ovo kako bude bude, ali mislim da je pet, sest kategorija sasvim dosta. Upravo zato da ne glasam za dvije ili tri serije u svakoj. Pa tko moze nabrojati deset horror serija koje je pogledao? ...ili deset fantasy serija, a da zasluzuju bodove? |
|
|
Tonto
Advanced Member
8303 Posts
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
Posted - 18/05/2024 : 00:17:32
|
quote: Originally posted by manhunter
Navedi deset špijunskih serija, a da nisu i kriminalističke. Nema potrebe da stavljamo kategorije zbog nekoliko serija, ili samo da bismo imali što više kategorija, a polovina nominacija će biti i u nekoj drugoj kategoriji.
Evo 12:
The Night Manager Tanker Tailor Soldier Spy Smiley's People The Little Drummer Girl Homeland The Americans A Spy Among Feiends Game, Set, and Match Condor Spy/Master The Ipcress File A Perfect Spy
Usput recite u koju dosad spomenutu kategoriju ide A Squid Game. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8025 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8303 Posts
Posted - 18/05/2024 : 00:18:35
|
Sviđaju mi se aleksove kategorije. Dodat ispred avantura i western povijesne i to je to.
Mozda da se spoje krimi i drama jos. Ima li neka krimi serija koja ne upada pod dramu? |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8025 Posts
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8303 Posts
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
Posted - 18/05/2024 : 00:27:29
|
Sviđaju mi se aleksove kategorije. Dodat ispred avantura i western povijesne i to je to.
Mozda da se spoje krimi i drama jos. Ima li neka krimi serija koja ne upada pod dramu?
Pa skoro svaku seriju možeš tako staviti u dramu, dramskih momenata ima i u hororu, vesternu, ratnom, krimiću, ljubiću, SF (kako u filmovima, tako i u serijama) |
|
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
Posted - 18/05/2024 : 00:28:52
|
quote: Originally posted by alexts
Zar A Squid Game nije van engleskog govornog područja?
Sva sreća da ima ta kategorija, inače nigdje ne bi stavili A Squid Game 🤣 |
|
|
Tonto
Advanced Member
8303 Posts
Posted - 18/05/2024 : 00:29:24
|
quote: Originally posted by Zula
Mozda da se spoje krimi i drama jos. Ima li neka krimi serija koja ne upada pod dramu?
Pa skoro svaku seriju možeš tako staviti u dramu, dramskih momenata ima i u hororu, vesternu, ratnom, krimiću, ljubiću, SF (kako u filmovima, tako i u serijama)
Tako je, ali neke vise pasu vamo, neke tamo, na nominatorima je da procijene. |
|
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
Posted - 18/05/2024 : 00:34:59
|
Pa skoro svaku seriju možeš tako staviti u dramu, dramskih momenata ima i u hororu, vesternu, ratnom, krimiću, ljubiću, SF (kako u filmovima, tako i u serijama)
Tako je, ali neke vise pasu vamo, neke tamo, na nominatorima je da procijene.
Sad još da definiramo što je to vamo, a što tamo 😂 Kako drame ima u svim kategorijama, bolje nemati kategoriju drame. Možda umjesto nje staviti npr. Slice of Life kategoriju |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 18/05/2024 : 01:56:21
|
quote: Originally posted by sawitch
Meni je premnogo. Pogledaj broj kategorija. 10. To znaci da po svakoj moras odgledati bar 10, sto je 60 serija ukupno. A da bi glasanje bilo validno moras gledati dosta i vise.. Sto nije realno. Ne kenjam, ali zato sam ja i stavio samo domace i strane serije. Tu vec moze da bude neki izbor. Mogu ja vrteti film ali kontam da necu naci 60 odgledanih serija.
U tom slučaju, ima li onda smisla ograničavati broj nominacija? |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25304 Posts
Posted - 18/05/2024 : 08:27:25
|
quote: Originally posted by manhunter
Navedi deset špijunskih serija, a da nisu i kriminalističke. Nema potrebe da stavljamo kategorije zbog nekoliko serija, ili samo da bismo imali što više kategorija, a polovina nominacija će biti i u nekoj drugoj kategoriji.
Evo 12:
The Night Manager Tanker Tailor Soldier Spy Smiley's People The Little Drummer Girl Homeland The Americans A Spy Among Feiends Game, Set, and Match Condor Spy/Master The Ipcress File A Perfect Spy
Usput recite u koju dosad spomenutu kategoriju ide A Squid Game.
Ti ako si sve ovo gledao, a uz to i gomilu drugih, stvarno imaš i previše vremena. |
|
|
|
Topic |
|