Author |
Topic  |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29617 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 21/05/2024 : 20:33:58
|

Arizona, 1875. Bivši rob, vojnik i skitnica, a sad farmer i obiteljski čovjek, RIVER BASS postao je prvi crni zamjenik maršala Sjedinjenih Američkih Država. Značku je prihvatio u želji za poštovanjem i ravnopravnošću, ali je time naglavce zaronio u okrutnost svijeta. Priča o Riveru Bassu u konačnici je priča o vrlo usamljenom čovjeku.
Polazeći od povijesnih osoba i činjenica, Darko Macan i Igor Kordej u MARŠALU BASSU nalaze način da klasičnim motivima westerna pristupe na svjež način. U ovoj knjizi Fibra vam donosi devetu i desetu epizodu ovog u Francuskoj vrlo uspješnoga serijala.
Maršal Bass 5 • Teksaški rendžeri - Hell Paso • 132 stranice • Kolor • 240 x 320 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Darko Macan • Crtež Igor Kordej • Prijevod Darko Macan • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 20.5.2024. • Cijena 22 Euro
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/marsal-bass-5-teksaski-rendzeri-hell-paso/968/
|
Trouble will find me |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2583 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27423 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16372 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 22/05/2024 : 16:44:57
|
Dobar je Bass
|
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3075 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 05/06/2024 : 08:09:32
|
Krenuo sa čitanjem, došao na pola prve epizode.... Macan za sada rastura sa pričom..... |
„And I know what I want….When the timing is right…Then I'll take what is mine…I am the clansman“ "...gdje god da te život nosi, uvijek moraš znati 'ko si..." |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27423 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts
Member since 10/09/2011 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3075 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 05/06/2024 : 12:26:37
|
quote: Originally posted by jaki
ko da ima tisuću stranica
ma bio sinoć preumoran za dovršiti do kraja  |
„And I know what I want….When the timing is right…Then I'll take what is mine…I am the clansman“ "...gdje god da te život nosi, uvijek moraš znati 'ko si..." |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12898 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9220 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 05/06/2024 : 15:11:52
|
Znam da Kordeju nisu odgovarali Marvelovski likovi, na Marvel način, dok je radio u Marvelu, koji imaju visinu koja sadrži 9 visina glava i tako to.
On crta "realističnu" anatomiju prosečnih ljudi, ali zašto ide u drugu krajnost, sa likovima koji imaju mali broj glava u visini, odnosno prevelike glave? Maršal Bas izgleda kao čovek visine 1,5 m sa normalnom glavom. Ispodprosečno.
 |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12898 Posts
Posted - 05/06/2024 : 15:49:55
|
Kordej je Bassu dao moderniji look. Podsjeća me na pjevača Simply Red. Ovako na prvu ne mogu se sjetiti da sam vidio crnca slične frizure u westernima. |
Have mercy |
 |
|
Aco
stripovi.com suradnik

.GIF)
Slovenia
6338 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 11/06/2024 : 21:58:58
|
Bass uvijek dolazi preko reda na čitanje, odmah. Dobar diptih ,koji se nastavlja u sljedecem (posljednem?). Ima sve ono što krasi serijal,drži kvalitetu, mada realno nije tako jak kao prošli ili 2.recimo. Lijepo je ponovno vidjeti neke likove iz prijasnjih epizoda i kako imaju drukciju ulogu. Svakako jedan od najboljih novodobnih westerna. |
Bond.James Bond. |
 |
|
tex2
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
32719 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 14/06/2024 : 10:54:49
|
Bass je odličan! Prava uživancija čitanje! |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
 |
|
don_draper
Advanced Member

4562 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 01/07/2024 : 21:31:45
|
Bass je već dobro poznati brend i referenca u Fibrinom katalogu. Vestern iz domaće radnice, raširen po Europi. A Macan i Kordej ovdje ne gube na kondiciji i nastavljaju stavljati protagonista kroz svakojake nevolje. Teksaški rendžeri je još jedna priča u kojoj stvari nisu kakvima se čini i u kojoj se jasno očituje manjak skrupula koje su imali tamošnji likovi. Iako je obrat u priči prilično predvidljiv, strip jako dobro drži pažnju i pruži uživanciju. A prizori su za svaku pohvalu. Hell Paso mi je bila malo slabija priča, premda se nadovezuje na prethodnu. Jednostavno mi se činilo kao da mi je ovdje promakla neka veća poanta. Ova kolekcija ima nezahvalnu poziciju jer dolazi nakon briljantne 4.knjige, ali i dalje u njoj ima dovoljno dobre priče i vizuala kako bi nastavila graditi kultni status koji ovaj serijal lagano dobiva.
4/5 |
I sell the fact that I can't be bought |
 |
|
DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6391 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 23/07/2024 : 10:19:40
|
Odlična peta knjiga kao i prve četiri, Igor razvaljuje crtežom. I ovdje u svakoj epizodi dobivamo po 1 odličnu duplericu koja je očito Igorov zaštitni znak. :) Darko sa odličnim i napetim ''Tarantino'' western pričama sa dobrom zajebancijom. Meni je ovo inače naj djelo ovog dvojca (Hr Brubaker/Phillips?), nekako se sve poklopilo baš kako treba.
Malo sam zaboravio, da li je ovo prvi put da su epizode povezane? U sjećanju mi je da su prije bile sve svaka za sebe. I baš šteta što izlaze još samo dvije epizode ovog čuda ako sam dobro shvatio. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2377 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 08/10/2024 : 10:39:12
|
Peta knjiga nastavlja na razini koju očekujemo od Marshalla Bassa - znači i dalje imamo jedno zabavno, raskošno nacrtano weird western štivo s puno crnog humora. I dalje je tu najveća kvaliteta Marshall Bassa, zabavnost, lakoća čitanja.
Ovaj konkretni broj unosi malu promjenu, nudi dvije priče spojene u jednu, što do sad nije bio slučaj. Priča je još više Macanovska nego inače, što znači da se ne obazire previše na logiku već ide onako kako Macan hoće, zato jer on to tako hoće. Ponekad to bude nezgrapno i neuvjerljivo, a ponekad genijalno.
Meni su genijalne scene prepucavanja Bassa sa onim čičom na početku, pa šaroliki likovi teksaških rendžera, zlobni, a bijedni pukovnik (Kordej ga je fantastično nacrtao!).. i ona scena kad top skine pol glave konju i konjaniku u naletu, a oni i dalje jurišaju, nošeni inercijom, svaki bez pol glave dok krv lipta   Općenito mi ovdje Bass blista, rado ga čitam dok priča s drugim likovima, fora mi je kako je nekad razuman, a nekad totalni živac.
Marshalov sin s usnom harmonikom, cijela ta potpriča s njim je onako.. loša. Cijela. Pa doktorica Moon koja spašava onu curicu od gladi, a obitelj joj živi na farmi s kozama, guskama - tu ili je falio Macan ili je falio Kordej. Pa cijela priča drugog albuma - zašto vojska drži obruč oko El Pasa, zašto ga granatira - a ono, zato da radnja može ić. I tako dalje, da ne nabrajam.
Kordej, većinom genijalan, ali uvijek isporuči svoju dozu malih ručica i velikih glava. Svejedno, veliki je adut serijala. Sviđa mi se kako su mu kadrovi bogati, stvore atmosferu. Npr, kod onog čičena početku - nije nacrtana samo tamo neka brvnara, kao u Teksu, nego je to baš ta brvnara tog starog, sa pilom sa strane i drvima i svim. I na svaki crtež koji sfuša, nađu se dva moćna, seksi, krvava, koja dižu stip na razinu više. Svaki lik mu je raspoznatljiv i ima karakter, koliko god se kratko pojavio.
Ne znam šta još reć - veselim se najavljenoj zadnjoj knjizi. Nadam se da će zaokružiti priču na top način, a onda bi volio još jednom pročitati cijeli serijal s manjim razmakom, jer je ipak dosta povezan a ja ponekad zaboravim otkud se nekog lika trebam sjećati  |
Edited by - pcoro on 08/10/2024 10:41:44 |
 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2672 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 08/10/2024 : 11:01:50
|
Dakle Marsal Bass se zavrsava sa sledecom knjigom?
Nazalost nisam se prikljucio na "voz/vlak" na vreme a ne znam sta je receno o drugoj i trecoj knjizi da li ce biti reprinta? verovatno nece? |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2377 Posts
Member since 17/01/2006 |
|
corto33
Senior Member

Slovenia
2554 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12898 Posts
|
Macon
Senior Member

Slovenia
1749 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 04/11/2024 : 11:41:12
|
Bass je pakleni distopijski western, gdje svi ubijaju i siluju, oni koji ne rade največe gadosti jih zato ne jer nemaju muda iako bi htjeli.
Bass je opet posmatrač koji uvjerljivo ili malo manje uvjerljivo preživljava, dok su nosači radnje divlja horda, koja nema ni identitete jer su psihopatske ubice u njoj preuzeli druge identitete. Na kraju se svi pobiju osim zombi psihopata kome ponestane žrtava za ubijanje.
U stripu ima dosta dobrih dosjetka a Kordejev crtež ima ponekad prevelike glave i osječa se utjecaj Corbena kao što je več zapisano. Previše je zgusnut i ponekad se ne vidi dobro šta je na kadrovima jer su prenatrpani. Rijeka u poslednjem albumu nije rijeka nego blatno polje a baš vodu bi trebalo crtati fluidnije. |
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 05/11/2024 10:07:36 |
 |
|
Macon
Senior Member

Slovenia
1749 Posts
Member since 18/03/2005 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12898 Posts
Posted - 04/11/2024 : 12:45:23
|
quote: Originally posted by Macon
quote: Originally posted by izivko
Propuh na šeširu. Ipak ne vjerujem da je Bassa neko uspio oladiti. Jegulja je to.
Vjerovatno će izgledati, da su ga oladili dok će odjahati u sunčani zalazak.
Ako je Macan odličio završiti serijal, onda će Bass okončati onako kako zaslužuje. Macan neće imati milosti. |
Have mercy |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9529 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 13/12/2024 : 20:04:00
|
Maršal Bass 5: Teksaški rendžeri - Hell Paso Macan i Kordej
Ne volim kad se u serijalu često vraćaju stari likovi, pogotovo kad je, kao ovaj serijal, riječ o prilično raskošnom izgrađenom svijetu. Ta praksa daje dojam skučenosti i ga nepotrebno zatvara u sebe. Ali, ovdje to funkcionira. Pogotovo u ovim pričama, praktično diptih, koje je teško promatrati zasebno. Dok se Teksaški rendžeri, sa klasičnim bassovskim obratom, bave još jednom ikonom Divljeg zapada, uspijevaju uz to nastaviti nešto što je bilo samo natuknuto tamo negdje u trećoj knjizi. A to je možda najveća priča ovog diptiha, ona koja kulminira sa Hell Paso. Ona koja postaje antiteza Ničjeg sina. Možda Bass ipak nije cinični sebeljubivi gad kakav se voli prikazivati.
Možda zbog toga, popratni djelovi izgledaju kao nezgrapna kulisa. Pandemija je zanimljiva tema ali ogoljenje Helene ispada prenaglo. Možda mi je nešto promaklo.
Crtež rastura. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
|
Topic  |
|