Author |
Topic |
wintermute
Senior Member
USA
1380 Posts
Member since 15/10/2023 |
Posted - 22/07/2024 : 23:47:15
|
quote: Originally posted by kimba Ne nisam na to mislijo. U NY je bila mogućnost , vjerovatno i sada za sljedeće. Brojke su sad irelevantne. Recimo kad ideš u penziju, dobivaš mjesečno ajmo reći $5000. I sad postoje firme koje ti ponude sljedeće....
Ah, kapiram. E pa to je jos vise specificno od toga kakvu penziju imas i da li ona moze da se "proda". Znam da zivotna i disability osiguranja mogu. Takodje znam da Social Security ne moze da se proda. Federalne penzije ne mogu da se prodaju. A penzije koje mogu ne mogu da se prodaju pre nego sto si i sam penzioner (dakle ne mozes da ih prodas pre 62 ili 65 god, zavisi od penzije). Takodje je moguce da i sama penzija ima tu opciju da uzmes lump sum umesto da primas redovno. Ali tako ces skoro sigurno platiti mnogo veci porez jer ti se to racuna kao (veliki) prihod.
To bas moras sam da istrazis, recimo kreni odavde: https://www.annuity.org/selling-payments/retirement/
Ako imas neku privatnu penziju ona verovatno moze da se proda (moras pazljivo da razmislis da li se to isplati) ali moras da cekas da si penzioner, ne moze ranije. Barem tako sam ja zakljucio na osnovu kratkog i povrsnog googlanja.
Takodje, firme koje ovo rade su ozloglasene po scamiranju starih ljudi tako da treba biti i tu veoma oprezan. |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1380 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3461 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 23/07/2024 : 15:03:57
|
Na strip forumu sjaji svjetlost prava, Svaki avatar svoju priču spava. Tu se okupljaju strip fanovi, Ali ima i onih koji Trumpa slijede.
Slikama i crtanjima ljubav se širi, Dok Trumpa brani svatko tko ga bira. Političke rasprave često su teške, Ali strasti su uvijek vruće i velike.
Svi pričaju o trenucima dramatičnim, Neki u Trumpu vide heroje drastične. Njihova stranica često je šarena, Punjena debatom, iako pomalo nervozna.
U svijetu stripova, u svjetlu inkjera, Politika se pretače u zanimljive sfere. Tko bi rekao da u tom svijetu mašte, Političke ideje nalaze svoje razmišljanje?
Dok strip heroji spašavaju svjetove snova, Na forumu se vodi rasprava, uvijek nova. Zajednica je šarena, u svakom smislu prava, Gdje se ljubav prema Trumpu često izražava.
I tako se kroz stripove, priče i boje, Politika upušta u razne radoznale sloje. Na forumu s Trumpom i stripovima šarenim, Ponekad se izgubi među mislima nejasnim. |
|
|
kimba
Average Member
659 Posts
Member since 04/02/2023 |
Posted - 23/07/2024 : 16:07:00
|
quote: Originally posted by wintermute
quote: Originally posted by kimba Ne nisam na to mislijo. U NY je bila mogućnost , vjerovatno i sada za sljedeće. Brojke su sad irelevantne. Recimo kad ideš u penziju, dobivaš mjesečno ajmo reći $5000. I sad postoje firme koje ti ponude sljedeće....
Ah, kapiram. E pa to je jos vise specificno od toga kakvu penziju imas i da li ona moze da se "proda". Znam da zivotna i disability osiguranja mogu. Takodje znam da Social Security ne moze da se proda. Federalne penzije ne mogu da se prodaju. A penzije koje mogu ne mogu da se prodaju pre nego sto si i sam penzioner (dakle ne mozes da ih prodas pre 62 ili 65 god, zavisi od penzije). Takodje je moguce da i sama penzija ima tu opciju da uzmes lump sum umesto da primas redovno. Ali tako ces skoro sigurno platiti mnogo veci porez jer ti se to racuna kao (veliki) prihod.
To bas moras sam da istrazis, recimo kreni odavde: https://www.annuity.org/selling-payments/retirement/
Ako imas neku privatnu penziju ona verovatno moze da se proda (moras pazljivo da razmislis da li se to isplati) ali moras da cekas da si penzioner, ne moze ranije. Barem tako sam ja zakljucio na osnovu kratkog i povrsnog googlanja.
Takodje, firme koje ovo rade su ozloglasene po scamiranju starih ljudi tako da treba biti i tu veoma oprezan.
Hvala, cisto informativno pitam. Ne znam nista o tome, a cuo sam da se moze. |
Zaostao na LMS I ZS i nepoznavanje osnovnih elemena zivota - citat odredenih |
|
|
kimba
Average Member
659 Posts
Posted - 23/07/2024 : 16:13:10
|
Pogledajte Felixa u Vecernjem listu na temu Bidena. "Vrati se Dzo,kuco stara." (sa kvacicom na c)
|
Edited by - kimba on 23/07/2024 16:16:30 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47088 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
wintermute
Senior Member
USA
1380 Posts
|
izivko
Advanced Member
Germany
12439 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
kimba
Average Member
659 Posts
Posted - 23/07/2024 : 18:17:35
|
Demokrati su izvrsili drzavni udar. Misle i rade ono sto njima najvise odgovara. Kao sto je wintermute rekao ,ako nije sposoban da bude kandidat, je li sposoban da bude predsjednik jos 6 mjeseci. Za ovo postoji rijesenje u ustavu SAD-a. Ide se na amandman 25 ustava.
|
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1380 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47088 Posts
Posted - 23/07/2024 : 18:43:30
|
[url=https://postimg.cc/V0cGvCqV][/url] |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1380 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47088 Posts
|
kimba
Average Member
659 Posts
Posted - 23/07/2024 : 19:21:02
|
Svi su oni fake. Ni zubi nisu njegovi, nego su fake (mislim na JB). |
Edited by - kimba on 23/07/2024 19:22:02 |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12439 Posts
Posted - 23/07/2024 : 20:52:30
|
quote: Originally posted by izivko
quote: Originally posted by izivko
Gdje je Joe Biden?
Židovski izvori javljaju da je Bijela kuća otkazala sutrašnji meeting Bidena i Netanyahua.
Navodno je Joeu prošli tjedan u Vegasu pružena hitna liječnička pomoć. I da je otpremljen u bolnicu Johns Hopkins u Baltimore.
Ako Joe ovo čita, neka se javi! Neki znak života?
Hey Joe, where you goin' with that gun of your hand?
Joe je živ. to je sad potvrđeno. Na putu je za Washington.
https://x.com/i/status/1815810844418060734
Po netu cirkulira vijest da bi Kamila mogla postati predsjednicom prije DNC.
Inače Zelensky izjavio: We must finish a war. As soon as possible... Je li na tu njegovu izjavu uticao razgovor s Trumpom?
https://x.com/i/status/1815815776185516275 |
Have mercy |
|
|
Tonto
Advanced Member
8275 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 23/07/2024 : 20:57:01
|
Politicki izbori diljem svijeta odavno su sveli na biranje manjeg zla. Amerika je najbolji primjer. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1380 Posts
Posted - 24/07/2024 : 02:42:27
|
"Demokratska" stranka:
https://x.com/Blklivesmatter/status/1815629502128533647
EDIT: ja sam se nadao da ce se barem raspravljati na konferenciji i da ce biti barem jos nekih kandidata pa makar da se ima privid nekog procesa. Potpuno razumem da hoce sto pre da se fokusiraju na jednog ali ovo je preozbiljna tema da bi se sve resilo u 24 sata preko zoom-a. A naivno sam cak mislio da ce organizovati nove D primaries.
Kamala vec ima preko $250M u fondu za kampanju a kazu da je probila sve rekorde skupljanjem $80 miliona za 24 sata tj $100 miliona za 40 sati. Na to je jos najveci D PAC (FF PAC) Future Forward je commitovao $150 miliona u roku od 24 sata. Neverovatne pare za tako kratko vreme... |
Edited by - wintermute on 24/07/2024 02:53:03 |
|
|
kimba
Average Member
659 Posts
Posted - 24/07/2024 : 18:56:24
|
A kazu Rusija diktatura. Kad je Merkelica 20 godina na vlasti onda je to demokracija. Kad je Putin 20 godina na vlasti onda je to diktatura. A ovo sa Demokratima ne vrijedi komentirati, narod ce ih za ovo kazniti. Cekaj samo novembar, bit ce potop biblijskih razmjera.
|
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1380 Posts
Posted - 24/07/2024 : 19:52:54
|
Jebiga svuda je sada manje-vise isto sto se politike tice. I to je valjda globalizacija.
Samo se negde to bolje upakuje i prezentuje a negde losije.
I naravno negde obican narod zivi bolje a negde losije...
Trump je populisticka anomalija kakvu amerika odavno nije imala (zadnji populisticki predsednik USA je bio Andrew Jackson pre skoro 200 godina).
Od modernih populistickih figura najpoznatiji su Ross Perot (independent), Sarah Palin i Trump. Kao i Bernie koji je bio populista ali na levoj strani. Zato zaista zalim sto nismo 2016. imali prave populisticke izbore ovde (Trump vs Bernie) kakvi nikada nisu vidjeni.
Inace Ross Perot je po meni jako bitna i veoma potcenjena figura u modernoj americkoj istoriji jer je on u (veoma retkoj) trci tri kandidata (skoro uvek su samo dva: D i R) kao nezavisan uzeo dosta glasova Bush Senioru sto je dovelo Klintona na vlast a Klinton je (po meni) prvi poceo da vuce klatno mnogo vise na svoju stranu od prethodnika i od tada se klatno samo vuce sve vise i vise... ili ce se smiriti ili ce puknuti... Veliko je pitanje da li bi Klinton dobio Bush seniora 1 na 1 pogotovu sto je Bush bio incumbent a oni statisticki mnogo redje gube izbore.
Sasvim je moguce da ce Musk biti sledeci populisticki Independent kandidat jednom u buducnosti kada mu dosadi high tech ili ako zakljuci da za ogromne promene koje on zamislja tipa kolonija na marsu i sl. mora da se vlada celom drzavom (i Perot je bio milijarder i sam je usao u trku). |
|
|
culture vulture
Senior Member
1590 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 24/07/2024 : 20:33:20
|
quote: Originally posted by kimba
A kazu Rusija diktatura. Kad je Merkelica 20 godina na vlasti onda je to demokracija. Kad je Putin 20 godina na vlasti onda je to diktatura.
Kad narod izabere lijevu opciju - slavimo demokraciju. Kad narod izabere desnu - prebacujemo se s grckog na latinski i proklinjemo populizam. Kad narod glasa kako ja zelim, to je volja naroda, koja je po definiciji dobra. Kad glasa suprotno, idemo na drugi referendum, jer su glasaci ili neinformirani ili zli. Kad Google, Facebook i slicni giganti dokazano narihtavaju algoritme tako da pomazu lijevoj strani, to je OK. Kad izbore ipak dobije desna strana, ruski hakeri su sprijecili demokratski proces. Kad Trump nesto slaze, on unistava demokraciju. Kad Hilary prica bajke o tome kako je u Bosni bjezala iz aviona pod snajperskom vatrom, kad je Biden bio cas rudar cas vozac kamiona sa 18 kotaca, kad je Elizabeth Warren Indijanka, a Kamala crnkinja...
gledajte gore, na nebu! Bijeli balon nad Amerikom! Postoji li mogucnost da su to vanjzemaljci?
|
Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati. |
Edited by - culture vulture on 24/07/2024 20:34:14 |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19664 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 24/07/2024 : 20:38:43
|
A kazu Rusija diktatura. Kad je Merkelica 20 godina na vlasti onda je to demokracija. Kad je Putin 20 godina na vlasti onda je to diktatura. A ovo sa Demokratima ne vrijedi komentirati, narod ce ih za ovo kazniti. Cekaj samo novembar, bit ce potop biblijskih razmjera.
Nisam neki posebni fan Angele Merkel, ali koliko vidim, otišla je s vlasti, a nijedan od njezinih političkih protivnika nije ispao kroz prozor.
|
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
5989 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 24/07/2024 : 20:45:40
|
quote: Originally posted by wintermute
Sasvim je moguce da ce Musk biti sledeci populisticki Independent kandidat jednom u buducnosti kada mu dosadi high tech ili ako zakljuci da za ogromne promene koje on zamislja tipa kolonija na marsu i sl. mora da se vlada celom drzavom (i Perot je bio milijarder i sam je usao u trku).
Možda bi on to volio, ali Musk je imigrant i ne može ni u kojem slučaju postati američki predsjednik. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12439 Posts
Posted - 24/07/2024 : 20:48:06
|
Nije ni u Rusiji. A u USA?
U Njemačkoj se izbori poništavaju ako nije po volji vladajućih.
Ili se mijenja Ustav, kao što će se sada činiti.
|
Have mercy |
|
|
kimba
Average Member
659 Posts
Posted - 24/07/2024 : 21:01:47
|
quote: Originally posted by tinton
Nisam neki posebni fan Angele Merkel, ali koliko vidim, otišla je s vlasti, a nijedan od njezinih političkih protivnika nije ispao kroz prozor.
I Nije ispao kroz prozor, da. Ali izgleda da su recimo ovi AfD u Njemačkoj i oni od MLP u Francuskoj opasni po demokraciju. Kako to? Tako sto ovi na vlasti to tvrde, pa naravno. Možda narod ni ne treba na izbore, nego pitati Makrona i Šulca šta je najbolje. Ili u Americi, pa šta će im izbori kad je Trump opasan po demokraciju. A šta je to Trump napravio loše u prvom mandatu. Smeta im Trump, Orban,Fico. Na prvoga pucali iz snajpera, na zadnjega pištoljem na ulici. Je li to ta zapadna demokracija. U Španiji Katalonija glasala za nezavisnost. Kako je završilo vidjeli smo, sve puca od demokracije. Ali doslovce puca ( sa mirisom baruta). |
Edited by - kimba on 24/07/2024 21:10:53 |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1380 Posts
Posted - 24/07/2024 : 21:10:22
|
quote: Originally posted by Beva Musk je imigrant i ne može ni u kojem slučaju postati američki predsjednik.
Duh, tako je, al sam lupio. |
|
|
Topic |
|