Author |
Topic |
|
plazmatick
Starting Member
Croatia
7 Posts
Member since 09/07/2010 |
Posted - 05/12/2024 : 11:52:28
|
Iduća će godina biti prekretnica zabavne industrije, najviše u svijetu igrica. Filmska industrija će morati puno riskirati i biti izuzetno hiperproduktivna, ukoliko želi barem malo zaustaviti dominaciju gejminga.
2025. godinu se u svijetu filma najavljuje kao povratak scenarističke originalnosti i autorskog filma. Čak su i financijski sigurnije reimaginacije najavljene kao autorski slobodnije.
Ovo je moj izbor naslova zapadne produkcije koji bi premijeru trebali imati iduće godine. Kabaretski i mjuzikli mi nikad nisu bili seksi, dapače, ali me barem malo zanimaju u interpretacijama ovih redateljskih imena no od njih najmanje očekujem i niže su mi na listi prioriteta za gledanje. Radujem se novim filmovima koje potpisuju Linklater, Gondry, Park, Malick, Bong, Aronofsky, Garland, Evans, Aster i Coen, a najviše me vesele novi Panos Cosmatos i Julija Ducournau.
1. Die My Love (Lynne Ramsay) Mračna studija opsesivne ljubavi – intimna priča koja tinja poput molotovljevog koktela u ruci piromana.
2. Judy (Alejandro González Iñárritu) Egzistencijalna odiseja bivše kabaret pjevačice čiji povratak pod svjetla reflektora postaje labirint vlastite prošlosti.
3. Alpha (Julia Ducournau) Nasilna evolucija ukroćenog čovječanstva – civilizacija ispadne iz šina pa caruju krv, meso i primitivni instinkti.
4. Mother Brother Sister Mother (Jim Jarmusch) Obiteljska drama na LSD-u u kojoj je svaki dijalog okružen misterijom, a svaki je kadar okupan neonom.
5. The Phoenician Scheme (Wes Anderson) Savršeno orkestrirana prevara u svijetu antikviteta, s tonom pastelnih boja i neodoljivim osjećajem ironije.
6. Bugonia (Yorgos Lanthimos) Bizarna priča o društvu koje vjeruje da pčele rađaju ljude – Lanthimos tone dublje nego ikad u alegoriju apsurda.
7. Nouvelle Vague (Richard Linklater) Film o snovima, ljubavi i prolaznosti vremena, smješten u Parizu. Oda francuskom Novom valu.
8. The Mastermind (Kelly Reichardt) Tiha, napeta priča o genijalcu čiji je pomno isplanirani životni put polako izgrižen svakodnevicom.
9. No Other Choice (Park Chan-wook) Mračna osvetnička saga gdje se granice između dobra i zla brišu na standardno Parkovski način – bez kompromisa.
10. Frankenstein (Guillermo del Toro) Gotička bajka strave i užasa koja vraća dušu čudovištu – ljepota u ružnoći, tragedija u humanosti.
11. The Way of the Wind (Terrence Malick) Poetično razmatranje života i smrti kroz prizmu vjetra koji neprestano mijenja krajolik i sudbine.
12. Jay Kelly (Noah Baumbach) Kompleksna satira o sredovječnom muškarcu koji pokušava ponovno izmisliti sebe, uz katastrofalne posljedice.
13. Untitled White House Thriller (Kathryn Bigelow) Napet politički triler o skrivenim tajnama i zakulisnim igrama na najvišoj razini vlasti.
14. Jupiter (Andrey Zvyagintsev) Melankolična priča o izgubljenoj planeti i čovječanstvu koje zaboravi svoje korijene.
15. Highest 2 Lowest (Spike Lee) Dinamična saga o klasnoj borbi u srcu urbanog kaosa, puna energije i sirove emocije.
16. The Bookie & The Bruiser (S. Craig Zahler) Neo-noir priča o okrutnom svijetu klađenja i nasilja, a granice moralnosti se ruše brutalnom akcijadom.
17. The Battle of Baktan Cross (Paul Thomas Anderson) Ratni sukob postaje intimna studija ambicije i izdaje – povijesna drama s modernim duhom.
18. The Cry of the Guards (Claire Denis) Hipnotična priča o čuvarima granice koji postaju zarobljenici vlastitih strahova.
19. Sentimental Value (Joachim Trier) Priča o izgubljenim uspomenama i predmetima koje definiraju naše identitete – nježna, ali bolno iskrena drama.
20. Caught Stealing (Darren Aronofsky) Frenetična spirala propasti u kojoj jedan sitni zločin prerasta u kaos epskih razmjera.
21. Marty Supreme (Josh Safdie) Priča o uličnom genijalcu koji balansira između briljantnih planova i potpune propasti, uz kinetički tempo i kaotičan šarm.
22. The Smashing Machine (Benny Safdie) Brutalna saga o MMA borcu koji se bori sa profesionalcima u kavezu i demonima izvan njega.
23. Drowning: The Rescue of Flight 421 (Paul Greengrass) Napeta proceduralna drama o katastrofi i spašavanju, ispričana Greengrassovom dokumentarističkom preciznošću.
24. After the Hunt (Luca Guadagnino) Erotična, zagonetna priča o žudnji i opasnim igrama nakon fatalnog lova u izoliranom krajoliku.
25. Eddington (Ari Aster) Egzistencijalni horor o znanstveniku koji otkriva užas u svemiru – i u vlastitom umu.
26. Black Bag (Steven Soderbergh) Špijunski triler na steroidama u kojem torba prepuna tajni mijenja sudbine svih koji je dotaknu.
27. Mickey 17 (Bong Joon-ho) Klonovi, etika i svemirska kolonizacija sudaraju se u priči koja je jednako smiješna koliko i uznemirujuća.
28. 28 Years Later (Danny Boyle) Povratak u zombijima preplavljeni svijet u kojem vladaju nihilizam i beznađe pa se s pravom postavlja temeljno pitanje: Zašto uopće preživjeti?
29. Roofman (Derek Cianfrance) Intimna priča o čovjeku koji se na krovu vlastitog razvoja susreće s prošlosti i teretom bremena skrivanog pod tepihom dok mu istina prijeti rušenjem temelja.
30. Flowervale Street (David Robert Mitchell) Nostalgična, halucinogena potraga za izgubljenim svijetom mladosti, negdje između sna i noćne more.
31. Blue Moon (Richard Linklater) Lamentiranje o ljubavi i neuhvatljivosti vremena zvuči kao odlično filmsko zen putovanje.
32. Hamnet (Chloe Zhao) Vizualno predivna povijesna drama o obitelji Shakespearea, ispričana na vrlo poetičan, autorski način.
33. The Bride! (Maggie Gyllenhaal) Feministički preokret gotičke priče u kojoj nevjesta ne čeka spas, već se bori za ideale vlastitim rukama.
34. Play Dirty (Shane Black) Crnohumorna akcijska eksplozija o dvojcu antiheroja koji vuku prljave poteze na granici zakona i moralnosti.
35. Flesh of the Gods (Panos Cosmatos) – moj favorit! Psihodelično horor-putovanje u kojem drevni bogovi dolaze naplatiti dugove.
36. The Ballad of a Small Player (Edward Berger) Melankolična priča o kockaru kojega gubitak vodi do destruktivnog otkrića.
37. Warfare (Alex Garland) Tehnološka antiutopija o ratu o kojem ne odlučuje ljudski faktor već hladna racionalna logika strojeva.
38. Mother Mary (David Lowery) Lirska, duhovna odiseja o pop-zvijezdi koja traži inspiraciju u vlastitim demonima.
39. Onslaught (Adam Wingard) Divlja akcijska kuhinja iz koje se osveta servira s dvostruko više metaka i krvi nego što je potrebno.
40. Ella McCay (James L. Brooks) Dirljiva priča o ženi koja traži osobni mir i sreću usred destruktivnog kaosa obiteljske drame.
41. The Materialists (Celine Song) Emotivna priča o dvojici kreativaca čiji san o umjetničkom savršenstvu počinje razarati njihovo prijateljstvo.
42. Where to Land (Hal Hartley) Ekscentrična komedija o čovjeku koji pokušava pronaći idealno mjesto za pad – metaforički i doslovno.
43. The Running Man (Edgar Wright) Svježa reimaginacija Dickove kultne priče, ovaj put s većim naglaskom na satiru svijeta reality televizije.
44. Najavljen kao film o ropstvu (Trey Parker i Matt Stone) Provokativna i suluda komedija, još uvijek bez službenog naziva, direktno s granice dobrog ukusa od tvoraca South Parka.
45. Honey Don’t (Ethan Coen) Neo-noir romansa o paru sitnih kriminalaca čiji je plan osuđen na katastrofu – na najslađi mogući način.
46. Havoc (Gareth Evans) Neprestana akcijska lavina o policajcu koji prolazi kroz pakao gradskog podzemlja kako bi spasio nevinu dušu.
47. Rivals of the Amziah King (Andrew Patterson) Napeti sukob između čovjeka i tajanstvene prijetnje iz prošlosti, smješten u atmosferu američkog Juga.
48. The Drama (Kristofer Borgli) Satirični komentar života na društvenim mrežama u kojem narcisoidni protagonisti ulaze u spiralu laži, drame i apsurdnih self-help mantri.
49. A Big Bold Beautiful Journey (Kogonada) Vizualna poezija o običnim ljudima koji se suočavaju s izvanrednim situacijama, prožeta nježnošću i filozofijom.
50. Wolf Man (Leigh Whannell) Svježa i hrabra reinterpretacija klasične horor priče u kojoj čovjek postaje zvijer, a civilizacija gubi svaki trag humanosti.
51. Predator: Badlands (Dan Trachtenberg) Prey je bio iznad očekivanja (pogotovo na izvornom jeziku Komanča, engleska verzija je znatno slabija u dojmu) pa su očekivanja od “nastavka” velika.
52. Fuze (David Mackenzie) Intenzivna priča o saboteru čija destruktivna misija preraste u moralnu dilemu kada otkrije skrivene motive svojih nadređenih.
53. The Lost Bus (Paul Greengrass) Greengrassov kinetički triler o običnim putnicima zarobljenima u otetom autobusu, gdje je svaki trenutak ključan za preživljavanje.
54. Hurry Up Tomorrow (Trey Edward Shults) Hipnotična priča o grupi izgubljenih duša koje provode posljednji dan na Zemlji u potrazi za smislom.
55. The Actor (Duke Johnson) Metafizički noir o glumcu koji gubi granicu između stvarnog života i uloga koje igra, u svijetu punom sjena i lažnih identiteta.
56. Golden (Michel Gondry) Nadrealna fantazija o čovjeku koji doslovno pronalazi zlato u svemu što dotakne, a njegov dar postaje prokletstvo nezasitnog društva.
|
-- Hrvatska je zemlja znanja - znam covjeka koji zna covjeka! |
Edited by - plazmatick on 05/12/2024 11:53:48
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8116 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 05/12/2024 : 13:05:25
|
Wow, zabatalio sam poslednjih par godina detaljno praćenje svega što izlazi na filmu, a vidim da ima i onih koji prate temeljno i šta će se pojaviti u budućnosti.
Valjda, kad dođeš u neke godine, najbitnije je da budeš živ i sledeće, a šta će se sve pojaviti ili gledati, čitati, slušati, videće se.
Ali kad već postoji topik, ne vidim Nosferatu-a, od Eggersa, on će biti dostupan od 1. januara. Mislim da će biti vredan gledanja. |
|
|
Tundo_Tuna
Starting Member
34 Posts
Member since 06/08/2024 |
Posted - 05/12/2024 : 15:11:07
|
Jao kolega! Pa imamo isti ukus od prvog do zadnjeg filma. Još sam htio dodati i Nosferatu ali on izlazi ovaj mjesec - ko bi reko.
Mali ispravak - Running man je napisao Stephen King, ne Dick. Dick je napisao Variable man |
"Na ledima mu sve ljubicast trn do trna!" |
Edited by - Tundo_Tuna on 05/12/2024 15:11:56 |
|
|
plazmatick
Starting Member
Croatia
7 Posts
Member since 09/07/2010 |
Posted - 05/12/2024 : 16:11:36
|
quote: Originally posted by Tundo_Tuna
Jao kolega! Pa imamo isti ukus od prvog do zadnjeg filma. Još sam htio dodati i Nosferatu ali on izlazi ovaj mjesec - ko bi reko.
Mali ispravak - Running man je napisao Stephen King, ne Dick. Dick je napisao Variable man
Hej čovječe, uskrsnuo sam nakon desetgodišnje apstinencije. Bubnuli smo Žuti titl III pa je red i da se vratim i na provjerene adrese na kojima stanuju fanovi. Drago mi je da je ovaj Forum i dalje pun života, a i vratio se kolekcionarstvu stripova pa sam već solidno popunio police sa onim što mi fali. Hvala na ispravci! |
-- Hrvatska je zemlja znanja - znam covjeka koji zna covjeka! |
|
|
ivan_micic
Senior Member
Croatia
2356 Posts
Member since 19/12/2007 |
|
Bajdo666
Starting Member
48 Posts
Member since 19/02/2022 |
|
vice
stripovi.com suradnik
7313 Posts
Member since 29/06/2005 |
Posted - 07/12/2024 : 14:22:15
|
Odličan topic! Zapravo si me podsjetija da naručim proširena izdanja prvog i drugog Žutog titla, a onda i treći.
Meni je Zahler autor od kojeg svaki uradak iščekujem s velikom dozom uzbuđenja, kupija san i neke njegove scenarije koji još nisu adaptirani (Fury of the Strongman i Brigands of Rattlecreek) i pročita par njegovih knjiga. Ima taj eksploatacijski over-the-top štih koji je građen na trileru, a ne na komediji (kakvi često znaju bit i gdje im kvalitet naglo opadne). |
And like that... he's gone. |
|
|
naker
Advanced Member
4609 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 08/12/2024 : 23:56:59
|
Dobra tema, korisno je imati sve najave na jednom mestu. Mada nije mi baš najjasnije poređenje filmske sa gejming industrijom kao da su dve međusobno isključive stvari. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8116 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 09/12/2024 : 00:57:02
|
quote: Originally posted by naker
Dobra tema, korisno je imati sve najave na jednom mestu. Mada nije mi baš najjasnije poređenje filmske sa gejming industrijom kao da su dve međusobno isključive stvari.
Još na forumu, gde dominira strip! |
|
|
|
Topic |
|
|
|