forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Crtice iz života
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Tundo_Tuna
Starting Member

34 Posts

Member since 06/08/2024

Posted - 06/12/2024 : 11:02:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Tundo_Tuna a Private Message  Reply with Quote
Baš je ovo ljeto cijelo bilo nostalgično. Prvi moment mi je bio povratak praćenju Dylana Doga. Drugi se tiče Kena Parkera.

Skrušeno priznajem da Kena nisam nikada čitao ali da mi je uvijek bio negdje u perifernom vidu, čekajući da ga skroz primjetim. I jesam ga primjetio, kada sam pronašao pakete trobroja na kiosku. Odmah sam kupio sve što je teta u Primoštenu imala (citiram: "Fala bogu da ste me toga riješili. Sad samo triba sist i čitat.")

No nisam mogao početi čitati jer su mi nedostajli prvi brojevi. I tako kad sam se vratio doma, u naletu sakupljačke manije, koju vjerujem svi dobro poznaju, odlučio sam se baciti na kompletiranje serijala jer grehota je čitati od 10. epizode. Našao sam na oglasniku nekoga tko prodaje i za par dana već me čekao paket. Uzeo sam bebača u šetnju, pokupio paket i sjeli smo se na terasu kafića. Malac uživa u smoothieju i smokićima, dok ja pijem kavicu i pobožno vadim stripove iz kartona. Kad sam trebao pobrisati dijete od mrvica i soka skužio sam da sam zaboravio maramice i brzo skenirajući po terasi primjetio sam jedan par s malom bebom. Dok sam ih žicao vlažnu maramicu, taj drugi tata mi kaže: "Ken Parker je super! Nadam se da ćete i na sina prenesti ljubav za strip." Nasmijao sam se, i rekao "Ako će ga zanimati, slobodno sve može biti njegovo." malo smo pročaskali i ja sam se vratio svom sineku pa smo krenuli kući s torbom punom Kena Parkera.

Eto, jedno malo, super iskustvo za koje je zaslužna ljubav prema stripu. Pa me zanima imate li vi neka pozitivna iskustva gdje je strip bio okidač?

"Na ledima mu sve ljubicast trn do trna!"

wintermute
Senior Member

USA
1607 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 06/12/2024 : 17:14:36  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Ja sam pocetkom 80tih prodao svoju tadasnju celu kolekciju Alan Forda da bih od toga kupio Nintendo Game & Watch Donkey Kong Jr. dzepnu LCD video igricu koju je neko doneo iz amerike i koja je za to vreme bila čudo. To me je uvelo u taj svet i odvelo u strast za kompjuterima (nesto kasnije sam ubedio roditelje da mi kupe ZX Spectrum a posle toga upgrade na Commodore Amiga 500), studije racunarstva, emigraciju u USA, poslove po raznim hi-tech firmama... E sad ta igrica (kompletna, kao nova) sada moze da se nabavi za oko $100-$200 a ta moja kolekcija (svi kartonci, itd.) ko zna koliko bi vredela danas i da li bi je sacuvao... Naravno, ne zalim
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4584 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 06/12/2024 : 17:50:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
tu i tamo bi se nasao neki stip u kutiji sa bacenim novinama pored kontejnera
posebno bi me obradovalo kad naletim na Vroci kaj
Go to Top of Page

Bachy
Senior Member

Croatia
1757 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 06/12/2024 : 17:57:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
Da... to su te priče... prekrasne i za doživjeti i za ispričati...
Ja sam sve svoje stripove (kolekciju Zagora i Zagora Extra, dosta ZS i LMS i koječega) poklonio susjedu kada sam išao na faks. Nije mi žao jer je nastavio skupljati i još uvijek ih ima u svojoj sobi lijepo složene s ostalim stripovima koje je nastavio skupljati.

Vrativši se s faksa, počeo sam s Comic Stripom. Rekoh sebi, ma samo ću to, nema puno brojeva, a super stripovi su unutra. To mi je vratilo staru nostalgiju za Asteriksom i Taličnim Tomom, pa sam se bacio na Stripoteka Asteriksov Zabavnik, pa na Stripoteku... Danas je soba puna stripova, zahvaljujući Bookglobeu, Strip-Agentu, Ludensu, Fibri... i mojoj tolerantnoj, strpljivoj i najboljoj supruzi, koja mi iz svake zemlje u koju putuje donese po strip...
Zadnje je bila u Norveškoj, pa sam dobio:

Oj, budi svoj!
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2287 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 06/12/2024 : 18:37:22  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Ovo se desilo pre jedno 15 godina.
U jednom gradu je u to vreme neko kratko vreme bilo dva antikvarijata. Jedan se polako zatvarao a drugi tek otvorio.
Nakon nekog vremena onaj stari sa zatvorio.
U novom do tada nije bilo stripova (a u starome je bilo) ali sa vremenom vlasnik je dobijao sve vise upita za stripove, eventualan otkup i tako.
Nije znao puno o stripovima ali dao se polako i u taj 'biznis' (a i neko kratko vreme sa gramofonskim plocama). Drzao je inace uglavnom knjige za decu i odrasle, nesto postanskih maraka i razglednice.
Covek je nedavno bio otisao u penziju i nije mu zapravo bilo previse vazno zaradi li ili ne od antikvarijata.
Ja sam povremeno navracao i prilicno cesto naletao na zanimljive stvari (i relativno jeftine).
Jednog dana udjem unutra kad ono..
nekoliko starih izdanja diznija
(recimo kao mikijev zabavnik)
Bile su to nekoliko svesaka iz 1948-1950
Prvi broj te edicije je iz 1948
isao je u 50000 primeraka i danas ako imas perfektno ocuvan primerak vredan je oko
45000 evra :). Medjutim tog prvog nije bilo ali zato cetvrtog iz 1948 jeste a taj je vredan 400 evra u najlosijem stanju a oko 2500 evra u odlicnom. Ovaj primerak je bio tako negde u srednje dobrom stanju ..

Nisam bio nesto pri parama a nisam ni bas shvatio ozbiljnost situacije.. da je ovo mozda jedna once in a life time prilika
pa uzeh umesto toga jedan odlicno ocuvan strip iz 1950 za 5 evra :) (vredan mozda 50)
a onaj iz 1948 broj 4 je kostao oko 50 evra ... taj je zavrsio u rukama nekog pametnijeg od mene :).

Uprkos svemu drago mi ipak da sam bio u blizini jednog takvog rariteta, ne desava se to bas svakome ipak :)
Vlasnik je pre nekoliko godina umro i antikvarijata vise nema.
Dosta lepog druzenja je tamo bilo i tu
sam nabavio podosta vaznih delova danasnje kolekcije.

Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno!
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000