Author |
Topic  |
alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 11/02/2025 : 21:24:31
|
quote: Originally posted by manhunter
A kad smo već kod instrumentala, evo za Nesvrstanog nešto mračnije.
http://youtu.be/Im6wqgSjV74?feature=shared
Neznan kako bi ovo ocijenija. Predugo mi je ovo za slušanje. Jel bi ovo žanrovski spadalo u filmsku glazbu? Ako da, tu stvarno neman pojma. Ali pogleda san trailer za film sa ovon glazbon, i tu skroz OK funcionira. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26039 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 11/02/2025 : 21:28:21
|
Jeste filmska muzika. I šta ti je predugo, 6 minuta? Pravi muškarac mora da izdrži barem 8..
Slušaj od trećeg minuta, tu se pravi zaplet. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 11/02/2025 21:28:58 |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26039 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts
Posted - 11/02/2025 : 21:35:55
|
Fattburger - Anything's Possible
Ni ja nisam previše istraživao smooth-jazz. Ovo je dobra background muzika, a ovi Fattburger nisu beznačajni u svom žanru.
3,5/ 5 |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts
|
Tonto
Advanced Member

8959 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 11/02/2025 : 21:57:07
|
Jeste filmska muzika. I šta ti je predugo, 6 minuta? Pravi muškarac mora da izdrži barem 8..
Slušaj od trećeg minuta, tu se pravi zaplet.
Tko je odrastao na floydima sve ispod 10 minuta mu je macji kašalj. |
The less I have the more I am a happy man |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6321 Posts
Member since 04/06/2007 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6321 Posts
Member since 04/06/2007 |
|
naker
Advanced Member

5612 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 12/02/2025 : 00:19:37
|
Tori Amos - Crucify
Društvo i crkva nekada drže visoka moralna načela koja obični ljudi nisu u stanju da se pridržavaju. Svakodnevno smo "razapeti" jer previše razmišljamo šta drugi misle o nama ili smo naterani da se ponašamo na taj način umesto da budemo slobodni da radimo šta želimo. Fin vokal sa lepom porukom za mlade ljude.
Requiem for a Dream
Težak, ali najbolji film o drogi ikada snimljen. Meni jedan od omiljenih filmova, jedan od omiljenih soundtrackova. Filmovi Darrena Aronofsky-og imaju odličnu muziku (Requiem, Fountain, Black Swan).
Isobel Campbell & Mark Lanegan - Honey Child What Can I Do
Nakeru je grunge trenutno omiljen žanr jer u poslednje vreme nadoknađuje propušteno. Ali omiljene stvari su heavy metal/hard rock/progressive/jazz. Elem, dobra numera, fino odsvirano, lepa pesmica jer se dva glasa skladno upotpunjuju. Malo previše repetitivni refren but oh well...
Mark Lanegan - One way street
Grunge & mjuza '90tih je imala sjajne vokale, Lanegan zajedno sa Weilandom iz Stone Temple Pilots po meni nepravedno u senci poznatijih i popularnijih pevača i o njima se ne priča toliko često koliko po kvaliteti zaslužuju. Dobra pesmica, ali najbolje Laneganove stvari su bile u eri Screaming Trees i Queens of the Stone Age. Lično obožavam taj njegov promukao glas kao da je stukao flašu viskija pre nego što su ga pustili u etar ili na binu. Lanegan je stara škola, između njega i Johnny Cash-a ima dosta sličnosti. |
 |
|
naker
Advanced Member

5612 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts
|
jogurt
Average Member

(6).jpg)
Serbia
675 Posts
Member since 23/01/2020 |
Posted - 12/02/2025 : 00:39:01
|
quote: Originally posted by alexts
Nisam siguran kad postavljam pesmu
za Bevu
može li mu se dopasti? Kladio bih se da nije čuo pre.
(za jogurta je možda suviše veselo, mada je nostalgično...)
Sister Sledge - Frankie
https://www.youtube.com/watch?v=gtvDQistC44
Da, pomalo je više veselo ali nije napadno u smislu da se na skoro svakih 4-5 sekundi ubaci saksofon ili gitara da bi odsvirali samo ton ili dva. Kada se te dve stvari iskombinuju baš retko šta može da mi se svidi.
Inače, ova pesma je čisto ok :) |
Edited by - jogurt on 12/02/2025 00:58:11 |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8959 Posts
Posted - 12/02/2025 : 00:49:36
|
quote: Originally posted by naker Lanegan je stara škola, između njega i Johnny Cash-a ima dosta sličnosti.
Lanegan se ustvari toliko furao na Waitsa da je na fotografijama pozirao u istim pozama kao i on. |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 12/02/2025 : 07:30:52
|
Ma posluša san cilu. Pa onda još jedan put uz trailer. Do sada san sve zadatke odsluša. Jedino san na jednome tontovome priskočija par minuta soliranja na bubnju. |
Edited by - NESVRSTANI on 12/02/2025 07:32:31 |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 12/02/2025 : 07:36:17
|
quote: Originally posted by Tonto
Tko je odrastao na floydima sve ispod 10 minuta mu je macji kašalj.
Tko jo odrastao na maidenima sve ispod 13 minuta mu je mišji prdac. |
Edited by - NESVRSTANI on 12/02/2025 07:36:42 |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8959 Posts
Posted - 12/02/2025 : 07:48:17
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Ma posluša san cilu. Pa onda još jedan put uz trailer. Do sada san sve zadatke odsluša. Jedino san na jednome tontovome priskočija par minuta soliranja na bubnju.
To nije bio regularni zadatak vec fore radi, zato sam ti i reka da ne moras slusat cilu jer sam pretpostavlja da ce tebe to gnjavit. Inace to je jos na pocetku topica islo cromwellu kao zadatak i njemu su bubnjevi bili najbolji. |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 12/02/2025 : 08:31:26
|
Requiem for a Dream je najmračniji film koji sam gledao i ova muzika mu savršeno odgovara. Ali kako se neću vraćati na film, ni ovako nisam odslušao temu do kraja.
Evo za Nesvrstanog nešto veselije
(a i nadovezuje se tematski na pesmu Frankie gore)
Aretha Franklin - Jimmy Lee
https://www.youtube.com/watch?v=9tadGA5QJbU
Nije mi ovo leglo. Ne leži mi uz Arethu ovaj đir muzike. Previše mi je ovde prilagođavanja trendu, i ovo mi baca na na nešto šta je rađeno za zaradit novce.
|
 |
|
Zula
Senior Member

1644 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 12/02/2025 : 09:13:25
|
quote: Originally posted by naker
Ne znam jel smo ranije na temi imali helensku muziku, ako nismo vreme je da ispravimo tu nepravdu. Zula ima zadatak da tumači ove hijeroglife. Βαμβακάρης Μάρκος - Ρίξε Τσιγγάνα Τα Χαρτιά!
https://www.youtube.com/watch?v=UbY7_BroP1Q
Ha, ha, ko da čitam Rebetiko 🤣 Fora je, ali je tako loše snimljeno da kvari doživljaj. Meni je ovo drugačije i ima nekog smisla. Kurca ne razumijem, ali to uopće nije važno. Zanimljivo! |
Edited by - Zula on 12/02/2025 09:13:47 |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts
Posted - 12/02/2025 : 09:22:55
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Nije mi ovo leglo. Ne leži mi uz Arethu ovaj đir muzike. Previše mi je ovde prilagođavanja trendu, i ovo mi baca na na nešto šta je rađeno za zaradit novce.
Sve što se radi u popularnoj muzici sa top lista, radi se zbog novca. Iz ljubavi prema muzici i stvaranju, ali i zbog novca (kao u stripu, filmu...). Aretha je komercijalan izvođač. Kad sam ja počinjao da slušam muziku, Aretha, James Browne, Dionne Warwick, kao i McCartney ili Rolling Stones su bili izvođači koji su se pratili i slušali sa trenutno aktuelnom muzikom, a tek kasnije, ako si hteo da istražuješ, mogao si naknadno da potražiš nešto starije (klasično) od njih, ali je za to bio potreban trud da se nađu snimci/nosači zvuka ili posluša neka radio-emisija koja emituje stariju muziku ili se bavi retrospektivim nekog izvođača ili nešto o istoriji muzike na TV (vreme pre interneta i digitalne muzike).
U crnoj muzici (R&B) uvek je sve bilo u trendu. Nije bilo sramota pratiti trend (nije to Metallica i takav pogled na muziku), nego obaveza; trendovi se smenjuju i svi daju doprinos razvoju trendova i pretapanju trendova iz jednog u drugi, iz starog u novi. Ko ne prati trend, nestaje - ne može ni da snima, da potpiše ugovor sa kućom kojom je radio do tada. Kod popularnih izvođača, koji su najveća imena u poslu, to je još izraženije, ako hoćeš da ostaješ u vrhu, moraš da si u toku ili ispred ostalih.
Treba čuti kako su zvučali Marvin Gay, Ray Charles, pomenuta Aretha, Diana Ross, Chaka Khan i ostali, 80-ih, u odnosu na 60-e ili 70-e.
Retro stvari, vraćanja u prošlost, rekreiranje nekadašnjeg zvuka, došli su tek kasnije, a danas kad nema više velikih muzičkih zvezda u klasičnom smislu, koje su slušale razne generacije i diskografskog sistema kakav je bio, svako može da pravi muziku neopterećen novcem i trendovima, jer zna da ih neće ni zaraditi i da trendova koji su dominantni u nekom žanru, opet u nekadašnjem smislu, više nema. |
 |
|
Zula
Senior Member

1644 Posts
|
Zula
Senior Member

1644 Posts
|
Zula
Senior Member

1644 Posts
|
Tonto
Advanced Member

8959 Posts
Posted - 12/02/2025 : 09:48:37
|
Ko ne prati trend, nestaje - ne može ni da snima, da potpiše ugovor sa kućom kojom je radio do tada. Kod popularnih izvođača, koji su najveća imena u poslu, to je još izraženije, ako hoćeš da ostaješ u vrhu, moraš da si u toku ili ispred ostalih.
Pitam u svrhu rasprave, ne tvrdim ništa izričito... ali misliš li da je Tom Waits ikada pratio trendove? Jeste da se na početku s prvim albumom naslanjao na Dylana, ali i to bi teško nazvao trendom. Ja bih rekao da postoje oni koji trendove prate i oni koji ih stvaraju i ako su vrijedni bit ce u vrhu. Nick Cave kada piše i izvodi onako kako se osjeća onda je vrhunski, u rijetkim trenucima kada je radio trendovski onda bi uglavnom omanuo. Bob Dylan jeste u jednom trenutku prešao na elektriku, ali kako je i sam rekao jer je došlo do zasicenja u stvaralastvu, a ne zato jer je pratio neki trend. |
 |
|
Topic  |
|