forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Jan Dix
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
745 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 30/12/2018 :  09:29:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Jan Diks 13: Duboko crno (Ambrosini & Ornigotti)

:ima spojlera:


Filozofiranje i akcija, tako bi se sažela ova epizoda. Počela je jako dobro, u prošlom broju smo imali savanta (što je generalno malo prežvakana stvar), dok ovde imamo momka koji crta u potpunom mraku jer oseća boje. Jako kul ideja.
Zatim je Ambrozije fino doveo njega u vezu sa stvorenjima iz morskih dubina, iako na prvu nema veze s vezom.

A zatim i majka Rusija, tajni eksperimenti... i obilje akcije, koja me u ovakvom tipu stripa nervira. Nije ovo mister No i ne bi trebalo da bude. Tim pre što je Diks gradski tip, učenjak, a ne komandos poput Noa - na stranu što je Diks ratovao u Sahari u epizodi 8.

I pored sve te, rekao bih (i složio se sa Antom) bespotrebne akcije, ostaje žal što nije bilo više scena poput one kada se Koinen priseća razgovora sa Seberovim, kada je još bio mlad i naivan naučnik, misleći da čini ispravnu stvar. Da ne citiram sad, Seberov je svoje iskustvo jako dobro i jezivo objasnio.
Otud i borba Konstantina, Seberova i ostalih, ali i Koinena, da dođu do 'duboke crne' i pobede boje koje im urušavaju percepciju. Pretpostavljam da je iskustvo donekle nalik LSD-u.
Završnica u potpuno Dixovskom stilu, što nije kompliment.

Sve u svemu, jako dobra i sveža ideja (tajne ljudskog uma i percepcije su evergrin), ali kako to neretko biva - nedovoljno razrađena - doduše taman dovoljno da uživam u stripu.

Takođe, imala mi je ova priča nekakav 'Dosije X' šmek, Diks i Anika kao Molder i Skali, nadareni mladić u zamračenoj sobi, drevna bića iz morskih dubina, Rusija, baza, naučnici, ostareli naučnik, eksperimenti, velike istine koje su tamo negde, neizbežna pucačina, sve eksplodira na kraju...
Ako je neka epizoda serijala u stilu Dosije X, onda je to ova.
Možda je to jedan od razloga što nisam dao 6 za scenario.

Crtež Ornigotija mi je misterija: dobar je, ali varira i nije za previsoke ocene. Dosta kadrova je zbrzano, lica nisu ujednačena, nedostaje dinamike, ali sviđa mi se kako šrafira zamračenu sobu, ili minimalistički pejzaži Sibira.
Nije me nešto oduševio ni u mnogo mračnijoj epizodi, 'Trijumf smrti'. Takođe mi se čini da su se na ovoj epizodi ubacili Ambrosini i čini mi se još jedan, da pripomognu. A stil senčenja je sličan kao kod Kamanjija. Možda je to bila Ambrozijeva naredba.

Naslovna nije spojler jer takva scena ne postoji u stripu, ali je kao ideja odlična. Boja koja teče venama namesto krvi je kul metafora za stanje opisano u stripu.


8, 7, 7, 9 - 75%
Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 30/12/2018 10:13:35
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
745 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 02/01/2019 :  08:58:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Jan Diks 14: Slep pogled (Ambrosini)

SPOJLERI

Najiscrpnije viđenje poslednje epizode (pa i serijala) je dao Šargan, i uprkos nekim diskutabilnim teorijama, za koje doduše i sam tvrdi da su takve, najvećma se slažem s njegovim viđenjem završnice.

Kad sam video Antovu ocenu 2.5, znao sam da je u pitanju dogovska priča i da će mi se svideti
Ima tu malo Dugačkog pozdrava, scene na plaži...
Majka-Anika i Edipov kompleks, taj deo, iako stilski dogovski, mi se svideo baš zato što je realnije i manje konfuzno prikazan nego slična tematika u DD; kao što kaže Šargan, varijanta Edipovog kompleksa.
Prepliće se san i java, ispostavlja se da Diks predoseća Anikinu smrt (mada je sve to nejasno šta se dogodilo), a saznajemo i čemu svi ti delirijumi - Diks je vrlo labilna ličnost, što se opet u toku serijala iz odnosa likova prema njemu nije moglo zaključiti, već uglavnom iz njegovih snova i delirijumskih scena.

Sviđa mi se sirena kao metafora za nepoznato (samo što je katastrofalno loše nacrtana na poslednjoj strani).
Moneovi citati i Diksova razmišljanja su ubačena tačno gde i koliko treba, i s obzirom da treba čitati između redova, dobro služe za dešifrovanje priče. Ne nosi slučajno naziv ''slepi pogled'', i cela ta metafora oko ponovnog progledavanja je jako lepo i balansirano prikazana.

Ono što me buni je Diksov monolog, kako može da zaboravi sve drugo i mirno ode odavde, kako usled prejakog bola vreme može da pretrpi sažimanje... Na kraju kaže da je njegov beg od majke na plaži toga dana bila poslednja stvar koje se seća.

A pazite ovo, kao što je on dva puta vikao Anikino ime (u snovima na plaži i u motelu), tako na kraju stripa Janova majka viče njegovo ime, doziva ga.
Kad se na to nakalemi ovo da je to poslednja stvar koje se seća, i da vreme može da se sažme (i da je moguće samo vratiti se unazad!), možda je Diks umro tog dana na plaži, kada je, ako je verovati toj sceni i upoznao Aniku.
Možda je ceo serijal konstrukcija jednog umirućeg dečaka (samo ne znamo od čega je umro). Možda je Diks zapravo sirena (glupo mi zvuči doduše), utopio se, ali ga niko ne vidi kao sirenu.
ILI
možda se on utopio, svi ga vide kao dečaka, ali ga njegova majka vidi kao sirenu, isto kao što je Diks video doktora kao guštera a recepcionera kao čaplju. Time bi se kao objasnilo da njegovoj majci se dešava šta se dešava i njemu, to je nasledno.
I ta devojčica koju Diks (za koga ona plava devojčica kaže da je ''sanjar, traži srodnu dušu'') vodi na sladoled jeste Anika, devojčica koju je na samrti izmaštao.
Možda zvuči glupo ali ko zna... najjednostavnije je prihvatiti da je umro pod vozom, ali nikoga neće ubiti malo teoretisanja, zar ne.

Kod ovakvih stripova ne volim previše da mozgam, već da se prepustim užitku priče i da imam više verzija u glavi.. možda ovo a možda i ono. Kad su stripovi zatvorenog tipa, nerazumljivi, užitak mi je baš u tome da i ostane malo misterije koju ne umem da razjasnim, a i ne želim.
Stoga je po meni Diks ili umro na šinama ubivši se zbog Anike, ili umro onog dana na plaži, a sve ostalo je konstrukt njegovog umirućeg mozga (kažu da mozak na samrti ne može da se izbori sa šokom, i pušta ogromne količine supstance po efektu slične LSD-ju, i time navodno objašnjavaju iskustva bliska smrti, samrtne delirijume i sl., pa tako dva-tri minuta umirućem čoveku deluju kao večnost kojom mu se smenjuju nasumične slike ili one koje sam u glavi konstruiše, scene iz prošlosti, uspomene).

Sve u svemu, očekivao sam tešku, melanholičnu i zbunjujuću priču, i to sam i dobio. Po meni je ovo najprikladnija završnica serijala. Možda se bezbrižnim i pozitivnim ljudima neće svideti, ali ima nešto razarajuće moćno i privlačno u tužnim završnicama, što ih čini mnogo pamtljivijim od hepi endova.

Zanimljivo je i to da se u epizodi 13 spominje Tintoreto i boja iz Egipta, kao i drugi motivi iz epizode 12. Dok se u ovoj epizodi 14 spominju motivi iz ep. 13 - mozak, čulo vida itd.

Crtež na pojedinim mestima katastrofa (sirenina faca, neujednačena lica, zenice beže likovima, bednjikave šrafure...) ali uglavnom poprilično dobar.
Naslovna najbolja u serijalu, baš Ddogovsko-melanholična, kao i naslov epizode.


10, 9, 8, 10 - 91%


Rezime: Serijal koji je na kraju ipak ispunio moja očekivanja i koji, uprkos tome što sam mu našao manjkavosti, vredi pročitati.
Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 02/01/2019 09:11:59
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnikSlovenia
5527 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 15/12/2019 :  14:41:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
Svidio mi se Dix i to poprilično. Dosta netipičan bonelli. Tematika jako zanimljiva mada mislim da bi Ambrosini trebao angažirati nekog da mu pomaže oko scenarija, jer mislim da se ne snalazi baš najbolje. Ideja postoji, ali realizacija je skoro pa redovito malo traljava.
Tema interesantna, malo klasične umjetnosti, malo krimića, malo ljubavnih nedaća. Fino zaokruženo.
Crtački nikakav spektakl, osim Bacillerija koji svojim posebnim stilom savršeno paše za ovaj strip. Čovjek se zbilja trudi.
Poslednja epizoda šokantna. Nisam očekivao tako nešto, ali dostojna je finala ove interesantne sage. Izdanje Čk jako korektno, jedina zamjerka na zadnju knjigu koja ima baš loš uvez (barem ova moja)

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
4811 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 24/08/2021 :  00:32:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Nova Dwayne_Looneyeva recenzija, ovaj put Jan Dix je na tapeti:

https://www.stripovi.com/recenzije/jan-dix-dix-rizbom-1b-jaugarova-soba/2681/

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member1043 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 01/11/2021 :  04:53:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
Imam par pitanja u vezi Diksa, pogotovo druge epizode.

Zašto se naslovnice i Dagdinog i Agartijevog izdanja razlikuju od originalne Bonelijeve naslovnice?

U redu, Dagdine su sve tri više zatamnjene, dok su Agartijeve više prosvetljene.
Nabavio sam skoro kod drugara prvi i treći broj, pa sam prvi uzeo Agartijev, jer je ta naslovnica lepša u svetlijoj varijanti,
plus što je naslov "Smrt jednog slikara" bolji nego "Slikareva smrt" i naravno, još je originalni boneli format.
Kod treće naslovnice pak bolje leži tamnija varijanta, pa sam taj broj uzeo u Dagdinom izdanju.

E, ali ova druga, ni svetlija ni tamnija ne mogu da pariraju originalnoj, koja je taman kako treba.
Na kraju, uzeo bih i nju u Agartijevom izdanju, svakako zbog formata, naslovnica nije osakaćena skraćivanjem kao kod Dagde,
ali su, povrh svega, osim brisanja šrafura sa crteža, na obe uklonjeni ožiljci sa devojčinih ramena...
Šta je razlog takvoj cenzuri, previše asocira na sado-mazo?!
Jesu li domaći izdavači sami to uklanjali, nisu valjda ovi iz Bonelija nešto menjali, kad na njihovom sajtu stoji
ova jedna jedina verzija naslovnice sa ogrebotinama?

Kakva je situacija sa izdanjem Čarobne knjige, jednom sam ga samo listao na brzinu i sad se ne sećam jesu li u njihovim knjigama
prisutne naslovnice u boji za svaku epizodu? Da li je bar kod njih ova druga identična originalu?

Ako ne, onda će valjda neki izdavač nekad da objavi Diksove epizode svaku zasebno sa mekim koricama i naslovnicama kako treba...

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member5306 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 01/11/2021 :  11:47:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Jozzinelli, odlično si ovo uočio. Ja sam pisao recenziju za drugu epizodu (ostavi komentar kad pročitaš, hehe) i nisam ni pomišljao da bi moglo biti neke razlike u odnosu na originalnu naslovnicu, naravno u smislu da je nešto cenzurirano ili što već, a ne u slučaju boje.
Unutar Dixovih integrala koje je izdala Čarobna knjiga postoje naslovnice u boji i tu također nema nikakvih ožiljaka na djevojčinim ramenima, a po boji mi (doduše, nisam ih držao jednu pored druge) Agarthijeva djeluje nešto svjetlija. E, sad, ako i jest svjetlija teško je već odrediti znači li to da je naslovnica iz integrala ČK po boji jednaka originalnoj.
No, to je manje bitno. Pretpostavljam da bi i tebi bilo zanimljivije znati objašnjenja za izostanak ožiljaka na ramenima. Inače, u epizodi ove scene nema tako da naslovnica nije spojler, a djevojka na njoj baš i ne sliči na Karin von Esten koja je naslijedila kuću u kojoj je ta jaguarova soba.

Tko se ne slaže s metodom "leti" iz jednadžbe

Edited by - Dwayne_Looney on 01/11/2021 11:50:09
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member1043 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 09/11/2021 :  03:22:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

Ja sam pisao recenziju za drugu epizodu (ostavi komentar kad pročitaš, hehe) i nisam ni pomišljao da bi moglo biti neke razlike u odnosu na originalnu naslovnicu, naravno u smislu da je nešto cenzurirano ili što već, a ne u slučaju boje.


Da, baš sam pre pisanja gornjeg komentara najpre zavirio u tvoju recenziju da vidim da li si naveo ovu razliku u zanimljivostima,
kad ono - ništa...

Fora je što je još na zadnjoj korici Agartijevog prvog broja najavljen drugi broj upravo s takvom verzijom naslovnice s ožiljcima,
ali onda - cvrc, sve ispeglano i doterano...

Sad sam malo guglao taj drugi broj, kako bih video izgled naslovnice još negde sem na Bonelijevom sajtu, i ispostavilo se da su očigledno
seratori iz Bonelija odgovorni za ovakvu autocenzuru, kao da su se ugledali na svoje nekadašnje poslovne partnere iz Dnevnika.
Izgleda da je ova originalna naslovnica bila samo u najavi i da je kao takva ostala i na Bonelijevom sajtu,
ali samo u tom digitalnom obliku, jer je ta slika naslovnice, i na nekim drugim sajtovima, svuda sa ovakvim sivim
elipsastim prostorom za cenu, dok su slikane i skenirane naslovnice, na kojima stoji cena, manje-više u verzijama
kao na domaćim izdanjima.

https://shop.sergiobonelli.it/scheda/9014/La-stanza-del-giaguaro.html


https://comicvine.gamespot.com/jan-dix-2-la-stanza-del-giaguaro/4000-846695/Bilo bi dobro kad bi neko pitao Ambrozinija, ako bude ponovo gostovao na nekom festivalu u regionu,
zbog čega su mu cenzurisali naslovnicu...?
Mada se otprilike sluti odgovor, koji možda i ne bi dobili jasno izrečen,
da su morali to da urade iz obzira prema (mlađim?) čitaocima, kako ih ne bi stresirali ili eventualno navodili na grešne misli.

Mek Koj nema alternativu

Edited by - Jozzinelli on 09/11/2021 03:40:27
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000