forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Jan Dix
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
714 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 30/12/2018 :  09:29:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Jan Diks 13: Duboko crno (Ambrosini & Ornigotti)

:ima spojlera:


Filozofiranje i akcija, tako bi se sažela ova epizoda. Počela je jako dobro, u prošlom broju smo imali savanta (što je generalno malo prežvakana stvar), dok ovde imamo momka koji crta u potpunom mraku jer oseća boje. Jako kul ideja.
Zatim je Ambrozije fino doveo njega u vezu sa stvorenjima iz morskih dubina, iako na prvu nema veze s vezom.

A zatim i majka Rusija, tajni eksperimenti... i obilje akcije, koja me u ovakvom tipu stripa nervira. Nije ovo mister No i ne bi trebalo da bude. Tim pre što je Diks gradski tip, učenjak, a ne komandos poput Noa - na stranu što je Diks ratovao u Sahari u epizodi 8.

I pored sve te, rekao bih (i složio se sa Antom) bespotrebne akcije, ostaje žal što nije bilo više scena poput one kada se Koinen priseća razgovora sa Seberovim, kada je još bio mlad i naivan naučnik, misleći da čini ispravnu stvar. Da ne citiram sad, Seberov je svoje iskustvo jako dobro i jezivo objasnio.
Otud i borba Konstantina, Seberova i ostalih, ali i Koinena, da dođu do 'duboke crne' i pobede boje koje im urušavaju percepciju. Pretpostavljam da je iskustvo donekle nalik LSD-u.
Završnica u potpuno Dixovskom stilu, što nije kompliment.

Sve u svemu, jako dobra i sveža ideja (tajne ljudskog uma i percepcije su evergrin), ali kako to neretko biva - nedovoljno razrađena - doduše taman dovoljno da uživam u stripu.

Takođe, imala mi je ova priča nekakav 'Dosije X' šmek, Diks i Anika kao Molder i Skali, nadareni mladić u zamračenoj sobi, drevna bića iz morskih dubina, Rusija, baza, naučnici, ostareli naučnik, eksperimenti, velike istine koje su tamo negde, neizbežna pucačina, sve eksplodira na kraju...
Ako je neka epizoda serijala u stilu Dosije X, onda je to ova.
Možda je to jedan od razloga što nisam dao 6 za scenario.

Crtež Ornigotija mi je misterija: dobar je, ali varira i nije za previsoke ocene. Dosta kadrova je zbrzano, lica nisu ujednačena, nedostaje dinamike, ali sviđa mi se kako šrafira zamračenu sobu, ili minimalistički pejzaži Sibira.
Nije me nešto oduševio ni u mnogo mračnijoj epizodi, 'Trijumf smrti'. Takođe mi se čini da su se na ovoj epizodi ubacili Ambrosini i čini mi se još jedan, da pripomognu. A stil senčenja je sličan kao kod Kamanjija. Možda je to bila Ambrozijeva naredba.

Naslovna nije spojler jer takva scena ne postoji u stripu, ali je kao ideja odlična. Boja koja teče venama namesto krvi je kul metafora za stanje opisano u stripu.


8, 7, 7, 9 - 75%
Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 30/12/2018 10:13:35
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
714 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 02/01/2019 :  08:58:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Jan Diks 14: Slep pogled (Ambrosini)

SPOJLERI

Najiscrpnije viđenje poslednje epizode (pa i serijala) je dao Šargan, i uprkos nekim diskutabilnim teorijama, za koje doduše i sam tvrdi da su takve, najvećma se slažem s njegovim viđenjem završnice.

Kad sam video Antovu ocenu 2.5, znao sam da je u pitanju dogovska priča i da će mi se svideti
Ima tu malo Dugačkog pozdrava, scene na plaži...
Majka-Anika i Edipov kompleks, taj deo, iako stilski dogovski, mi se svideo baš zato što je realnije i manje konfuzno prikazan nego slična tematika u DD; kao što kaže Šargan, varijanta Edipovog kompleksa.
Prepliće se san i java, ispostavlja se da Diks predoseća Anikinu smrt (mada je sve to nejasno šta se dogodilo), a saznajemo i čemu svi ti delirijumi - Diks je vrlo labilna ličnost, što se opet u toku serijala iz odnosa likova prema njemu nije moglo zaključiti, već uglavnom iz njegovih snova i delirijumskih scena.

Sviđa mi se sirena kao metafora za nepoznato (samo što je katastrofalno loše nacrtana na poslednjoj strani).
Moneovi citati i Diksova razmišljanja su ubačena tačno gde i koliko treba, i s obzirom da treba čitati između redova, dobro služe za dešifrovanje priče. Ne nosi slučajno naziv ''slepi pogled'', i cela ta metafora oko ponovnog progledavanja je jako lepo i balansirano prikazana.

Ono što me buni je Diksov monolog, kako može da zaboravi sve drugo i mirno ode odavde, kako usled prejakog bola vreme može da pretrpi sažimanje... Na kraju kaže da je njegov beg od majke na plaži toga dana bila poslednja stvar koje se seća.

A pazite ovo, kao što je on dva puta vikao Anikino ime (u snovima na plaži i u motelu), tako na kraju stripa Janova majka viče njegovo ime, doziva ga.
Kad se na to nakalemi ovo da je to poslednja stvar koje se seća, i da vreme može da se sažme (i da je moguće samo vratiti se unazad!), možda je Diks umro tog dana na plaži, kada je, ako je verovati toj sceni i upoznao Aniku.
Možda je ceo serijal konstrukcija jednog umirućeg dečaka (samo ne znamo od čega je umro). Možda je Diks zapravo sirena (glupo mi zvuči doduše), utopio se, ali ga niko ne vidi kao sirenu.
ILI
možda se on utopio, svi ga vide kao dečaka, ali ga njegova majka vidi kao sirenu, isto kao što je Diks video doktora kao guštera a recepcionera kao čaplju. Time bi se kao objasnilo da njegovoj majci se dešava šta se dešava i njemu, to je nasledno.
I ta devojčica koju Diks (za koga ona plava devojčica kaže da je ''sanjar, traži srodnu dušu'') vodi na sladoled jeste Anika, devojčica koju je na samrti izmaštao.
Možda zvuči glupo ali ko zna... najjednostavnije je prihvatiti da je umro pod vozom, ali nikoga neće ubiti malo teoretisanja, zar ne.

Kod ovakvih stripova ne volim previše da mozgam, već da se prepustim užitku priče i da imam više verzija u glavi.. možda ovo a možda i ono. Kad su stripovi zatvorenog tipa, nerazumljivi, užitak mi je baš u tome da i ostane malo misterije koju ne umem da razjasnim, a i ne želim.
Stoga je po meni Diks ili umro na šinama ubivši se zbog Anike, ili umro onog dana na plaži, a sve ostalo je konstrukt njegovog umirućeg mozga (kažu da mozak na samrti ne može da se izbori sa šokom, i pušta ogromne količine supstance po efektu slične LSD-ju, i time navodno objašnjavaju iskustva bliska smrti, samrtne delirijume i sl., pa tako dva-tri minuta umirućem čoveku deluju kao večnost kojom mu se smenjuju nasumične slike ili one koje sam u glavi konstruiše, scene iz prošlosti, uspomene).

Sve u svemu, očekivao sam tešku, melanholičnu i zbunjujuću priču, i to sam i dobio. Po meni je ovo najprikladnija završnica serijala. Možda se bezbrižnim i pozitivnim ljudima neće svideti, ali ima nešto razarajuće moćno i privlačno u tužnim završnicama, što ih čini mnogo pamtljivijim od hepi endova.

Zanimljivo je i to da se u epizodi 13 spominje Tintoreto i boja iz Egipta, kao i drugi motivi iz epizode 12. Dok se u ovoj epizodi 14 spominju motivi iz ep. 13 - mozak, čulo vida itd.

Crtež na pojedinim mestima katastrofa (sirenina faca, neujednačena lica, zenice beže likovima, bednjikave šrafure...) ali uglavnom poprilično dobar.
Naslovna najbolja u serijalu, baš Ddogovsko-melanholična, kao i naslov epizode.


10, 9, 8, 10 - 91%


Rezime: Serijal koji je na kraju ipak ispunio moja očekivanja i koji, uprkos tome što sam mu našao manjkavosti, vredi pročitati.
Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 02/01/2019 09:11:59
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnikSlovenia
5515 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 15/12/2019 :  14:41:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
Svidio mi se Dix i to poprilično. Dosta netipičan bonelli. Tematika jako zanimljiva mada mislim da bi Ambrosini trebao angažirati nekog da mu pomaže oko scenarija, jer mislim da se ne snalazi baš najbolje. Ideja postoji, ali realizacija je skoro pa redovito malo traljava.
Tema interesantna, malo klasične umjetnosti, malo krimića, malo ljubavnih nedaća. Fino zaokruženo.
Crtački nikakav spektakl, osim Bacillerija koji svojim posebnim stilom savršeno paše za ovaj strip. Čovjek se zbilja trudi.
Poslednja epizoda šokantna. Nisam očekivao tako nešto, ali dostojna je finala ove interesantne sage. Izdanje Čk jako korektno, jedina zamjerka na zadnju knjigu koja ima baš loš uvez (barem ova moja)

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
4603 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 24/08/2021 :  00:32:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Nova Dwayne_Looneyeva recenzija, ovaj put Jan Dix je na tapeti:

https://www.stripovi.com/recenzije/jan-dix-dix-rizbom-1b-jaugarova-soba/2681/

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000