forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 ČK PREDSTAVLJA - ČANBARA 2
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

pcoro
Average Member

Croatia
789 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 10/11/2020 :  22:02:10  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Kako ovo čituckam, moram spomenuti još jednu stvar: kod samurajštine mi se sviđa postojanje kodeksa. Tj., ne samo kodeksa nego krute društvene hijerahije, pravil koja ona diktira i poljedično - časti. Najsličniji samurajštini su kaubojci (kao što i Rechionni priznaje), ali u westernu vlada zakon jačeg. Ako je glavni lik dobar, nema razloga da bude dobar, on je jednostavno takav i to je to. U westernu nema ni klasa.. svi su ravnopravni, bitno je samo ko je jači.

Za razliku od toga, u samurajskom stripu (ili bar ovom samurajskom stripu), samuraj mora biti dobar jer ga na to tjera čast. I to ne čast na način kako je on shvaća, nego kako ju je uspostavilo društvo. Zna se red. I svako ima svoje mjesto. Čak i ona ženska iz druge priče, kad postaje šefica ubojica, ona odabire put meifumada koji je točno klasificiran i ima svoju filozofiju Znači, likovi ne određuju sami za sebe što je dobro, a što je krivo nego djeluju unutar određenog sustava vrijednosti koji je to već procijenio za njih. Tu se u prvim epizodama i bore protiv ljudi iz tog istog sustava - iskvarenih veleposjednika, okrutnih razbojnika i to mi je špica, ta kombinacija strogog morala i akcije. Zato i one krvavije scene ne smatram spornim jer su (makar služe kao atrakcija) u službi uspostave reda.

Sad, u ovoj novoj priči, koja će se očigledno protezati kroz nekoliko brojeva, treba se suprostaviti neprijatelju koji je skroz izvan tog moralnog okvira. nekom tko je zao radi čistog zla.. tu Zatoići i ekipa više nisu u ulozikorektiva nego istrebljivača. Sumnjičav sam prema tome. Vidjet ćemo kako će ispasti.

Još i ovo: u prve dvije epizode, fokus je bio na akciji ali i na likovima. U ove nove dvije su likovi Tecua i Džun Nagajamu nekako ostali u zapećku, a to mi je pomalo žao. Dobri su to likovi, šteta bi bilo da se ne razmašu.
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
21128 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 10/11/2020 :  22:14:26  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Ti bi trebao pisati recenzije.
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
8209 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 11/11/2020 :  00:36:06  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Ti bi trebao pisati recenzije.Apsolutno potpisujem!
Pcoro baš bi mogao da napišeš neku recenziju, mozes da počneš upravo od Čanbare!
Go to Top of Page

pcoro
Average Member

Croatia
789 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 11/11/2020 :  21:49:26  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ne osjećam se spreman za recenziju ovdje, nalupetao sam svašta, a imam osjećaj da nisam uspio reći što sam htio. Ali kad ste me već ohrabrili poredat ću i epizode od najbolje do najmanje najbolje

Znači meni najbolja je baš prva - Iskupljenje samuraja! I prva i druga epizoda su super, klasične, a moderne, svaka za sebe, a opet zajedno su skladna cjelina. Kao bistra voda. Ipak, u prvoj ima ta scena u napuštenom selu kad Zatoići stupi pred bandu i kaže im: odlazite! ili ćemo vas sve pobiti! Zatoićijev pogled i težina situacije od te replike čine jednu od najfrajerskijih replika ikad! Zapravo cijela scena u napuštenom selu - kad Zatoići, onaj stariji samuraj i Tetsuo čekaju bandu, a izgledi su im bijedni, pa dolazak bande, borba u kiši u mraku, bahatost razbojnika koja se pretvara u užas - to mi je jedna od jačih akcijskih scena uopće i svaki put kad je čitam osjetim blage trnce zadovoljstva. Zato, a i zato jer je i ostatak priče dobar - Iskupljenje je za milimetar prvo.

Na drugom mjestu su Cvjetovi masakra. Ništa lošija od prvog dijela, ipak nema takvu super nadmoćnu scenu i zato je, jebiga, druga Priča je možda i bolja - Džun se uz pomoć Zatoićija osvećuje, ali put osvete nosi i opasnost da je preobrazi u bezobzirni, bahati stroj za ubijanje. Jaka scena je ono mjerkanje sa Zatoićijem na kraju

Na trećem mjestu mi je za sad Munja i grom. Savršena produkcija, crtež bolji nego ikada, ali to je ipak samo početak priče koja može i omanuti. Sviđa mi se što Rechioni priznaje da to ne može biti obična potraga za ubojicom, kad kroz Zatoićijeva usta objašnjava: u lovu na čudovište, moramo paziti da i sami ne postanemo čudovišta. Nije originalno, ali je važno i nadam se da će kroz serijal uspijeti prikazati tu dvostruku borbu likova i to na decentan način, kao do sada, a ne sa nekim modernim emo preseravanjima. Od ove epizode ostaju i neki upitnici - zašto Ryu na početku nije dokusurio Zatoićija? A i Đžun i Tetsuo su nekako ostali po strani, ni borba u šumi nije tako spektakularna (mislim, dobar je ali scena sa strijelama s drveća je mogla biti dinamičnija). Sad kad ovako nabrajam ispada da ne valja ali nije tako, ovo su neke sitnice zbog kojih je na trećem mjestu. Kad se (ako se) serijal završi, moći će se pravilno ocijeniti.

I na četvrtom mjestu očekivano - Mačevi izdaje. Kontu i Venturiju ne zamjeram ništa - oni su tu da naprave filer, dali su sve od sebe i imamo dobar filer koji je meni bolji od većine prosječnih novijih Bonellija koje čitam. Zamjeram što je u ovoj epizodi objašnjeno Zatoićijevo porijeklo, a ono nije wow. Ako nije wow, nije bilo potrebe za tim. Ali zato mi je lijepo ono zadnje Zatoićijevo mudrovanje Daisukeu. Volim tu težnju skromnosti kod samuraja

Sad ispada da mi je svaka epizoda sve gora i gora, ali nije tako. To su sve minimalne razlike, jedino je četvorka nešto slabija.

Edited by - pcoro on 11/11/2020 21:54:10
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.06 seconds. Snitz Forums 2000