forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Jeremiah
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 22

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 31/01/2022 :  16:30:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Meni će tek biti jedna od najboljih, kad malo odleži u sećanju, tj. kad pročitam one lošije
Sviđa mi se u Bumerangu taj trougao: Džer - Lena - Kurdi, i večita dilema - prijateljstvo ili ljubav. Takođe su mi odlični sporedni likovi Vudi i Marta, kroz svoje neretko duhovite dijaloge, pre svega o braku, unose onu (meni) preko potrebnu dozu životnog i svakodnevnog (na koju sam toliko navikao u Kenu Parkeru)...
A ima i duhovitih scena (Kurdi: ''Ženi se! A ja mislio da sam ja u opasnosti!'') ili ono kad na kraju dok piša obučen kao gogo igračica kaže Džeru nešto na ovu foru: Ti da se ženiš, ne zasmejavaj me, sve pišam u stranu!) Ili ono kad na početku, lik pita Kurdija (za koga u tom trenutku i ne znamo da je Kurdi): U kom znaku si rođen? A Kurdi mu odgovori: u znaku pacova, uvek nađem rupu za bežanje!

Super je epizoda, samo su mi sporedni likovi komesara i Ervina Restum(agića), te Monroa i njegove bagre, prilično neinteresantni, ali mora se priznati da je Herman odlično zamrsio a takođe i odmrsio priču.
I dalje mi je najbolja priča ''Gnevne vode'', kada se dva prijatelja sticajem naglih i ludih okolnosti okrenu jedan protiv drugog.

Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 31/01/2022 18:41:00
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 02/02/2022 :  02:34:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Džeremaja 11: Delta

Džeremaja i Kurdi odlaze kod prijatelja po pare koje ovaj duguje Kurdiju, a zatiču tog lika sa nogama u moru, gleda u jednu tačku, kao fikus. Zatim se, u nedostatku love, upuštaju u ekspediciju, potragu za naftom, koju predvodi lik sa početka stripa, izvesni jednoruki Sid, koji liči na starijeg Džeremaju samo što je zubat. Tom Sidu se prethodno priključila tročlana porodica, koja sa Masnookim iz prve epizode deli prvo mesto za najiritantije sporedne likove. Sin glupi rmpalija, njegova dozlaboga naporna majčica te otac. A i bradati raščupani lik sa samog početka stripa takođe ima važnu ulogu. Tu je i izvesna ženska, članica Sidove ekipe, koja se nameračila na Džeremaju, a ovaj je i dalje nadrkan na Kurdija zbog prošlosti sa Lenom. I još nekoliko nebitnih likova. Naravno, izlišno je reći da ekspedicija na kraju polazi po zlu, kada se svi ti likovi susretnu u okviru starog naftnog postrojenja. Dobra stvar je što nema klasičnih negativaca, to mi se jako sviđa. Prljava ljudska priroda.
Ova epizoda ima najbolju prosečnu ocenu na Bedeteci. Nije mi u top 3 do sad, mada mi je svakako vrlo dobra i jedna od upečatljivijih do sad. Ima odličnu minimalističku naslovnicu, i zbog nje sam očekivao da priča ode u drugom pravcu, da će se dešavati na moru, i da će možda čak biti i poetična. Ali kod Hermana, u post-apokaliptičnom svetu, nema ni traga od poetike - samo borba za goli život i ''sranje'', kako kaže Kurdi. Začinjeno sa malo ironije, ako se uzme u obzir poslednja stranica.

Trenutna pozicija na listi: 3 /od 23/ (1985. god.)


Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 03/02/2022 12:29:05
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 11/02/2022 :  03:18:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Džeremaja 12: Julije i Romea

Ovo je u stvari nabudžena i scenaristički naprednija verzija epizode 3 (Divlji naslednici), u kojoj smo takođe imali neku vrstu modernog radnog logora gde se radnici tretiraju kao stoka. Tu je i, kako Herman kaže, uticaj filma Brazil - pre svega u pogledu distopijskog grada 'budućnosti', te sale sa brojnim ekranima i kamerama koje snimaju kao Veliki Brat. Ali možda i najveća poveznica sa Brazilom jeste lik Crnog Anđela, anarhista maskiran u crnu uniformu, koji podseća na lika kog tumači De Niro u Brazilu. Paleta likova je ovde prilično šarolika, počev od zatvorenog Stounbridža iz epizode 5 (Zamorče za večnost), njegovog tamničara bizarnog voajera starčića Rokija koji voli biljke i ima lutku na naduvavanje koja se stalno ispumpava, zatim dvojac zaljubljenih smrdljivaca Julija i Romee koji se ujedinjuju na kraju i beže, itd... Herman nije štedeo lik Proktora, koji je izvukao najdeblji kraj u priči, gotovo da mi ga je žao - sva sranja su se obrušila na njega kao dežurnog krivca, dok su se ostali mudaši izvukli, ako ne računamo predsednika čija je ćerka pobegla sa gajdašem. Jedino me kraj nije oduševio, jer su Džer i Kurdi prelako pobegli, baš se vidi da stripu nedostaje nekoliko stranica da se bolje razradi bekstvo. Takođe zanimljivo da se ovde Kurdi trenutno i nevoljno oprostio od svoje prepoznatljive frizure i šlema, dok je Džeremaji, ako ne računamo kraj sa bikom, upala sekira u med, tačnije kurac u pičku. Epizoda je takođe prožeta britkim dijalozima i (crnim) humorom - recimo dijalozi između Rokija i Stounbridža, ili nEma scena kada jedan od radnika sa brojem ''69'' na leđima pada na lutku u pozi 69. Na kraju krajeva urnebesna je i sama činjenica da glavni anarhista u priči, Crni Anđeo, pravi rusvaj u gradu tako što čini težak zločin - obara kante za đubre, hehe.
Sve u svemu, jedna od scenaristički najuspelijih priča, trilerozni koktel začinjen dobrim sporednim likovima.

Trenutna pozicija na listi: 3 /od 9/ (1986. god.)Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 11/02/2022 04:02:00
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 04/03/2022 :  01:33:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Džeremaja 13: Padaju kegle

Mali nebitan podatak: prva epizoda kod koje dolazi do promene naslovnica, naime imaju sivi okvir. Dok su prethodne imale belu vertikalnu štraftu sa strane.
Džer i Kurdi, kao retko kad do sada u serijalu, uživaju - idu na bazen, jure ženske, kuglaju, a Džerov talenat za kuglanje donosi im i značajnu lovu (za klađenje je zadužen Kurdi). Dakle, kuglanje predstavlja bitan faktor u priči, između ostalog jer je jedan od glavnih negativaca zapravo vlasnik kuglane. Drugi veliki (i bukvalno veliki!) negativac jeste vođa naizgled-miroljubivog ali vrlo opasnog sektaškog kulta, pseudo-Buda. U igru biva upleten još jedan bitan faktor priče, izvesni profesionalni kuglaš i njegova devojka, koja posle jedne čarke u kuglani biva uvučena u sektu, a Džer i taj kuglaš odlaze da je spasu. Tu je i lokalni sveštenik očajnik (bitan u prvoj polovini epizode) te izvesna bakica za koju se ispostavlja da je majka Pitera Ljubovčenka iz epizode 6 (Sekta). Malo nam je o tom post-apokaliptičnom svetu natuknuto i kroz dijaloge bakice, koja se seća starih vremena pre velikog pokolja, a učestvovala je i u obnovi države. Pa ipak, ovo je jedna od onih epizoda serijala u kojima se post-apokaliptični ambijent priče gotovo i ne oseća - priča kao da je smeštena u neku dekadentnu sadašnjost. Motiv sekte smo već imali u epizodi Sekta, samo je ovde više i bolje razrađen, a lokalne moćnike i zapetljancije izvan zakona takođe u većini priča do sad, tako da većinski priča ne donosi mnogo toga novog. Malo sam se na kraju pogubio od svih tih igrarija s likovima (naročito iznenadno uvođenje onog debelog kravataša), ali to i ne bi bilo loše da nije neuverljivog rešenja sa poslednje stranice - bakica diže u vazduh debelog vođu kulta. No dobro, to mu je očito fora i takva nagla završnica je love it or hate it.
Da rezimiram, jedna standardna Džeremajina epizoda, koja pritom ima tu ''nesreću'' da se ne može izvlačiti na atmosferičnost, kao neke prethodne. Herman reciklira neke prethodne ideje, ali su mu scenariji sve kompleksniji. Ipak, među prošlim epizodama ima svakako boljih od ove. Pritom mi se ova epizoda ne kotira najbolje na listi jer je 1988. godina možda i najbolja po pitanju kvaliteta Dilan Dogova, pa zauzima pomalo skromno 13. mesto.

Trenutna pozicija na listi: 13 /od 21/ (1988. god.)


Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 04/03/2022 21:38:54
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced MemberCroatia
4563 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 04/03/2022 :  09:15:16  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
E to što si napomenuo, Jerr kako ide dalje nekako gubi taj osjećaj da se sve događa u postapokaliptičnom svjetu.
To me malko smeta, ali ipak je to Jerr pa mu gledam kroz prste. ;)

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
18538 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 04/03/2022 :  13:04:19  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DiSkAcH

E to što si napomenuo, Jerr kako ide dalje nekako gubi taj osjećaj da se sve događa u postapokaliptičnom svjetu.
To me malko smeta, ali ipak je to Jerr pa mu gledam kroz prste. ;)


+1

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 04/03/2022 :  17:09:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Samo nagadjam, ali mozda je to zato sto se svet polako vraca u normalu posle nuklearnih katastrofa i ratova?
U ovoj prethodnoj epizodi me je recimo iznenadilo postojanje policije. U prethodnim pricama smo imali neke kvazi-plave bluze (epizoda 2, i jos neke), a u Padaju kegle postoji i kakva-takva policijska stanica u tom gradu, naravno svi odreda korumpirani ali opet... Herman se ovoga puta dotakao i propadanja hriscanske crkve. iz prica one bakice se takodje sazna da je nastupila velika obnova. Retki voze, kola su i dalje luksuz, nafte je sve manje, plodno tle za sekte i mocnike svih vrsta...
Znao sam da bas ne treba da ocekujem Mad Maxovski tip ekstremne apokalipse, tako da nisam bas razocaran, i ja gledam kroz prste.

Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 04/03/2022 17:13:11
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member1149 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 07/03/2022 :  05:48:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jocko

Malo sam se na kraju pogubio od svih tih igrarija s likovima (naročito iznenadno uvođenje onog debelog kravataša),
ali to i ne bi bilo loše da nije neuverljivog rešenja sa poslednje stranice - bakica diže u vazduh debelog vođu kulta.
No dobro, to mu je očito fora i takva nagla završnica je love it or hate it.Jocko, pa ti si meni sad otvorio oči posle toliko godina!

Imam ovu epizodu u Zabavniku još od januara 1990. kada je bila objavljena
i čitao sam je stotinak puta (dobro, možda ne baš toliko, ali 50 puta sigurno )
ali su ta silna iščitavanja bila uglavnom u tom nekom periodu osnovne škole,
ne sećam se kada sam je poslednji put čitao, možda još pre ovog novog milenijuma...
Mislim, nije bilo ni potrebe, pošto celu epizodu, nakon tih silnih čitanja, znam takoreći napamet.
Dobro, kod epizoda Džeremaje uglavnom i nema puno teksta, pa je i to olakšavajuća okolnost,
mada su u Zabavniku verovatno i to malo teksta po običaju redukovali u prevodu,
izgleda da bi trebalo pročitati epizodu i u nekom drugom izdanju, kako bih uhvatio eventualno neke detalje u priči izostavljene u Zabavniku.

Inače, ovo mi je bila druga pročitana epizoda Džeremaje, nakon "Zamorčeta za večnost", i te dve, kao i naredna nakon ove "Simon se vratio",
su mi među omiljenima (što je valjda i logično, je li ). Vidim da se one kod tebe i ne kotiraju kao najbolje,
to je "problem" kad čitaš sve po redu, onda su ti neki detalji i ideje već viđeni u prethodnim pričama.
Ili, kad ih čitaš u današnje vreme, mogu da deluju zastarelo ili naivno.
Mene, recimo, epizoda "Besne vode", koja je tebi najbolja, nije nešto oduševila, osim što je bitna zbog prvog pojavljivanja Lene
i sukoba Džeremaje s Kurdijem, bolje su mi ove gorenavedene.

Nego, da ne razglabam previše i da se vratim na ono što sam hteo reći, iako sam epizodu s kuglanjem čitao toliko puta,
ja uopšte nisam ukapirao da je baba ta koja je ubila debelog vođu sekte.
Jebiga, mislio sam da je ta završna scena s njom ubačena tek onako kao završetak stripa,
žena pokušava da sluša tranzistor da čuje šta ima na vestima, tranzistor pokvaren i ona ga baca u kantu za smeće.
Valjda sam bio suviše mlad da ukapiram poentu te scene, a taj prvi zaključak mi je ostao i kod narednih čitanja...

Moje viđenje je bilo da je Sadol postavio eksploziv u krunu, pošto je u poslednjem telefonskom razgovoru
njegov odnos sa Vangom postao zategnut. E, sad, ostalo je pitanje na koji način je izazvana eksplozija,
al' se nisam mnogo udubljivao u to, mogao je da se aktivira uz telesnu toplotu ili kako god...

Jebiga, sad kad si mi ti i nehotice objasnio kako stoje stvari, ima logike taj babin postupak, pošto joj je unuka u sekti,
ali, što kažeš, možda ipak deluje malo preterano i donekle neuverljivo taj završetak sa njom kao "glavnim" faktorom obrta.
U tom smislu, čini mi se da bi bolje rešenje bilo ovo kakvo sam ja do sada shvatao da jeste ,
a takvih primera gde se pojedinci na neki način svete i nakon svoje smrti ima već u stripu i u filmu, nije baš da je rezon bez osnova.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 07/03/2022 :  18:20:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Ima još nešto što je i meni promaklo, i slučajno sam nabasao na jedan komentar na Francuskom (na bedeteci ili goodreadsu, ne sećam se) koji kaže kako je završnica već natuknuta na sredini stripa.

Naime, bakica je majka Petra Ljubovčičenka (ili kako se već zove), onog lika iz epizode 6 ''Sekta'', koji se bavi eksplozivima i koji je digao u vazduh most u toj 6. epizodi. U ''Padaju kegle'', negde na pola stripa bakica u razgovoru sa Kurdijem otkriva kako je u to vreme pomagala sinu. Time je Herman objasnio to što bakica zna da se bavi eksplozivima. Samo ostaje nategnuto kako je uspela da postavi eksploziv u kola (ili krunu) ili gde već, a da je ne uhvate.
Meni je to promaklo u priči, i pitao sam se otkud baba uopšte ume da se bakće eksplozivima, a zapravo je naučila od sina.

Što se prvog dela komentara tiče, da, u Zabavniku prevod deluje skraćeno, ali kod ČK-a, ovo što sam do sada čitao, je konfuzan i podjednaka je šansa da neke stvari promaknu ako prevodilac nije savršeno odradio posao
Meni je dosta teško oceniti Džeremajine epizode, jer su sve vrlo vrlo dobre i nekada detalj presudi između favorita i slabije priče. Recimo 4. epizoda (Oči od usijanog gvožđa) mi se vodi kao naj''slabija'', iako uopšte nije loša, samo je presudio detalj što ono stvorenje ima lasere iz očiju Zato bi mi bilo nemoguće da rangiram sve epizode priče, jer sve su tu negde po kvalitetu, nijanse presuđuju.


Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 07/03/2022 20:05:42
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 07/03/2022 :  18:33:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Inače prestao sam da čitam one mini-uvodnike iz ČK izdanja, jer otkrivaju previše, nekad čak prepričaju zaplet. Tako sam saznao da će se Lena pojavljivati u 3 epizode, a veći bi gušt bio da to nisam znao.

EDIT: E da, u ''Padaju kegle'' se spominje Lena. Džer na bazenu gleda u neku devojku s leđa, a Kurdi mu kaže nešto u fazonu pusti to, nije Lena, video sam joj lice.Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 07/03/2022 20:04:52
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member1149 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 10/03/2022 :  00:27:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jocko

Ima još nešto što je i meni promaklo, i slučajno sam nabasao na jedan komentar na Francuskom (na bedeteci ili goodreadsu, ne sećam se) koji kaže kako je završnica već natuknuta na sredini stripa.

Naime, bakica je majka Petra Ljubovčičenka (ili kako se već zove), onog lika iz epizode 6 ''Sekta'', koji se bavi eksplozivima i koji je digao u vazduh most u toj 6. epizodi. U ''Padaju kegle'', negde na pola stripa bakica u razgovoru sa Kurdijem otkriva kako je u to vreme pomagala sinu. Time je Herman objasnio to što bakica zna da se bavi eksplozivima. Samo ostaje nategnuto kako je uspela da postavi eksploziv u kola (ili krunu) ili gde već, a da je ne uhvate.
Meni je to promaklo u priči, i pitao sam se otkud baba uopšte ume da se bakće eksplozivima, a zapravo je naučila od sina.A-haaaa, u tom grmu leži zec! Jasno je onda da ja u svakom slučaju to nisam mogao da naslutim zbog dva jaka razloga.

Prvo, "Sektu" sam citao mnogo, mnogo kasnije; dakle, nisam imao pojma ko je taj njen sin kojeg pominju.

Drugo, u Zabavniku ona samo kaže "da mu je mnogo puta pomagala", ni reči o eksplozivima.
Kao ni onih njenih priča koje si pomenuo iznad pre toga, sećanjima od pre velikog pokolja i njenog učešća u obnovi države,
nema u Zabavniku ni reči o tome; dakle, tipičan Zabavnikov uprošćeni prevod.

Okej, u neku ruku je i dobro što su zahvaljujući tome izbegli spojler u priči...


Što se tiče tvojih ostalih primedbi, mislim da nema tu ničeg nategnutog,
jasno je da je eksploziv bio postavljen u krunu,
a nije ni bio neki problem da ga postavi, pošto je bila kućna pomoćnica kod Sadola,
redovno prisutna u prostoriji gde se nalazila kruna, konkretno u sceni kad mu je pop došao u posetu.

Sad kad si naveo ovaj podatak da je pomagala i sinu oko toga, onda i nema toliko neuverljivosti oko te završnice,
jedino ostaje mana što je taj detalj natuknut još u sredini stripa.

U stvari, može se nagađati da li je ona sve to sama izvela ili da ipak uključimo donekle i ovu moju teoriju,
možda je postavila eksploziv u dogovoru sa Sadolom? Mislim, u stripu on nije do kraja iskristalisan kao lik
kao ni njegov odnos sa Vangom, pa ima mesta i za ovakve neke slobodnije interpretacije događaja...


Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 10/03/2022 :  01:38:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Ima logike ovo za krunu, što kažeš baba je radila kod Sadola. A i sad sam ponovo video, u jednom od poslednjih kadrova prikazana je eksplodirana raspadnuta kruna i nešto što liči na ostatke bombe, ne bi džabe Herman to prikazao.. Tako da, u pravu si za krunu.

Evo nekih babinih citata:

''Kurdi: A kako joj je pravo ime?
- Samanta. Samanta Ljubovičenko! Kao i meni.
- Kurdi: Šta? Kako? Ljubo-? šta?''

- I tako znači! Upoznao si Pitera, ono đubre od mog sina... I Samantinog oca. Ima tri godine kako je digao ruke od svega. Ćefnulo mu se. Na kraju je sve upropastio, prekinuo sve veze!
Kurdi: A ovde je živeo?
- 35 godina! Od čega je 17 proveo uništavajući sve koji su nešto radili u ovoj dolini. U to vreme je bila velika obnova, pa sam mu i ja u tome pomagala. Nisam oduvek ribala ve-ce šolje u kuglani, o ne! A onda jednog lepog jutra, ode Piter. I ni traga ni glasa od njega. Malecka je... pa, ništa nije shvatila. A on... neka ostane gde je, za mene, on je mrtav.''

Ni kod ČK-a nema reči o eksplozivima, valjda je Herman očekivao da čitalac zna čime se bavio Ljubovičenko iz epizode Sekta.
Međutim nije stavljena zvezdica i napomena 'videti epizodu 6', sigurno onda nije ni u originalu.Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 10/03/2022 01:39:30
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member1149 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 10/03/2022 :  21:51:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
Pa da, ne znam da li je Herman možda u kasnijim epizodama stavljao te napomene sa referencama na prethodne,
u ovim starijim nije, očekuje čovek da su čitaoci pratili serijal redovno hronološki od prvog broja... Ko nije - njegov problem!
Kod ovakvih situacija u priči se vidi da je poželjno ipak čitati epizode redom od početka...
Inače, ovako otprilike posmatrano ovo što si citirao, čini mi se da ni ČK prevod nije baš najbolje sročen
(što su, uostalom, već zamerili kupci njihovog Džeremaje, anto na prvom mestu).
Recimo, "Od čega je 17 proveo uništavajući sve koji su nešto radili u ovoj dolini."
Čudno i nejasno zvuči ova rečenica... Šta su ti svi "nešto radili" pa ih je on "uništavao"?!

U vezi ovog čitanja, odnosno ne-čitanja po redu, meni takođe u to vreme nije bila jasna ni ona Kurdijeva opaska u vezi Lene.
Nisam ni znao da je to ime Džeremajine bivše devojke, mislio sam da je to "nije lena" neki izraz u smislu da je "vredna",
odnosno da je ta devojka dobra riba, tako nešto...


Nego, sad kad sam se prisetio ove epizode, ima još jedan detalj, kad se Sadolov sin žali da mu nema daljinskog upravljača
od njegovog autića. Izgleda da ga je baba smotala i upotrebila ga kao detonator na kraju?
Eto, ubacuje Herman kroz strip suptilno te neke detalje koji objašnjavaju završnicu,
samo što su oni namenjeni "zrelim" čitateljima, koji mogu da ih kasnije povežu i izvedu odgovarajuće zaključke...
Kao detetu, to mi je sve delovalo ubačeno tek onako, čisto kao neki usputni dodatak priči...


Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 13/03/2022 :  22:44:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Zaboravih da boldujem tu spornu citiranu rečenicu iz ČK izdanja, ali nije ni bilo potrebe, odmah si je primetio.
Sad sam uporedio sa Safirovim izdanjem u skenu, piše ''od kojih je 17 godina uništavao sve što se micalo u dolini. Ponovo se gradilo. U to vrijeme se dešavalo da mu pomognem.''

Uh daa, daljinski upravljač!
Sada sve ima smisla!
Ti Joci imaš alibi što nisi skapirao - čitao si kao klinac. Šta ja da kažem
potcenili smo bakicu i njeno iskustvo bez starca nema udarca!


Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 17/04/2022 :  03:12:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Džeremaja 14: Vratio se Simon

Džeremaja i Kurdi bivaju upleteni u slučaj misteriozne smrti nepoznatog čoveka, a paralelno pratimo priču izvesnog muzičara i oligarha Sebastijana, te njegovog brata povratnika Simona, po kome epizoda nosi naziv. Ubrzo u igru ulazi i pandur Lesli, stari znanac Džera i Kurdija, iz epizode 6, ''Sekta'', kome je cilj da raskrinka Sebastijanovu laboratoriju u kojoj se pravi heroin, a među nepreglednim poljima kukuruza se krije i uzgajalište maka.
Epizoda je zanimljiva i po tome što se po prvi put u serijalu, ako me sećanje služi, pominju stvarni SAD gradovi Njujork i Vašington. Simon, po kome ova priča i nosi ne samo naziv, već je ovekovečen i na naslovnici, zapravo nije naročito upečatljiv lik. Iskren da budem, očekivao sam dublju karakterizaciju njegovog lika, kao što je to odlično učinjeno sa Ogrom iz Sater kampa u Pogrebniku. Ovde je Simon gotovo u senci svoga brata, a bilo je i više nego dovoljno prostora da se okarakteriše Simonova manijačka i poremećena strana ličnosti, tim pre što je jedan od sporednih likova i njegov psihijatar, koga je Kurdi hladnokrvno ucmekao jer ga je ovaj smarao hehe. Kroz glavne i sporedne negativce Herman je iskritikovao poremećeno i dekadentno društvo. Završnica je neobična po tome što je Lesli izvisio, a ovoga puta oligarh (Sebastijan) nije pao, kao što se sa moćnicima dešavalo u prethodnim pričama. Umesto toga, saznajemo iz novina da je Simon ocrnjen nakon smrti i lažno optužen posthumno da je imao lab za pravljenje droge, pa se njegov brat izvukao. Simon je dobio šta je zaslužio. I sada već mogu da kažem koja je, bar meni lično, jedna od mana serijala, koja se iznova ponavlja - preveliki akcenat na ekscentričnim moćnicima, a moglo se više poraditi na na malim ljudskim sudbinama i razradi sporednih likova. U ovom slučaju naročito lik Simona od koga sam očekivao nekakvog ludog mastermajnda poput pomenutog Ogra. Ipak, moram reći da me je završnica iznenadila, jer bi, da je rađeno po šablonu, DŽ & K upali unutra i napravili haos, a zlikovci dobili svoje. Ovoga puta to nije baš tako, Sebastijan se izvukao. Pandur Lesli je zanimljiv i ambivalentan lik, koji tokom većeg dela epizode drži naš dvojac u šaci. Obrise onoga što se desilo u prošlosti dati su nam u vidu dva niza vinjeta u sepia boji. Sviđa mi se humor u ovoj epizodi, naročito poređenje Kurdijeve Ezre sa kadilakom. Vrlo dobra priča, ali je mogla biti i bolja.

Trenutna pozicija na listi: 7 /od 25/ (1989. god.)


Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 17/04/2022 04:30:47
Go to Top of Page
Page: of 22 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000