forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kratki rezovi by Paka01
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 26

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
7484 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 24/03/2021 :  09:06:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

@Paka
Sorry što ti uzurpiramo temu.

Odlični su ti ovi osvrti na Gaimana! Ne zaboravi ih prekopirati u onu njegovu temu.
Samo vi uzurpirajte, glavno da se o nečemu priča Kopirati ću u onu drugu temu kad se nakupi malo više osvrta, što bi trebalo biti uskoro s obzirom da baš uživam u čitanju ovih njegovih kratkih priča.

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
7484 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 24/03/2021 :  16:24:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
HOW TO TALK TO GIRLS AT PARTIESScenarij: Neil Gaiman (+ Fabio Moon & Gabriel Ba)
Crtež: Fabio Moon, Gabriel Ba
Izdavač: Dark Horse
Žanr: SFMoram priznati da me prije čitanja naslov krivo naveo da pomislim kako ovdje imamo nekakvu romantičnu komediju, tako da sam se poprilično iznenadio kad sam shvatio da zapravo čitam gotovo pa čistokrvni SF koji bi više odgovarao opusu kratkih priča Stephena Kinga nego Neila Gaimana. No i unatoč tom "krivom" navođenju moram priznati da sam se zabavio čitajući "How to Talk to Girls at Parties".

Radnja prati Enna i Vica, dvojicu tinejdžera koji su pozvani na kućni party gdje planiraju upoznati djevojke. Međutim, igrom slučaja završe u krivoj kući u kojoj se također odvija party, a djevojki (srećom ili nesrećom?) ima više nego što su očekivali. Kako priča odmiče, Enn i Vic polako shvaćaju da stvari nisu onakve kakve su im se činile na prvi pogled. Ako vas sada zbunjuje to što sam gore ispod naslovnice napisao da je žanr SF, vjerujte mi da se ti elementi pojave relativno brzo u priči, no s obzirom da se radi o poprilično zanimljivom razvoju događaja ne želim ovdje u osvrtu otkrivati više nego što moram. Samo ću reći da mi se priča poprilično svidjela i rado ću joj se vratiti još koji put.

Za crtež su zadužena braća Fabio Moon i Gabriel Ba koje najvjerojatnije znate s Daytrippera/Izletnika, dok je Ba aktualan i na popularnom serijalu Umbrella Academy. Ukoliko vam se do sada sviđao njihov crtež, svidjeti će vam se i ovdje. Meni je dobar, a posebno treba spomenuti i lijep kolor koji dodatno pojačava dojam. Sve u svemu, ovo mi je za sada jedna od boljih Gaimanovih kratkih priča tako da definitivno preporučam čitanje.

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnikCroatia
989 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 24/03/2021 :  19:56:55  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
Ništa od zadnje tri Gaimana ovdje nisam čitao.
I to samo zato jer odbijam čitati sve što nije na papiru.
Čak i kad je Neil Gaiman u pitanju.
Ali popustit ću jednom, možda

Imam literarni opsesivno kompulzivni poremecaj koji sam pretvorio u cistokrvni hedonizam.
Go to Top of Page

jagodanbg
Average Member735 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 24/03/2021 :  20:27:35  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Uh koja kombinacija. Ovo bih voleo videti na nasem jeziku.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
4383 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 24/03/2021 :  20:29:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

HOW TO TALK TO GIRLS AT PARTIESPostoji i filmska adaptacija:
https://www.imdb.com/title/tt3859310/

Nisu neke recenzije, ali meni je film bio skroz simpatičan. Zapravo sad vidim da je idealan za onaj filmski izazov s druge teme.

Strip još nisam čitao, ali budem jednom.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
7484 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 25/03/2021 :  10:10:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
FORBIDDEN BRIDES OF THE FACELESS SLAVES IN THE SECRET HOUSE OF THE NIGHT OF DREAD DESIREScenarij: Neil Gaiman (+ Shane Oakley)
Crtež: Shane Oakley
Izdavač: Dark Horse
Žanr: hororMislim da ne griješim kad kažem da je neobični naslov najzanimljivija stvar vezana za ovaj strip. Forbidden Brides mi je do sada najslabiji od Gaimanovih stripova iz ove Dark Horse serije i možda jedan od najnezanimljivijih njegovih naslova uopće. Pokušaj parodiranja (?) gotičkog horora ovdje ne samo da nije urodio plodom, već je uspio postati jedno sasvim nezanimljivo i monotono djelo slabe ideje, šturog narativa i kaotično neprivlačnog crteža. Pridodamo li tome još i prečesto nečitak rukopisni font u dobrom dijelu stripa, jasno je zbog čega mi se Forbidden Brides nije svidio. Nisam siguran leži li krivica više na Gaimanu i priči koja je sama za sebe nezanimljiva ili baš na Oakleyu zbog potpuno neuspješne adaptacije u stripovski medij. Ukoliko ste baš kompletisti ili kupujete Dark Horseovu liniju Neil Gaiman Library knjiga, vjerujem da nećete preskočiti čitanje, no ipak vam iskreno preporučam da ne gubite vrijeme bezveze.

---------

Ovim osvrtom sam kompletirao čitanje četiri priče koje čine prvu knjigu Neil Gaiman Library serije. Na temelju pročitanog bih rekao da se knjigu itekako isplati kupiti, čak i usprkos ovoj jednoj priči koja nažalost nije ispunila očekivanja. Ostale tri su zato ili vrlo dobre ili odlične, tako ih svakako preporučam.

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
7484 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 25/03/2021 :  16:49:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
SPIDER-MAN: Miles Morales - Ravno iz BrooklynaScenarij: Saladin Ahmed
Crtež: Javier Garron
Izdavač: Marvel (Udruga CRŠ)
Žanr: superherojskiNije mi jednostavno dati objektivnu ocjenu ovom albumu, ne zato što je možda loš (a nije), već zato što mi se čini da ja sa svojih 30 godina jednostavno ne spadam u ciljanu čitalačku skupinu. Ravno iz Brooklyna je strip koji svakim svojim kadrom govori da je namijenjen čitalačkoj dobi otprilike duplo mlađoj od mene. Radnja je poprilično pravocrtna, jednostavna i akcijski nastrojena, bez ikakvog mudrovanja i okolišanja te ne donosi ništa zbog čega bih ovaj strip pamtio duže od dan-dva, no opet se ne mogu oteti dojmu da bih netko na prijelazu iz osnovne u srednju školu puno više uživao u njemu. Ništa ovdje nema konkretno loše zbog čega bih rekao da strip ne valja, tako da mi je pomalo krivo to moram ostaviti ovako negativniji osvrt, ali šta je tu je. Crtež također ni kadriranjem ni samim prikazom likova i akcijskih scena ne iskače iz bezlične mainstream šablone. Miles Morales je simpatičan lik, no u ovom albumu njegov karakter nije baš zaživio s obzirom da je sve osim čistokrvne akcije poprilično marginalizirano. Nažalost, Ravno iz Brooklyna ipak neće ostati na polici.

Što se tiče tehničkih detalja, izdanje Udruge CRŠ je bez ikakve greške. Tiskaju u Denoni, u istoj tiskari u kojoj je i Fibra sada tako da je razina kvalitete odlična. Jedino mi nije baš jasno zašto je ovo išlo u A4 formatu s obzirom da to crtež nikako ne zahtjeva.

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 25/03/2021 16:49:31
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
7484 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 30/03/2021 :  16:13:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Nova recenzija na sajtu!
THE GODDAMNED: Before the Flood
Autori: Jason Aaron & r.m. Guera

https://www.stripovi.com/recenzije/prokleti-prok-sc-1-pre-poplave/2620/


We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
7484 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/04/2021 :  22:23:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
HOUSE OF X / POWERS OF X

Najava da će Čarobna Knjiga izdati serijal "House of X / Powers of X" me motivirala da i sâm provjerim što Hickman ima reći na temu najpopularnijih stripovskih mutanta. Neću ovo oblikovati u klasični osvrt zato što (još uvijek) nisam pročitao sve do kraja, no nakon pročitane trećine sveukupne priče imam osjećaj da moram reći par riječi.

Svi vi koji ste se do sada susreli sa Hickmanovim pisanjem znate otprilike kakav pristup možete očekivati. Hickman piše široko, sve pršti od grandioznih ideja koje na prvi pogled mogu ostaviti poprilično konfuzan dojam, no malo po malo to sve s vremenom sjedne na mjesto. Iako je ovaj serijal (odnosno ova dva serijala koja su u stvari jedan) reklamiran kao reboot X-Men univerzuma, treba napomenuti da je čitatelj odmah od prve stranice bombardiran sa gomilom zapleta i podzapleta čiji vremenski raspon unutar stripa obuhvaća period od dobrih tisuću godina, tako da bih rekao da "House of X / Powers of X" definitivno nije za početnike. Međutim, nakon što se naviknete na taj sve-je-bitno sistem pričanja, Hickman će vam ponuditi jednu poprilično zanimljivu slagalicu koju treba čitati polako, malo po malo i pritom postepeno otkrivati njene tajne.

S druge strane, koliko god paradoksalno zvučalo, ne mogu se oteti dojmu da bi ova priča bolje funkcionirala kao knjiga, a ne kao strip. Crtež, iako na prvi pogled djeluje poprilično atraktivno, zapravo vrlo malo i nimalo ne pridonosi sveukupnom dojmu. Hickman mu jednostavno ne dopušta da diše niti da u ijednom trenutku nosi radnju. Sve što se događa, objašnjeno je preko teksta/dijaloga/monologa, dok je crtež eto tu čisto kao podloga na kojoj se stvari događaju. Ne sudjeluje u aktivnom pričanju priče. Pozamašena količina teksta koju Hickman plasira pred čitatelje na trenutke zna djelovati poprilično zamarajuće, pogotovo s konstantnim ubacivanjem tekstualnih dodataka kojima dodatno objašnjava neke stvari koje se pojavljuju u stripu. Na taj način često zna previše usporiti tok radnje.

Ne znam ni sam šta bih za sada mislio o ovome. Radnja mi je sama po sebi zanimljiva, no sama izvedba me donekle guši i ne dopušta mi da u potpunosti uživam. Ponavljam, ovo pišem nakon pročitane tek trećine stripa. Prije ili kasnije ću ga izguriti do kraja, no vidit ćemo kada će to biti.

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
7484 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 13/04/2021 :  10:48:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
LUCKY LUKE: Wanted!Scenarij: Matthieu Bonhomme
Crtež: Matthieu Bonhomme
Izdavač: Cinebook
Žanr: westernIako je pobrao poprilično mješovite kritike kada je izašao, Čovjek Koji Je Ubio Lucky Lukea mi se poprilično svidio (recenzija je ovdje) i smatram da je Bonhomme odradio vrlo dobar posao po pitanju modernizacije Lucky Lukea. Treba li u stvari Lucky Lukeu ikakva modernizacija je već drugo pitanje na koje će, vjerujem, svatko od nas dati drugačiji odgovor, no po mom je mišljenju taj prvi Bonhommeov album postavio neka zanimljiva pitanja vezana za cenzuru u modernom stripu te mi se kao takav baš svidio.

Zbog svega napomenutoga me drugi Bonhommeov album, ovogodišnji "Wanted!" itekako zainteresirao, no nakon čitanja moram priznati da sam ostao poprilično razočaran. Za razliku od intrigantnog prvog albuma, drugi nam donosi čistokrvnu avanturističku priču bez ikakvih naznaka tema kojima se Bonhomme prethodno bavio. Ne bi to bilo ništa problematično da je priča kvalitetno napisana, no nažalost ovdje to nije slučaj. "Wanted!" je banalan i praznjikav strip koji ne donosi ništa novo ni zanimljivo, pršti od akcijskih scena kroz koje je dovoljno tek proletjeti, dok je sama priča nemaštovita i instantno zaboravljiva. Da nije odličnog crteža i prelijepog kolora teško da bi na ove 64 stranice bilo išta zbog čega bi ga trebalo pohvaliti.

Šteta, nadao sam se da će Bonhomme imati inspiracije za još jedan hvalevrijedan eksperiment, no čini se da ipak ništa od toga.

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1058 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 13/04/2021 :  13:33:02  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Poptisujem.
I nek mi neko objasni od kad je to Talični Tom postao "ozbiljan strip"?!?
I zašto??!!!??

A i Bonomu bih mogao koju, ali bolje da se suzdržim. Ne znam, meni je ovo obojeno skroz bez veze. Ako je bila ideja da se dobije utisak prvih koror albuma od pre 70 godina, ok, ali nisam siguran da je to bila namera.
I zašto toliki broj strana za tako šuplju priču?

Nekoga zbog ovoga treba obesiti za jajca za primer!
Šta uradiše od omiljenog nam kauboja...

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page
Page: of 26  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.33 seconds. Snitz Forums 2000