forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 KOLORKA SP 25 - Superman među zvijezdama
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Vlaadisha
Senior MemberUSA
2948 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 21/01/2021 :  18:57:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Pročitat ću ovo danas-sutra. All Star Batman mi je bio jako dobar.

stari ili novi? u svakom slucaju, nebo i zemlja u odnosu na ovo
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
9697 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 21/01/2021 :  19:19:17  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:
Originally posted by izivko

Pročitat ću ovo danas-sutra. All Star Batman mi je bio jako dobar.

stari ili novi? u svakom slucaju, nebo i zemlja u odnosu na ovo


Stari, valjda.
Čitao sam Millerov - All Star Batman & Robin, the boy wonder 1-10

Have mercy
Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
2948 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 21/01/2021 :  19:23:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:
Originally posted by izivko

Pročitat ću ovo danas-sutra. All Star Batman mi je bio jako dobar.

stari ili novi? u svakom slucaju, nebo i zemlja u odnosu na ovo


Stari, valjda.
Čitao sam Millerov - All Star Batman & Robin, the boy wonder 1-10

goddamn batman? ma to je zajebancija
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
9697 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 21/01/2021 :  19:37:26  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Je li drugi ovaj All Star Batman (Rebirth) - Snyder & Romita Jr.?

Have mercy
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
8087 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/01/2021 :  19:43:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
SUPERMAN: Superman Među ZvijezdamaScenarij: Grant Morrison
Crtež: Frank Quitely
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiIma jedan poseban razlog zbog kojeg mi se All Star Superman posebno sviđa. Mislim, ima ih puno (više o tome kasnije), no jedan se baš izdvaja od ostatka. Kada autori pišu o posljednjim pričama junaka, obično to zna otići u dvije krajnosti; ili imamo priču epskih razmjera kojoj taj epski pristup nije u službi priče, već je često svrha sama sebi, ili pak druga varijanta u kojoj rasplet može nerijetko završiti unutar okvira prenaglašene patetike. Morrison je s All Star Supermanom uspio postići savršen balans elemenata koji bi trebali krasiti prikaz posljednjih dana najmoćnijeg bića na svijetu.

All Star Superman je oda Supermanovom životu, ali je istovremeno i ljubavno pismo njegovoj cjelokupnoj izdavačkoj povijesti, od 1938. pa do današnjeg dana te čak i budućnosti. Suprotno onome što piše na stražnjoj korici, Morrison se ovdje većinom poziva na Srebrno doba američkog stripa i to se vidi od samog početka. Svi oni naizgled blesavi i šareni elementi koji su obilježili Supermanove naslove tog vremena uvršteni su kao kanonski dio njegove povijesti, slično kao što je Morrison napravio i s Batmanom u svom runu. Jasno mi je da se nekima to možda neće dopasti, ali meni se osobno takav pristup strašno sviđa. Od prvih poglavlja u kojima vidimo Tvrđavu Samoće (esencijalni element Supermanovog Srebrnog doba) u njenom punom sjaju, krcatu naizgled nebuloznih artefakata iz nekog drugog doba, pa sve do bezbrojnih transformacija Jimmyja Olsena koje su bile zaštitni faktor njegovog solo serijala dobrih petnaestak godina. Naivnost tih starih priča ovdje ostavlja jedan melankolični, nostalgični osjećaj za jednostavnijim vremenima, kada stvari (barem u stripovima) nisu bile toliko mračne i ozbiljne. Morrison tu nostalgiju prezentira dostojanstveno i ne ismijava je, odnosno govori nam da se ne smijemo sramiti tih davnih vremena, već bi ih trebali prigrliti i prihvatiti.

Naravno, ne bi Morrison bio Morrison kada ne bi upleo i neke druge svoje radove u ovu priču. Sâm priznaje da su neki elementi iz All Star Supermana preuzeti iz neobjavljenog prijedloga Supermanovog reboota iz 2000-ih pod nazivom Superman Now, no neki od značajnijih sporednih likova poput Superman-Primea ili Solarisa su zapravo preuzeti iz njegovog eventa DC One Million iz 1998. godine. Vi koji ste čitali, znati ćete o čemu pričam, a vi koji niste, pa iskreno i ne propuštate previše. Nije to event koji je obavezan za pročitati i čak bih se usudio reći da nije baš najbolje ostario.

Morrison ovdje uspješno povezuje mnogobrojne elemente Supermanove mitologije, bilo da se radi o ludim znanstvenicima, Luthorovoj opsesiji, putovanju kroz vrijeme, paralelnim dimenzijama, Ma i Pa Kent, životu u Smallvilleu, Fantomskoj zoni, uništenju i uskrsnuću Kryptona, itd itd... Doomsdayova prisutnost samo pokazuje da Morrison jednako cijeni elemente kako starih priča, tako i novijih krucijalnih elemenata ovog junaka (iako mi je trebalo par minuta dok nisam shvatio da se "Armagedon" iz Fibrinog izdanja odnosi upravo na Doomsdaya). Pomalo iznenađujuće, no čak je i Bizarro perfektno iskorišten. Njegova karikaturalna priroda ovdje dobiva jednu tragičnu notu i tjera nas da ga više ne gledamo samo kao parodiju Supermana, već kao biće satkano od uludo potrošenog potencijala koji nikada neće iskoristiti kako treba. Vidim da dosta ljudi ima problema s ovim poglavljem, no mislim da je savršeno jednostavno ukoliko se čita polako i s razumijevanjem.

Kako poglavlja idu dalje, Supermanov se život malo po malo približava kraju. Smireno, dostojanstveno, uzdignutog čela i pogleda usmjerenog ka budućnosti sve do zadnje sekunde. Kada Samson i Atlas u drugom poglavlju zadaju Supermanu dvanaest zadataka koje treba ispuniti prije smrti (aludirajući pritom na Heraklovih dvanaest podviga), jedan od njih je taj da mora stvoriti život. Superman ovom zadatku pristupa na način da odluči stvoriti svemir u kojem nema superheroja kako bi vidio može li čovječanstvo preživjeti bez njega. Taj svemir koji Superman stvara u desetom poglavlju je naš svemir. Ja, vi, svi mi ovdje smo dio tog svemira. Na predzadnjoj stranici vidimo olovku u ruci Joea Shustera i skicu Golden age Supermana, izravni dokaz da moramo imati junake. Oni su dio naše povijesti, od pradavnih vremena pa do dana današnjeg, inspiriraju nas i ohrabruju, daju nam snagu kad je teško i poručuju nam da svatko od nas može i mora biti najbolja verzija sebe ukoliko se potrudi. U ovom broju je, po mom mišljenju, sročena cijela srž ovog mini serijala - ako ne možemo imati Supermana od krvi i mesa, imamo onoga nacrtanog olovkom na papiru. Bilo kako bilo, potreban nam je i koristan u svakom obliku. Ne samo on, već svi oni poput njega, od antike pa sve do daleke budućnosti. Čovječanstvo je oduvijek imalo junake i uvijek će ih imati, ovako ili onako.

Suprotno očekivanjima od priče u kojoj glavni junak umire, sami kraj je teško nazvati tužnim. Unatoč svemu što se dogodilo prije, finale nam ostavlja optimističan dojam. Čak i ako u tom svijetu više nema Supermana kakvog smo izvorno poznavali, posljednja stranica nam govori da će na njegovo mjesto doći nova inkarnacija. Kakva? Iako to Morrison ostavlja na maštu svakom od nas, jedno je sigurno. Onaj pravi, originalni, arhetipski je uvijek tu i uvijek će biti tu.

Puno toga što je Morrison ovdje napisao ne bi bilo moguće bez Franka Quitelya. Njegov stil možete i ne morate voljeti, no činjenica je da je čovjek jedan od najunikatnijih i najzanimljivijih crtača američkog stripa današnjice. Kadriranje mu je fenomenalno, a dinamika perfektna (pogledajte samo onu tablu u posljednjem poglavlju kad kamion udari u Luthora, pokret se doslovno može osjetiti samo gledajući tablu) i teško mu je zapravo naći neku pravu zamjerku. Ovako uvećan u Fibrinom formatu izgleda još bolje nego u originalu. Što se tiče samog Fibrinog izdanja, stavrno nemam nikakvih zamjerki, osim što mi nije jasno zašto je u prvom poglavlju temperatura Sunca napisana u fahrenheitima? Mislim da bi bilo ljepše da piše u celzijevim stupnjevima s obzirom da se ta mjera koristi u nas. No, nebitno na kraju krajeva! Dodaci na kraju su odlični i zapravo bi trebali odgovoriti na mnoga pitanja vezana za nedoumice tijekom čitanja stripa.

Za kraj, isprike na ovako dugom tekstu, ali jednostavno nisam ni mogao ni htio kraće. Nemam što drugo reći osim da je Superman Među Zvijezdama fenomenalan strip vrijedan svake kune potrošene na njega i svake sekunde vremena provedene u čitanju. Ovo je djelo koje vrijedi čitati ispočetka i ispočetka te otkrivati pritom sve male i skrivene detalje koje je Morrison utkao u njega.

Također, sad dok mi je sve friško slobodno pitajte ako vam je neko poglavlje u stripu bilo nejasno pa ćemo zajedno pokušati raščistiti

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnikCroatia
28066 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 21/01/2021 :  19:53:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
objasni ti nama ono poglavlje koje nikomu nije jasno, vjerojatno ni Morrisonu, ono poglavlje o Bizaroima
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
8087 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/01/2021 :  19:54:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Šta ti točno nije jasno?

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

brni
Advanced MemberCroatia
10384 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 21/01/2021 :  20:04:33  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
I mene zanima na sto tocno supermark misli, ono da se smijem malo..

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
8087 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/01/2021 :  21:11:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

objasni ti nama ono poglavlje koje nikomu nije jasno, vjerojatno ni Morrisonu, ono poglavlje o BizaroimaNapisati ću svoje viđenje čim uhvatim malo vremena

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

alexts
Advanced MemberSerbia
3524 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 21/01/2021 :  22:24:30  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

SUPERMAN: Superman Među Zvijezdama

Dobro i tačno napisano.
Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
2948 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 22/01/2021 :  15:12:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Je li drugi ovaj All Star Batman (Rebirth) - Snyder & Romita Jr.?

jeste, mada se tu ne secam nicega. s druge strane, ASB robin the boy wonder je nezaboravan kako ono ide, u prvom broju batman nadje robina, u drugom ga vozi kuci, u trecem ga vozi kuci, u cetvrtom ga konacno doveze i da mu chizburger...

cekamo utiske za ASS
Go to Top of Page

borg
Average MemberSerbia
508 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 23/01/2021 :  22:07:22  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Naleteh na Superman: Secret Origin.

Ovo može da bude zanimljiv Sups za mlađe, za upoznavanje sa ovim herojem.

Kad kao tinejdžer počne da doživljava moći, otkriva istinu o poreklu, zgode i nezgode u školi... Nekako pravi uvod u njegov svet uz lep crtež.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
9697 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 03/04/2021 :  19:10:42  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:
Originally posted by izivko

Je li drugi ovaj All Star Batman (Rebirth) - Snyder & Romita Jr.?

jeste, mada se tu ne secam nicega. s druge strane, ASB robin the boy wonder je nezaboravan kako ono ide, u prvom broju batman nadje robina, u drugom ga vozi kuci, u trecem ga vozi kuci, u cetvrtom ga konacno doveze i da mu chizburger...

cekamo utiske za ASS


Ostao sam dužan za utiske:

Ovo je drugi Superman kojeg sam pročitao, prvi je bio Kingdom Come a i njega nisam do kraja jer mi je bio naporan i dosadan.

Crtež je jako dobar. Jedino mi se nije svidjelo kako je nacrtan Superman, debelog vrata i naivne, debilne face. Ali valjda tako mora biti.
Obojen je drečavo ali dobro.

Do petog poglavlja sam čitao u cugu, ostatak se razvukao na desetak dana.

Kamo sada Supermane? (Ovo mi je najbolja scena)- Superman kao zarobljenik u svijetu kojemu ne pripada.
- Superman kao čovjek, nesiguran, umoran, kojemu saznanje da će umrijeti dolazi kao olakšanje, kojemu je dosta ovakvog život, stalne borbe, spašavanja ljudi.
- Superman koji bi volio život običnog čovjeka, imati obitelj, ženu, djecu.

Ono što poslije slijedi su za mene nebuloze dok poznavatelji u svemu tome vide neku logiku i smisao.

Puno buke nizašto.
Have mercy
Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
2948 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 03/04/2021 :  19:51:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Ovo je drugi Superman kojeg sam pročitao, prvi je bio Kingdom Come
to je trebalo da budu poslednja dva
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
9697 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 03/04/2021 :  20:07:59  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:
Originally posted by izivko

Ovo je drugi Superman kojeg sam pročitao, prvi je bio Kingdom Come
to je trebalo da budu poslednja dva


Ne odustajem ja lako. Ova dva što je objavila Fibra meni se nisu svidjela. Vidjet ćemo dalje.

Inače znam ja za Supermana, njegovo porijeklo i sve ostalo.
Oni filmovi iz 80-tih s C. Reevom su mi bili odlični.

Have mercy
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
8087 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 03/04/2021 :  20:17:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Onda bi se trebao uhvatiti nekog više klasično avanturističkog Supermana Naslovi koje potpisuje Geoff Johns su dobar početak.
Secret Origin, Last Son, Brainiac i Superman and the Legion of Super-Heroes su takvi stripovi.

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
7070 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 03/04/2021 :  22:00:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko
Ne odustajem ja lako. Ova dva što je objavila Fibra meni se nisu svidjela. Vidjet ćemo dalje.Ovdje je neka lista preporuka:
https://www.syfy.com/syfywire/10-essential-superman-comic-book-origin-stories-ranked

Osobno ti preporučujem pod 2 i 7.
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
10014 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 03/04/2021 :  22:34:31  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by izivko
Ne odustajem ja lako. Ova dva što je objavila Fibra meni se nisu svidjela. Vidjet ćemo dalje.Ovdje je neka lista preporuka:
https://www.syfy.com/syfywire/10-essential-superman-comic-book-origin-stories-ranked

Osobno ti preporučujem pod 2 i 7.
I ja bih #7 jer sam veliki ljubitelj zajedničkih radova Loeba i Salea i čudi me da do sad to nije izašlo u domaćem izdanju a verujem da hoce uskoro. Markose sta cekas?
Secret origins moguce je da vidimo od ČK
Byrnov ceo run takodje bih voleo da vidim ali za to summjam za domace izdanje.
A voleo bih da vidim i ove golden age priče skupljene u neki Origin Supermana izdanje to bih bas voleo Superman #146: "The Story of Superman's Life zajedno sa Trilogy of Golden Age Stories (1938-1939) i #53: "The Origin of Superman". Sve u jesnom velikom i lepom izdanju sa tekstualnim dodacima. Ali to su moji pusti snovi
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior MemberCroatia
2141 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 04/04/2021 :  20:50:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Od svih superheroja koji su izlazili u doba Eksa i Stripoteke, Superman mi je uvijek bio najmanje zanimljiv. I inače su mi Marvelovi stripovi bili bolji od DC-a, ali Superman mi je posebno bio dosadan.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000