forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kratki rezovi by Paka01
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 47

prop_ovednik
Average MemberCroatia
665 Posts

Member since 13/01/2008

Posted - 17/03/2023 : 17:13:19  Show Profile Show Extended Profile  Send prop_ovednik a Private Message  Reply with Quote
McFarlane jos pise? Majketi, skoro bi otvorio ovo samo da vidim koliko je lose.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
10522 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/03/2023 : 08:40:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
MISTER XScenarij: Dean Motter
Crtež: Jamie, Gilbert & Mario Hernandez, Seth
Godina objavljivanja: 1983. - 1990.
Izdavač: Vortex Comics
Žanr: tehno-trilerMister X je čudna biljka. U jednu ruku se radi o izrazito utjecajnom stripu koji je kasnije ostavio traga na radovima mnogih autora, dok je s druge strane praktički nemoguće naći neke suvisle informacije o njemu. Rijetko ćete naći da se o ovom stripu priča nadugo i naširoko, tek poneki osvrt tu i tamo.

Bilo kako bilo, sama premisa stripa me dovoljno zainteresirala da mu dam šansu, a jednom kad sam prolistao naslovnice sveski koje je radio Paul Rivoche, shvatio sam da ovo jednostavno moram pročitati. Dakle, Dean Motter je ovaj strip zamislio kao svojevrsnu verziju tehno-trilera inspiriranog noir tematikom, nijemim filmovima te njemačkim ekspresionizmom pomiješanim s estetikom art decoa. Kroz ove elemente Motter nam donosi priču o titularnom Mister X-u, enigmatičnom liku koji se predstavlja kao jedan od arhitekata koji su izgradili Radiant City, grad čija arhitektura utječe na psihu njegovih stanovnika te ih malo po malo dovodi do ludila. Nakon godina i godina izbivanja, Mister X se vraća u Radiant City s namjerom da popravi greške u dizajnu grada te stanovnicima napokon donese mir.

Sami opis radnje bio mi je dovoljan da ma zaintrigira, no ono što nisam očekivao je potpuno ludilo "unutar korica" s obzirom da je Mister X u stvari poprilično nepouzdan narator priče, tako da za vrijeme čitanja često shvaćamo da ono što nam govori ne mora u stvari nužno odgovarati istini. Motter će ovdje postaviti puno više pitanja i enigmi nego što će dati odgovora. Stil je to pripovijedanja koji meni osobno poprilično odgovara, no ukoliko se odlučite pročitati ovaj naslov budite spremni na to da će mnoge stvari na kraju ostati nerazrješene.

Motterova vizija definitivno djeluje zanimljivo, no bez kvalitetnog crteža teško da bi ostavila ovako dobar dojam. U prvom dijelu priče za crtež su zaduženi braća Hernandez koje najvjerojatnije svi mi znamo s naslova Love & Rockets i mora im se priznati da su odradili fenomenalan posao. Radiant City je kroz njihove oči (i olovke) postao nevjerojatno upečatljivo mjesto koje naprosto zrači retrofuturizmom. S obzirom da je naslovnica ovog integralnog izdanja poprilično nemaštovita, dolje niže ću postaviti nekoliko tabli da vidite kako je crtež lijep i zanimljiv. Način na koji prikazuju arhitekturu, ulice i likove zarobljene unutar labirinta zgrada je nešto vrijedno divljenja te ih je naprosto gušt gledati. Nešto kasnije braća Hernandez odstupaju te na njihovo mjesto dolazi još jedno poznato ime - Seth. Iako je njegov stil nešto drugačiji, Seth vjerno slijedi Motterove postavke te daje svoj osobni pečat. Moram priznati da mi je njegov crtež ipak mrvicu slabiji od onog braće Hernandez, no moguće da je to tek stvar navike.

E sad, sve ovo što sam gore napisao vrijedi otprilike za prvu polovicu serijala... Negdje otprilike u drugoj polovici Motter kao da malo po malo gubi konce te se gubi u sve kompliciranijoj priči koju pokušava ispričati. Pojavljuje se tu prava mala gomila podzapleta koji sve ovo skupa čine teže probavljivim i kaotičnijim. Negdje na desetoj sveski (od njih četrnaest) stvari idu u nekom skroz drugom smjeru te moram priznati da sam tu već pomalo izgubio interes. Čak je i Sethov crtež u tim dijelovima poprilično degradirao te mi više nije bio toliko oku ugodan... No ipak, izgurao sam do kraja i unatoč tom padu u kvaliteti rekao bih da je Mister X svakako djelo vrijedno čitanja ispočetka i ispočetka. Nešto ne vjerujem da ćemo ga ikada vidjeti u domaćem izdanju, no jako bi volio da se to ipak dogodi. Ako se odlučite pročitati ga, budite sigurni da će vam se urezati u pamćenje.

Za kraj, evo nekih tabli braće Hernandez i Setha:
There's no such thing as good time for bad luck.

https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 21/03/2023 08:42:07
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
10522 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 22/03/2023 : 21:44:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
HUMAN TARGETScenarij: Tom King
Crtež: Greg Smallwood
Godina objavljivanja: 2022. - 2023.
Izdavač: DC Comics
Žanr: dramaChristopher Chance je otrovan i ostalo mu je 12 dana života koje će provesti tako što će pokušati naći osobu koja ga je otrovala.

U kratkim crtama, to je sve što trebate znati o radnji ovog dvanaestodijelnog serijala.

U dužim crtama... Ima se tu šta reći, jer ovo je možda jedna od najboljih stvari koje sam pročitao u dugo vremena. Iako je priča smještena unutar DC univerzuma, funkcionira kao svoj zasebni mikro svijet tako da je najbolje da je promatrate kao nekakav Elseworlds.

Uh, odakle krenuti? Pa, možda najbolje od Kinga. Ukoliko ste pročitali barem jedan njegov strip, znate otprilike kakav mu je modus operandi, odnosno možete očekivati da ćemo i ovdje imati jednu misteriju koja će se odmotavati jako sporo, korak po korak te da će joj King dati vremena da nam sloj po sloj otkriva gomilu neočekivanih detalja. Kingove su priče kao kuhanje nekog složenog jela. Imamo gomilu sastojaka koje je potrebno dodavati pravim redoslijedom, konstantno miješati te kuhati satima na laganoj vatri.

Christopher Chance će kroz ovih dvanaest brojeva ući u interakciju s većim brojem neočekivanih likova i pritom nas provesti kroz šareni spektar emocija, do te mjere da možemo praktički suosječati s Chanceom. King majstorski uvjerljivo uspjeva napraviti ono što rijetki znaju - efektivno prenijeti emocije s lika na čitatelja. Ne znam kako drugačije objasniti neke situacije u kojima se Chance nalazi, a meni se doslovno steže grlo od tuge.

Međutim, ništa od toga ne bi bilo moguće bez crteža Grega Smallwooda koji je unio dušu u ovaj strip. Ljudi moji, vjerujte mi kad kažem da je ovo jedan od najbolje nacrtanih stripova s kojima sam se ikad susreo. Kadriranje, likovi i ekspresivnost njihovih lica, atmosfera, estetika 60ih godina prošlog stoljeća i još puno toga, sve to Smallwood crta tako majstorski toplo, a opet tako melankolično daleko, kao da nas prenosi u neko davno prošlo vrijeme i kadar po kadar, stranicu po stranicu nas lagano priprema za neizbježan kraj s kojim se nismo spremni suočiti. Ovakva upotreba boja te igra svjetla i sjene je za stati i diviti se.

Uglavnom, da, znam, izpatetizirao sam s ovim osvrtom preko svake mjere, ali nemojte zamjeriti. Užasno mi je jak dojam ostavilo ovo djelo i otkad sam ga pročitao ne mogu ga izbiti iz glave. Namjerno nisam htio prepričavati raznorazne detalje iz priče jer ne bi nikome htio išta spoilati. Ovo jednostavno morate doživjeti. Kao i svaki put do sada na ovom topicu, ipak imajte na umu da je ovaj osvrt u potpunosti subjektivan i svjestan sam da Kingov stil pripovjedanja ne odgovara svakome. Nekome će biti spor ili pak možda monoton s obzirom da se dobar dio radnje odnosi na dijaloge, no ja očito padam na to. Volim to.

"It won't begin
until you make it end.
Until you know the how, the where and the when.
With a new face you might surprise yourself."There's no such thing as good time for bad luck.

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1539 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 23/03/2023 : 10:26:59  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Prosto si napisao sve i nema čovek više šta da doda.

Jedino moj mali utisak: prvo sam čitao na tabletu svesku po svesku kako su izlazile i to je neverovatan osećaj upravo zbog crteža koji je zaista božanstven. Kad uzme čovek da uvećava i gleda detalje to sve deluje tako jednostavno, ali tako savršeno. Kad je izašla prva knjiga kupio sam je i utisak je potpuno drugačiji, boje više nisu tako jake, ali je osećaj nekako u duhu samog stripa, izaziva onu površinsku smirenost, a kad počneš da čitaš, emocije samo bujaju.
Eto i ja malo da patetišem.

Čekam i drugu knjigu da čitam ovo po treći put.

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page

Wolfman
Average MemberCroatia
755 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 23/03/2023 : 11:32:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
Hvala momci na osvrtima, već sam naručio prvu knjigu, a ovo je samo potvrdilo odluku.

A i za Mister X-a mi je žao što davno nisam uzeo to Dark Horseovo Archive izdanje, a mjerkao sam ga. Oh well.

Edited by - Wolfman on 23/03/2023 11:33:44
Go to Top of Page

zveles
Advanced MemberCroatia
3837 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 23/03/2023 : 12:53:42  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message  Reply with Quote
@Paka01 i KuntaKinte

Sve ste rekli. Tražim dugme za "like" na vaše postove...
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
10745 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 23/03/2023 : 13:35:10  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
I meni se svidio prvi dio. Drugi još nisam čitao.

Ne u tolikoj mjeri kao vama ali dobio sam puno više nego sam očekivao. Ipak je to King.

Have mercy
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
10522 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 23/03/2023 : 14:24:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Nisam još pročitao sve stripove od Kinga, no jedini koje za sada ne želim imati na papiru su Heroes in Crisis i ongoing Batman.
Sve ostalo mi se svidjelo. Pročitao baš jučer Gotham City: Year One ovo što je izašlo (čekam zadnju svesku) i opet ga želim imati na papiru, mada sam nakon čitanja prve sveske mislio "ajde, ovo možda čak i neće imati rereading value", al jebemu kad čovjek tako dobro piše.

There's no such thing as good time for bad luck.

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1539 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 23/03/2023 : 15:13:35  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Ispada da nas par ovde pravimo kult od njega, ali zaista vredi skoro sve što piše. Nešto manje, nešto više, nešto mnogo više.
Ne znam, meni je on lego ko budali šamar, to je ono što želim da čitam. To je ono što volim da čitam. To je ono u čemu uživam dok čitam. Nije isto, ali slično se osećam dok čitam Macanove stripove: nisu oni nužno dobri, ali meni je to “to”.
Bajdvej, nisam kupio Rorschacha i sigurno neću da kupim Love Everlasting.

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

6964 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 23/03/2023 : 18:46:37  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Nek onda napravi neki k i od novog DCEU reboota.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

alexts
Advanced MemberSerbia
4770 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 23/03/2023 : 19:03:16  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Čini mi se da od ukupnih 48 stranica na tučnjavu otpada barem 75% tako da možete misliti na šta to sve skupa liči.Na stare dobre superherojske stripove!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
10522 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 24/03/2023 : 18:47:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
DO A POWERBOMB!Scenarij: Daniel Warren Johnson
Crtež: Daniel Warren Johnson
Godina objavljivanja:
Izdavač: Image Comics
Žanr: akcijskiUh, kako je ovo zabavan strip!!

Iako na ovim našim prostorima profesionalno hrvanje i kečeri nisu nešto ekstra popularni kao "s one strane bare", virujem da je dobar dio vas koji ste rođeni tu negdje oko moga godišta odrastao na igricama poput Mortal Kombata, Tekkena i sličnih. Ukoliko ste voljeli te stvari, iskreno vam preporučam ovaj strip jer zrači baš tom 'campy' atmosferom igrica vezanih uz borilačke sportove.

Iako sama priča ovdje nije nešto na što bi se trebalo previše obazirati, samo ću reći da je u glavnoj ulozi djevojka koja tek ulazi u svijet profesionalnog hrvanja i pritom dobije neočekivanu priliku nastupati na intergalaktičkom turniru u hrvanju kojeg na dalekom i nepoznatom planetu organizira moćni necromancer. Da, dobro ste pročitali I ajd sad recite da ovo ne zvuči kao najbolja stvar na svijetu?

Do a Powerbomb! je, kao što rekoh, nevjerojatno zabavan strip koji ne doživljava sam sebe pretjerano ozbiljno, no svejedno donosi neke lijepe trenutke vezane za motive likova koji se bore na spomenutom turniru. Ne bi htio previše spoilati jer radnja je poprilično jednostavna, no samo ću reći da Johnson odlično balansira akcijskim dijelovima stripa baš kao i onim mirnijim u kojima saznajemo nešto više o glavnim i sporednim likovima. Osim toga, Johnsonov crtež je pravi užitak za gledati. Aktivan je, kinetičan i iako je poprilično detaljan, niti u jednom trenutku ne guši kadrove tako da ga je lako čitati dok se istovremeno možemo zaustaviti na pojedinim kadrovima kako bismo upili sve te detalje koje nam donosi. Imam osjećaj da se o ovom autoru i ne priča previše i nadam se da će se to što prije promijeniti.

Nisam pročitao previše Johnsonovih stripova, no od ovih malo što jesam, rekao bih da je ovaj naslov ipak nešto slabiji od meni jako dragog Murder Falcon (osvrt), no zato mi je poprilično bolje sjeo nego Wonder Woman: Dead Earth (osvrt). Definitivno preporučam čitanje.

There's no such thing as good time for bad luck.

https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 24/03/2023 18:49:05
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
10522 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 27/03/2023 : 18:20:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
SUPERMAN AND THE AUTHORITYScenarij: Grant Morrison
Crtež: Mikael Janin
Godina objavljivanja: 2021.
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiPuno stvari mi ovdje nije sjelo kako treba.
Kao prvo, uopće nisam imao dojam da pratim Supermana s obzirom da je manje-više karakteriziran kao Tom Strong. Mislim da je to Morrison zapravo i namjerno napravio i iskreno bih volio da je onda i iskoristio pravog Toma Stronga u glavnoj ulozi. Nadalje, nikako mi neće biti jasna "popularnost" Manchestera Blacka (lika iz ove priče), no eto, ljudima se valjda sviđa kad ga se koristi tu i tamo, pa zašto ne? Međutim, ovo ovdje mi zapravo uopće ne djeluje kao Manchester Black, već kao čisti John Constantine, kako ponašanjem tako i izgledom. Treće, uključivanje Midnightera i Apolla nije dovoljna izlika da naslov stripa ima Authority u imenu, pogotovo zato što u priči nema nijednog drugog lika iz Authorityja. I četvrto, kad imamo mini-serijal od četiri broja, apsolutno je previše iskoristiti prva tri broja na uvod i slaganje tima, korak po korak. Na kraju smo zato u četvrtoj svesci dobili skroz zbrzano razrješenje.

Ne znam, Morrison je ovdje napravio popriličan bućkuriš svega i svačega te moram priznati da nisam u stvari siguran što je uopće hito postići ovom pričom. Em mi je radnja nezanimljiva, likovi se čudno ponašaju, tempo radnje je skroz promašen, a gomiletina likova (što glavnih što sporednih) naprosto guši i ono malo suvisle priče. Ako ništa, Janinov crtež mi je jako lijep. Moderan je, atraktivan i čist. Možda je malo sterilan tu i tamo, no za ovakvu tematiku mi nije smetalo.

There's no such thing as good time for bad luck.

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
10522 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/03/2023 : 21:45:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
GOTHAM CITY: YEAR ONEScenarij: Tom King
Crtež: Phil Hester
Godina objavljivanja: 2022. - 2023.
Izdavač: DC Comics
Žanr: krimićGotham City: Year One je šestodijelni mini serijal u kojem pratimo privatnog detektiva Slama Bradleya dok pokušava razrješiti otmicu člana obitelji Wayne tokom ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Uvučen u cijelu tu priču ni kriv ni dužan, Bradley će malo po malo svjedočiti postepenoj degradaciji Gothama te njegovoj tranziciji iz prosperitetne metropole sigurne za život u leglo kriminala kakvim ga danas poznajemo.

Iako bi ime Toma Kinga na koricama na prvi pogled moglo nagovijestiti još jednu dekonstrukciju superherojskog žanra i istovremeno kompleksnu priču, istina ne može biti suprotnija. Naime, ovaj je stripa pravi čistokrvni krimić sa svim dobro nam poznatim obilježjima tog žanra. Priča je poprilično jednostavna i pravocrtna (no naravno uz nekoliko neizbježnih twistova kakve možemo očekivati u noiru), no istovremeno je itekako zanimljiva te me držala prikovanim za papir ekran od početka do kraja. Snažni i karakterni likovi su ono što ovu priču drži na visokoj kvaliteti i pri tom ne mislim samo na Bradleya, već i na sve ostale likove koji se pojavljuju. Njihovi postupci i dijalozi ostavljaju izuzetno upečatljiv dojam koji čitatelja jednostavno tjera da se pita kakav će im biti sljedeći korak.

Crtež je s druge strane ipak slab(ij)a točka. Phil Hester je crtač kojeg nisam susreo već dugi niz godina i iskreno ne znam što je zadnje radio, no svojednobno mi je bio odličan na Green Arrowu (Kevin Smithovom, a zatim i s ostalim scenaristima). Njegov mi je stil uvijek djelovao kao da vuče inspiraciju iz animacije, ostavljajući pritom razigran avanturistički dojam, dok je ovdje tek sjena samog sebe. Likovi su mu rudimentalni i ukočeni te sve skupa djeluje drvenasto, no možda je to sve skupa i posljedica izostanka tušera Andea Parksa, njegovog dugogodišnjeg suradnika na velikom broju stripova.

Bilo kako bilo, definitivno preporučam ovaj mini-serijal, mislim da ga nijedan ljubitelj krimića i/ili Batmanovog svijeta ne bi smio zaobići jer radi se o jako dobrom i intrigantnom djelu koje vas jednostavno ne pušta dok ne dođete do zadnje stranice.

There's no such thing as good time for bad luck.

https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 29/03/2023 21:47:10
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1539 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 29/03/2023 : 23:02:15  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Potpisujem. Ima par momenata gore-dole, ali uglavnom više nego korektan noir, uz kašičicu angažovanosti u poslednjoj svesci koja uopšte ne smeta.
Ono čega nema ni zrnce je Kingov uobičajeni humor, ali sa pričom kakva jeste, jednostavno nema mesta tome.
Iako je priča o Gotamu, Bet je tu tek sporadičan lik, iako je to ovo kao pre-origin priča.
Nisam siguran da ću da kupim na papiru, ali skroz korektno čitanje koje može da se preporuči svakom ljubitelju noara.

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member1688 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 30/03/2023 : 11:05:59  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

GOTHAM CITY: YEAR ONEU ovo deluje zanimljivo, voleo bih ga videti na nasem trzistu
Go to Top of Page
Page: of 47  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000