forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Hellblazer - Napokon redom
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

anto
Advanced MemberSerbia
19130 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 21/10/2022 : 21:57:51  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by naker

Hellblazer je serijal u kojem se mogu naći i kontraverznije stvari od ovoga.. Pobogu, pričamo o serijalu gde likovi u zatvoru siluju zatvorenika jer misle da je žena, gde Constantine kao biseksualac ljubi drugog muškarca, i gde lik siluje leš kera jer je na nekom otkačenom tripu..


Zašto je podebljano kontroverzno?


ako tebi nije,meni je kontroverzno - zato što je bolesno kad se muškarci ljube.Tebi je to normalno?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 21/10/2022 21:58:09
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
9872 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/10/2022 : 22:48:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Anto prikini dok je na vrime, nemoj se sramotit.

There's no such thing as good time for bad luck.

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
1090 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 22/10/2022 : 00:03:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Da ostavim i ovde utiske za dosadašnje pročitane Helblejzere, možda nekom znači ovo škrabanje. Ima spojlera.
(komentari za prvih 8 svezaka na recenzijama)

Helblejzer #1-13: Prvobitni gresi + The Devil You Know

Iako su recenzirana poglavlja, ipak ovaj story arc na svojoj listi podvodim kao jednu priču, jer je, iako se isprva ne čini tako, svaka od svezaka deo veće celine. Možda bolje da se išlo na jednu veliku recenziju cele priče, umesto pojedinačnih svezaka.
Žanr je horor sa natprirodnim (fantasy) elementima u realnom modernom okruženju, a mogao bi se nazvati neo-noir, zbog značajne introspekcije glavnog lika Konstantina tokom čitave epopeje i mračno-prljavog ambijenta u kom se kreće. Taj spoj neo-noira i horora je Paka fino nazvao urbanim hororom - ima smisla.

Prve dve sveske (Glad i Gozba prijatelja) su doduše potpuno povezane (s tom činjenicom da je prva sveska na više strana od uobičajenih, na 40). Tu se upoznajemo sa Garijem Lesterom i Papa Midnajtom. Meni jedna od boljih priča u sklopu ovog stori arka, koja nas odlično upoznaje sa Džonom kao likom, aludirajući pritom na njegovu mračnu prošlost, ali i beskompromisnost uz krivicu koju rešava napijanjem, kada je spreman da žrtvuje nesrećnog Garija, što se na kraju i dešava. Demon gladi koji poprima razne oblike, a najčešće se prikazuje kao mušica je zaista zanimljiv, kao i oblici gladi koji postaju sve bizarniji kako se demonu razvijaju apetiti u velikom gradu.
Treća sveska, Zgrabiti šansu, se dešava u predizbornom okruženju, kada Tačerova preti da dođe na vlast opet. Ova priča ima najviše crnog humora i satire - ismevajući demonske japije, Delano ismeva moderno društvo. Takođe i jedina priča koja se čini izvan konteksta stori arka, ali samo naizgled, jer u priču Delano uvodi lik Reja Monda, koji će biti važan kasnije.
Četvrta sveska, Čekajući čoveka, mi je jedna od boljih - napeti psihološki triler u kome nam izmiče glavni obrt na kraju, jer je data iz ugla Džeme, Džonove nećakinje tinejdžerke, koja je ''nepouzdani narator''. Važno je što ovde Džon upoznaje Zed, a otkrivaju nam se po prvi put i armija prokletih.
Peta sveska, Kad se Džoni marširajući vrati kući, mi je iskreno najbolje poglavlje ove priče, reč je o ratnom hororu Vijetnamerike, gde se užas iz prošlosti i užasi sadašnjosti na vešt način isprepliću. Ono što je neobično je pasivna, posmatračka uloga Džona Konstantina, a u priču se uvode ratnici uskrsnuća i plameni jezici. Delanova (ponekad i previše) rečita naracija ovde potpuno dolazi do izražaja.
Šesta sveska, Ekstremne predrasude, po prvi put uvodi u priču Nergala, vođu armije prokletih, koji šalje debilno skinhead-stvorenje na Džona i Zed. Osim pokoje scene sa Nergalom, ovo je najslabije poglavlje u celoj priči.
Sedma sveska, Duhovi u mašini, je bar meni jedna od najboljih u ovom arku, pravi tech-noir i još jedan Džonov prijatelj iz Njukasla. Završnica sa Ričijem je baš dobro odrađena.
Sledi Intenzivna nega, poglavlje u kome Džon leži slomljen u bolnici, i ako izuzmemo flešbekove nakon što su ga zatvorili u ustanovu posle događaja iz Njukasla, većinski se svodi na ironične, bizarne, nadmudrujuće dijaloge između Džona i Nergala. Meni takođe jedno od boljih poglavlja, gde autor dobro profiliše Nergala kao lika, a na kraju i veoma važan događaj za Džona - tiče se Nergalove krvi.

Dalje slede sveske na engleskom (koje nije objavio Beli put)...

Shot to hell nalazi Džona u razrušenom Gothamu, gde pije i beži od samoga sebe i utvara koje ga progone, uključujući tu i svoju savest. Na kraju odlazi kod Zed u Glastonberi, što je važna scena za dalji tok radnje. Simpatično offbeat poglavlje.
Sex and Death koji crtaju novi (rekao bih bolji) crtači, je nastavak krosover priče sa Čudovištem iz močvare, i iskreno prvi deo nisam baš skapirao, ali su vizuelno upečatljive scene iz astralne dimenzije. Sledi razrešenje priče o Zed i ratnicima uskrsnuća, ali sve je to nekako traljavo odrađeno, sa puno jedva-smislenog nadrealizma.
Newcastle: A Taste of Things To Come je retrospektivna priča, koja govori o ključnim događajima iz Njukasla, dok su još bili mlada i luda ekipa. Meni jedna od najboljih poglavlja iz ove priče, na momente duhovito, na momente mučno.
The Devil You Know otvara Džon u prilično lošem izdanju, a u priču se uvodi pomenuti povratnik prijatelj Riči. Sajber okršaj sa Nergalom me podseća na slabije priče Martija Misterije, dok je crno-humorni kraj sa Ričijem nešto malo popravio utisak.
Epizodu trinaest, On The Beach, otvara Džon koji na plaži kontemplira o životu, da bi nedugo potom priča otišla u delirično nadrealne vode, za koje je preočigledno da je reč o Džonovoj noćnoj mori.


Rezime: Dva koraka napred, jedan nazad. Tako bih opisao Delanovo pisanje. Ima crnog humora, ima satire, Džon je kul i neobičan (anti)junak, ali autor baš ume da udavi pa mu Džonovi monolozi ispadnu isuviše poetični i rečiti. U nekim sveskama koje sam čitao na engleskom sam morao i po 30-ak puta da konsultujem prevod (delom i zbog Brit slenga koji mi nije jača strana), i koliko god to bilo dobro za učenje jezika, malko me njegovo pisanje i udavilo.
Što se crteža tiče, bolji mi je crtač u sveskama #10-13, nego ovaj od #1-9. MekKinove naslovnice su čista desetka.Helblejzer #41-46: Opasne navike

Ovde nahvaljena kao jedna od najboljih HB priča, ali meni je tek nešto bolji utisak nego kod Prvobitnih greha.
Crtež i kolor mi se, ako izuzmem pojedine stranice, definitivno više sviđaju nego u prvim sveskama.
Priču otvara Početak kraja, u kojem saznajemo šta se to sa Džonom dešava, a ujedno upoznajemo i njegovog novog prijatelja, ostarelog Meta, sa onkološkog odeljenja. Druga sveska se događa na zanimljivoj lokaciji, sa starim Džonovim prijateljem i zabavnom premisom: alkohol + magija. Treća sveska sa onim snobom Gavrilom mi je bila nekako bespotrebna. U četvrtoj se Džon oprašta sa rodbinom i ujedno planira kako da zezne smrt. Peti deo je potpuno supernatural i ujedno mi je bio najveće razočarenje. Demoni su nekako glupavo prikazani, i osećao sam kao da čitam neku slabašnu epizodicu Dilana Doga. Način na koji je Džon nadmudrio trojicu sotona mi je baš naivan, kao i samo ponašanje demona. Utisak se popravlja u šestom delu, koji su obeležili devojka Kit (pominje se u drugom poglavlju) i prijatelj iz bolnice Met. Odlična završnica koju je upriličio citat grupe The Pogues.

Scene i dijalozi sa Metom u bolnici odišu onom životnom sprdnjom i samrtnom ironijom, i spadaju mi među najbolje u celoj priči. Svidelo mi se i to što dobar deo priče zapravo čine dijalozi sa prijateljima, i unutrašnji monolozi umirućeg čoveka. Dok su scene sa demonima, od kojih se najviše očekuje jer su vrhunac priče, ispale traljavo.
Takođe je primetno da je poetični i brbljavi stil malo manje zastupljen kod Enisa - ne guši toliko tekstom, kod koga ima i više psovki i zajebanih monologa (čega nisam baš fan). Neka od Delanovih poglavlja takođe više odišu crnim humorom, dok je Enisova priča ozbiljnija i mračnija, što je i logično imajući u vidu osnovnu premisu zapleta tj. činjenicu da Džon umire od raka.
Da bi se najbolje razumela ova priča, ipak treba imati predznanje o događajima i likovima iz prethodnih priča, koji se na dosta mesta pominju ili čak pojavljuju.


Dakle kod Helblejzera mi se za sada dopada taj neo-noir / urban hell ambijent prljave Britanije, moralna ambivalentnost upečatljivog glavnog lika, depresivni i cinični unutrašnji monolozi i isti takvi dijalozi, razgranata mreža sporednih i epizodnih likova (od kojih doduše nisu svi baš zanimljivi)...

Ali delovi sa magijom, natprirodnim i demonima / anđelima / stvorovima su mi ostavili slabašan utisak, kako u Opasnim navikama, tako i u Prvobitnim gresima. Čini se da se Džon bori protiv idiota a ne natprirodnih stvorova. Možda je to autorima i bila poenta, da pokažu kako su natprirodna bića raja i pakla zapravo više ljudi od samih ljudi, samim tim sa svim manjkavostima prosečnog čoveka? No sve i da je tako, opet su mi ključni okršaji sa demonima ostavili mlak utisak. Ne kao da je Džon pametniji od svih njih, dakle strašno lukav, već kao da je Džon sasvim prosečno lukav a stvorovi su imbecili koje može da nadmudri svako. Ne znam, možda mi po tom pitanju bolje legne ona priča koju Naker preporučuje, u kojoj se Džon bori sa čovekom od krvi i mesa.
Edited by - Jocko on 22/10/2022 02:47:06
Go to Top of Page

naker
Senior Member

1700 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 22/10/2022 : 09:36:58  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Constantine zapravo često gubi, ili kad pobeđuje plaća visoku cenu za to. Priča sa Nergalom i Prvim među Palima je daleko od završene, ovi likovi će se ponovo pojavljivati i nadmudrivati sa Constantinom tokom praktički celog serijala.

Ali super tekst Jocko, dosta si ti to detaljno opisao :)
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
1090 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 22/10/2022 : 10:17:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Constantine zapravo često gubi, ili kad pobeđuje plaća visoku cenu za to. Priča sa Nergalom i Prvim među Palima je daleko od završene, ovi likovi će se ponovo pojavljivati i nadmudrivati sa Constantinom tokom praktički celog serijala.

Ali super tekst Jocko, dosta si ti to detaljno opisao :)Znači ima izražen kontinuitet.
Nergal mi je bio zabavan lik, neke scene sa njim su baš urnebesne (naročito u poglavlju Intenzivna nega gde se verbalno nadmudruje sa Džonom).
Od tih poglavlja u kojima se Džon šiba sa demonima, najbolji utisak mi je ostavila borba u poglavlju Newcastle (možda baš zbog ovoga što kažeš, da plaća visoku cenu - scena sa rukom devojčice Astre je baš mučna).

Ali od Prvog među palima sam očekivao više (ako pod tim likom misliš na jednog od one trojice iz Opasnih navika?)
Pridružujem se ekipi kojima su Opasne navike bolje od Prvobitnih greha (a to su verovatno svi ) ali mi nažalost to peto poglavlje malo kvari dojam.


Go to Top of Page

naker
Senior Member

1700 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 22/10/2022 : 19:31:21  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Da, na njega sam mislio :)

Constantine će tokom serijala često vojevati sa demonima & anđelima, neki će biti inferiorniji od njega, neki čak i superiorniji, ali meni je uvek bilo zanimljivo videti na koji način će ih nadmudriti i šta će sve morati žrtvovati da bi ih savladao.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000