forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 "Nacionalna" pripadnost stripova...???
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 07/01/2004 : 13:04:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
Degmane pa gdje ce biti svadja u mom topicu...
Mozda naslov topica zvuci pomalo pogresno ili provokativno, ali to
doslovce nije jer mi nije zelja bila da se stripovi djele na ove ili one
vec me cisto zanima kako se na to gleda u samom svijetu stripa?
Uzeo sam primjer Moorea a ima mali milijun drugih primjera.
Mogao sam reci i recimo Lucky Luke, zasto je belgijanski?
Bilo bi dovoljno razloga da se nazove i francuskim.
Profa je iznio jako zanimljivo razmisljanje...
Inace ima dosta zanimljivih komentara, nisam stigao sve procitati ali cu veceras.
Go to Top of Page

BiDi
Senior Member

Slovenia
2440 Posts

Member since 06/05/2002

Posted - 07/01/2004 : 13:09:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit BiDi's Homepage  Send BiDi an ICQ Message  Send BiDi a Private Message
Kod nacionalne pripadnosti je uvek onakva kakva koliki so uspesi... ako je naprimer moorov strip veoma uspesan onda sigurno kazu da je njihov i Amerikanci i Britanci, a ako bi Moore napravio neku budalastinu onda bi Amerikanci sigurno imali njega za Britanca, a Britanci za Amerikanca...

Tako mi mlijeka u prahu, kidam naljevo
Go to Top of Page

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 07/01/2004 : 21:17:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message
Svatko je ovdje djelomicno u pravu, cini mi se...
Moje je mišljenje sljedece:
Onaj koji "daje lovu" nema nikakva prava da po "nacionalnoj", pa nravno ni "autorskoj" liniji, prisvaja bilo koje djelo. On ima samo vlasništvo nad tim stripom (dokle mu vec traju autorska prava).
Primjer: Uzmimo da je isti amer kupio (originalne) africke skulpture. Njegovo su vlasništvo, ali ih nitko ne bi nazvao americkim.
Pa i puno banalnije: kajsija iz Grocke ili smokve iz Šibenika, ma koliko vagona otkupio amer, ipak su mogle izrasti samo na odredenom terenu i u odredenim uvjetima. On može biti debeli vlasnik, ali to nisu americke vocke... Možda je smiješno, ali je mislim i tocno.
Što se tice Profinih opaski; on je djelomicno u pravu, ali mislim ne baš posve.
Najme, kao što postoje brojne(geografski i povjesno raširene!) slikarske "škole", postoji i Zagrebacka škola animiranog filma n.p., a bogme i Zagrebacka škola stripa.
Ovo je dakle, još puno suženiji prostor, nego što je "nacija".
Svaki je umjetnicki, autorski rad proizvod autora koji je autorski "odrastao" na posve odredenom terenu i u posve odredenim uvjetima.
Netko je spomenuo rad na serijalima koji "nisu naši", što bi onda trebalo odredivati "pripadnost" stripa t.j autora u artistickom smislu.
Ni tu stvari nisu baš tako jasne:
Ako stripove shvatimo kao dio suvremene mitologije i ikonografije, onda se oni mogu usporediti i sa mitologijama i ikonografijama u povijesti. Recimo, nama najbližim: kršcanskim mitovima.
Isti "junak" i "junaci" (Krist, apostoli, sveci...), kao i njihova "žica" t.j "avanture", obradivani su (likovno) na tisuce nacina, pri cemu koji puta teško raspoznajemo autora koji ih je izradio, ali vrlo lako prepoznajemo "škole" t.j podneblja u kojika su nastali ovi radovi; i naravno vrijeme.
Zakljucak: (nekakav) "estetski pristup", kao i "nacin razmišljanja", pa onda i rada, nekog autora i njegovo djelo odreduje i svrstava geografski, nacionalno, lokalno.

U starijim (što starijim) vremenima bilo je puno lakše razlikovati umjetnost po nacionalnoj odnosno geografsko-politickoj i lokalnoj pripadnosti, jer svijet nije bio u tolikoj mjeri "umrežen" t.j. mali, kao danas. Svaka zajednica tada je "proizvodila" djela koja su imala veca i snažnija lokalna obilježja, nego što je to danas.

Danas je dominira nekoliko vrlo utjecajnih kultirnih centara, koji bojim se "obezlicuju" ove lokalne, male centre kulture. Zbog toga i mnogo naših mladih umjetnika (svih vrsta), bolje poznaje i potpuno se inspirira s necim što nema veze s "našom" i "autohtonom" kulturom i nasljedem. Zapravo, "naša" je kultura tim mladim autorima, kao takva, gotovo posve nepoznata.
Ako su onoj kajsiji i smokvi: humus, položaj sunca i nacin uzgoja ono što ih cini "domacim", onda umjetnika cini domacim: kultura koju je "usisao" i na kojoj je odrastao; koja ga je obrazovala i u umjetnickom smislu stvorila.
Na kraju, (ako je danas nekome to uopce važno), onda bismo "nacionalnu" pripadnost stripova trebali odredivati od slucaja do slucaja; t.j. koliki je u tim stripovima utjecaj tzv. "globalnih" (koji nisu globalni!) trendova, a koliko utjecaja "lokalnog" nasljeda.
Moglo bi se o tome još, ali bojim se da je i ovo bilo zamorno...
Go to Top of Page

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 07/01/2004 : 21:23:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message
Isprika zbog nešto lapsusa. No, da smo "u živo" razgovrali, bilo bi ih i više...
Go to Top of Page

igorpb
Senior Member

Australia
1931 Posts

Member since 24/08/2003

Posted - 08/01/2004 : 09:14:53  Show Profile Show Extended Profile  Send igorpb a Private Message
Ma ubi me ako i ti znas sta si htijeo reci.
Go to Top of Page

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 08/01/2004 : 21:13:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message
Imaš pravo.
Malo sam se zanio, jer je tema zanimljiva, a mislim i važna.
(Piši kako razmišljaš, kako govoriš; to je odprilike moj nacin.)
No, ako ti je preteško za pratiti, procitaj samo zadnju recenicu i to je otprilike moje mišljenje.
A, ako si baš znatiželjan, probaj recenicu po recenicu.
Naci ceš negdje i moj mail, pa ti mogu pomoci oko detalja ili preporuciti literaturu.
Go to Top of Page

SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 22/01/2004 : 16:34:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message
-------------------------------
No, da smo "u živo" razgovrali, bilo bi ih i više...
-----------------------------------------
znaci ovo je tvoje misljenje:))))

Neke se stvari ne mogu kupiti novcem.Te stvari kostaju puno para
Go to Top of Page

johnhartson
Senior Member

Serbia
2814 Posts

Member since 17/10/2003

Posted - 26/01/2004 : 14:47:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit johnhartson's Homepage  Send johnhartson a Private Message
slazem se sa Duletom da onaj koji "kupuje" neko autorsko delo nema pravo isto da kasapi pa ni ukoliko bi to bio neki vid priblizavanja domacim okvirima. Npr, jel' znate da je u USA Dylanov Groucho bio bez brkova jer niko nije mogao da veruje da dvojnik jednog Marksa moze da bude strip junak. To je svetogrdje.

Nobody expects the spannish inquisition!
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000