Author |
Topic  |
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 15/03/2004 : 00:45:03
|
quote: Originally posted by MAGIC
Ako bude Magico Vento, to ce oznacavati nista drugo do glupost nasih izdavaca, koji ne postuju nista a najmanje svoj jezik i kulturu
Nije tacno! Vec dugo vremena trazim razlog da uletim u duboku raspravu sa tobom i izgleda da je ovo to!  Da li je Dnevnik preveo Dilana na Dilan Pas? Da li je ikad u EKSu izasao Supercovek? Da li je ikad izlazio Crni (Blek)? Na kraju krajeva da li Komuna izdavala albume sa nazivom Korto Maltezanin?
A kao drugo... koji jezik i koju kulturu? Priseti se da smo mi oduvek bili samo pleme varvara, i onda se pozivaj na kuluturu nasih predaka!!!
So lock up your daughter, lock up your wife, lock up your back door, RUN FOR YOUR LIFE! |
 |
|
mephisto_III
Senior Member

Germany
2168 Posts
Member since 24/07/2002 |
Posted - 15/03/2004 : 00:54:39
|
Ako bude Magico Vento, to ce oznacavati nista drugo do glupost nasih izdavaca, koji ne postuju nista a najmanje svoj jezik i kulturu
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje..
Onda promijeni nick u "magicni"?
;-) |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 15/03/2004 : 01:13:43
|
quote: Originally posted by DusMan
Nije tacno! Vec dugo vremena trazim razlog da uletim u duboku raspravu sa tobom i izgleda da je ovo to!  Da li je Dnevnik preveo Dilana na Dilan Pas? Da li je ikad u EKSu izasao Supercovek? Da li je ikad izlazio Crni (Blek)? Na kraju krajeva da li Komuna izdavala albume sa nazivom Korto Maltezanin?
A kao drugo... koji jezik i koju kulturu? Priseti se da smo mi oduvek bili samo pleme varvara, i onda se pozivaj na kuluturu nasih predaka!!!
So lock up your daughter, lock up your wife, lock up your back door, RUN FOR YOUR LIFE!
E tu postoji jedna razlika. Radi se o indijanskim imenima koja su kod nas uglavnom prevedena, ali ako je nesto na engleskom, koji se smatra prvim internacionalnim jezikom, onda je to lakse prihvatiti. Recimo da se zove Magic Wind...  A recimo Blek mislim da ni kod talijana nista to veze nema s crno, jer bi se onda i kod njih trebao zvati Black a zove se isto Blek kao i kod nas. U biti imena i prezimena se ne mogu prevoditi kako treba, niti bi se trebala prevoditi, jedino mozda kod indijanaca jer njihova pojedina imena imaju simbolicno znacenje. A kod Magico Vento bi se trebalo naci nekakvo rijesenje, jer Magico Vento nije nista drugo nego talijanski prevod orginalnog imena. Naravno ovo mislim onako apstraktno jer tog imena i nema na indijanskom posto su ga talijani smislili za strip.   Najbolje se raspitati kod indijanaca kako se kod njih kaze carobni vjetar, pa da ga onda mi tako zovemo, primjerice Olah-guh-han...  |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 15/03/2004 : 07:02:47
|
Zar je sada toliko vazno kako ce se zvati? Vazno je da izlazi.
Bosna da prostis jedna zemlja imade, i posna i bosa da prostis, i hladna i gladna, i k tomu jos da prostis prkosna od sna! |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Posted - 15/03/2004 : 14:01:22
|
quote: Nije tacno! Vec dugo vremena trazim razlog da uletim u duboku raspravu sa tobom i izgleda da je ovo to!
eto, opet brzas..moraces da trazis neki bolji razlog, dado je sve lepo rekao ali evo i ja da pojasnim... 
Italijani su lepo smislili to ime i dali ga na italijanskom, sva indijanska imena uglavnom imaju neko znacenje tako da je poenta u tome da se to znacenje zna. Ostavljanjem imena Magico Vento na italijanskom bila bi cista glupost, i jedino sto bi to moglo da znaci da nekome ne zvuci dovoljno "coooool" ime doticnog indijanca na nasem. E,pa jebiga ne moze to tako. Druga stvar bi bila kada bi se imena indijanca objavljivala u originalu, kako su i oni sami izgovarali. Tatanka Jotanka, Tasunka Vitko, Mato Gleska, Vanigi Ska...nemam nista protiv cak sta vise, samo sto bi u tom slucaju bila potrebna jedna legenda koja bi objasnila znacenja ovih imena.
quote: Da li je Dnevnik preveo Dilana na Dilan Pas? Da li je ikad u EKSu izasao Supercovek? Da li je ikad izlazio Crni (Blek)? Na kraju krajeva da li Komuna izdavala albume sa nazivom Korto Maltezanin?
to nisu imena sa nekim sustinskim znacenjima, kao indijanska imena
Nije sve crno belo..ne treba se doslovce drzati svega, vec birati najbolje i najlogicnije resenje...
quote: A kao drugo... koji jezik i koju kulturu? Priseti se da smo mi oduvek bili samo pleme varvara, i onda se pozivaj na kuluturu nasih predaka!!!
spik for jorself...ja nisam iz zemuna, ja sam sa vracara    btw, bas zbog takvog razmisljanja velike vecine u koju ja ne spadam, jesmo u govnima...ali sta da ti kazem ipak si ti u dusi i celim svojim bicem radikal 
sto se tice australije podnosim opet prijavu za vizu za jedno 2-3 nedelje, a ako opet ne uspe, opet cu, itako redom sve dok me ne prime
sto se tice mog nika..pa jer neko u ovom delu univerzuma zove Ervina Johnsona nekako drugacije do Magic, na svim jezicima ? ne bih rekao 
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
|
panasonik
New Member

105 Posts
Member since 23/09/2003 |
Posted - 15/03/2004 : 18:17:59
|
Mala promena u redakciji. Zbog mladje citalcke publike ( nadamo se da je ima ) i posle duzeg vecanja ( procitanih komentara na ovim stranicama ) odlucili smo da stip ipak prevedemo na Srpki jezik i to kao Magicni vetar. Kao jedan od razloga treba navesti i to da ime u originalu nije na engleskom nego na italijanksom.
|
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Posted - 15/03/2004 : 19:39:07
|
Neka se Bog smiluje vasim dusama...
So lock up your daughter, lock up your wife, lock up your back door, RUN FOR YOUR LIFE! |
 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Posted - 15/03/2004 : 19:48:13
|
ti da cutis respect my authority  
bravo panasonik! razuman potez , drago mi je da ste tako odlucili
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Posted - 15/03/2004 : 19:57:07
|
quote: Originally posted by Dado
Vidi se Magic tko je pametno zborio ovdje... 
naravno...ali opet to nije nista cudno, oduvek se znalo da su hajdukovci i partizanovci najpametniji ljudi  
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Posted - 15/03/2004 : 20:01:44
|
Originally posted by MAGIC
quote: eto, opet brzas..moraces da trazis neki bolji razlog, dado je sve lepo rekao ali evo i ja da pojasnim... 
Italijani su lepo smislili to ime i dali ga na italijanskom, sva indijanska imena uglavnom imaju neko znacenje tako da je poenta u tome da se to znacenje zna. Ostavljanjem imena Magico Vento na italijanskom bila bi cista glupost, i jedino sto bi to moglo da znaci da nekome ne zvuci dovoljno "coooool" ime doticnog indijanca na nasem. E,pa jebiga ne moze to tako. Druga stvar bi bila kada bi se imena indijanca objavljivala u originalu, kako su i oni sami izgovarali. Tatanka Jotanka, Tasunka Vitko, Mato Gleska, Vanigi Ska...nemam nista protiv cak sta vise, samo sto bi u tom slucaju bila potrebna jedna legenda koja bi objasnila znacenja ovih imena.
Ja sam i dalje za Magico Vento. Uostalom, cela poenta ostavljanja imena u originalu je da se neko ko to cita potrudi i sazna kako se cita i sta znaci. To daje posebnu draz. Procitas necije ime... aha, ne znas kako se cita... uzmes recnik, nadjes kako se cita i sta znaci. I deca pametna, i sve ovce na broju!
quote: to nisu imena sa nekim sustinskim znacenjima, kao indijanska imena
Zar Maltezanin nije dovoljno sustinsko znacenje?
quote: Nije sve crno belo..ne treba se doslovce drzati svega, vec birati najbolje i najlogicnije resenje...
Nijedan covek sa zavrsenim fakultetom se ne bi slozio sa tobom.
quote: spik for jorself...ja nisam iz zemuna, ja sam sa vracara    btw, bas zbog takvog razmisljanja velike vecine u koju ja ne spadam, jesmo u govnima...ali sta da ti kazem ipak si ti u dusi i celim svojim bicem radikal 
Bas obrnuto, zbog takvog razmisljanja kao tvoje smo u govnima. Taj balkanski primitivizam i tvrdoglavost nas je doveo tu gde smo. Srpstvo i postovanje nasih predaka... Mogli su onda i da napisu Magicni BRE Vetar!!!! I to jos na staroslovenskom ili slavenoserbskom jeziku. Seselj - prkosni Srpski junak! 
quote: sto se tice mog nika..pa jer neko u ovom delu univerzuma zove Ervina Johnsona nekako drugacije do Magic, na svim jezicima ? ne bih rekao 
Iduci logikom kojom si krenuo morao si prevesti MAGIC na "carolija" ili "carobni", zavisi od lica.
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Posted - 15/03/2004 : 20:02:36
|
quote: Originally posted by DadoRadi se o indijanskim imenima koja su kod nas uglavnom prevedena, ali ako je nesto na engleskom, koji se smatra prvim internacionalnim jezikom, onda je to lakse prihvatiti.
Nikako mi se ne svidja taj stav! Ako je ime na engleskom, onda cemo ga ostaviti, a ako je na nekom drugom jeziku prevodicemo ga! Gde je tu logika? Slazem se da je engleski najmasovniji, ali zanima me u kom pravopisu srpskog jezika pise "Ako je ime na eng onda ga ne treba prevoditi dok ako je na bilo kom drugom, mora se prevoditi". Da je MV kojim slucajem izasao u Hrvatskoj, sigurno bi ostao Magico Vento. Sta da se ustanovi da Zagor znaci nesto na latinskom jeziku? Da li bi to znacilo da treba uskratiti fanovima saznanje o "krstenom" imenu junaka?
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Posted - 15/03/2004 : 20:04:21
|
ti da cutis respect my authority  
Pusi q**c i ti tvoj authority!       Ja sam i dalje u pravu! 
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Posted - 15/03/2004 : 20:05:23
|
quote: Originally posted by Dado
Vidi se Magic tko je pametno zborio ovdje... 
Tek ce da se vidi...    Poznato je da su ljude koji su bili ispred svog vremena osporavali i smatrali ludima ili glupima. Vreme ce pokazati svoje... 
 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Posted - 15/03/2004 : 20:36:03
|
quote: Iduci logikom kojom si krenuo morao si prevesti MAGIC na "carolija" ili "carobni", zavisi od lica.
daj vidi se da ti sport nije jaca strana, Magic je MAgic bilo ovde bilo u albaniji...svi na svetu ga tako zovu, njegov nadimak je dobio posebno znacenje i uopste nije sklon prevodima...nije bitno 
quote: Bas obrnuto, zbog takvog razmisljanja kao tvoje smo u govnima. Taj balkanski primitivizam i tvrdoglavost nas je doveo tu gde smo. Srpstvo i postovanje nasih predaka... Mogli su onda i da napisu Magicni BRE Vetar!!!! I to jos na staroslovenskom ili slavenoserbskom jeziku. Seselj - prkosni Srpski junak!
mlad i prkosan, haha...svako ce ti prvo reci da prvo mora da se podje od sebe samoga i od postovanja onoga sto te cini i onoga sto je dobro u tvom jeziku,kulturi, narodu.. pa i da je na slavenosebskom sta fali? jel to nesto lose? no dobro, vidim da te je opio zapad i italija od kad si bio tamo

quote: Nijedan covek sa zavrsenim fakultetom se ne bi slozio sa tobom.
ne znam da i si svestan kolko si ovde lupio, ali nema veze, jos si mlad mali veseljace, naucices 
quote: Zar Maltezanin nije dovoljno sustinsko znacenje?
jok
quote: Ja sam i dalje za Magico Vento.
koga boli q...c zasta si ti
quote: Uostalom, cela poenta ostavljanja imena u originalu je da se neko ko to cita potrudi i sazna kako se cita i sta znaci. To daje posebnu draz. Procitas necije ime... aha, ne znas kako se cita... uzmes recnik, nadjes kako se cita i sta znaci. I deca pametna, i sve ovce na broju
a,joj majko mila...ti si za originalna imena...pa sto onda italijanima ne prebacujes sto se ne drze originalnih imena indijanaca? naravno da se nisu drzali,naravno da su preveli to na italijanski...imas dvostruke kriterijume,opasan si..jel ti idol ceda? 
u svakom slucaju....u cemu je zapravo stvar..ovde je svakako bolje prevesti, jer se gubi sustina..ko ce BRE da gleda u recnik?
quote: Pusi q**c i ti tvoj authority! Ja sam i dalje u pravu!
HAHA..mora da je frustrirajuce da i pored toga sto si u pravu, izgleda da nemas jace argumente od onih koji to nisu...idi bre slusaj malo stoju   
i jos jednom:RESPECT MY AUTHORITY  
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Posted - 15/03/2004 : 21:41:09
|
Originally posted by MAGIC
quote:
daj vidi se da ti sport nije jaca strana, Magic je MAgic bilo ovde bilo u albaniji...svi na svetu ga tako zovu, njegov nadimak je dobio posebno znacenje i uopste nije sklon prevodima...nije bitno 
Nema to nikakve veze sa sportom, vec sa pravopisom! A vi, nabildovani i debeli sportisti, nemate pojma sa pravopisom, kao ni sa gramatikom. Nego da li se i u Makedoniji pise kao Magic? 
A posto si dalje u svom izlaganju nastavio da se sluzis primitivnim optuzbama i uvredama , mrzi me da umaram svoj mozak odgovarajuci na tvoje besmislene izjave. Zakljucicu da sam ja pobedio i da ce gospoda iz Systema jos jednom promeniti svoje misljenje (zbog radi mog izlaganja potkovanog cvrstim argumentima ) i vratiti se na prvobitnu zamisao!
Aj rest maj kejs!   
 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Posted - 15/03/2004 : 21:49:17
|
quote: Aj rest maj kejs!
ju luz jor kejs, it iz beter to sej 
dobro je da si shvatio da moras da RESPECT MY AUTHORITY 
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Posted - 15/03/2004 : 21:50:48
|
Ma, mozes da me povuces za AUTHORITY!

|
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Posted - 15/03/2004 : 21:53:15
|
nisam ti ja deda ;-))
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Posted - 15/03/2004 : 22:25:28
|
A nisam ni ja tebi tata Dekara!   
 |
|
Advanced Member

Denmark
3264 Posts
Member since 05/11/2001 |
Posted - 15/03/2004 : 22:27:24
|
eh, da je u srbiji never izasao prije no u hrvatskoj, sad bi bio Natan Nikad. cool 
*-*"The only thing we have to decide is what to do with the time that is given to us."*-*
|
 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Posted - 15/03/2004 : 23:03:22
|
to je ipak inglis, i ne bi tako bilo ;-)
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8229 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 15/03/2004 : 23:10:04
|
ma neka nama njega, magico, magicni ili carobni svejedno, važno da redovito izlazi, a isto vrijedi i za ken parkera cestitke i veliko hvala system comicsu za odabir stripova |
 |
|
Topic  |
|