forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 POGLEDAJ OBAVEZNO
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 21

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/04/2005 : 21:04:50  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by Djole
A za imena, pa to je po pravopisu, tako da to jeste problem sa jezikom. Kao da sam ja rekao da je meni u nacelu hrvatski OK, ali mi smetaju ta imena meseca koja nikako ne mogu da popamtim.

Evo, u toku je promjena gramatike i pravopisa u nas tako da više ni mi Hrvati necemo znati kako ispravno pisati. Pocet ce sa mladim generacijama, tako da je vec izdano neko novo izdanje za prvoškolce (ili možda za ucitelje prvoškolaca?)

Meni je upravo bilo obrnuto sa mjesecima. Nikako da zapamtim ove alternativne (mislim da ni sad tocno neznam kad je maj a kad april)...

The greatest trick the devil ever pulled
Was convincing the world he didn't exist,
That was his power...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/04/2005 : 21:12:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
naravno da kontrolori zvuci udarnicki - asocira na tramvaj ili na tvornice i probleme radnicke klase
e zato su ostavili ono watchmen na naslovnici, jer rulja ne bi znala što je to kontrolori ili bi im bilo neatraktivno

a to nas dovodi do novog problemcica - nedosljednosti - što onda nisu napisali vocmen, ako može betmen, ide i vocmen (nije estetski, a????)

ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25999 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 08/04/2005 : 21:12:45  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
Za Seju:

Ja bas juce kupio novog DD i tamo pise cena:2,40€ italy only,9,50chf svizzera,8,50 chf ticino.Znaci ne samo da pisu posebno ime svajcarskog kantona(u kojem je zvanicni jezik italijanski),vec je za 1 chf jeftiniji taj isti strip.A ne bih bas rekao da Italija ima teritorijalnih pretenzija na taj deo Svajcarske...
Sorry,ali mislim da se u slucaju Stripoteke ne radi o sovinizmu vec o ovome sto je rekao zmcomics

"le roi est mort,vive le roi"

Edited by - manhunter on 08/04/2005 21:13:46
Go to Top of Page

SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 08/04/2005 : 21:16:06  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

Za Seju:

Ja bas juce kupio novog DD i tamo pise cena:2,40€ italy only,9,50chf svizzera,8,50 chf ticino.Znaci ne samo da pisu posebno ime svajcarskog kantona(u kojem je zvanicni jezik italijanski),vec je za 1 chf jeftiniji taj isti strip.A ne bih bas rekao da Italija ima teritorijalnih pretenzija na taj deo Svajcarske...
Sorry,ali mislim da se u slucaju Stripoteke ne radi o sovinizmu vec o ovome sto je rekao zmcomics

Izvini ali mislim da je poredjenje Italije i Svicarske s jedne strane, a SCG i BiH s druge, u najmanju ruku neadektvatno. Svejedno, skrecemo sa teme...
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

734 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 08/04/2005 : 21:16:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

u Beogradu prvi put, kod Slobe kuci uzeo citati novine. I bilo 5-6 razlicitih novina i ja ih prelistao sve (sport, naravno) i upalo mi je u oci ovo: u jednima je pisalo Olažuan, u drugima Olažuon, u trecima Olažuvan (moguce da su i neke druge varijante bile u igri, ne tocno ove, ali poanta je jasna).

Kako se javlja problem sto neko strano ime u srpskoj stampi mozete naci fonetizovano na razlicite (znaci cesto i pogresne) nacine, tako i hrvatski TV voditelji cesto razlicito izgovaraju (znaci i tu cesto pogresno) jedno te isto ime.
Problemi dakle postoje i sa jedni i sa druge strane.
Prosecan citalac, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, slabo zna strane jezike (neko je cini mi se na forumu i izneo porazavajuce statistike) i mozes zamisliti kako sve to ljudi u svojim glavama citaju?

Prihvatam da engleska imena treba da se pisu u originalu jer engleski jezik postaje drugi maternji jezik na ovoj planeti. Ali postoje tu dva problema. Prvo je nase okruzenje takvo da ce trebati 50 godina da se u tom smislu dovoljno opismeni da se moze u potpunosti preci na takvo pisanje. Drugo... sta cemo sa svim ostalim jezicima? Nemacka, Spanska, Grcka,... i ostala imena??? Nikada svi ljudi
nece biti poliglote.

Greska je kada se misli da bi se zbog fonetizovanih imena stripovi slabo prodavali u Hrvatskoj. Nekada je Marketprint na teritoriji Hrvatske prodavao preko 40% svoje produkcije ljubavnih romana!!! 40% produkcije na (YU: 26 mil - CRO: 4,6 Mil. stanovnika) manje (ili oko) 20% stanovnistva. A danas Ljubice prodaje u Sloveniji u lepom tirazu, cak i naknadna prodaja pakovanja remitende odlicno idu.
Tako da ce u slucaju slabe prodaje pre biti problem sto je to iz Srbije nego sto je fonetski pisano. To je realnost. Nazalost. Kao sto i stoji, sto neko rece, da ima ljudi koji u Srbiji nece da citaju Zagora jer je na Hrvatskom. O ljudima sa obe strane koji imaju taj problem imam isto misljenje.

Markos, ovo nije bilo neko odgovaranje tebi vec me mrzelo da radim dva tri posta

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/04/2005 : 21:22:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
pa sada fino kažeš, to je realnost

ali, najveca realnost je što to košta para, u najboljem slucaju 10 eura, a nema previše ljudi koji su spremni izdvojiti tu svoticu za "neke tamo stripove"

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25999 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 08/04/2005 : 21:24:47  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by SSM

quote:

Za Seju:

Izvini ali mislim da je poredjenje Italije i Svicarske s jedne strane, a SCG i BiH s druge, u najmanju ruku neadektvatno. Svejedno, skrecemo sa teme...

Nisam ni hteo da ih poredim politicki,izvinjavam se ako sam nekoga uvredio,vec sam hteo,kad je Sejo vec spomenuo Svajcarsku,da ukazem da se i u drugim zemljama tako radi kao sto to Stripoteka cini(imas i puno nemackih casopisa koji se prodaju u Francuskoj i na kojima pice cena ?€ Elsass a ne Francuska,znaci samo jedna njena pokrajina). U pravu si ovo je malo off topic, i jos jednom:nikakve politicke pozadine nije bilo u mom postu...

Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 08/04/2005 : 21:25:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
quote:
Originally posted by DeeCay

Meni je upravo bilo obrnuto sa mjesecima. Nikako da zapamtim ove alternativne (mislim da ni sad tocno neznam kad je maj a kad april)...

Maj ti je 5. mjesec (svibanj) a april ti je 4. mjesec (travanj)!

you candy perfume girl
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 08/04/2005 : 21:33:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by SejoSexon

quote:
Originally posted by zmcomics

quote:
Originally posted by SejoSexon

Ode topic tamo gdje ne treba. Kada vec pricamo o stvarima koji nam smetaju, i meni smeta zato sto u Stripoteci stalno stoji BIH 2,50 KM i RS 2,50 KM. Zbog toga sam i napisao mail na koji naravno nikada nisam dobio odgovor. Ovo je drugovi cista politika i sovinizam

"Drugovima" to mozda gledaju kao sovinizam ali nije, i pitanje je bilo besmisleno i zahtevalo duuugo odgovaranje i politizovanje pa stoga nisam odgovarao. Onda sam jos ja radio taj posao. Politika jeste u pitanju ali ne neka za koju je kriv Marketprint. Jednostavno politicari u BiH su se dogovorili kako su se dogovorili, i nacin na koji je to uradjeno nije stvar na koji smo mogli da uticemo. Cena se stavlja onako kako mora da bi se Stripoteka izvezla iz SCG, da bi se uvezla u BiH i da bi se mogla prodavati u oba entiteta. Ako se pravila promene i mi cemo menjati tekst.
Kada bi dosao u Marketprint i upoznao ljude koji tu rade sigurno bi za 5 minuta shvatio da nema reci o srbovanju i sovinizmu

Sorry za mene je to sovinizam. Pored imena drzave stoji ime jednog entiteta. Gdje je tu logika???? A cijena je ista. Zamisli da u Svici stoji cijena za svaki kanton.

Stara Vienna dobro ime ima, lijepo ime koje znaju svi, al' djevojke na ulicama nicemu ne vrijede, i kriplovi su cesta i svakodnevna stvar, rekoh spasi Bože Österreich

Pa da znas i da stoji...
Na Bonellijevim izdanjima na kioscima uredno pise 9.80 franaka, Kanton Tessin 8.00 franaka.
Vjerujem da nisu bas oni tu odgovorni, vec visa politika koja stvara takve situacije
i onda to moraju pisati ako hoce da se prodaje i u jednom i u drugom djelu.
Go to Top of Page

SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 08/04/2005 : 21:33:46  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message
manhunter, naravno da nisam vidio nikakvu politicku pozadinu u tvom postu :)
Sto se tice stripoteke, prestao sam je kupovati,ne zbog onoga sto je Sejo primjetio (iako priznajem da mi smeta), nego zbog sadrzaja.
Go to Top of Page

zveles
Advanced Member

Croatia
4036 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 08/04/2005 : 21:34:46  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

a to nas dovodi do novog problemcica - nedosljednosti - što onda nisu napisali vocmen, ako može betmen, ide i vocmen (nije estetski, a????)

slazem se.

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 08/04/2005 : 21:35:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:

Za Seju:

Ah evo se jos jedan svicarac javio, samo imas aktualnije cijene nego ja, nisam odavno kupovao
pa sam zaboravio tocno :))
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

734 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 08/04/2005 : 21:41:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

pa sada fino kažeš, to je realnost

Realnost je i da se u Hrvatskoj Ceca i ostali Turbofolk pevaci (iako su oni prava cirilica) iz Srbije slusaju mnogo vise nego sto se zeli priznati. Tako je i u ovom slucaju. Ljudima bi mnogo manje smetalo fonetsko pisanje imena nego sto se zeli priznati.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/04/2005 : 21:43:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Zlatko, znam da se i kod nas cesto krivo imena izgovaraju, jasno je to, ne mozes od toga pobjeci... pisanje po vuku tu po meni nece puno pomoci, jer tu ne mozes znati naglasak i vokale, sto netko tko vidi originalno ime i iole zna izvorni jezik automatski zna.
No, dobro. Neka netko nazove onda Beli Put i kaze ima da promjene Alan Mur u Alan Mor. I Watchmen u Vocmen, kao sto je stinky dobro primjetio.

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

734 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 08/04/2005 : 21:44:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message
quote:
Originally posted by DeeCay
[bri]

Ako znas kako ide na engleskom onda nije problem

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 08/04/2005 : 21:58:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
No kad vidim kako su njemci preveli 100 Bullets onda je ovo jos dobro.
Nisu komplicirali i trazili nesto sto u njihovom jeziku nema vec su ga jednostavno
nazvali prvi pucanj, ili prvi metak ovisi kako se prevede :)))))))
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/04/2005 : 22:00:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
hm, nemam pojma da li se slušaju ti narodnjaci
u mom okruženju ne
tak da to meni izgleda ko urbana legenda

ali, ne bih se zacudio i da se slušaju... masa uglavnom sluša krive stvari

Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

734 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 08/04/2005 : 22:04:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

Zlatko, znam da se i kod nas cesto krivo imena izgovaraju, jasno je to, ne mozes od toga pobjeci... pisanje po vuku tu po meni nece puno pomoci, jer tu ne mozes znati naglasak i vokale, sto netko tko vidi originalno ime i iole zna izvorni jezik automatski zna.
No, dobro. Neka netko nazove onda Beli Put i kaze ima da promjene Alan Mur u Alan Mor. I Watchmen u Vocmen, kao sto je stinky dobro primjetio.

Vocmen bi bilo bezveze. Mislim da treba, kao sto su uradili, ostaviti oba naslova. Necu da ulazim u to da li je Kontrolori dobro, jer to zavisi od sadrzaja stripa, to jest funkcije junaka. Da li su bili cuvari ili kontrolori, ili prvo jedno pa drugo, ili...
I ne svidja mi se ova naslovnica. Vise mi lezi ona zuta gde je logo bio sa strane, tada bi manje smetao prevod.
Negde je besmisleno prevoditi naslov, negde i ne. Mislim da, poput Magicnog Vetra, i ovde ima smisla prevoditi naslov. Ovde nije rec o imenu junaka vec o funkciji koju junaci vrse. A tu onda moze biti problem kada je besmisleno u funkciji recenice napisati Watchmen. Recimo: Oni su Watchmen-ovali ceo grad
Odvalio sam recenicu, ali da bi jednostavnije objasnio sta zelim reci.
Sto se imena tice, kazem da mi je svejedno kako se pise. I smatram da treba preci na originale, kao u Hrvatskoj, ali to ce biti spor postupak jer su ljudi na nasim prostorima u prevelikom nepismeni i za maternji jezik, a o stranim da ne pricam. Napokon je engleski obavezan od prevog razreda, pa ce za 20-30 godina sve lepo leci na svoje mesto
I kod vas i kod nas. Sta god bilo "vas" i "nas".
Go to Top of Page

zveles
Advanced Member

Croatia
4036 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 08/04/2005 : 22:16:04  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message
>Vocmen bi bilo bezveze.

ali, to ti nije argument. to sto je bezveze.
i dalje ostaje nedosljedno. betmen moze, a vocmen ne moze.

Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 08/04/2005 : 22:17:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message
quote:
Originally posted by Dado

quote:

Za Seju:

Ah evo se jos jedan svicarac javio, samo imas aktualnije cijene nego ja, nisam odavno kupovao
pa sam zaboravio tocno :))

Izabrao sam pogresan primjer.

Stara Vienna dobro ime ima, lijepo ime koje znaju svi, al' djevojke na ulicama nicemu ne vrijede, i kriplovi su cesta i svakodnevna stvar, rekoh spasi Bože Österreich
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

734 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 08/04/2005 : 22:33:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message
quote:
Originally posted by zveles

>Vocmen bi bilo bezveze.
ali, to ti nije argument. to sto je bezveze.
i dalje ostaje nedosljedno. betmen moze, a vocmen ne moze.

Betmen je kovanica dobijena od Bat i Man i kao takva je ime junaka (mada je meni svejedno Batman ili Betmen) i ne opisuje njegovu delatnost. Ako se neko preziva Hood, nece se prezime bukvalno prevesti vec ce se pisati ili u originalu ili ce se fonetizovati. To prezime ne opisuje funkciju te osobe. Mozda je toj osobi neki askurdjel bio sumar, ali ta osoba to nije.
Koliko sam shvatio Watchmen nije licno ime niti prezime, vec funkcija, uloga koju junaci vrse. Dakle cuvaju ili kontrolisu... recimo svet. I ta njihova uloga ima svoju simboliku i znacenje u naslovu.

Go to Top of Page

SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 08/04/2005 : 22:36:36  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message
Ali opet, KONTROLORI ??? Cuvari, u redu ...
Go to Top of Page

BlekenDekara
Advanced Member

United Arab Emirates
3758 Posts

Member since 07/07/2004

Posted - 08/04/2005 : 22:45:12  Show Profile Show Extended Profile  Send BlekenDekara a Private Message
kontrolori zvuchi pretetji dok chuvari previshe pichkasto.
eto i to smo razjasnili a ajd sad da nastavimo sa daljim srBsko/hrvatskim prepucavanjima - to mi je interesantnije i sochnije:)))))

look, maybe i didn`t say every little tiny syllable,no. but basically i said `em,yeah.
Go to Top of Page

seinfeld
Advanced Member

16500 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 08/04/2005 : 22:48:46  Show Profile Show Extended Profile  Send seinfeld a Private Message

Garfield ako se slazete da je bolje kontrolori umjesto watchmen,podignite tri prsta in the air like you just don't care !

http://comicsplace.blogspot.com/
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

734 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 08/04/2005 : 22:49:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message
quote:
Originally posted by SSM

Ali opet, KONTROLORI ??? Cuvari, u redu ...

Cuj, i meni Cuvari lepse zvuci. Pitanje je sta je bolje. To treba, objektivno ako je moguce, da kazu oni koji su procitali strip. Licno ga nisam procitao, imao sam ga u rukama ali odbih da ga citam dok ne kupim primerak koji ce biti samo mooooj i koga cu moci k'o svet polako citati.
Sta vredi da se zove Cuvari ako ne odrazava njihovu pravu funkciju. Cuvar fabrike je portir, a kontrolor iste je direktor. Bas i nije mala razlika.

Go to Top of Page
Page: of 21 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.29 seconds. Snitz Forums 2000