Author |
Topic  |
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
zmcomics
Average Member

734 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 08/04/2005 : 19:35:54
|
quote: Originally posted by stinky
pa konacno da je neko rekao kljucnu stvar: strip koji ce se prodati u 500 primjeraka (ako Bog da, prije ce biti 300)toliko o novoj strip publici i epohalnim potezima
I posle ovakve izjave treba bilo koji tvoj komentar shvatiti dobronamernim i poštenim.    Al' smo veliki ljubitelji stripa |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4036 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 08/04/2005 : 19:36:02
|
tako je, sein! nema tu nikakve dileme. senko, sta si ti nadrobio, dobro da si stavio onog klauna.  ako ste se umorili od ovog topica, molim provjerite moj blog. samo, paznja, na engleskom je!   
 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 08/04/2005 : 19:44:00
|
što smo osjetljivi - skoro pa da je smiješno covjece, pa to je realnost sirovo, ali pošteno; nikad me nisu zanimala okolišanja i pretvaranja a ti shvati kako hoceš
i da, ne smatram se mesijom koji ce spašavati strip; volim ga solidno, možda i više od tebe, no necu se raspuknuti ako strip propadne, jer, realno gledajuci, strip je preskup
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih |
 |
|
Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts
Member since 03/07/2004 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4036 Posts
|
CortoMaltese
Average Member

.jpg)
Croatia
792 Posts
Member since 16/03/2003 |
Posted - 08/04/2005 : 20:10:51
|
Meni je drago što je ovo konacno krenulo. Takoder mi malo smeta što su imena napisana "po Vuku", al to me nece sprijeciti da si kupim neke od ovih naslova. |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 08/04/2005 : 20:28:04
|
Ode topic tamo gdje ne treba. Kada vec pricamo o stvarima koji nam smetaju, i meni smeta zato sto u Stripoteci stalno stoji BIH 2,50 KM i RS 2,50 KM. Zbog toga sam i napisao mail na koji naravno nikada nisam dobio odgovor. Ovo je drugovi cista politika i sovinizam a Dzon Konstantin i Sendmen su stvari (ne)ukusa.
Stara Vienna dobro ime ima, lijepo ime koje znaju svi, al' djevojke na ulicama nicemu ne vrijede, i kriplovi su cesta i svakodnevna stvar, rekoh spasi Bože Österreich |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 08/04/2005 : 20:29:54
|
quote: Originally posted by zveles
joj, djole. autor necega je autor. ako nesto preuzimas od njega, onda neces biti "pametniji" pa ga ici ispravljatI (osim macana koji u ZAJEBANCIJI kaze da kod prijevoda treba napisati novi skript)... ako mislis (ne ti, nego opcenito govoreci) da si pametniji od nekog autora, onda sigurno neces kupit njegovu licencu (i ici je ispravljat), nego ces napraviti svoj vlastiti novi strip (koji ce ko-fol biti bolji...) 
Ne razumeš.
Autor stvara u kontekstu jednog kulturnog miljea. Izražava odredene stavove koji su univerzalni, ali to radi uspomoc tog kulturnog miljea.
Prevodilac mora to da prebaci u svoj kulturni milje, jer stvovi koje je autor želeo da izrazi nece biti izraženi ako je zadržan kulturni milje autora, koji je u nacelu potpuno stran kulturnom miljeu tržišta za koje se strip prevodi.
Primera radi, gledam pre neki dan jedan strip u kome panduri, pre nego što krenu u akciju, puštaju na kasetofonu temu iz serijala Cops, "Bad boys". Jel to znaci nešto ljudima ovde koji nisu ekcepcionalno dobro upoznati sa US TV kulturom? Ni pod razno.
Ali, ako "Bad boys" prevedeš sa "Milicija trenira strogocu", geg dobija na potenciji više desetina puta.
Prevodilac koji tako radi je "pametniji" od autora - autor nije predvideo taj strip za post YU tržište, prevodilac ga je prilagodio njemu.
-- "Nothing makes a writer better than a fucked up childhood." |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 08/04/2005 : 20:32:02
|
quote: Originally posted by SANdMAN
Citao si 100B?
Nope, ne citam "limited" serijale dok se ne završe, ili barem ne budu pri kraju. Opekao sam se sa Bone i Preacherom, nikada više posle toga.
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 08/04/2005 : 20:40:02
|
quote: Originally posted by Duh_koji_hoda "Najbolja majstorija koju je djavo ikada izveo je ta sto je ubedio ljude da ne postoji" - kralj lazi
Svaka cast, walking_spirit! Imamo isti signature. Vidi moj koji slijedi odmah iza:
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
 |
|
Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts
Member since 03/07/2004 |
Posted - 08/04/2005 : 20:43:33
|
quote: Originally posted by SejoSexon
Ode topic tamo gdje ne treba. Kada vec pricamo o stvarima koji nam smetaju, i meni smeta zato sto u Stripoteci stalno stoji BIH 2,50 KM i RS 2,50 KM. Zbog toga sam i napisao mail na koji naravno nikada nisam dobio odgovor. Ovo je drugovi cista politika i sovinizam a Dzon Konstantin i Sendmen su stvari (ne)ukusa.
Stara Vienna dobro ime ima, lijepo ime koje znaju svi, al' djevojke na ulicama nicemu ne vrijede, i kriplovi su cesta i svakodnevna stvar, rekoh spasi Bože Österreich
Pa ja, trebalo bi da piše BIH 1,50 KM i RS 1,50 KM. |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 08/04/2005 : 20:44:46
|
quote: Originally posted by Markos
Znao si sa 8-9 godina da je Talicni Tom ustvari Lucky Luke? Svaka cast.
I sa pet. Kad te otac vuce do kioska da šatro kupi Stripoteku za tebe, a u stvari za sebe, ili kada obilazite knjižare u Švajcarskoj (opet da bi kao ti, a ne on, video stripove), svašta nauciš.
Ne samo cudno nego i lose. Meni je "Kontrolori" lose. Osobno bi se slozio s tobom da je "cuvari" bolje. Ono Gejmen me neodoljivo vuce na gay man i baca u smijeh. Itd itd...
Covek se tako zove, i šta sad. Uostalom, i sam je rekao da je na dodeli nekih nagrada za promociju gayjeva u medijima dobio aplauz samo kad su mu spomenuli prezime. Nije bilo potrebno "prevesti" to na srpski da bi imalo gej prizvuk.
Što se Kontrolora tice, OK je i to, "Who watches the watchmen" mnogo bolje zvuci u toj varijanti nego sa "cuvarima".
Mnogo mi više bode oci "Odlazak u Teksas"...
Ja ti samo ponavljam da ljudima koji ne govore srpski takvo pisanje imena smeta. Jel trebamo provesti anketu da bi ti to dokazao ili sta? To je vas pravopis, i ok, nemam prigovora, nemam pravo prigovarati na vas pravopis, ali nemoj ni ti meni prigovarati kad ti kazem da ce to ljudima ovdje smetati jer to je jednostavno tako. Mi na to nismo navikli. Ne mozes to tek tako promijeniti. Pogotovo ne ljudima koji godinama citaju englesku literaturu na izvornom jeziku.
Nemam ja nameru da menjam bilo šta, samo stvari nazivam svojim pravim imenima - a u ovom slucaju, to je - glupost. Kao što je glupo što neko nece da cita Ludensovog Dylana jer je na hrvatskom, tako je glupost što neko nece da cita ovo jer je na - srpskom.
I necu da povladujem glupostima.
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 08/04/2005 : 20:50:13
|
quote: Originally posted by Blek Stena
Stara Vienna dobro ime ima, lijepo ime koje znaju svi, al' djevojke na ulicama nicemu ne vrijede, i kriplovi su cesta i svakodnevna stvar, rekoh spasi Bože Österreich
Pa ja, trebalo bi da piše BIH 1,50 KM i RS 1,50 KM.
Sovinizam mi nije smijesan, sorry.
Stara Vienna dobro ime ima, lijepo ime koje znaju svi, al' djevojke na ulicama nicemu ne vrijede, i kriplovi su cesta i svakodnevna stvar, rekoh spasi Bože Österreich |
 |
|
SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Member since 16/09/2002 |
Posted - 08/04/2005 : 20:50:59
|
quote: Originally posted by Djole
quote: Originally posted by SANdMAN
Citao si 100B?
Nope, ne citam "limited" serijale dok se ne završe, ili barem ne budu pri kraju. Opekao sam se sa Bone i Preacherom, nikada više posle toga.
U principu ni ja ih ne citam dok ne zavrse, ako su limited mini. Ali brate, 100 brojeva, pa to ti je regularna serija. Ni mnogi "unlimited" pa ne zazive toliko. A nije bas ni pri kraju, evo 50 i neki broj, sred srede. Imas jos toliko... 
p.s. A kako si se opekao sa Bone-om i Preacherom?
/ Reason is always a kind of brute force / |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 08/04/2005 : 20:53:10
|
Znam koliko još ima, zato i ne kupujem.
A opekao se tako što sam Bone poceo da kupujem 1997., a završio pre dve nedelje. Mnogo vreme da se ceka kraj jedne price, nisam ti ja toliko strpljiv.
Slicno je i sa Preacherom, samo je krace trajalo (ali ne dovoljno kratko).
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 08/04/2005 : 20:54:25
|
Ja nisam znao ni sto Talicni znaci do prije dvije godine, a kamoli da sam znao sto je Lucky Luke sa 5. Sto se tice gluposti, krivo postavljas stvari. Nije stvar u srpskom jeziku, (govorim u ovom slucaju o meni konkretno) nego samo i iskljucivo u tim imenima. Primjera radi, mislim da sam to negdje vec napomenuo na forumu, kad je bila rasprava o ovome istom, kad sam bio u Beogradu prvi put, kod Slobe kuci uzeo citati novine. I bilo 5-6 razlicitih novina i ja ih prelistao sve (sport, naravno) i upalo mi je u oci ovo: u jednima je pisalo Olažuan, u drugima Olažuon, u trecima Olažuvan (moguce da su i neke druge varijante bile u igri, ne tocno ove, ali poanta je jasna).
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 08/04/2005 : 20:56:14
|
Pa to ti je to;) Piši kako god izgovaraš!
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 08/04/2005 : 20:57:19
|
Tja, to što nam je novinarstvo na niskim granama i nije neki argument. ;)
A za imena, pa to je po pravopisu, tako da to jeste problem sa jezikom. Kao da sam ja rekao da je meni u nacelu hrvatski OK, ali mi smetaju ta imena meseca koja nikako ne mogu da popamtim.
 |
|
zmcomics
Average Member

734 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 08/04/2005 : 20:58:42
|
Ode topic tamo gdje ne treba. Kada vec pricamo o stvarima koji nam smetaju, i meni smeta zato sto u Stripoteci stalno stoji BIH 2,50 KM i RS 2,50 KM. Zbog toga sam i napisao mail na koji naravno nikada nisam dobio odgovor. Ovo je drugovi cista politika i sovinizam
"Drugovima" to mozda gledaju kao sovinizam ali nije, i pitanje je bilo besmisleno i zahtevalo duuugo odgovaranje i politizovanje pa stoga nisam odgovarao. Onda sam jos ja radio taj posao. Politika jeste u pitanju ali ne neka za koju je kriv Marketprint. Jednostavno politicari u BiH su se dogovorili kako su se dogovorili, i nacin na koji je to uradjeno nije stvar na koji smo mogli da uticemo. Cena se stavlja onako kako mora da bi se Stripoteka izvezla iz SCG, da bi se uvezla u BiH i da bi se mogla prodavati u oba entiteta. Ako se pravila promene i mi cemo menjati tekst. Kada bi dosao u Marketprint i upoznao ljude koji tu rade sigurno bi za 5 minuta shvatio da nema reci o srbovanju i sovinizmu
|
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4036 Posts
Posted - 08/04/2005 : 20:59:14
|
quote: Originally posted by Djole Primera radi, gledam pre neki dan jedan strip u kome panduri, pre nego što krenu u akciju, puštaju na kasetofonu temu iz serijala Cops, "Bad boys". Jel to znaci nešto ljudima ovde koji nisu ekcepcionalno dobro upoznati sa US TV kulturom? Ni pod razno.
Ali, ako "Bad boys" prevedeš sa "Milicija trenira strogocu", geg dobija na potenciji više desetina puta. -- "Nothing makes a writer better than a fucked up childhood."
djole, meni bi bilo smijesno, a ne duhovito, vidjeti crnca ili hispana (kojih ima u 100b) da pjeva "milicija trenira strogocu"... 
 |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 08/04/2005 : 21:00:09
|
Hoce li vam prevoditelji biti na istom nivou kao i novinari? Jer evo, nije Alen Mur nego Alen Mor.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Member since 16/09/2002 |
Posted - 08/04/2005 : 21:00:24
|
Well, ne znam, meni je lepo i da pratim. Verovatno bi procitao dosta manje americkog stripa da sam se ogranicio na zavrsene serije posto puno toga ne izdrzi test vremena, scenarista se profushera itd. Za neke i cujes samo dok su trenutno aktuelne
/ Reason is always a kind of brute force / |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 08/04/2005 : 21:02:19
|
quote: Originally posted by zmcomics
Ode topic tamo gdje ne treba. Kada vec pricamo o stvarima koji nam smetaju, i meni smeta zato sto u Stripoteci stalno stoji BIH 2,50 KM i RS 2,50 KM. Zbog toga sam i napisao mail na koji naravno nikada nisam dobio odgovor. Ovo je drugovi cista politika i sovinizam
"Drugovima" to mozda gledaju kao sovinizam ali nije, i pitanje je bilo besmisleno i zahtevalo duuugo odgovaranje i politizovanje pa stoga nisam odgovarao. Onda sam jos ja radio taj posao. Politika jeste u pitanju ali ne neka za koju je kriv Marketprint. Jednostavno politicari u BiH su se dogovorili kako su se dogovorili, i nacin na koji je to uradjeno nije stvar na koji smo mogli da uticemo. Cena se stavlja onako kako mora da bi se Stripoteka izvezla iz SCG, da bi se uvezla u BiH i da bi se mogla prodavati u oba entiteta. Ako se pravila promene i mi cemo menjati tekst. Kada bi dosao u Marketprint i upoznao ljude koji tu rade sigurno bi za 5 minuta shvatio da nema reci o srbovanju i sovinizmu
Sorry za mene je to sovinizam. Pored imena drzave stoji ime jednog entiteta. Gdje je tu logika???? A cijena je ista. Zamisli da u Svici stoji cijena za svaki kanton.
Edited by - SejoSexon on 08/04/2005 21:03:23 |
 |
|
SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 08/04/2005 : 21:04:39
|
Puno (opravdane) prasine se diglo oko ovog prevodjenja. Mislim da su neki naslovi totalno glupi (Kontrolori???) iako nikada nisam citao taj strip i tako se navikao na originalni naziv. Dakle teza da je prevod automatski prihvatljiv ako strip vec nismo citali, pada u vodu. Eh ljudi, zar ne mislite da bi bilo jako glupo da su prevodjeni naslovi poput X-men (x-ljudi), Batman (Covjek slijepi mis), Superman itd.? A ako se vec prevodi, neka to bude bar atraktivno, ne neki kontroleri ili sta mu ja znam vise. |
 |
|
Topic  |
|