Author |
Topic  |
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 01/09/2005 : 22:51:56
|
bice stripaški bum kod nas za dva mjeseca.... osobno ocekujem da ce prodati barem 25.000 komada svakog broja i ako to ne pomogne našoj sceni u SLO onda spasa više nema.
Može doci Ludensa na kioske kolko oce, cjena može pasti za 50% prodaja se nece povecati. Jednostavno zbog toga jer mladina ne poznaje jezik. Dakle samo stripovi v maternem jeziku. Engleski su preskupi, kod svih ostalih problem je jezik |
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Member since 18/07/2002 |
Posted - 01/09/2005 : 22:55:38
|
quote: Originally posted by jang
bice stripaški bum kod nas za dva mjeseca.... osobno ocekujem da ce prodati barem 25.000 komada svakog broja i ako to ne pomogne našoj sceni u SLO onda spasa više nema.
Što to krece da ocekuješ takav bum? 
I'll be normal when I'm dead! |
 |
|
Rache
New Member

Croatia
198 Posts
Member since 31/08/2005 |
Posted - 01/09/2005 : 23:01:06
|
Mozemo mi tu pricati koliko hocemo ali nema od toga puno vajde:( smo culi od izdavaca kako se ne moze ovo i ono i kako je to okrutna stvarnost itd. a cijena stripova raste...kao sto smo imali prilike vidjeti cijena stripova u zadnjih 10 nije se malo povecala nego je narasla 100%. Gube citatelje i cijena raste i gube citatelje i tako to lijepo u krug. Igra kolo igra kolo u 22 :)
Nothing is more dangerous than an idea when it's the only one you have. |
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Posted - 01/09/2005 : 23:09:55
|
quote: Originally posted by Rache
Mozemo mi tu pricati koliko hocemo ali nema od toga puno vajde:( smo culi od izdavaca kako se ne moze ovo i ono i kako je to okrutna stvarnost itd. a cijena stripova raste...kao sto smo imali prilike vidjeti cijena stripova u zadnjih 10 nije se malo povecala nego je narasla 100%. Gube citatelje i cijena raste i gube citatelje i tako to lijepo u krug. Igra kolo igra kolo u 22 :)
Pa da. Možemo mi pricati koliko hocemo, ali ništa od toga. Kako bi rekao moj djed "mlatimo praznu slamu". Mene kao kupca baš i ne moraju interesirati problemi sa kojim se susrecu izdavaci. To je njihov posao i problem. Kupca interesira samo krajnji proizvod i cijena.
Ovo sa Dampyrom je za mene veliko razocarenje. Još sam ja svoju ekipu napalio sa pricama o novom izdanju i onda izleti HC verzija. Imamo Dampyra, ali ga nemamo. 
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29699 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 01/09/2005 : 23:11:00
|
quote: Originally posted by stinky
DADO, MARLOWE, MARKOS i ostali koji miješaju vremena i vremenska stanja
ne trebate pricati da nitko ne želi riskirati i da su cijene takve kakve jesu to je svakome koji ima sposobnost mišljenja jasno znam ja da stripovi nece koštati 10kn na kiosku i da nitko nece štampati dampyra i spiciti na kiosk ovdje pricamo hipotetski razglabamo ja smatram da bi tih 6kn bila odlucujuca razlika u odnosu na vecu prodaju, markos smatra da ne jedino je sigurno da se iskustveno nikad necemo uvjeriti ko je u pravu, jer cijena stripova nece pasti na 10kn, dok je suprotan put moguc...i vjerojatan ne bih se zacudio da uskoro osvanu cijene od 20kn...za kolekcionare
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Ti pricas hipotetski, a ja znam brojke pa pricam realno. Znas li koliko uzima distributer od ovih 16 kuna koliko kosta strip? 6! ŠEST! Dakle strip KOSTA 10 kuna, ali kiosci kazu, ok, mi bi htjeli na to jos svojih 6. Prostora za smanjenje naravno da ima, pogotovo u tom dijelu, sve ostalo je vise manje status quo, troskovi koji se ne mogu previse korigirati (eventualno cijena tiska i pregovaranje oko cijene prava, ali cijena tiska se ne moze puno smanjiti bez smanjivanja kvaliteta).
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
TORQUE
Senior Member

Croatia
2781 Posts
Member since 27/04/2005 |
Posted - 01/09/2005 : 23:11:07
|
Stvarno,kaj ti to ocekuješ
It's going to be blood for blood and by the gallon. These are the old days, the bad days, the all-or-nothing days. They're back! |
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Posted - 01/09/2005 : 23:29:37
|
quote: Originally posted by Dr. Westax
Što to krece da ocekuješ takav bum? 
I'll be normal when I'm dead!
pocetkom Novembra Delo krece sa objavljivanjem 20 albuma (2 epizode u svakom broju, A4 format, HC) Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika. Neznam kako su se zvali kod vas (mislim da je bio Vrtirep, itd...). Ovo su kod nas najtraženiji stripovi, prodaju se za visoke cjene. Prodavat ce se uz casopis (dakle kao kod Italijana, Njemaca ), za cjenu oko 1000 tolara. Mislim da je ova akcija povodom 80. rodendana legende Miki Mustra. više o tome zna Budi, a imaš i topic na našem forumu |
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Posted - 01/09/2005 : 23:36:14
|
pocetkom Novembra Delo krece sa objavljivanjem 20 albuma (2 epizode u svakom broju, A4 format, HC) Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika. Neznam kako su se zvali kod vas (mislim da je bio Vrtirep, itd...). Ovo su kod nas najtraženiji stripovi, prodaju se za visoke cjene. Prodavat ce se uz casopis (dakle kao kod Italijana, Njemaca ), za cjenu oko 1000 tolara. Mislim da je ova akcija povodom 80. rodendana legende Miki Mustra. više o tome zna Budi, a imaš i topic na našem forumu
Ovo je doista dobra vijest!
Da barem kod nas u HR netko pokrene tako nešto. Da vidiš kakva bi frka nastala kada bi se ti stripovi uz novine razgrabili, a ostalima još pala tiraža. Više price o nedostatku interesa ne bi držale vodu.
 |
|
BiDi
Senior Member

Slovenia
2453 Posts
Member since 06/05/2002 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Posted - 01/09/2005 : 23:41:54
|
nadam se da ce ispasti dobro (termini i ostalo)...cjena je vrlo povoljna (30 kn)...svake sedmice dve epizode, dakle kontinuitet... vrlo povoljna tematika za klince, domaci jezik
Kod nas izdavaca skoro da nema (osim StripBurgera i Cargoneta sa Španskim albumima)...i TinTina. |
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Posted - 01/09/2005 : 23:51:06
|
Ovo je doista dobra vijest!
Da barem kod nas u HR netko pokrene tako nešto. Da vidiš kakva bi frka nastala kada bi se ti stripovi uz novine razgrabili, a ostalima još pala tiraža. Više price o nedostatku interesa ne bi držale vodu.
možda kod vas ovo i nije tako dobra ideja, jer teško da bi koristilo strip izdavacima da još padnu tiraži... Eventuelno da izdaju kakve albume domacih avtora, ili junaka kojih nema na tržištu (Batman, Smrkci, Snoopy, Hogar---ova sam vidjeo da izdaju Njemci) a od Bonellija kojeg junaka koji se ne izdaje (Kit, xy) |
 |
|
TORQUE
Senior Member

Croatia
2781 Posts
Posted - 02/09/2005 : 00:03:58
|
nadam se da ce ispasti dobro (termini i ostalo)...cjena je vrlo povoljna (30 kn)...svake sedmice dve epizode, dakle kontinuitet... vrlo povoljna tematika za klince, domaci jezik
Kod nas izdavaca skoro da nema (osim StripBurgera i Cargoneta sa Španskim albumima)...i TinTina.
Ajde ako je tako baš mi je drago!!
It's going to be blood for blood and by the gallon. These are the old days, the bad days, the all-or-nothing days. They're back! |
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Posted - 02/09/2005 : 02:56:04
|
možda kod vas ovo i nije tako dobra ideja, jer teško da bi koristilo strip izdavacima da još padnu tiraži... Eventuelno da izdaju kakve albume domacih avtora, ili junaka kojih nema na tržištu (Batman, Smrkci, Snoopy, Hogar---ova sam vidjeo da izdaju Njemci) a od Bonellija kojeg junaka koji se ne izdaje (Kit, xy)
Ma mene opcenito zanima strip kao medij. Nemam ništa protiv izdavaca, ali me i živo zaboli za njih. Kada bi dobre, kvalitetne i jeftine stripove izdavao crni vrag ja se ne bi bunio. Prije ili kasnije ce neke novine zapoceti sa objavljivanjem stripova, a tada ce se vidjeti prava situacija i nece biti lako za izdavace. Izdavaci su se žalili na knjige uz novine, a toliko je knjiga prodano da takav promet oni ne bi ostvarili u 10 godina. Konkurencija je uvijek dobrodošla, a korist imaju kupci. 
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 02/09/2005 : 06:18:23
|
quote: Originally posted by TORQUE
quote: Originally posted by stinky
pa slažem se s tobom westax, samo što bi uz tu reklamu trebalo i spustit cijenu tim stripovima na kiosku 16kn je previše za obicnog citaca i to je cinjenica ni reklama tu ne pomaže
To u potpunosti stoji. To sam vec prije i spomenuo. Nemam nikakve logike da su kod nas stripovi po 16kn, a talijanski originali po 17kn. Uz to se uzme da talijani imaju barem tri puta vecu placu od nas i dobije se zakljucak zašto stripovi slabije idu. Cijena ubija. 
Na pocetku je cijena pojedinih stripova bila 9.80 pa,10,12,14 i sada je 16! Još malo pa ce porast na 18! I siguran sam da su se stripovi više kupovali kada je dila cijena 1zmedu 10 i 14 kn,jer znam dosta ljudi,frendova ,klinaca,koji su radi cijene prestali skupljat stripove i prodali ono kaj su imali! Sa svakim poskupljenjem je otišao veliki broj kupaca!
It's going to be blood for blood and by the gallon. These are the old days, the bad days, the all-or-nothing days. They're back!
Ne zaboravi da standard u HR više nije isti kao u vrijeme kada su stripovi koštali 9 kn.
Ase ležit vojnik Gorcin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noc i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.
|
 |
|
Dreamlord
Senior Member

Haiti
1833 Posts
Member since 18/08/2005 |
Posted - 02/09/2005 : 06:24:31
|
Ko je postovao brojku od 260,000 kopija prodatih stripova u USA se malo zajebao. To su mesecne cifre (recimo toliko je prodato samo All Star Batman i Robina za jedan mesec). Mnogo izdanja udje u reprint.
I kada se prica o tirazima treba uzeti u obzir broj izdanja koji se pojavi svakog meseca. U Americi je taj broj minimum puta 5 u odnosu na Evropu, a kamo li na Hrvatsku ili Srbiju. Realno pogledaj koliko se izdanja proda godisnje po glavi stanovnika pa ces imati u vidu koliko je to popularno u USA i koliko nam treba da to mi dostignemo.
Znaci uzmi sva izdanja koja izadju i njihove tiraze pa onda sve to saberi. Videves da se samo mesecno proda preko 200,000 TPB-a a tek o mesecnim sveskama ne moze da se prica. Kada bi njihove proporcije preneo kod nas to bi bila neverovatna razlika u odnosu na nasu situaciju.
Ali to nije poenta ove diskusije... Samo sam hteo da skrenem paznju da je podatak neistinit.
He didn't understand the price. Mortals never do. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29699 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 02/09/2005 : 08:39:00
|
možda kod vas ovo i nije tako dobra ideja, jer teško da bi koristilo strip izdavacima da još padnu tiraži... Eventuelno da izdaju kakve albume domacih avtora, ili junaka kojih nema na tržištu (Batman, Smrkci, Snoopy, Hogar---ova sam vidjeo da izdaju Njemci) a od Bonellija kojeg junaka koji se ne izdaje (Kit, xy)
Ma mene opcenito zanima strip kao medij. Nemam ništa protiv izdavaca, ali me i živo zaboli za njih. Kada bi dobre, kvalitetne i jeftine stripove izdavao crni vrag ja se ne bi bunio. Prije ili kasnije ce neke novine zapoceti sa objavljivanjem stripova, a tada ce se vidjeti prava situacija i nece biti lako za izdavace. Izdavaci su se žalili na knjige uz novine, a toliko je knjiga prodano da takav promet oni ne bi ostvarili u 10 godina. Konkurencija je uvijek dobrodošla, a korist imaju kupci. 
Nisi u pravu, ali nema veze ... Novine su htjele objaviti samo Alan Forda, i nista ih drugo ne zanima. Boli njih kurac za strip, kao i za knjige i kao i za dvdove. Daj sto losije izdanje po sto manjoj cijeni da pokupimo lovu na brzinu a poslije sto ce bit briga nas.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16700 Posts
Member since 10/08/2003 |
|
Rache
New Member

Croatia
198 Posts
Posted - 02/09/2005 : 12:29:30
|
O tome se i radi. kakva kvaliteta? Kvaliteta je za one koji si to mogu priustiti. Pogledaj si stripove u "zlatno doba" u YU. to bas i nije bila neka kvaliteta tiska -pa su se stripovi prodavali. Ni meni ne bilo drago da padne kvaliteta jer ja svoje stripove zelim sacuvati ali pogledajmo istini u oci - ako se hoce veca naklada onda se treba uzeti u obzir i onu golemu vecinu ljudi koji nesto procitaju i onda se toga rijese (ili to upotrijebe za potpalu rostilja:( ) jer im skuplja prasinu u kuci. bas njega briga za kvalitetu CIJENA je bitna.
 |
|
TORQUE
Senior Member

Croatia
2781 Posts
Posted - 02/09/2005 : 12:58:43
|
quote: Originally posted by Rache
O tome se i radi. kakva kvaliteta? Kvaliteta je za one koji si to mogu priustiti. Pogledaj si stripove u "zlatno doba" u YU. to bas i nije bila neka kvaliteta tiska -pa su se stripovi prodavali. Ni meni ne bilo drago da padne kvaliteta jer ja svoje stripove zelim sacuvati ali pogledajmo istini u oci - ako se hoce veca naklada onda se treba uzeti u obzir i onu golemu vecinu ljudi koji nesto procitaju i onda se toga rijese (ili to upotrijebe za potpalu rostilja:( ) jer im skuplja prasinu u kuci. bas njega briga za kvalitetu CIJENA je bitna.
Nothing is more dangerous than an idea when it's the only one you have.
Ali takvih stvarno ima malo!
 |
|
branimir
New Member

Bosnia and Herzegovina
144 Posts
Member since 11/08/2003 |
Posted - 02/09/2005 : 13:00:57
|
otvorite topic o cijenama stripova i je li vam se više svida sc ili hc, a ovdje dajte da malo progovorimo o Dampyru, što nas ceka, kakve su epizode, hoce li ih itko recenzirati. Ja sam ga vec narucio pa dok cekam mislim da bi to bilo najzanimljivije jednako ako i planirani ritam izlaženja |
 |
|
Rache
New Member

Croatia
198 Posts
Posted - 02/09/2005 : 13:15:03
|
Nema ih tako malo:( znam ja puno ljudi koji su imali gomilu stripova pa su ih se rjesili jer su im zauzimali prostor. ziva steta (narocito zato jer ih nisu dali meni:) ) Nekad se strip citao kao i novine i casopisi-potrosna roba iz mjeseca u mjesec. Tak je i vani u gomilu slucajeva - isto kao i s knjigama. Ako ce se izdavati samo za kolekcionare onda "velikih" izdavaca nikad nece ni biti- sve ostaje na nivou hobby publishinga:(
 |
|
Rache
New Member

Croatia
198 Posts
Posted - 02/09/2005 : 13:15:10
|
Nema ih tako malo:( znam ja puno ljudi koji su imali gomilu stripova pa su ih se rjesili jer su im zauzimali prostor. ziva steta (narocito zato jer ih nisu dali meni:) ) Nekad se strip citao kao i novine i casopisi-potrosna roba iz mjeseca u mjesec. Tak je i vani u gomilu slucajeva - isto kao i s knjigama. Ako ce se izdavati samo za kolekcionare onda "velikih" izdavaca nikad nece ni biti- sve ostaje na nivou hobby publishinga:(
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 02/09/2005 : 13:34:08
|
quote: Originally posted by Dreamlord
Ko je postovao brojku od 260,000 kopija prodatih stripova u USA se malo zajebao. To su mesecne cifre (recimo toliko je prodato samo All Star Batman i Robina za jedan mesec). Mnogo izdanja udje u reprint.
I kada se prica o tirazima treba uzeti u obzir broj izdanja koji se pojavi svakog meseca. U Americi je taj broj minimum puta 5 u odnosu na Evropu, a kamo li na Hrvatsku ili Srbiju. Realno pogledaj koliko se izdanja proda godisnje po glavi stanovnika pa ces imati u vidu koliko je to popularno u USA i koliko nam treba da to mi dostignemo.
Znaci uzmi sva izdanja koja izadju i njihove tiraze pa onda sve to saberi. Videves da se samo mesecno proda preko 200,000 TPB-a a tek o mesecnim sveskama ne moze da se prica. Kada bi njihove proporcije preneo kod nas to bi bila neverovatna razlika u odnosu na nasu situaciju.
Ali to nije poenta ove diskusije... Samo sam hteo da skrenem paznju da je podatak neistinit.
Podatak je istinit (http://www.icv2.com/articles/home/7373.html), samo ga ti nisi dobro razumeo. Ja nisam rekao da je to ukupna prodaja svih stripova u USA, vec da je premija koju jedna sveska može da postigne. Nšeto kao onaj Chico specijal koga je mcn spomenuo - to ne znaci da je prodaja stripova u HR 9000, vec da je to maksimalna prodaja koju je neki strip postigao u poslednje vreme - da, u roku od jednog/dva meseca, ali ktad je ionako prodaja jedino bitna kada su kiosk izdanja u pitanju.
A to je bedno.
Inace, za sve ostalo važi proporcija - kako po pitanju broja stanovnika država, tako i po pitanju prodaje, ponude izdanja, standarda i tome slicno.
A za reprint, koja to mnoga izdanja idu reprint? Identity crisis, Countdown, i...?
Trejdovi su posebna prica, pošto nemaju potrebu da se sami otplacuju.
-- "Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!" |
 |
|
Dreamlord
Senior Member

Haiti
1833 Posts
Member since 18/08/2005 |
|
zosko
Senior Member

1506 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 02/09/2005 : 13:54:01
|
quote: Originally posted by branimir
otvorite topic o cijenama stripova i je li vam se više svida sc ili hc, a ovdje dajte da malo progovorimo o Dampyru, što nas ceka, kakve su epizode, hoce li ih itko recenzirati. Ja sam ga vec narucio pa dok cekam mislim da bi to bilo najzanimljivije jednako ako i planirani ritam izlaženja
psst, nemoj da te cuju. bas zabavno vode tudje brige. zgodno za citati. uvijek dobro za kes. zabava garantirana. 
hulk je zelena budala - hulk smash - paradajz |
 |
|
Topic  |
|