Author |
Topic |
TORQUE
Senior Member
Croatia
2781 Posts
Member since 27/04/2005 |
Posted - 02/09/2005 : 21:47:12
|
quote: Originally posted by dcopic
quote: Originally posted by jurdan
da li neko zna koliko je izaslo epzoda Dampyra u Italiji i da li jos izlazi? Thx.
65 brojeva i izlazi redovno jednom na mjesec!
Sry nisam vidio da je odgovoreno!
It's going to be blood for blood and by the gallon. These are the old days, the bad days, the all-or-nothing days. They're back! |
|
|
Bardho
Senior Member
1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 03/09/2005 : 01:32:18
|
quote: Originally posted by SejoSexon
quote: Originally posted by nenno
quote: Originally posted by branimir
otvorite topic o cijenama stripova i je li vam se više svida sc ili hc, a ovdje dajte da malo progovorimo o Dampyru, što nas ceka, kakve su epizode, hoce li ih itko recenzirati. Ja sam ga vec narucio pa dok cekam mislim da bi to bilo najzanimljivije jednako ako i planirani ritam izlaženja
u pravu si. i ja sam vec predložio da se ovaj topic preimenuje jer sa dampyrom više nema veze... inace što se tice dampryra vidim da je druga epizoda u Sarajevu koliko mi se cini...jer tu gazda SAF-a imako kakvog utjecaja il' je to samo slucajno tako......? ima netko da pojasni?
radnja prve dvije epizode je u BIH
Ase ležit vojnik Gorcin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noc i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.
BiH je možda poslužio kao predocavanje ratnog užasa, ali to definitivno nije BiH jerbo koliko ja znam nema mjesta koje se zove Jorvolak, a i samo Sarajevo je navedeno kao GRAD. Usput imena likova su Janoš, Ištvan, Lajoš, Mikloš itd.Pomislio sam da su Madari imali neki rat, a ja ga prespavao. Cak je i ime glavnog junaka malkice "cudno" za južne Slavene. To sam i prije htio da vas pitam: Šta mislite da li su Boselli i Colombo namjerno izvrnuli sve naglavacke ili su totalne neznalice za ove prostore? |
|
|
Bardho
Senior Member
1943 Posts
Posted - 03/09/2005 : 01:33:16
|
quote: Originally posted by jurdan
da li neko zna koliko je izaslo epzoda Dampyra u Italiji i da li jos izlazi? Thx.
Ubrzo izlazi prvi specijal |
|
|
darkraver
Senior Member
Croatia
1346 Posts
Member since 17/06/2002 |
Posted - 03/09/2005 : 03:19:51
|
samo jedno....da li je ikad.ali IKAD,Bern pokušao s reklamom?
time nemislim na reklamu ludens,Bookglobe i sl... vec reklamirat malo stripove... Slobodna je imala reklame i po svojim i po drugim novinama...na jednoj slici svi junaci i kratki opis...bar nešto,makar se može puno bolje reklama osmislit....
mislim ne kritiziram ja njegov rad,dapace nek izdaje kak on misli da ce mu najbolje ici... ali ne razumijem njegovu status Quo filozofiju...pa nije li u njegovom interesu s vremena na vrijeme pokušati podici na neki nacin prodaju onoga što izdaje? nije li cilj svakog izdavaca ostvarivati s vremenom što veci profit?
on to ne pokušava ni na koji nacin,vec zadnjih 4 godine izdaje na apsolutno isti nacin! bez reklame,bez službene stranice,bez nekakvog posrednika za komunikaciju sa potrošacima... ništa...
i tako nastavlja,on dovoljno para u džep stavi,u prrosijeku uvijek isto,bez osjetljivijeg pomaka,on sretan... on svašta izdaje,neki sretni,izdaje svašta neregularno,nema reklame,slabi prodaja,ukidaju se izdanja,mnogi nesretni...
Od stripova radim salate ali jedino NN zacinim! |
|
|
darkraver
Senior Member
Croatia
1346 Posts
Posted - 03/09/2005 : 03:29:36
|
i još neš,kaže mi netko da odlicno idu oni paketi stripova po tri stara što ih ima u prodaji prek ljeta...
a što nekom nije jasno da ljudi to malo više kupuju SAMO ZATO što zakljuce da im se isplati,da i nije tako skupo ako daš 22kn za tri stripa,sasvim dovoljno zabave za te pare jel... cak sam i ja kupio 3 MrNo-a za te pare makar ga uopce ne citam...
jasno mi je da i zagor i ciko ide dobro,klinci do 15 godina ga vole...sa ostalima je problem jel su malo ?ozbiljniji? ajmo tak rec...
al zato i postoji reklama!da nezainteresirane mulce koji ?nikad culi!? zainteresiraš za nešto! time povecaš prodaju
jedan preglupi komad plastike,oblika sata s pjevanjem na top šopu se zbog reklame proda u više primjerka neg neki stripovi... jel kupiš Neskaffe rade neg Zlatno Zrno kad odeš u trgovinu,makar je skuplji,zato jer ima predivnu reklamu,a za ovog nisi ni cuo? ma ovo su banalni i trivijalni primjeri al poanta stoji...
|
|
darkraver
Senior Member
Croatia
1346 Posts
Posted - 03/09/2005 : 03:44:53
|
a što se cijene tice...garant bi uz cak i minimum reklame(eto imate sad MTV-ciljana populacija,pa bar na TXT) i cijenu od 10 kn...prodaja skocila i za 30ak %
ja nemam za Dampyra,jer mogu odvojit za stripove mjesecno pedesetak kn,al citam i druge stvari ne,druge stripove... kupim si i Bug katkad,štošta još...katkad
ja bi si stvarno volio kupit tog Dampyra ali nemam,morao bi se odreci il kojeg stripa za ovaj mjesec il Buga il tisucu srugih stvari koje katkad zaželim...jer nemam...
a mislim da kupovanje stripova nebi trebalo zbog cijene imat prizvuk ODRICANJA vec ZADOVOLJSTVA kupovanja i kolekcioniranja,u cem je bit...
meni je jako drago što vi mnogi radite,imate placu nije vam bed tih 65 kn dat... al ja momci još studiram...i krpam kraj s krajem...
sad mogu rec: ?ha jebiga nemam para nemam.kupit ce ga netko ko ima i gotovo,Bernu ne smeta što ja para nemam i ne krivim ga,što cu...? al meni je stvarno žao što zbog cijene ne mogu kolekcionirat Dampyra,makar bi htio! ovako izdanje si mogu jednom godišnje priuštit,uz ostale potrebite stvari...i ne više
ovo je,kak je netko rekao ELITIZACIJA STRIPA,kupuju ga oni koji ga mogu priuštit,i to sam fanovi po knjižarama,ko i ostale albume... ja tu niš ne zamjeram,Bern je zakjucio da nemre drukcije racunicom,i nemre valjda... al nije to dobro za strip kao takav,svi ga poznajemo po drukcijoj predodžbi...
ja sam znam da necu imat kolekciju Dampyra,ko i stotine drugih,jer se nema para za ovakvo što...:(
|
|
darkraver
Senior Member
Croatia
1346 Posts
Posted - 03/09/2005 : 03:56:51
|
BTW moj frend OBOŽAVA Nathana i LAzarusa...jer sam mu ja dao kolekciju da procita... al on to ne kupuje...preskupo mu se cini,a i nije neki stripofil... kupi eto tek katkada nathana..kad ide na more busom pa da neš procita...al kupi nathana reko mi da bi ga i skupljao da su stripovi jeftiniji...jer nije neki obožavatelj stripa al...interesira ga nathan i lazarus,odlicni su mu ali... jeftinije mu je od mene ih posudit i procitat,jednostavno mu žao zbog tih 32 kn što bi davo,uostalom izlaze svake prestupne...a i nije neki strip fan kaže...al bi kupovao jer mu je radnja i likovi OK...
prvo sam pizdil na njega...a onda sam ga shvatio,pa ima covjek pravo...možda bi i ja tako ali...ja nemam od kog posudit,u mom društvu ja jedini kupujem stripove...žalosno jeld? kužte poantu valjda...
|
|
Ned Mace
stripovi.com suradnik
Croatia
638 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 03/09/2005 : 08:46:40
|
quote: Originally posted by Bardho
BiH je možda poslužio kao predocavanje ratnog užasa, ali to definitivno nije BiH jerbo koliko ja znam nema mjesta koje se zove Jorvolak, a i samo Sarajevo je navedeno kao GRAD. Usput imena likova su Janoš, Ištvan, Lajoš, Mikloš itd.Pomislio sam da su Madari imali neki rat, a ja ga prespavao. Cak je i ime glavnog junaka malkice "cudno" za južne Slavene. To sam i prije htio da vas pitam: Šta mislite da li su Boselli i Colombo namjerno izvrnuli sve naglavacke ili su totalne neznalice za ove prostore?
Obrati pozornost na sljedece stvari:
1) Kurjakovi vojnici nose na kapama dvoglavog orla. 2) vojnici u Sarajevu nose grb s ljiljanima. 3) Sarajevo je puno grafita tipa "etnicko cišcenje". 4) Stanko Radek izgleda kao Ratko Mladic. 5) Harlan i Kurjak se nadu na bogumilskom groblju
Radnja se definitvno odvija u BiH. Zašto su neka imena hungarizirana je, doduše, malo nejasno |
Edited by - Ned Mace on 03/09/2005 08:49:10 |
|
|
Kant
Average Member
Croatia
716 Posts
Member since 17/08/2004 |
Posted - 03/09/2005 : 09:58:34
|
quote: Originally posted by Ned Mace
BiH je možda poslužio kao predocavanje ratnog užasa, ali to definitivno nije BiH jerbo koliko ja znam nema mjesta koje se zove Jorvolak, a i samo Sarajevo je navedeno kao GRAD. Usput imena likova su Janoš, Ištvan, Lajoš, Mikloš itd.Pomislio sam da su Madari imali neki rat, a ja ga prespavao. Cak je i ime glavnog junaka malkice "cudno" za južne Slavene. To sam i prije htio da vas pitam: Šta mislite da li su Boselli i Colombo namjerno izvrnuli sve naglavacke ili su totalne neznalice za ove prostore?
1) Kurjakovi vojnici nose na kapama dvoglavog orla. 2) vojnici u Sarajevu nose grb s ljiljanima. 3) Sarajevo je puno grafita tipa "etnicko cišcenje". 4) Stanko Radek izgleda kao Ratko Mladic. 5) Harlan i Kurjak se nadu na bogumilskom groblju
Radnja se definitvno odvija u BiH. Zašto su neka imena hungarizirana je, doduše, malo nejasno
Mislim da Boselliju i Colombu (kao i prosjecnom talijanu) to s npr. imenima nisu bili vazni detalji...Zaboli nekog talijana zove li se netko na ovim prostorima Istvan, Ivan ili Jovan...Rat i "Bosna" su samo kulisa, jer Dampyr nije strip o ratu u Bosni, vec o vampirima. Sto se i vidi iz toga da serijal kasnije nema stalnog "mjesta radnje". |
Edited by - Kant on 03/09/2005 10:00:12 |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 03/09/2005 : 11:06:12
|
Radnja se definitvno odvija u BiH. Zašto su neka imena hungarizirana je, doduše, malo nejasno
Mislim da negdje u stripu piše pazi snajper, definitivno se radi o Sarajevu. A Tesla u svim iducim brojevima nosi beretku sa ljiljanima. A ovo sa imenima je i mene iritiralo.
Ase ležit vojnik Gorcin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noc i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.
|
|
|
Bardho
Senior Member
1943 Posts
Posted - 03/09/2005 : 12:46:10
|
Ma sve sam ja to primjetio. I dvoglavog orla i ljiljane i groblje. Al imena su izmišljena. Bar za naše prostore. Zato sam i napisao da im je BiH poslužila samo da prikažu ratni užas kao takav i bilo im je valjda zanimljivo krenuti sa ovim strip serijalom iz kaosa rata. Al da su oni htjeli zbilja dati do znanja da je to BiH mislim da bi umjesto grada napisali Sarajevo, a umjesto Jorvolaka šta ja znam Gornji Vakuf. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29454 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 03/09/2005 : 12:52:22
|
Moja pretpostavka je (prilicno osnovana) da je sam Sergio Bonelli zahtijevao da se izbace tocni nazivi i slicne stvari, on te stvari ne dopusta...
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 03/09/2005 : 12:57:35
|
quote: Originally posted by Markos
Moja pretpostavka je (prilicno osnovana) da je sam Sergio Bonelli zahtijevao da se izbace tocni nazivi i slicne stvari, on te stvari ne dopusta...
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Sta radis na forumu??? Ajde ponavljat tekst:"Ja Marko, uzimam....". Hehehe!
|
|
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29454 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
Porter
Advanced Member
Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 03/09/2005 : 14:02:30
|
>a što se cijene tice...garant bi uz cak i minimum reklame(eto imate >sad MTV-ciljana populacija,pa bar na TXT) >i cijenu od 10 kn...prodaja skocila i za 30ak %
Znass ssto: vjerojatno si u pravu. Ali pazi sad dalje:
Zagor (najprodavaniji) neka ide u 5000. Bruto zarada 80000 - 32000 distributeru, 8000 Bonelliju, Barem soma dva pripremi i prijevodu i 20000 tiskari. Zarada 15000.
S 30% porasta zbog reklame prodaje se u 6500 komada. Bruto zarada 65000 kuna (prvi ups! izdavacc vech gubi 15000 kuna). Minus 26000 distributeru minus 8000 Bonelliju (gle, cijena ne pada!) minus 2000 p&p, minus 20000 (iako vjerojatno visse, jer da bi prodao visse morass visse i natiskati kako bi se vidjelo) tiskari. Zarada 9000 kuna.
A nisam uopche uraccunao trosskove same reklame. Koji su na TV nekoliko tisucha kuna po SEKUNDI, a u ccitanijim novinama 15-ak tisucha kuna po stranici.
Znacci, s prretpostavkom da si u pravu i da bi prodaja poskoccila dugoroccno, svaki bi Zagor donosio ofrlje 6000 kuna manje nego do sada i bilo bi manje para za ulaganje u daljnja izdanja. BEZ trosskova reklame.
SSTo biste vi izabrali da ste izdavacc? Muchnite malo glavama, niste valjda svi issli na popravni iz matematike! A za vjezzbu napravite kalkulaciju za Martija Misteriju kod kojeg su trosskovi isti, jedino ssto se proda 1500 primjeraka.
>ovo je,kak je netko rekao ELITIZACIJA STRIPA
Jest, ali to je tako. Strip ne mozze biti jeftiniji dok se ne bude prodavao visse, a neche se prodavati visse dok ne bude jeftiniji i gotovo.
mcn - u izdavasstvu radi para, al' mu ne ide >:)
Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)! |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 03/09/2005 : 14:31:23
|
Damn, upravo si prepricao jednu od mojih buducih qolumni. ;)
-- "Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!" |
|
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Posted - 03/09/2005 : 14:33:52
|
netko je prije spomenuo staru Jugu i stripove slabije kvalitete i nizih cijena koji su se onda puno bolje prodavali.
ali to je bilo tad, a sad je sad. tad su se sjajno prodavali i ROTO romani.
ljudi su se pred dvadeset godina drukcije zabaljali nego sad. to je negdje vrijeme kad se pojavljuje video u kucanstvima. to je negdje vrijeme kad se pojavljuju PCi u kucanstvima. igrace konzole. otvaranje trzista i sve razlicitiji kafici, disko klubovi, shoping centri, agresivna reklama...
tisuce faktora. sjecam se da sam kao klinac sanjao o tome da postoji knjiznica stripova gdje bi se besplatno posudjivali stripovi kao knjige. sad se poneki strip i nadje u knjiznicama, ali kod mene u Karlovcu su oni papirici na knjigama gdje lupe zig kad trebas vratit za stripove PRAZNI! nitko ih ni ne posudjuje.
meni se cini da je elitizacija racionalna. nece stripovi osvojiti ne znam koje siroko trziste pa sve da se dijele. kao ni knjige. radi se sve manje o kulturi a sve vise o umjetnosti stripa. vec jedan moj kolega iz gimnazije je posudio neke stripove od mene i rekao: - sad mi je stara jako sretna jer citam. - ali ti citas stripove! - ma ona je sretna da bilo sto citam.
sto vam! Marko ce vec svoje dijete TJERATI da cita stripove da ne oglupi od previse igrica na kompu.
a vi bi masovizirali izdavanje stripa???
pomirite se: elitizacija je jedini put za opstanak i zato zivjeli tvrdoukoriceni albumi! |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 03/09/2005 : 14:40:50
|
pa da, stricek macan ali da li je to baš tako i nikako drukcije? po ovome tvome, sada je postignut maksimum zarade i vece prodaje ni ne treba ok, ako je tako, onda je stvar sa stripovima samo izdrkavanje, biserje za privilegirane, rajsko voce, rijetki dragulj mislim, ako ne postoji interes nešto šire publike, cemu onda parole tipa "podizati strip kulturu", "kultivirati publiku" itd
pretpostavka je da ipak postoji (potencijalna) šira publika ona kojoj strip dode kao jeftina zabava, citali bi povremeno kad im puhne, ali im je ova ponuda preskupa njih zaboli za teh. kvalitetu izdanja tipa papir, sken, korice i slicno takvi bi trebali ciniti bazu kupaca ako se sad proda 5000 zagora, znaci da je toliko otprilike kolekcionara, jer sad stripove uglavnom i kupuju samo pomenuti sa cijenom od 10kn prodalo bi se duplo više, i više pa nije 10-15 tisuca neka ogromna brojka mislim da bi se to moglo postici samo u hrvatskoj (a onda još dodatno zaraditi i u ostalim državama) dakako, smanjiti maksimalno troškove izrade, jeftiniji tisak, jeftiniji papir, ne znam, pregovarati s distributerom (koji ako uzima 6kn, je nevideni pljaškaš, nametnik, robovlasnik)
sa tolikom prodajom bi ipak bilo i dovoljne zarade pa onda raditi luksuzne albume za onaj manji dio publike
sad, stvar je u tome da se i ovako, kako je trenutno stanje, ocito dovoljno zaraduje s te strane, od izdavaca = koga onda zaboli za nekakvu promjenu; izdajem stripove, radim što volim i solidno zaradujem; ne treba mi nešto vece PRIZNAJEM TO - to je u redu i nema nikakve zamjerke
medutim, da bih volio JEFTINIJE STRIPOVE, volio bih
naravno, postoji mogucnost i da se varam, da nema 10-15 tisuca ljudi koji bi kupovali stripove pa da su i po 3kn u tom slucaju, izdavati i mijenjati bilo što, je nepotrebno
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih |
|
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Posted - 03/09/2005 : 14:45:24
|
quote: Originally posted by stinky
naravno, postoji mogucnost i da se varam, da nema 10-15 tisuca ljudi koji bi kupovali stripove pa da su i po 3kn u tom slucaju, izdavati i mijenjati bilo što, je nepotrebno
ovo nikad necemo ni znati ako se ne isproba, ali ja mislim da se varas i da stvarno nema u HR 10-15 tisuca ljudi koji bi strip kupovali sve da je 3 kn. uzeli bi, doduse, vjerojatno da je mukte... |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 03/09/2005 : 14:55:29
|
jurica zaboravljaš par stvari
omasoviti strip ZA NAJŠIRE MASE ne neko (kvazi)intelektualno proseravanje jedino što je takvo bilo prihvaceno ovdje (i donekle jest) je Bonelli (i valjda Alan Ford) toga nemaš u knjižnicama (ajde ponegdje ima AF) druga stvar, rulja koja bi trebala biti baza kupaca nije ta koja ide u knjižnice to je drukciji profil ljudi, kojima je odlazak u knjižnicu jednako stran kao i ontološki dokaz Božje opstojnosti Anselma Canterburyjskog nije narod sastavljen od ljubitelja fine umjetnosti i akademskih gradana narod se zabavlja s cime stigne, samo da je jeftino citali bi ljudi i zagora, isto kao što i igraju nekakve igrice ili gledaju pržene dvd-e...da je ovaj konkurentan, tj. dovoljno jeftin
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih |
|
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Posted - 03/09/2005 : 15:02:09
|
kao sto rekoh: to ne mozemo ni ti ni ja znati dok se ne isproba, zar ne?
a stripovi su JEFTINI (barem Bonelli) u odnosu na odlazak u kino (25-35kn) ili kupnju DVDa (100-200kn), pa se prodaju kako se prodaju... |
|
|
JohnDrake
Junior Member
467 Posts
Member since 08/01/2005 |
Posted - 03/09/2005 : 15:49:02
|
quote: Originally posted by jurica
kao sto rekoh: to ne mozemo ni ti ni ja znati dok se ne isproba, zar ne?
a stripovi su JEFTINI (barem Bonelli) u odnosu na odlazak u kino (25-35kn) ili kupnju DVDa (100-200kn), pa se prodaju kako se prodaju...
Wrongg. Kino: 90-120 minuta = 25-35 kn DVD: 90-120 minuta = 10kn (videoteka) 5-30 kn (piratski) Bonelli strip: 15-20 min. = 16 kn; 90-120 min. = 96 kn
Stripovi su prilicno skupa zabava danas.
|
|
|
dcopic
stripovi.com suradnik
Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 03/09/2005 : 16:03:12
|
Odlazak u kino: -karta -parking -benzin do kina -kokice ili kikiriki -nešto za popiti
Izracunajte koliko je to + duplo (najcešce!) ako idem s nekom ženskom osobom!
Grad Stripova, vješanje svakog sata. Strance dobrodošao... |
|
|
Topic |
|
|
|