Author |
Topic |
nedim
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1933 Posts
Member since 13/08/2005 |
Posted - 17/09/2005 : 22:37:39
|
a ovo: mnogo junaka (svi stari) u jednoj x seriji koji bi izlazili sedmicno! tako bi "svog" junaka manje cekali a kolekcija bi se sirila nevjerovatnom progresijom + stampa i uvez da budu kao kod s.d. to bi bilo extra ja mislim
ZAGOR PRICA... |
|
|
mister-no
Average Member
Slovenia
895 Posts
Member since 06/08/2004 |
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 17/09/2005 : 23:32:15
|
Meni je taj "Dnevnikov" sistem bio odlican. Istina je da su "Ludensovi" stripovi mnogo kvalitetniji, ali njih imate redovno i na kioscima samo vi u Hrvatskoj, tako da ne mogu suditi koliko mi je prijatno ili ne cekati po mesec dana na novi strip, da ne govorim o dva meseca kod Ekstra Dilana ili cak tri ili cetiri kod Teksa ili Natana. To sto sam nekad cekao po mesec i po' (najduze, inace obicno po pet nedelja sto je 35 dana, dakle, tek nesto vise od jednog meseca, jer su posle Zagora uobicajeno sledili Mark, pa dva Teksa, pa opet Mark, pa onda opet Zagor, tek kasnije su ubacili i Kapetana Mikija pa je to cekanje onda produzeno na 7 nedelja, to jest oko mesec i po' kako sam vec napomenuo. Ali zato, posle tih mesec i po imao sam uzastopno Zagore na svakih nedelju dana, dokle god se prica ne zavrsi.
Naravno da mi tih mesec i po' pauze dok su isli Mark, Teks i Kapetan Miki nisu smetali jer sam i njih citao, a imao sam za razliku od ZS koja je u mom gradu izlazila utorkom i lMS koja je izlazila petkom, i ti sam takodje citao skoro sve, a redjali su se Blek, Mislter No, Ken Parker, Kit Teler... Da ne govorim o tome da smo pored LMS i ZS imali i "Denis", "Stripoteku", "EKS almanah", "SUPER", "Strip zabavnik", "Spunk", "Strip ART", "Superstrip" (Alan Ford, Johnny Logan, Maxmagnus), "Maxi", "Biser strip", "Asteriksov zabavnik" (Asteriks i Talicni), "Princ Valijant", "Marvel", "Gigant"... (treba li dalje da nabrajam?)... |
Edited by - ---dp--- on 17/09/2005 23:33:44 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25630 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 17/09/2005 : 23:34:04
|
šmrc,šmrc,dp,rasplakaceš me.. :-))
Deep in the bosom of the gentle night/Is when I search for the light/Pick up my pen and start to write/I struggle, fight dark forces/In the clear moon light/Without fear... insomnia...I can't get no sleep |
|
|
metabaron
New Member
177 Posts
Member since 25/01/2004 |
Posted - 17/09/2005 : 23:51:48
|
Kako je Zlatno doba stripa zavrseno ozivljavanje Zlatne Serije i Lunov Magnus Stripa ne bi bilo dobro. Nostalgija je najbolje da ostane nostalgija.
Sto se tice novih klinaca oni imaju neke druge interese. Izdavaci znaju to i zato i izdaju stripove na takvom formatu i sa takvom cijenom. Oni rezonuju, pravilno, da oni koji su tada kupovali ZS i LMS sad imaju $$$ i zele da kupe te stripove u boljem ruhu.
|
|
|
Tex Willer
Advanced Member
Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 18/09/2005 : 00:09:17
|
quote: Originally posted by mister-no
Pa i sada ako pogledaš malo drugcije dobijaš i više od 4 stripova na mijesec od bonelijevih junaka, a to znaci da izlazi svakotjedno ili na samo nekoliko dana jedan!!!
http://freeweb.siol.net/rantoli1/stripi1
Samo si zaboravio da su u obe serije izlazila po 4 broja mesecno(dakle LMS+ZS=8). |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 18/09/2005 : 01:37:21
|
Naravno, govorim sa nostalgijom, i jasne je da su ta vremena prosla... bar u ovoj zemlji, kako vidim u Italiji, Americi, Brazilu i mnogim drugim zemljama nije bas tako... |
|
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 18/09/2005 : 10:24:05
|
ono sto je bila najveca vrednost zs i lms je cinjenica da su svake nedelje izdavali 2 stripa i da su imali tako dobru distribuciju, da ste ih i u svakoj selendri mogli redovno nabaviti. A sta danas imamo? U celoj Vovjodini sa 2 miliona stanovnika ne mozete naci ni jendo mesto gde redovno mozete kupovati stripove, osim izdanja marketprinta. E, to sto su zs i lms imali to bih voleo da imamo ponovo, svi se slazemo oko tehnickih (ne)kvaliteta i ostalog, ali ovako da ja moram da predjem 200 km do beograda da kupim neki strip - to je besmisleno |
|
|
AZ
Average Member
Croatia
742 Posts
Member since 05/01/2002 |
Posted - 18/09/2005 : 10:34:36
|
Ne bi bilo loše da bude nekakva "Ludens serija" sa dvostrukom numeracijom za junaka i za seriju, slicno kao Super strip, tada bi možda kolekcionari kupovali i one junake koji im se manje svidaju da imaju kontinuitet u kolekciji. Nešto slicno legendarnoj ZS i LMS ne bi bilo loše, ali nikako da se izgubi na kvaliteti. I da barem tjedno izlazi ako ne i cešce. Ono što je definitivno potrebno je izdanje slicno Comic stripu sa Francuskim i drugim nebonellijevskim stripovima. |
|
|
scaramanga
Senior Member
Aruba
1274 Posts
Member since 20/04/2005 |
Posted - 18/09/2005 : 10:47:55
|
quote: Originally posted by osim
ono sto je bila najveca vrednost zs i lms je cinjenica da su svake nedelje izdavali 2 stripa i da su imali tako dobru distribuciju, da ste ih i u svakoj selendri mogli redovno nabaviti. A sta danas imamo? U celoj Vovjodini sa 2 miliona stanovnika ne mozete naci ni jendo mesto gde redovno mozete kupovati stripove, osim izdanja marketprinta. E, to sto su zs i lms imali to bih voleo da imamo ponovo, svi se slazemo oko tehnickih (ne)kvaliteta i ostalog, ali ovako da ja moram da predjem 200 km do beograda da kupim neki strip - to je besmisleno
APSOLUTNO TACNO!I to je ono sto ja pokusavam da dokazem ovde strip i da imas kesa nemas malte ne kupiti!Najredovniji na trafici su Ken parker i Svetov Alan Ford(mozda gde god Akira i Hellboy)- ostalo ne postoji - ispravite me ako gresim.i to vam govorim o Novom Sadu kolevci stripa koji je sa svojim "Dnevnikom" -kapa dole- zasluzan za sve ovo o cemu mi sad bistrimo.... |
|
|
Dalen
Senior Member
Croatia
2272 Posts
Member since 13/03/2003 |
Posted - 18/09/2005 : 12:16:10
|
Da nam fali neko strip izdanje tipa Comic strip ili Strip Art ili Stripoteka, to je apsolutno tocno! Meni osobno fale Rip Kirby, Modesty, pa junaci u boji itd, ali pitanje je dali bi se to isplatilo izdavacima? Da se Comic strip isplatio, vjerojatno bi netko nastavio sa njim ili slicnim izdanjem. Najviše mi je žao što je Bookblobe izdao samo 2 Aster Blistoka a Izvori samo 2 Luc Orienta. Kad sam se poveselio da konacno kod nas izlazi nešto tako (boja, papir...) prekinuli su gotovo tamo gdje su poceli. Izgleda da se nisu isplatili, pa tako izdavaci vjerujem misle i za neko strip izdanje tipa Comic strip i sl. gore navedeno. |
|
|
Toninho
Advanced Member
Croatia
3825 Posts
Member since 15/05/2004 |
Posted - 18/09/2005 : 12:36:13
|
quote: Originally posted by Pavel
).Ono što meni osobno nedostaje je strip magazin tipa Comic Strip koji bi objavljivao i stare i nove (francuske) stripove svih velicina i žanrova.
sad nas ima dva ocemo to |
|
|
Toninho
Advanced Member
Croatia
3825 Posts
|
Prodigy
Senior Member
Croatia
1801 Posts
Member since 01/12/2003 |
Posted - 18/09/2005 : 12:46:35
|
Ma nista ne fali! Ima svega i previse. Sto se komparacije cijena tice istaknuo bi detalja kojeg se sjecam: Kad je ZS i LMS na kiosku kostao 12 din. porcija cevapa bila je mala 5 a velika 10 din. Usporedite to sa cijenom danasnjih stripova i danasnjih cevapa i recite mi kad je to ZS i LMS bila jeftina,da i ne govorimo o turbo inflaciji pa je ubrzo sve otislo na 18 pa na 20 pa na 23 pa na 30 dinara,sa stalnim opadanjem kvalitete i smanjenjem broja stranica.
Trenutno su stripovi,hvala bogu zaglavili na 16 kn i ne mrdaju ni gore ni dole i samo da tako i ostane!
I'm not O.K.,you're not O.K. and that is O.K.!!! |
|
|
Toninho
Advanced Member
Croatia
3825 Posts
Posted - 18/09/2005 : 13:29:39
|
u pravu si nisu bili jeftini vec smo mi bili mularija pa smo muzli roditelje a kad je to sa cjenam otišlo kvragu više se nije ni kupovalo sad su cijene uglavnom ok
|
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 18/09/2005 : 13:36:07
|
quote: Originally posted by Toninho
u pravu si nisu bili jeftini vec smo mi bili mularija pa smo muzli roditelje a kad je to sa cjenam otišlo kvragu više se nije ni kupovalo sad su cijene uglavnom ok
tocno!
|
|
|
jetset
Junior Member
Croatia
390 Posts
Member since 23/06/2005 |
Posted - 18/09/2005 : 14:27:44
|
quote: Originally posted by Prodigy
Ma nista ne fali! Ima svega i previse. Sto se komparacije cijena tice istaknuo bi detalja kojeg se sjecam: Kad je ZS i LMS na kiosku kostao 12 din. porcija cevapa bila je mala 5 a velika 10 din. Usporedite to sa cijenom danasnjih stripova i danasnjih cevapa i recite mi kad je to ZS i LMS bila jeftina,da i ne govorimo o turbo inflaciji pa je ubrzo sve otislo na 18 pa na 20 pa na 23 pa na 30 dinara,sa stalnim opadanjem kvalitete i smanjenjem broja stranica.
Trenutno su stripovi,hvala bogu zaglavili na 16 kn i ne mrdaju ni gore ni dole i samo da tako i ostane!
I'm not O.K.,you're not O.K. and that is O.K.!!!
kolega sad ste napravili lošu usporedbu.stvari imaju više smisla kad se usporede sa necim stabilnijim od porcije cevapa.recimo da ste uzeli paritet prema ino valutama.trebate znati da u ono vrijeme bivše yu države da je hrana bila cista bagatela za neke današnje pojmove(zbog tisucu i jednog razloga).u ono vrijeme ,da skratimo ekonomsko razglabanje jedan primjerak lms,zs je koštao oko 1,5 dem. a danas paritetno vrijedi jedan ludens 2,2 eura iliti 4,5 dem.cijena je u ondašnjim dinarima varirala zbog hiperinflacije,ali je bila daleko bolje uskladivana sa inflacijom od cijene recimo porcije cevapa.ipak treba napomenuti da su onda ta izdanja bila oslobodena poreza na promet a danas je ukalkuliran u prodajnu cijenu pdv od 22%.još nešto slobodna dalmacija je imala start od 2 dem (oko 8 kn).u meduvremenu kuna nije niti malo slabila prema ino valutama,dapace prema dolaru je i 2 kn jaca.toliko o realnostima.moje je mišljenje da je 16 kn previše... |
|
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 18/09/2005 : 16:16:15
|
zaista ne mogu da se setim cene cevapa ali sam sasvim siguran da su mi matorci mogli priustiti da svake nedelje kupim minimum dva stripa, plus ostale decacke zajebancije...sladoled...klikeri...itd Moram napomenuti da su mi roditelji imali najobicnije radnicke plate. Danas bi to bilo jako tesko... |
|
|
Dalen
Senior Member
Croatia
2272 Posts
Posted - 18/09/2005 : 17:28:53
|
Kad sam ja prvi put kupio strip (LMS ili ZS), mislim da je tada koštao 4 ili 5 din, ne znam baš tocno. Ah ta stara dobra vremena. Koliko je drugo što koštalo, nemam pojma, ali slažem se sa sdragan@om da je lakše bilo roditeljima tada kupovati klincima stripove i druge stvari nego danas. Izuzetaka uvijek ima. |
|
|
nedim
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1933 Posts
Posted - 18/09/2005 : 17:37:24
|
ipak bi to bilo dobro!! mozda bi zbog te hiperprodukcije (novi strip svake sedmice) i cijena bila manja...
ZAGOR PRICA... |
|
|
Dalen
Senior Member
Croatia
2272 Posts
Posted - 18/09/2005 : 17:40:57
|
To bi bilo super, ali ipak ne u onakvoj opremi nego u ovoj kakva je Ludensova. Uostalom i talijanski originali su i u još boljoj. |
|
|
nedim
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1933 Posts
|
Bardho
Senior Member
1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 18/09/2005 : 21:45:24
|
quote: Originally posted by Tex Willer
Pa i sada ako pogledaš malo drugcije dobijaš i više od 4 stripova na mijesec od bonelijevih junaka, a to znaci da izlazi svakotjedno ili na samo nekoliko dana jedan!!!
Samo si zaboravio da su u obe serije izlazila po 4 broja mesecno(dakle LMS+ZS=8).
Zagor, Zagor Extra, Dylan Dog/DyD Extra,Mark/Blek(trobroji),MMystere/MNo,Tex,KenP(system),KenP(Libellus),MV,Dampyr
Ako to sve postaviš mjesecno ispada da sada izlazi više Bonellijevih stripova. Još tu treba uracunati NN-a koji ce se izgleda vratiti. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25630 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 18/09/2005 : 22:25:09
|
quote: Originally posted by Bardho
quote: Originally posted by Tex Willer
Samo si zaboravio da su u obe serije izlazila po 4 broja mesecno(dakle LMS+ZS=8).
Zagor, Zagor Extra, Dylan Dog/DyD Extra,Mark/Blek(trobroji),MMystere/MNo,Tex,KenP(system),KenP(Libellus),MV,Dampyr
Ako to sve postaviš mjesecno ispada da sada izlazi više Bonellijevih stripova. Još tu treba uracunati NN-a koji ce se izgleda vratiti.
Tada je izlazilo 8 mesecno u ZS i LMS plus DD,MM i NR,znaci 11 ukupno.I to redovno
Deep in the bosom of the gentle night/Is when I search for the light/Pick up my pen and start to write/I struggle, fight dark forces/In the clear moon light/Without fear... insomnia...I can't get no sleep |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
Posted - 18/09/2005 : 23:33:26
|
Meni nedostaju.Jer to je bilo moje detinjstvo..moj svet..
Ali naravno da su sadasnja izdanja mnoooogoo kvalitetnija i bolja i slicnija originalima.Tu nema sumnje..
Ali kad god uvece uzmem nasumice zlatnu seriju Zagora da prelistavam (npr Mracna Slutnja,Demoni Ludila itd..)uvek se najezim od srece. Zato ih i skupljam..bas zbog nostalgije... Ucio sam da citam i pisem a i da crtam na Zlatnoj Seriji i LMS. I naravno izgradio sam svoju licnost na Zagoru!
Pravedan sam kao Zagor Te nej!
Vidimo se 29-tog na Salonu stripa u SKC!!!
Zeljko Ferri
www.zeljkosrdic.com |
|
|
Topic |
|