Author |
Topic  |
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 29/09/2005 : 19:30:22
|
Apsolutno sam za izlaženje spomenutih stripova i jedva cekam! Naravno, najviše bih volio da se uspije realizirati projekt MV i Julia. Placati hrpu love za SC-ov MV stvarno mi je bez veze, kad znam da se za tu lovu mogu dobiti barem dvije epizode u jednom HC izdanju, kao npr kod Dampyra. To s Dampyrom je super stvar i bila bi i sa MV, ako vec baš i nije isplativo na neki standardniji Bonellijev nacin.
Grad Stripova, vješanje svakog sata. Strance dobrodošao... |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 29/09/2005 : 19:30:48
|
quote: Originally posted by Markos
Ako budemo radili, radit cemo ga najbolje sto mozemo, ne izbacujuci nista, eventualno samo dodavajuci nove sadrzaje. I nije to stvar konkurencije nego ljubavi prema stripu. Pa ja sam prije 3 godine ovdje napravio anketu pitajuci ljude sto misle o magico ventu u HC varijanti jer sam to tada htio raditi.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Koliko se sjecam, ti si htio da izdaješ MV u A4 formatu.
Ase ležit vojnik Gorcin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noc i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.
|
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 29/09/2005 : 19:31:31
|
Ako budemo radili, radit cemo ga najbolje sto mozemo, ne izbacujuci nista, eventualno samo dodavajuci nove sadrzaje. I nije to stvar konkurencije nego ljubavi prema stripu. Pa ja sam prije 3 godine ovdje napravio anketu pitajuci ljude sto misle o magico ventu u HC varijanti jer sam to tada htio raditi.
Ase ležit vojnik Gorcin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noc i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.
|
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25979 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 29/09/2005 : 19:51:11
|
quote: Originally posted by Dado
Po treci put, izrazavanje zelje nije i odmah 100% siguran projekt. Postoje mogucnosti da se neke od zelja ostvare, no isto tako da se ne ostvare iz bilo kojeg razloga. Pa je stoga potpuno besmisleno raspravljati u vezi nekih stvari na koje NEMA tocnog odgovora.
Ma koga ti to farbaš..   Procitali smo te!! Nemoj samo da mi ukradeš ideju,pa da uzmeš još nekog junaka da izdaješ..  
Deep in the bosom of the gentle night/Is when I search for the light/Pick up my pen and start to write/I struggle, fight dark forces/In the clear moon light/Without fear... insomnia...I can't get no sleep |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 29/09/2005 : 19:54:21
|
quote: Originally posted by manhunter
Po treci put, izrazavanje zelje nije i odmah 100% siguran projekt. Postoje mogucnosti da se neke od zelja ostvare, no isto tako da se ne ostvare iz bilo kojeg razloga. Pa je stoga potpuno besmisleno raspravljati u vezi nekih stvari na koje NEMA tocnog odgovora.
Ma koga ti to farbaš..   Procitali smo te!! Nemoj samo da mi ukradeš ideju,pa da uzmeš još nekog junaka da izdaješ..  
Deep in the bosom of the gentle night/Is when I search for the light/Pick up my pen and start to write/I struggle, fight dark forces/In the clear moon light/Without fear... insomnia...I can't get no sleep
Ha-ha, pa ne mogu ti ukrasti nikakvu ideju...ja sam za izlazenje svih stripova... |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25979 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 29/09/2005 : 19:58:14
|
quote: Originally posted by manhunter
Deep in the bosom of the gentle night/Is when I search for the light/Pick up my pen and start to write/I struggle, fight dark forces/In the clear moon light/Without fear... insomnia...I can't get no sleep
Ha-ha, pa ne mogu ti ukrasti nikakvu ideju...ja sam za izlazenje svih stripova...
o.k dogovoreno  imaš mail
Deep in the bosom of the gentle night/Is when I search for the light/Pick up my pen and start to write/I struggle, fight dark forces/In the clear moon light/Without fear... insomnia...I can't get no sleep |
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 29/09/2005 : 19:59:11
|
quote: Originally posted by Markos nije to stvar konkurencije nego ljubavi prema stripu
right samo nemoj da se ovo pretvori u parolu za (ne)skupa izdanja |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 29/09/2005 : 20:44:58
|
quote: Originally posted by SejoSexon
Sjecanje te ne vara ali nije potpuno, bilo je govora o A4 formatu kao o mogucoj opciji.
|
 |
|
makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts
Member since 07/03/2005 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 29/09/2005 : 21:02:09
|
quote: Originally posted by verter
super bi bilo da krenete sa ventom ali niposto sa HC izdanjem.
Zar i ti sine vertere!  Nevezano za Venta i neovisno o kojem se stripu radi, kod malog tiraza HC nije luksuz, vec je jednostavno "moranje". Luksuzan strip postane tek kad se uz HC odabere poseban papir, radi najbolji uvez, odaberu najbolji suradnici, obrati se paznja do najsitnijih detalja i mada se i tada potkradu sitne greske takvo izdanje obicno izgleda luksuznije od standardnih, odnosno kvalitetnije od standardnih i slicnih izdanja. Ako slab motor od Fiata upakujes u sasiju od Ferraria te stavis neka jadna sjedala neces svejedno dobiti luksuzno auto bez obzira na vanjski izgled, niti ces ga moci zvati luksuznim. Kod HC je to isto, a na malom tirazu jednostavno je bolje raditi HC nego SC, jer je konacna cijena za kupca identicna! Iskljucivo zato jer sve sto ustedis na tisku SC izgubis kroz PDV od 22% koji se mora naplatiti kupcima a HC se (jos uvijek) racuna kao knjiga i nema poreza. Ako ti ponudim strip HC i SC za istu cijenu ili nebitnu razliku od jedne kune, koji ces strip uzeti HC ili SC? |
 |
|
piquet
Senior Member

Croatia
1593 Posts
Member since 15/03/2003 |
|
zmcomics
Average Member

734 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 29/09/2005 : 22:15:18
|
Iskljucivo zato jer sve sto ustedis na tisku SC izgubis kroz PDV od 22% koji se mora naplatiti kupcima a HC se (jos uvijek) racuna kao knjiga i nema poreza.
Hajde neka me neko prosvetli, nije direktno tebi upuceno Dado. Imam puune police necega, ima sve to puuuno slova, stampano je, od SF, preko beletristrike, do klasike i nauke i... do sada sam mislio da su to knjige a sada... posto vecinom nemaju tvrde korice, ne znam sta je   
HC Stripove? Mislim da ce ove tendencije uciniti da polako prestanem citati stripove, jer prestaju biti dostupni, pa cu se kanda sve vise okretati onome... sta god bilo na policama 
_________ STRIP VESTI svakog petka na www.zmcomics.co.yu |
 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16629 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 29/09/2005 : 23:10:25
|
sad napokon znam zakaj kod nas svi izdaju hc izdanja fala dado malo si me prosvijetlil
- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leda --   
|
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 29/09/2005 : 23:33:35
|
quote: Originally posted by zmcomics
Hajde neka me neko prosvetli, nije direktno tebi upuceno Dado. Imam puune police necega, ima sve to puuuno slova, stampano je, od SF, preko beletristrike, do klasike i nauke i... do sada sam mislio da su to knjige a sada... posto vecinom nemaju tvrde korice, ne znam sta je   
Nisam mislio pod to sto se sve tocno zove knjigom, dakako da postoje knjige i u SC uvezu, vecina ih je takvih, no kao takve imaju drukcije specifikacije i mogu se zvati knjiga. Ovo "knjiga" ja pricam iz pogleda zakona a vezano za stripove, kada si duzan platiti i naplatiti PDV. Stripovi u SC izdanju, primjerice Tex, podlijeze PDVu, dok recimo Ken Parker HC nije.
quote:
HC Stripove? Mislim da ce ove tendencije uciniti da polako prestanem citati stripove, jer prestaju biti dostupni, pa cu se kanda sve vise okretati onome... sta god bilo na policama  _________ STRIP VESTI svakog petka na www.zmcomics.co.yu
Stripovi prestaju biti lako dostupni (sa financijske strane) ne zbog toga sto su HC ili nisu SC uveza, vec sto je mali tiraz, a ako neke stripove nebi isli u malom tirazu nikada nebi vidjeli svijetlo dana.
|
 |
|
zmcomics
Average Member

734 Posts
Posted - 30/09/2005 : 00:00:46
|
Nisam mislio pod to sto se sve tocno zove knjigom, dakako da postoje knjige i u SC uvezu, vecina ih je takvih, no kao takve imaju drukcije specifikacije i mogu se zvati knjiga. Ovo "knjiga" ja pricam iz pogleda zakona a vezano za stripove, kada si duzan platiti i naplatiti PDV. Stripovi u SC izdanju, primjerice Tex, podlijeze PDVu, dok recimo Ken Parker HC nije.
Koji je to SC Tex-a izasao??? Ono sto Ludens radi je kiosk sveska, odlicno opremljena ali sveska za kioske i to naravno ne moze proci kao knjiga. Ali nesto opremljeno kao, na primer, Maus jeste knjiga!!!
quote:
Stripovi prestaju biti lako dostupni (sa financijske strane) ne zbog toga sto su HC ili nisu SC uveza, vec sto je mali tiraz, a ako neke stripove nebi isli u malom tirazu nikada nebi vidjeli svijetlo dana.
Do kraja ce ti stripovi videti svetlost dana samo za ljude kojima je svejedno da li je to stampano na nekom od domacih jezika. Ne, ne mogu da se slozim sa time. Radije bih radio izdanje koje ce procitati vise ljudi. Makar i taj veci broj bio samo u desetinama. Ni u jednoj delatnosti se ljudi ne trude da smanjuju broj publike-musterija. Nekako mi je logicniji cilj da strip koji mi se dopada predstavim sto vecem broju ljudi, a ne sto manjem.
 |
|
globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
Posted - 30/09/2005 : 00:14:51
|
aj bravo za nove stripove,pogotovo šta ih izbacuju na tržište moji tovari ali ne mislite li da morate stati na balun,pa tko ce ovo sve pokupovati    ali,uvik smo kukali da je malo stripova,stoga,tražili smo-kupujmo i još mi nikako nije jasna jedna stvar,a di je zagor,pa ionako ga ima u malim kolicinama na tržištu    
...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše... DRUKALI SMO ZA AJDUKA,MLADOST ,STAROST,ŽIVOT CILI!
|
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 30/09/2005 : 00:17:45
|
quote: Originally posted by zmcomics Koji je to SC Tex-a izasao??? Ono sto Ludens radi je kiosk sveska, odlicno opremljena ali sveska za kioske i to naravno ne moze proci kao knjiga. Ali nesto opremljeno kao, na primer, Maus jeste knjiga!!!
Nemam pojma kako izgleda Maus, kao prvo, a kao drugo po svim mojim saznanjima strip poput Texa radio za kiosk ili ne kao SC podlijeze PDVu. No i bez toga razlika u tiskanju HC i SC kod malog tiraza nije toliko znacajna, jer smatram kome je skup HC strip za 50 kuna bio bi odprilike jednako skup i da je SC za 40 kuna. Niza cijena se dobiva iskljucivo vecim tirazima.
quote:
Do kraja ce ti stripovi videti svetlost dana samo za ljude kojima je svejedno da li je to stampano na nekom od domacih jezika. Ne, ne mogu da se slozim sa time. Radije bih radio izdanje koje ce procitati vise ljudi. Makar i taj veci broj bio samo u desetinama. Ni u jednoj delatnosti se ljudi ne trude da smanjuju broj publike-musterija. Nekako mi je logicniji cilj da strip koji mi se dopada predstavim sto vecem broju ljudi, a ne sto manjem.
_________ STRIP VESTI svakog petka na www.zmcomics.co.yu
Ne znam po cemu smatras da smo mi ili oni koji kupuja nasa izdanja "ljudi kojima je svejedno dali je to stampano na nekom od domacih jezika" ili da bi takvi mogli postati??? Ako nekome mnogo toga nije svejedno onda se upravo radi o nama. Nije stvar u tome da MI odlucujemo kojem broju publike-musterija cemo to predstaviti, vec je TA publika sama nama stavila do znanja da ih nema puno. Mi se mozemo praviti ludi i ignorirati sve postojece informacije i cifre i tiskat cemo 10000 primjeraka ocekujuci da cemo se pokriti sa 4000-5000 prodanih primjeraka, pa kad se proda od svakog broja po 1500-2000 i nakon 3 broja krepa cijeli projekt onda smo bili pametniji jer smo ponudili siroj publici da cita taj strip, samo 3 broja ali siroj publici... Projekt propao, ne isplati se, ne pokriva se, no sto je s onih 1500-2000 koji su kupovali taj strip, treba li ih samo zaboraviti? I ja bih volio da se strip moze predstaviti velikom broju ljudi po jako povoljnim cijenama, no neka mi neko kaze formulu na koji nacin se to moze postici a da se samo pokriju troskovi bez ikakvog profita i odmah to idemo na taj nacin raditi. |
Edited by - Dado on 30/09/2005 01:45:28 |
 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 30/09/2005 : 00:23:30
|
zmcomics A šta to vrijedi. Strip kao na primjer MM se prodaje vec 25 godina i ništa mu to što se je prodavao na tisucu kiosaka nije pomoglo da danas bude izdanje sa kakvom takvom nakladom. Slicno je i sa NN, a da Texa sa više desetljetnim stažom i ne spominjem. Nakon svega što sam procitao i saznao u zadnje vrijeme, vjerujem da je izlaženje, na primjer MV ili Dampyra u SC-u i na kioske, cista utopija.
Grad Stripova, vješanje svakog sata. Strance dobrodošao... |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 30/09/2005 : 00:23:52
|
Samo vi stampajte,pa ko hoce neka kupi a ko nece ne mora. I odstampajte Tex-a reprint,gigante,specijale,maxi...sve u SC,HC,WC(kom god izdanju).
Ja sam principijelan covek - ne citam knjige iz principa. |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 30/09/2005 : 00:25:53
|
quote: Originally posted by dcopic
zmcomics A šta to vrijedi. Strip kao na primjer MM se prodaje vec 25 godina i ništa mu to što se je prodavao na tisucu kiosaka nije pomoglo da danas bude izdanje sa kakvom takvom nakladom. Slicno je i sa NN, a da Texa sa više desetljetnim stažom i ne spominjem. Nakon svega što sam procitao i saznao u zadnje vrijeme, vjerujem da je izlaženje, na primjer MV ili Dampyra u SC-u i na kioske, cista utopija.
Grad Stripova, vješanje svakog sata. Strance dobrodošao...
Apsolutno tacno.Neka izlaze u bilo kom obliku,samo neka izlaze.
Ja sam principijelan covek - ne citam knjige iz principa. |
 |
|
Bardho
Senior Member

1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 30/09/2005 : 01:59:36
|
Šteta što nisi ušao u taj projekt. Pretpostavljam da ce i gospodicna biti tvrdo upakirana? |
 |
|
Bardho
Senior Member

1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 30/09/2005 : 02:06:07
|
Postavlja se tu sada jedan drugi problem, a to je da kada ti stripovi izlaze onda izade njih od 4 do 6. Nema se para odmah za te sve stripove odjednom. Zamislite Julija (recimo 6), MV (4 dupla), Dampyr (4 dupla), KP (6).Bilo bi dobro da ih izbacujete ili po jednoga (od svakog) na mjesec ili max 2 (na pocetku i polovici)na mjesec jerbo što je previše je previše. Znam da ih štampate sve zajedno zbog cijene al ih nemorate sve odjednom slati u knjižare.
|
 |
|
verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Member since 30/04/2002 |
Posted - 30/09/2005 : 02:14:52
|
"Zar i ti sine vertere! Nevezano za Venta i neovisno o kojem se stripu radi, kod malog tiraza HC nije luksuz, vec je jednostavno "moranje". Luksuzan strip postane tek kad se uz HC odabere poseban papir, radi najbolji uvez, odaberu najbolji suradnici, obrati se paznja do najsitnijih detalja i mada se i tada potkradu sitne greske takvo izdanje obicno izgleda luksuznije od standardnih, odnosno kvalitetnije od standardnih i slicnih izdanja. Ako slab motor od Fiata upakujes u sasiju od Ferraria te stavis neka jadna sjedala neces svejedno dobiti luksuzno auto bez obzira na vanjski izgled, niti ces ga moci zvati luksuznim. Kod HC je to isto, a na malom tirazu jednostavno je bolje raditi HC nego SC, jer je konacna cijena za kupca identicna! Iskljucivo zato jer sve sto ustedis na tisku SC izgubis kroz PDV od 22% koji se mora naplatiti kupcima a HC se (jos uvijek) racuna kao knjiga i nema poreza. Ako ti ponudim strip HC i SC za istu cijenu ili nebitnu razliku od jedne kune, koji ces strip uzeti HC ili SC?"
daj ti meni ferarija sa motorom fiata i ja sam prezadovoljan    sad salu na stranu,ono sam rekao cisto iz ugla jednog kupca koji je preplavljen raznim izdanjima koja bi htio da ima,a sva su poprilicno skupa.pa sve sto izdajete mi je super i zelim da ih imam u kolekciji,pa tu je i berni sa svojim albumima koje takodje vecinu skupljam.a da ne govorim kako ove bonelijevce nisam uzeo vec jako dug vremena jer ne stignem od albuma(sto domacih sto amerikanaca).ali kad ti kazes da je cijena vrlo slicna u SC i HC ja cu ti vjerovati i onda tipujem na HC,iako bi iskreno vise volio da se onda izda neki album umjesto magica.
"Miami...a genital wart on America's shriveled cock!!!" |
 |
|
zmcomics
Average Member

734 Posts
Posted - 30/09/2005 : 08:46:37
|
Projekt propao, ne isplati se, ne pokriva se, no sto je s onih 1500-2000 koji su kupovali taj strip, treba li ih samo zaboraviti?
E, o tome ti i ja pricam. Sta sa onima (koji su medju tih 1500-2000) koji ne mogu kupovati tih 500 primeraka, ili nemaju mogucnosti da dodju do njih  "...treba li ih samo zaboraviti?"  Stampajuci HC u 500 primeraka automatski se odbacuje jos dva do tri puta toliko citalaca!!! Jeli to bas TO?! Sa SC mozda nebi sacuvao svih 1500-2000 citalaca ali bi sacuvao dosta vise od 500! Podrzao bih kiosk varijantu MVjetra, ali dupliranje izdanja koje ce biti samo 20% bolje nije nesto sto treba nasem trzistu. Ako se neki junak i duplira, onda barem trebaju ta izdanja biti okrenuta drugacijim citaocima. Nisu svi stripovi Ken Parker pa da zsluzuju HC, mada bi licno i njega vise voleo videti u SC (kompletna oprema ista samo SC) ali...
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 30/09/2005 : 11:01:52
|
Zlatko, ako hoces da strip dobije ISBN, tj. da bude tretiran kao knjiga, imas puno problema sa nadleznim sluzbama jer njihovo vidjenje stripa je... mozes pretpostaviti i sam. No, kvaka je u tome da se svako izdanje preko 48 stranica u tvrdim koricama smatra knjigom, pa onda nemaju izbora i ne mogu se izvlaciti "to je strip, a ne knjiga". Pogledaj Ken Parkera pa primjeti unutra naslov "Biblioteka Ken Parker" i knjiga 1 ... Mislis da je to slucajno i da sam ja to stavio tek tako?
Dakle, ako je mekani uvez, velike su sanse da ne bude tretiran kao knjiga nego kao obicna publikacija, pa na cijenu za kupce ide i PDV od 22%, tako da cijena na kraju bude ista. Drugo, knjiznice nece uzeti u otkup stripove koji nisu HC. Sve to skupa su razlozi zasto HC. Jednostavno, u tako malom tirazu se ne isplati raditi drugacije, jer cijena dodje na isto.
Dalje, sto se tice ovih 1500-2000 o kojima pricate, ako hoce procitati strip koji ne mogu kupiti zbog cijene, dovoljno je da se uclane u gradsku knjiznicu i mogu ga procitati besplatno. Zar to nije isto jako bitna promocija stripa?! Drugo, o kojim ti tu junacima i vecem trzistu pricas? Dal' se moze Love & Rockets prodati u vise od 500 komada? Nek' se proda u 200 i ja presretan. Spaghetti brothers? Klara? Ma daj. To je sve osudjeno na max. 500 komada. Magico Vento i Julia? Imas Mister Noa i Martija koji su u HR, sa 20 i vise godine tradicije izlazenja prodaju u maksimalno 1500 komada. Mozes misliti kako bi neki novi junak bolje prosao. System je pokusao sa MV na kioske, pa svi znamo kako je zavrsilo. Julia je zenski junak, zene kod nas ne citaju stripove, osim Dylana, Corta i AF, mozes misliti kako bi to kupile, a muskih kupaca je ionako malo. Mozese probati, ali ako propadne nakon 3 broja, sta onda? Kao MV, preci na tvrdi uvez? Onda bolje krenuti odmah na tvrdi uvez.
I ja bi bio sretan da MV zazivi na kioscima, zbog toga sam i odustao prije 3 godine od toga, misleci da ce to Berni raditi za kioske. No stvarnost je nazalost drugacija to ocekivati je nerealno. Ja taj strip volim, nacin na koji to system radi mi je bio podnosljiv dok su isli na kioske, sada je to kao "luksuzno izdanje" a sve sto su popravili je uvez i papir, dakle sminka, sve drugo bitno (sken, tisak, prijevod) je ostalo jednako losnjikavo. Prema mojim informacijama, u HR se systemov MV proda u 50-tak primjeraka. Ja mislim da taj strip zasluzuje i moze imati puno vecu publiku od toga i da to izdanje moze biti puno kvalitetnije napravljeno.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Topic  |
|
|
|