Author |
Topic  |
SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1004 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 30/09/2005 : 11:32:25
|
Sve sto Markos kaze ima jako puno smisla, ali meni kod HC izdanja daleko najvise smeta njihova dostupnost. U Sarajevu, recimo, jos uvijek nisam uspio pronaci niti jednog MV ili Kena u HC izdanju, a da jesam sigurno bi ih kupio. I pored toga, moja puna podrska navedenim projektima. Samo naprijed. |
 |
|
zmcomics
Average Member

734 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 30/09/2005 : 11:40:08
|
ISBN broj se dobija pre stampanja i oni ne diskutuju o kvalitetu i opremi izdanja. Trazis ISBN broj za knjigu stripova, dobijes ga. U Knjiznicu odes da uzmes CIP odes sa ISBN brojem i na osnovu njega ti izdaju CIP. Niko od njih nema prava da diskutuje o kvalitetu i opremi izdanja. Jednostavno, izdanje koje nosi ISBN broj je knjiga, dok publikacija za kioske mora imati ISSN broj i tu je u osnovi gotova prica i gotova podela. Razumem da ume biti problema sa ljudima u administraciji, ali pravila oko ISBN-a su svugde u svetu ista i ako moze kod nas moze i kod vas tako da se dobije. Samo kada vam se sluzbenik pocne buniti trazite nadleznog sefa i on ce to regulisati. Ne mogu vam nesto sto se stampa u formi knjige i prodaje iskljucivo u knjizarama stavljati u kategoriju ISSNa.
Kada sam bio protiv HC to se uglavnom nije odnosilo na Klaru, Love & Rockets, Spirua i slicno vec na Bonelija. Sam kazes da se MV u Hrvatskoj sada prodaje 50tak primeraka, da li tako bilo i kada je bio SC. Na kioscima se, koliko znam, kod nas prodavao 700-800 primeraka (veeelikim delom i zbog malog tiraza i slabe pokrivenosti trzista, a da ne pricamo o ceni koja je za prosecnog kupca bila velika) i koliko ce sada da se prodaje kada je HC? 100, 200?? Ne mislis da se prodaje samo 50tak, zato sto je HC?
_________ STRIP VESTI svakog petka na www.zmcomics.co.yu |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 30/09/2005 : 11:49:18
|
quote: Originally posted by Bardho
Postavlja se tu sada jedan drugi problem, a to je da kada ti stripovi izlaze onda izade njih od 4 do 6. Nema se para odmah za te sve stripove odjednom. Zamislite Julija (recimo 6), MV (4 dupla), Dampyr (4 dupla), KP (6).Bilo bi dobro da ih izbacujete ili po jednoga (od svakog) na mjesec ili max 2 (na pocetku i polovici)na mjesec jerbo što je previše je previše. Znam da ih štampate sve zajedno zbog cijene al ih nemorate sve odjednom slati u knjižare.
Tocno, biti ce guzve, kao i sada vec, sa Ken Parkerom. No opet, Ken izlazi 6 brojeva svako 6 mjeseci, dakle, jedan mjesecno. To sto se svih 6 pojavilo odjednom, ne znaci da ti ne mozes kupiti po jedan mjesecno narednih 6 mjeseci. Ista stvar je i sa ovim ostalim/novim izdanjima.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Posted - 30/09/2005 : 11:50:51
|
quote: Originally posted by SSM
Sve sto Markos kaze ima jako puno smisla, ali meni kod HC izdanja daleko najvise smeta njihova dostupnost. U Sarajevu, recimo, jos uvijek nisam uspio pronaci niti jednog MV ili Kena u HC izdanju, a da jesam sigurno bi ih kupio. I pored toga, moja puna podrska navedenim projektima. Samo naprijed.
Svojedobno se netko bio interesirao iz Sarajeva da bi ih otkupio ali nista.
 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3083 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 30/09/2005 : 11:51:14
|
quote: Originally posted by Markos Tocno, biti ce guzve, kao i sada vec, sa Ken Parkerom. No opet, Ken izlazi 6 brojeva svako 6 mjeseci, dakle, jedan mjesecno. To sto se svih 6 pojavilo odjednom, ne znaci da ti ne mozes kupiti po jedan mjesecno narednih 6 mjeseci. Ista stvar je i sa ovim ostalim/novim izdanjima.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
lijepo receno, al tak je teško doci u ducan i kupiti jednog a ne sve....teško, vrlo teško   |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Posted - 30/09/2005 : 12:09:46
|
quote: Originally posted by zmcomics
ISBN broj se dobija pre stampanja i oni ne diskutuju o kvalitetu i opremi izdanja. Trazis ISBN broj za knjigu stripova, dobijes ga. U Knjiznicu odes da uzmes CIP odes sa ISBN brojem i na osnovu njega ti izdaju CIP. Niko od njih nema prava da diskutuje o kvalitetu i opremi izdanja. Jednostavno, izdanje koje nosi ISBN broj je knjiga, dok publikacija za kioske mora imati ISSN broj i tu je u osnovi gotova prica i gotova podela. Razumem da ume biti problema sa ljudima u administraciji, ali pravila oko ISBN-a su svugde u svetu ista i ako moze kod nas moze i kod vas tako da se dobije. Samo kada vam se sluzbenik pocne buniti trazite nadleznog sefa i on ce to regulisati. Ne mogu vam nesto sto se stampa u formi knjige i prodaje iskljucivo u knjizarama stavljati u kategoriju ISSNa.
Ja ti kazem da sam imao problema s tim, cak i uz tvrde korice, uz naslov edicije "Biblioteka Ken Parker", nisu mi jednostavno htjeli dati niti CIP niti ISBN, jer "to je strip, a ne knjiga". No svejedno, cak i da se moze proci kao knjiga u mekanom uvezu (ne vjerujem da bi to ipak bio toliki problem srediti, ukoliko bi inzistirali na tome), usteda na koricama tako malom tirazu je jako mala.
quote: Originally posted by zmcomics Kada sam bio protiv HC to se uglavnom nije odnosilo na Klaru, Love & Rockets, Spirua i slicno vec na Bonelija. Sam kazes da se MV u Hrvatskoj sada prodaje 50tak primeraka, da li tako bilo i kada je bio SC. Na kioscima se, koliko znam, kod nas prodavao 700-800 primeraka (veeelikim delom i zbog malog tiraza i slabe pokrivenosti trzista, a da ne pricamo o ceni koja je za prosecnog kupca bila velika) i koliko ce sada da se prodaje kada je HC? 100, 200?? Ne mislis da se prodaje samo 50tak, zato sto je HC?
Opet, po mojim podacima u HR se MV u mekanom uvezu prodavao u otprilike 100 kom. No, ovako stvari stoje, da ne mlatimo praznu slamu. U slucaju da Bernard hoce objaviti MV na kioske, mi se istog trena odricemo prava (pod uslovom, je li, da ih dobijemo). Ja bi volio da taj strip izadje na kioscima. Ako ne moze, onda cu ga raditi ovako kako mogu (iluzorno je zanositi se time da ga mi saljemo na kisoke ako Bernard ne moze). I za Juliu vrijedi isto. No, Bernard je sa Dampyrom ocito pokazao sto misli o "novi bonelli junaci na kioscima", a i Julia ga apsolutno ne zanima. Meni je zao ako cemo pokvariti Systemu posao (mada, po meni je to jako klimavo, mi smo izdavaci iz dvije drzave, trziste nam se dijelom preklapa, ali bi u principu svi trebali biti orijentirani na svoje maticno trziste), ali s druge strane, jos mi je vise zao gledati kako njihov MV izgleda. Pa bas sam pricao sa Parlovom prije par dana, on nije htio kupiti svoj strip, broj 11, jer mu se nije svidjelo kako je napravljen. Dok je to bilo podnosljivo i moglo se tolerirati u verziji za kioske, u tvrdom uvezu bas i ne.
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 30/09/2005 : 12:52:52
|
Samo napred Markose.Apsolutno si u pravu za MV System Comicsa,lose je lepljen i meni to smeta.Juliu jedva cekam,a sticajem okolnosti ziveo sam u SFRJ tako da mi je svejedno s kog trzista dolazi(Hrvatskog,Srpskog,Bih)- samo da je kvalitet dobar.
Ja sam principijelan covek - ne citam knjige iz principa. |
 |
|
Thommo
stripovi.com suradnik

Croatia
1257 Posts
Member since 01/09/2003 |
Posted - 30/09/2005 : 13:22:46
|
Ja kupujem (t.j. kupovao sam, sad cu malo stati na loptu) Systemov MV, a imam i dosta originala. Jednostavno, usporedbom s originalima non-stop imaš filing da NIJE TO TO, da se može puno bolje!
Marko, puna podrška za MV i Juliju! |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Posted - 30/09/2005 : 13:29:04
|
quote: Originally posted by Tex Willer
Samo napred Markose.Apsolutno si u pravu za MV System Comicsa,lose je lepljen i meni to smeta.Juliu jedva cekam,a sticajem okolnosti ziveo sam u SFRJ tako da mi je svejedno s kog trzista dolazi(Hrvatskog,Srpskog,Bih)- samo da je kvalitet dobar.
Ja sam principijelan covek - ne citam knjige iz principa.
Nije njihov problem ljepilo nego sken tj. priprema i/ili stampa. I prijevod, ali ne u tolikoj mjeri koliko ovo.
 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3083 Posts
Posted - 30/09/2005 : 14:31:47
|
jebi ga sad Markos, kupit sad novi SC Magicni vetar ili ne....?  kad bi bar znao da je vaš siguran stripio bih se, da ne ulazim u nepotrebne troškove.... |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Posted - 30/09/2005 : 14:35:14
|
Ne znam, to svatko neka odluci sam. Ja bih rekao da ako ste ga kupovali do sada, kupujte ga i dalje, jer ne znate da li ce i kad ce se pojaviti drugo izdanje. Mi mozda nismo trebali izlaziti sa ovom informacijom dokle nije sve rijeseno, ali eto, htjeli smo najaviti sto sve imamo u planu za naredni period. Kad budemo imali tocne informacije, onda cemo ih javiti.
 |
|
Porter
Advanced Member

Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 30/09/2005 : 14:44:36
|
Cekam vec dugo izlazenje Magico Vento,posto sam stao kada su poceli izlaziti kao HC. Nadam se da ce nece dugo cekati na ove duple brojeve,koliko god knjiga izadje kupicu sa velikim zadovoljstvom. Iako za pocetak treba pazljivo izdati samo 15-tak knjiga(30 epizoda) u startu pa sljedeci mjesec moze se ubrzati
Porter |
 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3083 Posts
Posted - 30/09/2005 : 14:46:17
|
quote: Originally posted by Markos
Ne znam, to svatko neka odluci sam. Ja bih rekao da ako ste ga kupovali do sada, kupujte ga i dalje, jer ne znate da li ce i kad ce se pojaviti drugo izdanje. Mi mozda nismo trebali izlaziti sa ovom informacijom dokle nije sve rijeseno, ali eto, htjeli smo najaviti sto sve imamo u planu za naredni period. Kad budemo imali tocne informacije, onda cemo ih javiti.
OK, tako ce vjerojatno i biti...thanks |
 |
|
chemako
Average Member

Croatia
758 Posts
Member since 22/02/2004 |
Posted - 30/09/2005 : 14:50:51
|
Ma ja želim reci samo to da je glupo objavljivati nešto što vec izlazi,mislim na MV.Ne mogu da vjerujem da se prodaje u cijeloj Hrvatskoj u samo 50 primjeraka.Pa ja kad narucim od Bernarda narucim za nas cetvoricu,pa gdje Zagreb,Rijeka.A da je mala proda to vjerujem,cim necega nema na kioscima on ne može imati produ i tacka.To što ce ova HC kupovati mahom oženjeni ljudi od 30,40 godina (uglavnom) koji imaju solidne prihode i slagati ih na police vodi strip kao neku da tako kažem masovniju zabavu ka kraju barem za ovo podrucje.
Marko,ti si pošteno rekao da ceš se odreci prava ako se Bernard odluci na distribuciju MV po kioscima ali po meni sada ici objavljivati MV u HC u momentu dok se Hrvatska još nije sa njim tako reci ni upoznala je po meni odmah toga junaka za neko šire citateljstvo pokopat.Pa ko ce to kupovati izvan specjaliziranih ducana u Zagrebu i kod Columba u Splitu? Žašto se ne razmisli da pokušate objaviti,a to ti znaš bolje od mene,ona HC izdanja u boji,formata A4 primjerice Tex,Zagora;DD itd.To bi po meni trebalo ici u takvom izdanju,a vjerovatno bi,ja barem mislim bila isoplativa.Nedavno mi je prijatelj pokazao takvo izdanje Texa gdje su one epizode Vrac Dijablero itd.To je za takva izdanja. A ne ovako sa MV,Julijom,Brendonom itd. |
 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3083 Posts
Posted - 30/09/2005 : 15:05:41
|
cini mi se da se opet ponavljam, ali što se tice HC ili SC izdanja ja sam da vecina stripova bude u SC izdanju za širu populaciju i one tanke s lovom i da ide na kioske, a u HC nek budu samo stvarno specijalni brojevi, jubilarci, giganti, texone i sl....barem da se proba, al ak se vidi da je HC jedini nacin da nešto opstane onda HC... |
Edited by - nenno on 30/09/2005 15:06:31 |
 |
|
tom1979
Junior Member

Croatia
348 Posts
Member since 04/02/2005 |
|
Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 30/09/2005 : 15:22:08
|
quote: Originally posted by chemako
Žašto se ne razmisli da pokušate objaviti,a to ti znaš bolje od mene,ona HC izdanja u boji,formata A4 primjerice Tex,Zagora;DD itd.
A ne ovako sa MV,Julijom,Brendonom itd.
Prava za Texa, Zagora i DD-a drži Berni tako da tu sugestiju trebaš poslati njemu, a ne nama.
And I must be an acrobat to talk like this and act like that... |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Posted - 30/09/2005 : 15:25:11
|
quote: Originally posted by chemako
Ma ja želim reci samo to da je glupo objavljivati nešto što vec izlazi,mislim na MV.Ne mogu da vjerujem da se prodaje u cijeloj Hrvatskoj u samo 50 primjeraka.Pa ja kad narucim od Bernarda narucim za nas cetvoricu,pa gdje Zagreb,Rijeka.A da je mala proda to vjerujem,cim necega nema na kioscima on ne može imati produ i tacka.To što ce ova HC kupovati mahom oženjeni ljudi od 30,40 godina (uglavnom) koji imaju solidne prihode i slagati ih na police vodi strip kao neku da tako kažem masovniju zabavu ka kraju barem za ovo podrucje.
Marko,ti si pošteno rekao da ceš se odreci prava ako se Bernard odluci na distribuciju MV po kioscima ali po meni sada ici objavljivati MV u HC u momentu dok se Hrvatska još nije sa njim tako reci ni upoznala je po meni odmah toga junaka za neko šire citateljstvo pokopat.Pa ko ce to kupovati izvan specjaliziranih ducana u Zagrebu i kod Columba u Splitu? Žašto se ne razmisli da pokušate objaviti,a to ti znaš bolje od mene,ona HC izdanja u boji,formata A4 primjerice Tex,Zagora;DD itd.To bi po meni trebalo ici u takvom izdanju,a vjerovatno bi,ja barem mislim bila isoplativa.Nedavno mi je prijatelj pokazao takvo izdanje Texa gdje su one epizode Vrac Dijablero itd.To je za takva izdanja. A ne ovako sa MV,Julijom,Brendonom itd.
Zbog ovoga ne volim pricati javno na forumu o ovim stvarima, jer ljudi jednostavno govore gluposti. Kakav Tex, kakav Zagor? Kako je to mogu raditi ako Bernard ima prava?
I drugo, u vezi MV, "Pa ko ce to kupovati izvan specjaliziranih ducana u Zagrebu i kod Columba u Splitu?" Pravo pitanje je koga to uopce zanima? Za odgovor pogledaj pod Lazarus Ledd, Mister No, Martin Mistere, Nathan Never...
 |
|
Witchblade
Senior Member

Croatia
2754 Posts
Member since 22/07/2002 |
Posted - 30/09/2005 : 15:33:34
|
Markose, mislim da je iskustvo pokazalo da se ovo moze raditi na dva nacina: ili suti kao zaliven i tek kad nesto izadje, reci "evo, izasao je ...", ili objavi planove i budi spreman na pametne i jos vise na glupe komentare. Pokrenuti ovakvu temu i ocekivati neku inteligentnu i pravocrtnu diskusiju, bez suvisnih i/ili glupih pitanja... ili muci ili trpi, sredine nema. 
(Da ne bude zabune, i ovo je glup komentar )
Oh, you may stray, but you'll always return to your dark master, the cocoa bean. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Posted - 30/09/2005 : 15:38:38
|
Iskustvo je pokazalo da kako god da napravis i kako god postupis ne valja, jer uvijek ce se naci netko tko ce se buniti i kome nesto nije po volji. Ima Bernard pravo, suti i radi po svome, a neka laje tko sta hoce. Do prije dvije tri godine su kukali kako malo toga izlazi, sad je vec previse. Ja osobno mislim da je to dobro, neka ljudi koji su do sada kupovali sve jer toga nije bilo tako puno sada kupuju ono sto im se svidja. ne vidim sto je lose u tome sto se izbor prosirio.
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 30/09/2005 : 15:41:32
|
ma u pravu ste i jedni i drugi. ako bude MV dve epizode u jednoj knjigi za istu cjenu kao što je sada jedna epizoda kod SC onda smo mi potrošaci svakako na plusu. ako gledaš samo svoj novcanik i pustiš na stranu sve ostalo (pripadnost jeziku, zemlji, izdavacu, i obrnuto-- negativno osjecanje prema istim stvarima) ovo eventuelno izdanje je svakako pozitivno. Konkurenca je pozitivna stvar. primjer: pre tjedan dana su mi povecali brzinu interneta preko kabla za 3X i smanjili cjenu za 2evra mjesecno. samo zbog konkurence, ne zbog toga što je novi vlastnik dobra duša. neka bolji pobjedi! |
 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3083 Posts
Posted - 30/09/2005 : 15:46:14
|
quote: Originally posted by Markos
Iskustvo je pokazalo da kako god da napravis i kako god postupis ne valja, jer uvijek ce se naci netko tko ce se buniti i kome nesto nije po volji. Ima Bernard pravo, suti i radi po svome, a neka laje tko sta hoce. Do prije dvije tri godine su kukali kako malo toga izlazi, sad je vec previse. Ja osobno mislim da je to dobro, neka ljudi koji su do sada kupovali sve jer toga nije bilo tako puno sada kupuju ono sto im se svidja. ne vidim sto je lose u tome sto se izbor prosirio.
u pravu si, stripova nikad previše....al pusti nek ljudi pricaju, od sto glupih izjava sigurno se nade i koji pametan prijedlog.... |
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
|
Toninho
Advanced Member

Croatia
3825 Posts
Member since 15/05/2004 |
Posted - 30/09/2005 : 15:50:50
|
i tako neki dan kažem ja ženi eto smirilo se to sa stripovima necu trošit toliko love nabavija sam ono s cim sam kasnija a ovo šta redovno kupujem i nije puno i šta sad ocete brak da mi upropastite bando
|
 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3083 Posts
Posted - 30/09/2005 : 15:52:30
|
kad ja zbrojim zaostatke recimo od bernijevih bestsellera na ovamo pa meni treba cca 1 000 kn....jebote, ubit ce me žena.... |
 |
|
Topic  |
|
|
|