Author |
Topic |
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 28/05/2006 : 15:14:59
|
Svi smo podložni subjektivnom ocjenjivanju i kriteriji i zanimanja su nam razliciti isto tako kako smo razliciti i u godinama, u obrazovanju, iskustvu, ocekivanjima itd.
Objektivne kriterije ocjenjivanja možeš pronaci u teoriji književnosti, koja se primjenjuje na književna djela, a vjerojatno se može parcijalno primijeniti i na strip; samo dodaš par stripovskih kvantifikatora.
Odmah da napomenem, što ih više gledam, moje recenzije mi izgledaju strašno subjektivne...
Wealth beyond measure, outlander... |
|
|
fantom
stripovi.com suradnik
Croatia
1434 Posts
Member since 12/12/2004 |
Posted - 28/05/2006 : 15:24:21
|
Stripovi imaju razlicite ciljeve i ambicije i treba ih ocjenjivati prema tome koliko su ispunili svoju svrhu,koliko su odgovorili svojoj causi finalis.Strip koji ima za cilj iskljucivo zabaviti i uspjeva u tome je dobar,onaj koji nam želi na sugestivan nacin osvjetliti neku istinu,spoznaju i u tome uspije je dobar.Odlican je pak onaj koji ujedini oba kriterija.Još ako je crtež,inspirativan i vizualno atraktivan to je to! |
|
|
jasa
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3490 Posts
Member since 26/08/2005 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 28/05/2006 : 15:41:10
|
quote: Originally posted by jasa
možda bi najbolje bilo naci prosjek subjektivnih mišljenja par ljudi koji se razumiju u strip
Ili koji proucavaju teroiju stripa... Will Eisner se mislim dosta bavio teorijom stripa.
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 28/05/2006 : 16:57:38
|
quote: Originally posted by Bardho
Nemora znaciti da te podcjenjuje ili vrijeda. Recimo ja isto smatram da je Zagor za petnaestogodišnjake samo zato što je meni osobno bio najbolji strip tada.
mora znaciti i znaci to je samo indirektno prozivanje da citaš strip koji nije na nivou onog što taj smatra primjerenim odredenom intelektu(ili kvalitetnim, dobrim itd)
da me krivo ne shvatiš, meni to ne smeta nešto previše, svatko nek misli kako hoce (i može), ali ne treba sad frizirati stvari i okolišati - to spada u podcjenjivanje
Tako je govorio Zagortustra. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 28/05/2006 : 16:59:53
|
quote: Originally posted by realist
Postoje objektivni kriteriji kvalitete, stinky, ako si baš zapeo za to, potražit cu u svom starom marketinškom udžbeniku te odrednice,
e to baš sam za to zapeo potraži i izrijekom navedi te objektivne kriterije
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 28/05/2006 : 17:04:13
|
quote: Originally posted by DeeCay
Objektivne kriterije ocjenjivanja možeš pronaci u teoriji književnosti, koja se primjenjuje na književna djela, a vjerojatno se može parcijalno primijeniti i na strip; samo dodaš par stripovskih kvantifikatora.
isto ko i realistu volio bih da se ti objektivni kriteriji navedu ovdje (zato sam i postavio temu na forum, da se prodiskutira i da netko navede te kriterije i obrani ih ili pak kritizira; da sam htio uzeti knjigu i citati, ne bih otvarao temu na forumu)
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 28/05/2006 : 17:06:05
|
quote: Originally posted by fantom
Stripovi imaju razlicite ciljeve i ambicije i treba ih ocjenjivati prema tome koliko su ispunili svoju svrhu,koliko su odgovorili svojoj causi finalis.
ha, da ali to je opek djelomicno sagledavanje stvari pogled s nekakve funkcionalnosti stripa, nekakve pragmaticnosti - je li to objektivan kriterij, to ja pitam?
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 28/05/2006 : 17:08:45
|
quote: Originally posted by jasa
..stinky, filozofe, uvijek smisliš pitanje na koje nema odgovora
homos homini lupus
eh, jasa sve u službi traženja istine...mene ti to sve zanima filozofski:)
|
|
jasa
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3490 Posts
Member since 26/08/2005 |
|
fantom
stripovi.com suradnik
Croatia
1434 Posts
Posted - 28/05/2006 : 17:19:10
|
Usporedba s filmom. Po cemu s npr.posebni Fordovi ili Hitchcockovi filmovi? I jedni i drugi pricaju zanimljive price,zanatski su besprijekorno uradeni, svidaju se gledateljima razlicitog stupnja obrazovanja,funkcioniraju na više razina,onoj zabavljackoj i onoj psihoanalitickoj,filozofskoj,metaforickoj,moguce ih je gledati mnogo puta i uvijek nanovo otkriti neko skriveno znacenje ili pak novo moguce citanje,sukus stila,emocija i pamtljivosti i nakon mnogo godina poslije. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 28/05/2006 : 17:26:29
|
istina fantome no, problem je što je to samo relativna istina jer isto tako postoje gledatelji razlicitog stupnja obrazovanja kojima se ne svidaju Fordovi i Hitchcockovi filmovi
i gle sad istu tu analogiju možemo primjeniti na Zagora (može bilo što, ali Zagor je najviše eksploatiran u jednu i u drugu stranu) postoje citatelji razlicitog stupnja obrazovanja (pa i intelekta) kojima se svidaju Zagorove epizode
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 28/05/2006 : 17:32:27
|
da ,tu se susrecemo sa fenomenom identiteta samih konzumenata koje bez obzira na starosnu dob,stupanj obrazovanja ili spol privlaci isti produk ali iz vise pobuda. mozda kvaka ne postoji ali priznati moramo da je taj fenomen viseslojan i ne gubi na kakvoci niti je podlozan vremenu.
the chase is better than the catch |
|
|
fantom
stripovi.com suradnik
Croatia
1434 Posts
Posted - 28/05/2006 : 17:34:26
|
Da,u pravu si,svjestan sam da nisam ponudio neki opci kriterij koji bi obuhvatio sve slucajeve.Cesto primjecujem kako se ljudi išcudavaju da netko može istodobno uživati i u Zagoru i Descartesu. |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 28/05/2006 : 17:47:14
|
da baš ko što kaže murdoc - u cemu je kvaka?
zato sam i stavio temu da cujem razlicita mišljenja i da se razvije diskusija da cujem kriterije, mjerilo - jer, ocito da se nekakvo mjerilo uzima buduci da struka (profesionalci) rangiraju, pridružuju oznaku kvalitetu zato bih volio da se ukljuci struka - macan i ostali
e pa, problem je u pouzdanosti tog mjerila
ajde da dam jednu natuknicu zapravo se stvar svodi na nekakve autoritete
|
|
fantom
stripovi.com suradnik
Croatia
1434 Posts
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 28/05/2006 : 17:51:45
|
upravo tako stinky,,viseslojevitost podrazumjeva ,tehnicki visok standard,poznavanje filozofije,poigravanje sa misticnim,esencijalnu strukturu x ,propagandnu masineriju i naravno potporu autoriteta kao garanta vjerodostojnosti ..
|
|
fantom
stripovi.com suradnik
Croatia
1434 Posts
Posted - 28/05/2006 : 17:55:30
|
Autoriteti su proglasili npr.Zekana odlicnim stripom. Trudio sam se otkriti što je tu tako fascinantno,ali nije mi pošlo za rukom. Mislim,strip je OK,ali nek mi neko objasni što je tu toliko dobro.Prica,likovi,zaplet,duhovitost... |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 28/05/2006 : 17:57:44
|
A kako se postaje autoritet? Tako da te drugi autoriteti takvim proglase?
ha, i to je isto zajebano pitanje ali ovako to opet ovisi o samom promatracu ljudi obicno uzimaju za autoritete one o kojima su culi u školi npr, one koji su priznati u društvu, one kojima vjeruju itd što je covjek manje sklon promišljanju, to ima više autoriteta izuzetni imaju pak vrlo malo ili nikoliko autoriteta - recimo ja:)
ali, da sad ne otvaramo nove probleme, odgovori jel ti se cini da se to rangiranje (ti objektivni kriteriji) zapravo svode na autoritet?
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 28/05/2006 : 17:59:00
|
stinkac, barem se ti povodiš za logikom i kvantitativnim metodama, treba ti netko iskusan u kritici ili teoriji stripa pa nek ti predloži konkretne kvantifikatore kojima ceš fino to moci brojcano izraziti.
ja sam vec davno sebi privatno htio napraviti kvantifikatore koji bi mi uvijek davali objektivniju ocjenu stripa. Mislio sam ovako; prvo kategorija scenarij - naci deset kvantifikatora, recimo jedan kao originalnost (ako je zadovoljena, staviš kvacicu), onda ideš dalje; za sve kategorije...
Stinky, na kraju krajeva hoceš li ti prihvatiti mcn-ovo mišljenje?
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 28/05/2006 : 18:04:40
|
fenomen auteriteta moze se usporediti sa fenomenom duha,jer oba su u samom sebi sposobnost da se vide slicnosti i razlike i medusobno pristajanje izmedu raznih predmeta,,nejednakost duhova jest posljedica poznatog uzorka ,a taj uzrok jest razlika u odgoju..ali sad opet odoh preduboko
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 28/05/2006 : 18:06:10
|
stinkac, barem se ti povodiš za logikom i kvantitativnim metodama, treba ti netko iskusan u kritici ili teoriji stripa pa nek ti predloži konkretne kvantifikatore kojima ceš fino to moci brojcano izraziti.
ja sam vec davno sebi privatno htio napraviti kvantifikatore koji bi mi uvijek davali objektivniju ocjenu stripa. Mislio sam ovako; prvo kategorija scenarij - naci deset kvantifikatora, recimo jedan kao originalnost (ako je zadovoljena, staviš kvacicu), onda ideš dalje; za sve kategorije...
Wealth beyond measure, outlander...
e pa o tome i pricam deecay konkretni kvatifikatori - tu vidim problem. kako ih odrediti
može li se dakle strip brojcano izraziti, a da to bude ujedno objektivno i pouzdano
npr. lako se može utvrditi koji je od dvojice trkaca brži uzmeš jednu distancu, obojica krenu istovremeno i promatranjem uvidiš koji ce prije preci tu distancu to je ocevidna istina i ne treba u nju sumnjati
ovaj tvoj pokušaj objektiviziranja stvari i odredivanja mjernog instrumenta je hvalevrijedan, ali opet se postavlja pitanje - je li i univerzalno važeci (ili za vlastite potrebe hehe)
ovo zadnje kako koje ono za zagora, ne:)
|
|
fantom
stripovi.com suradnik
Croatia
1434 Posts
Posted - 28/05/2006 : 18:07:25
|
quote: Originally posted by stinky
A kako se postaje autoritet? Tako da te drugi autoriteti takvim proglase?
ha, i to je isto zajebano pitanje ali ovako to opet ovisi o samom promatracu ljudi obicno uzimaju za autoritete one o kojima su culi u školi npr, one koji su priznati u društvu, one kojima vjeruju itd što je covjek manje sklon promišljanju, to ima više autoriteta izuzetni imaju pak vrlo malo ili nikoliko autoriteta - recimo ja:)
ali, da sad ne otvaramo nove probleme, odgovori jel ti se cini da se to rangiranje (ti objektivni kriteriji) zapravo svode na autoritet?
Tako je govorio Zagortustra.
Pa,gotovo da bi tako mogli reci.Toma Akvinski je rekao da je lijepo ono što se oku svida. Strip je dobar,ako se autoritetima svida.Ako zanijecemu tu naizgled problematicnu tezu zaglibit cemo u radikalni subjektivizam i opovrgnuti mogucnost konstrukcije iole objektiviziranih kriterija. |
|
|
fantom
stripovi.com suradnik
Croatia
1434 Posts
Posted - 28/05/2006 : 18:09:27
|
quote: Originally posted by stinky
Wealth beyond measure, outlander...
e pa o tome i pricam deecay konkretni kvatifikatori - tu vidim problem. kako ih odrediti
može li se dakle strip brojcano izraziti, a da to bude ujedno objektivno i pouzdano
npr. lako se može utvrditi koji je od dvojice trkaca brži uzmeš jednu distancu, obojica krenu istovremeno i promatranjem uvidiš koji ce prije preci tu distancu to je ocevidna istina i ne treba u nju sumnjati
ovaj tvoj pokušaj objektiviziranja stvari i odredivanja mjernog instrumenta je hvalevrijedan, ali opet se postavlja pitanje - je li i univerzalno važeci (ili za vlastite potrebe hehe)
ovo zadnje kako koje ono za zagora, ne:)
Tako je govorio Zagortustra.
A što kažeš na anticku Zenonovu aporiju jel brži Ahil ili kornjaca? |
|
|
Topic |
|