forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Dvojako zanimanje - kako se odreduje kvaliteta
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/05/2006 : 15:14:59  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Svi smo podložni subjektivnom ocjenjivanju i kriteriji i zanimanja su nam razliciti isto tako kako smo razliciti i u godinama, u obrazovanju, iskustvu, ocekivanjima itd.

Objektivne kriterije ocjenjivanja možeš pronaci u teoriji književnosti, koja se primjenjuje na književna djela, a vjerojatno se može parcijalno primijeniti i na strip; samo dodaš par stripovskih kvantifikatora.

Odmah da napomenem, što ih više gledam, moje recenzije mi izgledaju strašno subjektivne...

Wealth beyond measure, outlander...
Go to Top of Page

fantom
stripovi.com suradnik

Croatia
1434 Posts

Member since 12/12/2004

Posted - 28/05/2006 : 15:24:21  Show Profile Show Extended Profile  Send fantom a Private Message
Stripovi imaju razlicite ciljeve i ambicije i treba ih ocjenjivati prema tome koliko su ispunili svoju svrhu,koliko su odgovorili svojoj causi finalis.Strip koji ima za cilj iskljucivo zabaviti i uspjeva u tome je dobar,onaj koji nam želi na sugestivan nacin osvjetliti neku istinu,spoznaju i u tome uspije je dobar.Odlican je pak onaj koji ujedini oba kriterija.Još ako je crtež,inspirativan i vizualno atraktivan to je to!
Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 28/05/2006 : 15:26:54  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message
možda bi najbolje bilo naci prosjek subjektivnih mišljenja par ljudi koji se razumiju u strip

homos homini lupus
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/05/2006 : 15:41:10  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by jasa

možda bi najbolje bilo naci prosjek subjektivnih mišljenja par ljudi koji se razumiju u strip

Ili koji proucavaju teroiju stripa...
Will Eisner se mislim dosta bavio teorijom stripa.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/05/2006 : 16:57:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by Bardho

Nemora znaciti da te podcjenjuje ili vrijeda. Recimo ja isto smatram da je Zagor za petnaestogodišnjake samo zato što je meni osobno bio najbolji strip tada.

mora znaciti i znaci
to je samo indirektno prozivanje da citaš strip koji nije na nivou onog što taj smatra primjerenim odredenom intelektu(ili kvalitetnim, dobrim itd)

da me krivo ne shvatiš, meni to ne smeta nešto previše, svatko nek misli kako hoce (i može), ali ne treba sad frizirati stvari i okolišati - to spada u podcjenjivanje

Tako je govorio Zagortustra.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/05/2006 : 16:59:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by realist

Postoje objektivni kriteriji kvalitete, stinky, ako si baš zapeo za to, potražit cu u svom starom marketinškom udžbeniku te odrednice,

e to
baš sam za to zapeo
potraži i izrijekom navedi te objektivne kriterije

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/05/2006 : 17:04:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by DeeCay

Objektivne kriterije ocjenjivanja možeš pronaci u teoriji književnosti, koja se primjenjuje na književna djela, a vjerojatno se može parcijalno primijeniti i na strip; samo dodaš par stripovskih kvantifikatora.

isto ko i realistu
volio bih da se ti objektivni kriteriji navedu ovdje (zato sam i postavio temu na forum, da se prodiskutira i da netko navede te kriterije i obrani ih ili pak kritizira; da sam htio uzeti knjigu i citati, ne bih otvarao temu na forumu)

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/05/2006 : 17:06:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by fantom

Stripovi imaju razlicite ciljeve i ambicije i treba ih ocjenjivati prema tome koliko su ispunili svoju svrhu,koliko su odgovorili svojoj causi finalis.

ha, da
ali to je opek djelomicno sagledavanje stvari
pogled s nekakve funkcionalnosti stripa, nekakve pragmaticnosti - je li to objektivan kriterij, to ja pitam?

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/05/2006 : 17:08:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by jasa

..stinky, filozofe, uvijek smisliš pitanje na koje nema odgovora

homos homini lupus

eh, jasa
sve u službi traženja istine...mene ti to sve zanima filozofski:)

Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 28/05/2006 : 17:14:00  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message
bašsam neki dan citao nicea, i ono jestvarno zanimljivo, tekst o relativnosti ljepote, pravo extra

homos homini lupus
Go to Top of Page

fantom
stripovi.com suradnik

Croatia
1434 Posts

Member since 12/12/2004

Posted - 28/05/2006 : 17:19:10  Show Profile Show Extended Profile  Send fantom a Private Message
Usporedba s filmom. Po cemu s npr.posebni Fordovi ili Hitchcockovi filmovi? I jedni i drugi pricaju zanimljive price,zanatski su besprijekorno uradeni, svidaju se gledateljima razlicitog stupnja obrazovanja,funkcioniraju na više razina,onoj zabavljackoj i onoj psihoanalitickoj,filozofskoj,metaforickoj,moguce ih je gledati mnogo puta i uvijek nanovo otkriti neko skriveno znacenje ili pak novo moguce citanje,sukus stila,emocija i pamtljivosti i nakon mnogo godina poslije.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/05/2006 : 17:26:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
istina fantome
no, problem je što je to samo relativna istina
jer
isto tako postoje gledatelji razlicitog stupnja obrazovanja kojima se ne svidaju Fordovi i Hitchcockovi filmovi

i gle sad
istu tu analogiju možemo primjeniti na Zagora (može bilo što, ali Zagor je najviše eksploatiran u jednu i u drugu stranu)
postoje citatelji razlicitog stupnja obrazovanja (pa i intelekta) kojima se svidaju Zagorove epizode

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 28/05/2006 : 17:32:27  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
da ,tu se susrecemo sa fenomenom identiteta samih konzumenata koje bez obzira na starosnu dob,stupanj obrazovanja ili spol privlaci isti produk ali iz vise pobuda.
mozda kvaka ne postoji ali priznati moramo da je taj fenomen viseslojan i ne gubi na kakvoci niti je podlozan vremenu.

the chase is better than the catch
Go to Top of Page

fantom
stripovi.com suradnik

Croatia
1434 Posts

Member since 12/12/2004

Posted - 28/05/2006 : 17:34:26  Show Profile Show Extended Profile  Send fantom a Private Message
Da,u pravu si,svjestan sam da nisam ponudio neki opci kriterij koji bi obuhvatio sve slucajeve.Cesto primjecujem kako se ljudi išcudavaju da netko može istodobno uživati i u Zagoru i Descartesu.
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 28/05/2006 : 17:37:38  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
univerzalna viseslojevitost produkta,,nesto kao monolith u odiseji 2001

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/05/2006 : 17:47:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
da
baš ko što kaže murdoc - u cemu je kvaka?

zato sam i stavio temu da cujem razlicita mišljenja i da se razvije diskusija
da cujem kriterije, mjerilo - jer, ocito da se nekakvo mjerilo uzima buduci da struka (profesionalci) rangiraju, pridružuju oznaku kvalitetu
zato bih volio da se ukljuci struka - macan i ostali

e pa, problem je u pouzdanosti tog mjerila

ajde da dam jednu natuknicu
zapravo se stvar svodi na nekakve autoritete

Go to Top of Page

fantom
stripovi.com suradnik

Croatia
1434 Posts

Member since 12/12/2004

Posted - 28/05/2006 : 17:49:45  Show Profile Show Extended Profile  Send fantom a Private Message
A kako se postaje autoritet? Tako da te drugi autoriteti takvim proglase?
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 28/05/2006 : 17:51:45  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
upravo tako stinky,,viseslojevitost podrazumjeva ,tehnicki visok standard,poznavanje filozofije,poigravanje sa misticnim,esencijalnu strukturu x ,propagandnu masineriju i naravno potporu autoriteta kao garanta vjerodostojnosti ..

Go to Top of Page

fantom
stripovi.com suradnik

Croatia
1434 Posts

Member since 12/12/2004

Posted - 28/05/2006 : 17:55:30  Show Profile Show Extended Profile  Send fantom a Private Message
Autoriteti su proglasili npr.Zekana odlicnim stripom. Trudio sam se otkriti što je tu tako fascinantno,ali nije mi pošlo za rukom. Mislim,strip je OK,ali nek mi neko objasni što je tu toliko dobro.Prica,likovi,zaplet,duhovitost...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/05/2006 : 17:57:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:

ha, i to je isto zajebano pitanje
ali ovako
to opet ovisi o samom promatracu
ljudi obicno uzimaju za autoritete one o kojima su culi u školi npr, one koji su priznati u društvu, one kojima vjeruju itd
što je covjek manje sklon promišljanju, to ima više autoriteta
izuzetni imaju pak vrlo malo ili nikoliko autoriteta - recimo ja:)

ali, da sad ne otvaramo nove probleme, odgovori jel ti se cini da se to rangiranje (ti objektivni kriteriji) zapravo svode na autoritet?

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/05/2006 : 17:59:00  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
stinkac, barem se ti povodiš za logikom i kvantitativnim metodama, treba ti netko iskusan u kritici ili teoriji stripa pa nek ti predloži konkretne kvantifikatore kojima ceš fino to moci brojcano izraziti.

ja sam vec davno sebi privatno htio napraviti kvantifikatore koji bi mi uvijek davali objektivniju ocjenu stripa. Mislio sam ovako; prvo kategorija scenarij - naci deset kvantifikatora, recimo jedan kao originalnost (ako je zadovoljena, staviš kvacicu), onda ideš dalje; za sve kategorije...

Stinky, na kraju krajeva hoceš li ti prihvatiti mcn-ovo mišljenje?

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 28/05/2006 : 18:04:40  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
fenomen auteriteta moze se usporediti sa fenomenom duha,jer oba su u samom sebi sposobnost da se vide slicnosti i razlike i medusobno pristajanje izmedu raznih predmeta,,nejednakost duhova jest posljedica poznatog uzorka ,a taj uzrok jest razlika u odgoju..ali sad opet odoh preduboko

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/05/2006 : 18:06:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:

stinkac, barem se ti povodiš za logikom i kvantitativnim metodama, treba ti netko iskusan u kritici ili teoriji stripa pa nek ti predloži konkretne kvantifikatore kojima ceš fino to moci brojcano izraziti.

ja sam vec davno sebi privatno htio napraviti kvantifikatore koji bi mi uvijek davali objektivniju ocjenu stripa. Mislio sam ovako; prvo kategorija scenarij - naci deset kvantifikatora, recimo jedan kao originalnost (ako je zadovoljena, staviš kvacicu), onda ideš dalje; za sve kategorije...

e pa o tome i pricam deecay
konkretni kvatifikatori - tu vidim problem. kako ih odrediti

može li se dakle strip brojcano izraziti, a da to bude ujedno objektivno i pouzdano

npr. lako se može utvrditi koji je od dvojice trkaca brži
uzmeš jednu distancu, obojica krenu istovremeno i promatranjem uvidiš koji ce prije preci tu distancu
to je ocevidna istina i ne treba u nju sumnjati

ovaj tvoj pokušaj objektiviziranja stvari i odredivanja mjernog instrumenta je hvalevrijedan, ali opet se postavlja pitanje - je li i univerzalno važeci (ili za vlastite potrebe hehe)

ovo zadnje
kako koje
ono za zagora, ne:)

Go to Top of Page

fantom
stripovi.com suradnik

Croatia
1434 Posts

Member since 12/12/2004

Posted - 28/05/2006 : 18:07:25  Show Profile Show Extended Profile  Send fantom a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

quote:

ha, i to je isto zajebano pitanje
ali ovako
to opet ovisi o samom promatracu
ljudi obicno uzimaju za autoritete one o kojima su culi u školi npr, one koji su priznati u društvu, one kojima vjeruju itd
što je covjek manje sklon promišljanju, to ima više autoriteta
izuzetni imaju pak vrlo malo ili nikoliko autoriteta - recimo ja:)

ali, da sad ne otvaramo nove probleme, odgovori jel ti se cini da se to rangiranje (ti objektivni kriteriji) zapravo svode na autoritet?

Pa,gotovo da bi tako mogli reci.Toma Akvinski je rekao da je lijepo ono što se oku svida. Strip je dobar,ako se autoritetima svida.Ako zanijecemu tu naizgled problematicnu tezu zaglibit cemo u radikalni subjektivizam i opovrgnuti mogucnost konstrukcije iole objektiviziranih kriterija.
Go to Top of Page

fantom
stripovi.com suradnik

Croatia
1434 Posts

Member since 12/12/2004

Posted - 28/05/2006 : 18:09:27  Show Profile Show Extended Profile  Send fantom a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

quote:

e pa o tome i pricam deecay
konkretni kvatifikatori - tu vidim problem. kako ih odrediti

može li se dakle strip brojcano izraziti, a da to bude ujedno objektivno i pouzdano

npr. lako se može utvrditi koji je od dvojice trkaca brži
uzmeš jednu distancu, obojica krenu istovremeno i promatranjem uvidiš koji ce prije preci tu distancu
to je ocevidna istina i ne treba u nju sumnjati

ovaj tvoj pokušaj objektiviziranja stvari i odredivanja mjernog instrumenta je hvalevrijedan, ali opet se postavlja pitanje - je li i univerzalno važeci (ili za vlastite potrebe hehe)

ovo zadnje
kako koje
ono za zagora, ne:)

A što kažeš na anticku Zenonovu aporiju jel brži Ahil ili kornjaca?
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000