forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 DD 20 years and beyond
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 75

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 14/10/2006 : 16:17:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
quote:
Originally posted by Heyoka

Pravnik u meni: bolje da su umrli i Cagliostro i Kim pa da Dylan naslijedi sve što su imali.

Cccc... kolega, znati li koje komplikacije može da proizvede ostavinski postupak gde jedan državljanin engleske star 300 godina nasleduje imovinu jede državljanke amerike stare 350 godina? Znate li kolika je to papirologija? Znate li kolike su takse, državne i advokatske?

Hmmm... mada, kada se uzme u obzir ovo poslednje, you might have something there...

--
"Et maintenent, vite au Nile!"
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4675 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 15/10/2006 : 15:27:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message
quote:

Macho u meni: bolje da je umro Cagliostro pa Dylan naslijedio Kim.
Pravnik u meni: bolje da su umrli i Cagliostro i Kim pa da Dylan naslijedi sve što su imali.
Dylandogofil u meni: neka umre i Dylan i Groucho i svi autori DD-a, samo da procitam br. 242!

"All hail the spider!
A hardy breed is he!
Tra la la!"

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

Heyoka
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4913 Posts

Member since 01/11/2001

Posted - 15/10/2006 : 15:48:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Heyoka's Homepage  Send Heyoka a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

quote:

Cccc... kolega, znati li koje komplikacije može da proizvede ostavinski postupak gde jedan državljanin engleske star 300 godina nasleduje imovinu jede državljanke amerike stare 350 godina? Znate li kolika je to papirologija? Znate li kolike su takse, državne i advokatske?

Hmmm... mada, kada se uzme u obzir ovo poslednje, you might have something there...

Da nije tog "catcha", onda bi to islo pod "Dylandogofil". A bi to bilo zanimljivo vidjeti u stripu. Dylanova najgora nocna mora - birokratija - ga opsjeda 24/7.

"All hail the spider!
A hardy breed is he!
Tra la la!"
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 17/10/2006 : 23:53:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Elem, za one koje žele da udu u glavu Paole Barbato...

http://www.dilandog.co.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=30

Zanima me kikijeva reakcije... ;)

--
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8240 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 18/10/2006 : 05:40:37  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Xexe, kiky, ustaj u odbranu muskog pola.:-)

Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio.
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 18/10/2006 : 11:44:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message
Podrzavam iznete stavove.

Ali i mislim da postoji jedna zdrava sredina izmedju onoga sto kaze Paola Barbato i onoga sto zastupa Kiky: tacno je da ovome treba apstinencija i da je jebarluk dopizdio kao obavezna fora, niti je smesno niti je potrebno - ali je tacno i da se ne mora covek nuzno pretvoriti u totalnog sonjavka samo zato sto, eto, ne jebe:) Valjda moze malo dostojanstvenije da podnese odsustvo pizde, jbg. Videcemo koliko je to Barbatovka uspela da uravnotezi u kasnijim svojim epizodama. U "Meduzi" je sonjav kao usran golub, gre'ota ti da ga gledas.

:)
Pa stvarno...

...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...!
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 18/10/2006 : 11:47:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Heh, ima u Magicnom frulašu jedna scena u kojoj Dylan kaže Grouchu da je rešio da apstinira, jer ocito nešto nije u redu cim mu veze traju po manje od mesec dna. "Mora da sam loš u krevetu...", zakljucuje. ;)

--
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/10/2006 : 12:14:10  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Barbato ga stavlja u stanje zrele apstinencije, oke, sasvim pristojno odudaranje od Sclavijevog ženskaroša... Samo bi se onda trebali uskladiti i ostali scenaristi uz tu apstinenciju. Isto tako se u intervjuu vidi da Barbato ima sasvim neko drugo gledište na lik. Zato i njegova (Dylanova) nova karakterizacija i jeste kakva je u njezinim epizodama.

Cudi me isto tako zašto je Barbato jedino pokušala, nakon Sclavija, prodrijeti u Dylanov lik i pozadinu legende o njemu. Drugi se nisu usudili ili, nisu to smjeli?

Kad nas vidiš, ne bi rekao da možemo stvarati svjetove, zar ne?
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 18/10/2006 : 12:18:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Ili ne umeju? Ili ih izricito zabole?

--
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/10/2006 : 12:22:49  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Ako su u pitanju razlozi koje ti spominješ, onda Barbato i zaslužuje da je se spominje u kontekstu nove nade Dylana Doga i scenariste koji još nešto pokušava sa franšizom i Dylanom kao likom... Za razliku od svih onih pricopricalica iz horror univerzuma.

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 18/10/2006 : 12:31:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Pa ne vidim ništa drugo - Massieru je recimo dozvoljeno da napravi nastavak Zone sumraka. Mislim, ako to nije popilo veto, ne znam šta bi. Ruju je prakticno ubio Dilana u Komšiji, i prakticno ga zamenio zlom verzijom njega samog u Drugom. Ni tu nije bilo veta.

Ne; stojim iza toga da Chiaverotti, Ruju, Manfredi, Faraci i ostali samo otaljavaju svoj posao. U krajnjoj liniji, Ruju bi u stvari da piše super-heroje, to se vidi i iz njegovog Dylana, a i onih par epizoda Nathana koje je radio. Oke, Demian mu je više neki noir, no super-heroji u cistoj formi kod Bonellija ne bi ni prošli. A Chiaverotti i Faraci bi da pišu o onome što su dan ranije gledali na TV-u/DVD-u. I ko ce tu ozbiljno da se pozabavi likovima? Jedino Medda i Manfredi, ali oni nisu uspeli ni od svojih glavnih likova (NN i MV) da naprave zaokružene celine, vec su se više bavili epizodistima, a kako ce tek uspeti da izadu na kraj sa tudim likom, i to kompleksnim?

Ne umeju, ništa drugo osim toga. Ili ih zabole, u slucaju Chiaverottija i Faracija.

--
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 18/10/2006 : 12:47:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
[quote]Originally posted by Leo Charm

> jebarluk dopizdio kao obavezna fora

Meni nije. :) Uopche nije nerealno da se Dylan (mussko) zaljubi svako malo, a ni da ga zzene otkantaju kad im prodje stresna situacija. Koja bi, je l' te, zzivjela zzivot s Cortom?

Recimo da je seks u Sclavijevim epizodama imao dramaturssku ulogu potenciranja prokletstva - bezizlaznosti Dylanove situacije u kojoj se kanda sve mijenja iz dana u dan, ali je zapravo sve uvijek isto, ccudovisste mjeseca i cura mjeseca.

No, puno mi je vechi problem kod Barbarke ssto je Sclavijev Dylan bio zapravo usprkos svemu vedra osoba, sklona ssali i oporavljao se od melankolije koja bi ga hvatala na kraju epizode. I to zato ssto ga je Sclavi, nagadjam, pisao kao lijek svojoj melankoliji, ssto je njemu davao da zzivi ssto sam nije umio. Barbatova zna samo svoju depresiju pretocciti u svoje pisanje, a to je manjevrijedan umjetniccki postupak, ako mene pitate. Precrtavanje stvarnosti, umjesto postavljanja pitanja i trazzenja odgovora u stvarnosti.

(U njenu korist, i pravo je da 'vaki potuljeni Dylan ne jebe - koja bi on utjeha ikome bio?)

I tako to,

mcn

Pogledajte http://qstrip.blog.hr ! Moj dnevnik citanja na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 12 na svim kioscima! *** Arhiva SERGEJA na www.zmcomics.co.yu *** Arhiva MARTINE MJESEC na www.stripovi.com/martinamjesec.asp !

Edited by - mcn on 18/10/2006 12:47:38
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 18/10/2006 : 13:01:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
To za "opisnu" Barbatovu solidno je tacno. Barbaticin Dylan svakako nije depresivan, ali ga ona stavlja u situacije iz kojih nema izlaza. U Nekropolisu, recimo, on shvata da ne samo da sistem uvek pobeduje (što bi Sclavi napisao) vec i da postoji razlog zašto sistem uvek pobeduje - a to je da je sistem neophodan, jer su ljudi sjebani (Sclavi pak ne bi prišao ni blizu tome - zaustavio bi se na pobedi sistema i na njegovim manama, kao što je u krajnjoj liniji ucinio u Projektu). I tako izmucenog Dylana Barbatica šalje kuci, da živi sa tim saznanjem, jer ne može ni da pokuša da uradi nešto po tom pitanju.

U L'ultimo arcano, pak, ljudi su prokleti samim rodenjem i samom sudbinom, i ako je nkoj prici falilo malo ironije, to je onda ova - no, u njoj se ipak Dylan ne predaje, i na kraju i pored svega pokušava da popravi stvari - i zbog toga je L'ultimo arcano mnogo bolja prica od Necropolisa. Ali opet ne savršen, nema Galije da podari smisao, nema Smrti da kaže nešto mudro, nema ostrva Birdy da pruži bittersweet utehu da postoji vecni mir.

Sclavi je u svojoj "labudovoj pesmi", ili onome što bi ona trebala da bude, DD #100, oslobodio svoj lik od svojih fobija, strahova i užasa, oslobadajuci ga od sudbine koju su mu namenili njegovi roditelji, odnosno njegovi tvroci, jelte, i puštajuci ga da sam izabere svoj put, svoj dalji život. Barbatica pak u svojoj "labudovoj pesmi" nabraja svoje frustracije serijalom, likovima i uredništvom, ali ne oslabada Dylana od njih, ona "odlazi" i ostavlja Dylana sa njima, ne slobodnog da živi, vec vezanog uskim konturama serijala.

Smešno koliko to zvuci, DD serijalu je trenutno potreban lajtmotiv da ne bi skrenuo u vertigovski cemer i jad.

--

Edited by - Djole on 18/10/2006 13:02:08
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 18/10/2006 : 13:04:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
No, barem je batalila objašnjavanja na dvadesetak stranica.

--
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 18/10/2006 : 14:32:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>"Et maintenent, vite au Nile!"

Peti Spirou? Mozze sad novi kvout? :)

mcn

Pogledajte http://qstrip.blog.hr ! Moj dnevnik citanja na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 12 na svim kioscima! *** Arhiva SERGEJA na www.zmcomics.co.yu *** Arhiva MARTINE MJESEC na www.stripovi.com/martinamjesec.asp !
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 18/10/2006 : 15:24:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Yup, varan koji beži iz Zoo vrta.

Novi kvout kad procitam (ili se prisetim) necega vrednog kvoutovanja. ;)

--
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 18/10/2006 : 15:50:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
Kao što je Dylan pocesto bio zarobljenik Sklavijevih frustracija i psihoza, tako je i Barbatin Dylan zatocenik njezinih psihoza; dopustiti cu si da analiziram Barbatu i dadem BOMBASTICNU teoriju o genezi njezinog pristupa Dylan Dogu; kada citam njezine uradke te gledam njezinu sliku koju Ðole postaše u ovaj topic, kao da gledam samu Meduzu... ružnjikava Paola nesiguran u svoj izgled, samu sebe, u školskim danima sjedi sama u posljednjoj klupi te kroz velike, debele naocale tužaljivo promatra mladice koji su se radije vrzmaju oko sisatih, ljepih curica a na nju se niti ne obaziru...
A ona je silno željela da i nju decki gledaju i obožavaju, i da nekako predu cisto preko fizicke ljepote i pokušaju uvidjeti ljepotu i posebnost koju žena ima u sebi i u tome nadu privlacnost... i tako je godinama kasnije nastala "Meduza".

in the evidence of its brilliance

Edited by - kiky on 18/10/2006 15:50:47
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/10/2006 : 16:08:16  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
A ti ne želiš prihvatiti Barbatinog Dylana jer možda dijeliš njezine strahove i nesigurnosti? Zašto se rade identificiraš sa Madonnom nego sa Barbato? Jer je Madona jaka osoba, sklona pretjeranom eksponiranju, drska prema životu i ljudima - sve ono što jedna slabija ženska u životu želi biti, dok tvoja teorija o Barbatovi otkriva strah od slabih nesigurnih žena, sklonih samosažalijevanju... Što bi to takoder moglo govoriti o tebi?

Go to Top of Page

LeeMan
Senior Member

Hungary
1257 Posts

Member since 04/10/2003

Posted - 18/10/2006 : 16:16:21  Show Profile Show Extended Profile  Send LeeMan a Private Message
OK, uloge mozete kod mene uplatiti Kiky VS. DeeCay (minimalan ulog 10 evra)

Poljem se širi miris tamjana, miriše cvece k'o moja dragana...
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8240 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 18/10/2006 : 18:05:36  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Ko da smo na hipodromu

Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio.
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 18/10/2006 : 21:04:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message
Ug, leba ti, postade gusto, nemojte tako...:)
Sad cemo ovo da pretvorimo u sveopste tumacenje zenskog roda i njihove karakterizacije.

Pa onda, ajde!:)
Paz'te 'vako, opste je poznato da se te kanda ruznjikave zene mnogo vise trude u krevetu, te su s aspekta skilla mnogo zeznutije od ovih lepotica sto samo sire noge i prezrivo komentarisu ... U tom smislu, imaju prava da tvrde da su lepe zene fizicki precenjene:)

Eto, mozemo to da povezemo s tom Dilanovom izjavom da je, mozda, los u krevetu. On je uvek povaljivao neke fenomenalne ribetine (jedini drugaciji slucaj je onaj u "Neko nas zove odozgo"), pa po ovoj logici dolazimo do toga da, siroma', nikad nije imao posteni kres:)

Aha, ajmo sad!:)

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 18/10/2006 : 23:01:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Inace, Sclavijev predgovor Xabarasu ide ovako:

quote:
I tako, drage nakaze, prode dvadeset godina. Kad pomislim da su u pismu koje sam vam napisao povodom broja 200 bile reci, kao da se odnose na utopiju: "... ako nastavimo ovako, proslavicemo i dvadeset godina". Ko me je upitao kako se osecam zato što je Dilan napunio dvadeset godina, dobio je odgovor: "Matoro! Imam dvadeset godina više od njega!". Zato što on, kao skoro i svi ostali likovi iz stripova, ne stari. Vec godinama ima manje-više 33 godine (koliko sam i ja imao kada sam ga osmislio, pa vi sami sracunajte). A vi, koliko ste vi godina imali? Cetrnaest, sedamnaest...? Sigurno ste bili buntovnici (prakticno nezaobilazno u tim godinama). A sada? Da li ste procelavi cinovnici? Menadžeri? Elektricari? Radnici...? Pratite li Dilana i dalje, ili ste odavno napustili njegovu stazu? Pre neki dan je kod mene došao jedan vodoinstalater. Imao je 38 godina, simpatican, obrijane glave. Popravio je šta je trebalo, i poceo da skuplja svoje alatke. "Sklavi..." rekao je, skoro za sebe. "Ticijano Sklavi... to ime mi je poznato, kao da sam ga vec negde video...". Tjah, ispalo je da ima kompletnu kolekciju Dilana, i da ni danas ne propušta nijedan broj. A takvih sam upoznao mnogo, iz svih društvenih slojeva. Hvala vam što ste ostali uz nas. A tu su i mlade snage, današnji akrepi, koji možda za rec "akrep" nikada nisu ni culi. Tu su i momci koji na srecu svakog meseca otkrivaju Dilana, i koji se vezuju za njega, a kupuju i reprinte. A mi, i pored krize izdavšatva i laganog pada prodaje, nastavljamo da postojimo. Ako nastavimo ovako, proslavicemo i trideset godina... A bogami, ovaj jubilarac je (o, kako volim da pišem ovakve gluposti!) proslava u velikom stilu. Dva broja u koloru od nas. A potom i slavljenicki clanci po citavoj italijanskoj štampi i more intevrjua sa mnom, da, baš sa mnom, koji sam donedavno bio zatvoren u mom sobicku i nigde niste mogli da me vidite. Eh, lepa vremena. To se promenilo, i sada pricaju o meni, i pokazuju mene, nakazu, cak i na fotografijama. Tokom dvadeset godina, postane covek prijatelj sa raznim novinarima, fotografima i njima slicnima, i sve teže je reci im ne... Citam na jednom internet forumu stvari koje mi puno znace: "Vratio se pisanju, napisao je tri epizode i jedan roman", "Aha, ali džabe, posle se ponovo povlaci", "Nacuo sam da mu je loše", "Ma nece ga valjda opet napustiti!", "Izvin'te, ali najbitnije je da je njemu kao coveku dobro". Hvala. Te reci mi znace više nego nekakva dvadesetogodišnjica. Više nego, recimo, Mondadorijeva knjižica koju vidite iznad, sa prelepim predgovorom Valerija Evangelistija, bio on jedan od najboljih italijanskih pisaca ili ne. Više od "Škole stripa" (u donjem dsenom uglu) koja nam je posvetila citav jedan broj. Prijateljima sa foruma porucujem kako imam raznih perioda, da mi je nekada dobro, a nekada i nije, da se oporavljam. Ali, pišem i dalje. Baš juce sam završio jednu pricu koju cete citati za nekih godinu dana, kada možda mene više nece biti. Ma dobro, bice me, verovatno, ali to nije ni bitno: bice tu Dilan, i iznad svega, bicete tu vi. Završimo ovo na americki nacin: sve vas volim, vi ste divna publika.

Ticijano Sklavi

--
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 18/10/2006 : 23:22:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>Inace, Sclavijev predgovor Xabarasu ide ovako:

Dobar je, da ga jebess.

mcn

Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 18/10/2006 : 23:25:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message
Hm, taman kad smo bili na tragu zenskaroske teme, uleti ovo pa nema nazad:)

Pitam se pitam: znaci li ovo pri kraju da je napisao pricu za DD koju cemo citati za godinu dana, ili nesto drugo?...
Sve u svemu, lepa rec autora. Iskren je.

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 18/10/2006 : 23:38:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Pa, koliko sam shvatio, da - napisao je DD pricu, "una storia" je receno u originalu, ali ne piše koja i kakva storija, koju cemo citati za godinu dana.

--
Go to Top of Page
Page: of 75 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.33 seconds. Snitz Forums 2000