forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 NADZIRACI tj. WATCHMENI U PRODAJI !!!
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

risbozg
Advanced Member

Croatia
15973 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 04/10/2006 : 03:12:06  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message
quote:
Originally posted by phreek

a što se imena satoglavatih tice...

moram spoilati:

supergospoda su jednog suncanog dana odlucila da se udruže u grupu. grupu koja pazi, štiti i nadgleda (ako baš hocete) poštenog amerikanca i bdije, STRAŽARI nad njime (a ne znam po cemu vam izraz stražar nije dovoljno smislen ili opasan - koliko ja znam stražar je naoružan i opasan. ima naredbu da prvo pita "stoj tko ide", zatim da upozori "stani ili pucam" i na kraju da puca).

zato je WATCHMEN sasvim OK ime za njih, a i stražari ili cuvari (ajde i nadzornici su ok, isto ako hocete) sasvim prikladan prijevod - bez filozofiranja.

to što su se oni iskvarili, prostituirali, sudjelovali u ratu za vladu ili gušili demonstracije te okrenuli se protiv fellow americana kojeg su trebali štititi i cuvati, daje njihovom imenu i novu dimenziju (na engleskom jeziku), ali ga ne mijenja. ime je dato kao pozitivno - stražari, i to je bila njihova funkcija i namjena.

ostale spike - "tko njih nadgleda" i tako dalje dobro pašu uz to, kasnije objašnjenje njihova imena, ali ime je bilo i je.

ne kužim zašto se ne bi moglo prevesti kao "a tko stražari nad njima" ili tko njih cuva, pazi... mazi...:)

problem je u tome što srbi imaju obicaj sve prevoditi, pa cak i ono što je glupo prevoditi. ali nekad ostave, ali samo okrenu na vuka (betmen, helboj, v kao vendeta itd...). a ovo je baš trebalo ostaviti i ne dirati, ako vec nisu znali što pametno da navedu. prevoditelj, jebali te nadziraci.

baš me zanima kak je nazvao rorschacha!

roršah :-))

- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leda --
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8240 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 04/10/2006 : 05:33:31  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
>prevoditelj, jebali te nadziraci.

Lakse malo. Prevodilac nema ama bas nikakve veze sa Nadziracima.
Pre no sto pocnes da sudis, raspitaj se malo.

I sta fali Rorsahu?;)

Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13202 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/10/2006 : 10:02:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by Constantine33

možda ne spada u opce karakteristike, ali svakako spada u karakteristike. teško da s pozicije citatelja/promatraca postoji ijedna opca karakteristika koja se tice kvalitete stripa, ili bilo kojeg drugog vida umjetnosti.
a za nijedan strip se ne može reci da zanima sve citatelje, kao što mnogi ljudi nece citati watchmene ili sandmana jer ih to ne zanima ili opterecuje, ja necu citati bleka ili

to sam i rekao
pa reply nije bio neophodan, osim ako si ga zamislio kao odobravanje recenog i tapšanje po ramenu;)

quote:
stripovi jesu zabava, ali sigurno nisu samo to... a nisu ni jeftini

"jeftina zabava" je fraza, koju nije teško razumijeti
i naravno, ne poricem nikome njegov doživljaj stripa
no, kao što se da vidjeti kroz postove (retroaktivno), uvijek govorim iz svoje pozicije - meni su samo zabava / ponavljam, drugima dopuštam da im budu što im drago

a da nisu jeftini...to da
kakva ironija
no, to zbog onih koji su im prišili nekakvu vrijednost, koja je za mene, samo fiktivna. i opet dolazimo do toga da su moji sudovi konzistentni, dok s druge strane, recimo ti, kome su stripovi nešto više, zapravo upadaš u proturjecje kad kažeš da nisu jeftini

quote:
jer mi ne pružaju nikakav intelektualni izazov

u redu, kad tako kažeš
niti meni nisu zanimljivi
ali, nije mi zanimljiv ni sin city npr.
a što se tice intelektualnog izazova, nijedan strip ne promatram tako - jer do sad, da tako kažem, nisam sreo nijedan za koji bih mogao reci: e ovo me oplemenjuje.
to je opet stvar gledišta. od sve gomile procitanog, videnog itd, rijetko što mogu navesti kao vrijedno (u tom najvišem smislu). tek par stvari.
a s druge strane, mogu spustiti kriterije i reci: dosta toga je ok. npr, vecina bonellija mi je zanimljiva itd.
eto tako, ja sam u krajnostima, a sredine nema

Tako je govorio Zagortustra.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13202 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/10/2006 : 10:12:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by Duh_koji_hoda

U pravu si Stinky ovaj put, ali ne u potpunosti, vecina stripova jesu jeftina zabava, ali ne i svi... a ovo o cemu samja pricao nisu stripovi, nego graficke novele, i nisu za svakog...

ma kad kažem da su svi, onda je to za mene tako.
tebi dajem da misliš drugacije, no, moje mišljenje cijenim više;) itd.

a ovo s grafickim novelama je debilizam par exellence
mislim, u cemu je fora? ...ako je najveci domet takozvanih grafickih novela, terminološko poziranje
gle, ako kažem da pijem kisikov dihidrid, pijem li nešto uzvišenije od miljarde ljudi koji piju vodu?

Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 04/10/2006 : 10:50:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message
Mooooolim Vas poštovani kolege, mooooolim Vas nek mi neko, itko, napiše barem 1 razliku izmedu stripa i graficke "novele", pleaaaaseeeeeeeeeeeeeeeee? Prvo, što znaci graficka, jel to možda nije nacrtano, ili što? A tek što me novela jebe!!!!!

Upri tute, rodijace!
http://rico.bloger.hr/
Go to Top of Page

phreek
New Member

Croatia
144 Posts

Member since 25/08/2006

Posted - 04/10/2006 : 10:57:56  Show Profile Show Extended Profile  Send phreek a Private Message
što fali Roršahu?

:) :) :) :)

pa, fali mu to što nije preveden, za razliku os Nadziraca. a što je bilo? stricek prevoditelj nije znao? zateklo ga? kakva je to nedosljednost? ak prevodi, nek prevede sve...

evo, imam ja prijedlog za RORŠAHA:

Simetricna Mrlja!

Edited by - phreek on 04/10/2006 10:59:31
Go to Top of Page

JohnDrake
Junior Member

467 Posts

Member since 08/01/2005

Posted - 04/10/2006 : 10:59:33  Show Profile Show Extended Profile  Send JohnDrake a Private Message
Tockaš!
Go to Top of Page

phreek
New Member

Croatia
144 Posts

Member since 25/08/2006

Posted - 04/10/2006 : 11:05:59  Show Profile Show Extended Profile  Send phreek a Private Message
hmmmmm.... ne paše mi baš u koncept...

ja bih baš malo tople vode

LUDI MRLJAŠ!!!

Edited by - phreek on 04/10/2006 11:07:34
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 04/10/2006 : 11:27:56  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
quote:
Originally posted by Duh_koji_hoda

U pravu si Stinky ovaj put, ali ne u potpunosti, vecina stripova jesu jeftina zabava, ali ne i svi... a ovo o cemu samja pricao nisu stripovi, nego graficke novele, i nisu za svakog...

ovo o cemu ti pricas (Watchmeni) su, za tvoju informaciju, jeftina zabava za tinejdzere koji su prvo izasli kao stripovi (comics), a tek kasnije, kad je Maus postigao odredjeni uspjeh medju pismenim svijetom koji ne misli da su SF i superheroji vrhunac intelektualnog izazova, skupljeni na brzinu u debelu knjigu i nazvani "graphic novel" kako bi DC zaradio jos koju kintu na jadnom neukom puku koji misli da ako se nesto drugacije zove, mora biti i drugacije kvalitete.

strip koji se proda u toliko primjeraka kao Watchmeni i na kojeg toliko neukih klinaca (koji koriste izraze poput "graficka novela" koji su ne samo pogresni prijevodi stranog termina, nego i semanticka besmislica) brije ne moze (zakonom velikih brojeva) biti intelektualno zahtjevno i elitisticko stivo.

ajde natrag u skolu. procitaj mi Joyceova Uliksa (u novom prijevodu ce konacno biti Odisej kako je oduvijek i trebao biti), pa mi reci je li to ili Watchmeni intelektualno potentna literatura (zvao se ili ne zvao "graficka novela").

nevjerojatno je da autori koji stvarno stvaraju inovativne i relevantne stripove nemaju potrebu objasnjavati svijetu da rade nesto vazno. evo Chris Ware svoje stripove (oh koliko beskonacno mnogo puta zahtjevnije, inovativnije i potentnije od Watchmena) zove "funny books" ili "funny comics".

odrasti dijete. ne moras cijeli svijet uvjeravati da to sto ti citas nisu bijedni "stripovi". da imas imalo sigurnosti u sebe i svoj ukus, bilo bi ti svejedno zovu li ono sto volis "stripovima", "grafickim novelama" ili (sto je najblize istini) "crtanim romanima".

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12955 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 04/10/2006 : 12:15:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:
Originally posted by Rico

Mooooolim Vas poštovani kolege, mooooolim Vas nek mi neko, itko, napiše barem 1 razliku izmedu stripa i graficke "novele", pleaaaaseeeeeeeeeeeeeeeee? Prvo, što znaci graficka, jel to možda nije nacrtano, ili što? A tek što me novela jebe!!!!!

Nema ti razlike. Strip je graficka novela i graficka novela je strip.

Pazi, termin "graphic novel" ti se prvi put javlja krajem sedamdesetih godina u Americi. Naime, do tada su ti na njihovom tržištu izlazili uglavnom stripovi u formi svešcica ili pamfleta od nekih 30-ak stranica. Ali, sedamdesetih (sa korjenom u nekim prijašnim izdanjima) su se poceli pojavljivati stripovi koji su bili debeli kao knjige, odnosno "romani" ili "novele". Da bi se distincirao format duljih stripova od svešcica, postepeno je stvoren izraz "graphic novel" ili prevedeno, graficki roman, crtani roman, graficka novela, kako god. Teoreticari umjetnosti ti još raspravljaju koja je prva "graphic novel", jel to Kane/Goodwinov Blackmark iz 1971., Corbenov Bloodstar iz 1975., Sterankov Chandler: Red Tide iz 1976., itd. Hrpa ljudi pogrešno tvrdi da je prvi tvorac "graphic novel" Will Eisner. On je taj format zapravo popularizirao. Doduše, Eisner je po uzoru na japanske gekiga autore svoje "graphic novel" distincirao i tematski, jer su pamfletni stripovi smatrani kao "comic strips", odnosno zabavno-humoristicnog karaktera, dok je njegov rad bio puno ozbiljniji.

Tijekom osamdesetih sve više su se pocele reprintati stari brojevi-svešcice u obliku trade paperbacka, trejdova. Pošto se cesto radilo o nekoliko svešcica koje su imale zaokruženu pricu (npr. Miller/Mazzucchellijev Daredevil: Born Again), termin "graphic novel" se poceo koristiti i za takva izdanja.

Naravno, kad primjeniš stvar na ostatak svijeta, stvari su malo drugacije. U Francsukoj, Belgiji i Nizozemskoj su se još prije (Tintin), a pogotovo nakon rata objavljivali albumi, ekvivalent "graphic novel". U Japanu su takoder izlazili tijekom 60-ih i 70-ih mange u "gekiga" formatu, gdje je pojam oznacavao ozbiljne stripove, za razliku od drugih mangi koje su izlazile u casopisima, a bili su prije svega zabavnog karaktera.

Na kraju krajeva, i Bonellijevi stripovi se mogu smatrati "graphic novel" u neku ruku, iako neki naslovi po tematskom kljucu ne bi ušli u tu definiciju.

Da skratim, izraz "graphic novel" ti prije svega vrijedi za americki strip.

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13202 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/10/2006 : 12:29:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
uhuhu, kaj je jurica oštar
kaj se to dogada? poceli ljudi tuci Zagortustrinim cekicem? prvo kiky pokušava vitlati svojim (doduše malim) cekicem, sad jurica reže britvom...vrlo zanimljivo
kako god, vrijedan juricin post, u kojem mnogo toga što se provlaci zakucima uma - stoji

a što se tice rorschacha,
tek da ostanem na temi
izvješcujem cijenjene interesente da sam osmislio 3 (slovima: tri!) price o obicnim patuljcima, koja svaka oslikava tipicni karakter, te nakon što ispitanik procita price i odgovori na dva jednostavna pitanja, ja u tili cas izradim njegov psihološki profil / te u daljnjem postupku postavim dijagnozu i utvrdim odgovarajuci tretman.
Ovaj /inovativni i ingeniozni/ test sam nazvao: Rorschachovi patuljci!

ps - po mom neskromnom sudu, Rorschachovi patuljci predstavljaju najveci pomak u klinickoj psihoterapiji i psihopatologiji, još od vremena Stendhalovog sindroma...

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13202 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/10/2006 : 12:35:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

mr. bushido, gospon rico je to (citirano) ionako i izrekao, u obliku retorickog pitanja...

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12955 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 04/10/2006 : 13:05:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

quote:

mr. bushido, gospon rico je to (citirano) ionako i izrekao, u obliku retorickog pitanja...

Znam, ali sam ipak iskoristio priliku da razriješim neke stvari jednom za svagda.

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8240 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 04/10/2006 : 13:13:38  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
quote:

što fali Roršahu?

pa, fali mu to što nije preveden, za razliku os Nadziraca. a što je bilo? stricek prevoditelj nije znao? zateklo ga? kakva je to nedosljednost? ak prevodi, nek prevede sve...

evo, imam ja prijedlog za RORŠAHA:

Simetricna Mrlja!

Prevodilac je preveo po svome. A Nadziraci su direktiva odozgo. I u samom impresumu bi trebalo da stoji da je ovo delo prevodioca IZUZEV naslova.

Lomila su se koplja oko Nadziraca na ZS svojevremeno...

Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio.
Go to Top of Page

ana max
Junior Member

435 Posts

Member since 21/01/2004

Posted - 04/10/2006 : 13:21:21  Show Profile Show Extended Profile  Send ana max a Private Message
quote:

moram spoilati:

supergospoda su jednog suncanog dana odlucila da se udruže u grupu. grupu koja pazi, štiti i nadgleda (ako baš hocete) poštenog amerikanca i bdije, STRAŽARI nad njime (a ne znam po cemu vam izraz stražar nije dovoljno smislen ili opasan - koliko ja znam stražar je naoružan i opasan. ima naredbu da prvo pita "stoj tko ide", zatim da upozori "stani ili pucam" i na kraju da puca).

Stražari su sluge... Niži rang, cuvaju te od spoljašnjih neprijatelja ali ne mogu i tebe kontrolirati. Njih pošalješ da cuvaju stražu i oni cuce na uglu dok se prava akcija odvija negde drugde. Karikiram ali meni je to kao u filmu o obijanju banke, uvek stražari onaj najnesposobniji tj. najslabiji što nije nizašta drugo.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13202 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/10/2006 : 13:22:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Znam, ali sam ipak iskoristio priliku da razriješim neke stvari jednom za svagda.

pa to je ok, ali
ipak preambiciozno. hocu reci, sve što se tice ljudi i njihovih mišljenja, ne može se razriješiti jednom za svagda. tako ce uvijek biti tipova koji ce si laskati da citaju graficke novele, drugih koji ce skupljati stripove i cijeniti samo ona izdanja koja su izašla na prostoru SFRJ do 1980, trecih koji ce pretpostaviti svemu ovome alternativu itd...

...a onda ce se pojaviti neki novi Markos i uvesti obožavanje zlatnog teleta, zaplesati na žici i uvaliti besprijekorna izdanja, baš takva kakva mu pašu, sljedbenicima sekte...

Go to Top of Page

phreek
New Member

Croatia
144 Posts

Member since 25/08/2006

Posted - 04/10/2006 : 14:05:33  Show Profile Show Extended Profile  Send phreek a Private Message
quote:
Originally posted by ana max

quote:

moram spoilati:

Stražari su sluge... Niži rang, cuvaju te od spoljašnjih neprijatelja ali ne mogu i tebe kontrolirati. Njih pošalješ da cuvaju stražu i oni cuce na uglu dok se prava akcija odvija negde drugde. Karikiram ali meni je to kao u filmu o obijanju banke, uvek stražari onaj najnesposobniji tj. najslabiji što nije nizašta drugo.

mda

dok žene gledaju filmove, muški cuce na straži (pored prizrena! tarararaa...)

i meni su filmovi bolji
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 04/10/2006 : 14:10:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message
quote:

quote:

Hvala, gospon stinky, svakako... ali lekciju sam dobio, ko da idem u 3. c OŠ "Marko Marulic"

Upri tute, rodijace!
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12955 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 04/10/2006 : 14:16:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:
Originally posted by Rico

quote:

quote:

Hvala, gospon stinky, svakako... ali lekciju sam dobio, ko da idem u 3. c OŠ "Marko Marulic"

Upri tute, rodijace!

Šta, nije ti se svidjela moja povijesna lekcija?

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/10/2006 : 15:55:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Prilicno dobro otisnuto. Nije savrseno, ali vrlo zadovoljavajuce. Mozda najbolje otisnut BP do sada. Nisam usporedjivao boje sa originalnim izdanjem ali to je tu negdje. malih zamjerki na izbacivanje stranica ima, nekako bi to bilo elegantnije da su ostavljene uvodne stranice sa satom i krvlju, ako se dobro sjecam, koje cine prijelaz od naslovnice trejda prema naslovnici prve sveske. prijevod ne mogu komentirati, dizajn je ok, nista spektakularno ali ok, upis slova i font ok. Sve u svemu, ako je i prijevod na nivou ostalog, bit ce to lijepo izdanje.

Cijena u HR je 250 kn, a u Srbiji, kako cujem, 2700 din. To i dalje nije pretjerana cijena za toliki broj kolornih stranica, ali nije mala cifra. Taj strip i to izdanje vrijedi taj novac, ali vjerojatno ce se ljudi koji ga vec imaju neckati oko kupovine. A i minus je sto se za malo vece novce moze kupiti Absolute americko hc izdanje.

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Go to Top of Page

SSM
Average Member

Bosnia and Herzegovina
986 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 04/10/2006 : 16:01:52  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message
Cijena je debelo pretjerana, bez obzira na kvalitet i broj strana, zna se koliki je naš standard i ništa ne može opravdati ovih 2700 dinara. šteta :(

No one gets out of childhood alive.
Go to Top of Page

deangelis
Junior Member

Croatia
374 Posts

Member since 04/12/2005

Posted - 04/10/2006 : 16:51:15  Show Profile Show Extended Profile  Send deangelis a Private Message
quote:
Originally posted by Constantine33

quote:

angažirati citaoca? ono što te a priori ne zanima, ne može te ni angažirati. kako ovi stripove ne zanimaju sve citatelje, ne mogu ih niti angažirati, tako da "angažiranje citaoca" ne spada u opce karakteristike spomenutih stripova.

i za kraj,
stripovi i jesu zabava...ili još preciznije - jeftina zabava.

možda ne spada u opce karakteristike, ali svakako spada u karakteristike. teško da s pozicije citatelja/promatraca postoji ijedna opca karakteristika koja se tice kvalitete stripa, ili bilo kojeg drugog vida umjetnosti.
a za nijedan strip se ne može reci da zanima sve citatelje, kao što mnogi ljudi nece citati watchmene ili sandmana jer ih to ne zanima ili opterecuje, ja necu citati bleka ili marka jer mi ne pružaju nikakav intelektualni izazov.

i za kraj,
stripovi jesu zabava, ali sigurno nisu samo to... a nisu ni jeftini

INTELEKTUALNI IZAZOV! O cemu ti to pricaš? Za mene, u zadnjih par godina intelektualni izazov mi je priuštilo svega nekoliko stripova, i to posebno 32 decembar, San monstruma, nekoliko epizoda Ken Parkera, posebno price Kitolovci, Bijele zemlje i Narod ljudi, od Corto Malteze epizoda MU, drugo mi sada ne pada na pamet. Ostalo sam kupovao u dobroj vjeri da se radi o zanimljivom i zabavnom štivu, što je i bilo u principu. Stripove kupujem izmedu ostaloga jer uživam gledati slike, pa i ako je scenario loš a crtež vrhunski, ja opet uživam u tome. Stoga cu uvijek kupiti stripove koje je crtao npr. ORTIS, BERARDI, HERMANN ili npr. FONT. Stripove za koje treba imati IQ ispod 90 poput Bleka, Marka i sl. prestao sam citat prije dobrih 20 godina. Dobar strip je za mene samo dobra razonoda, odlican crtež ili povremeno, ali doista povremeno intelektualni izazov.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/10/2006 : 16:51:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Cuj, toliki broj stranica u boji, postici neku bolju cijenu... ne znam sto bi rekao. Necu reci nemoguce, ali jako, jako, jako tesko. U biti, evo mala ograda, pretpostavljam da je VELEPRODAJNA cijena 1700 dinara - po toj cijeni ga Beli put prodaje na sajmovima - a MALOPRODAJNA cijena je 2700 - sto znaci da knjiznice uzimaju 1000 dinara zarade po primjerku. Ako je to tocno, onda bi se dalo poraditi na toj cijeni tako da se knjiznice natjeraju da imaju manju marzu, jer ovo je 60%!!!.

U suprotnom, uvijek ga se moze tiskati u npr. 15.000 komada pa da cijena bude recimo 150 kn. Ali onda isto tako mozes unaprijed uzeti 20.000 Eura i baciti ih u vatru, ne moras se jos pola godine muciti oko toga kako da ih izgoris radeci takvo izdanje.

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Go to Top of Page

darth-vader
Advanced Member

Croatia
4834 Posts

Member since 05/10/2002

Posted - 04/10/2006 : 17:00:54  Show Profile Show Extended Profile  Send darth-vader a Private Message
to je obican 250 kuna ?

if you only knew the power of the dark side
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9038 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 05/10/2006 : 01:52:01  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
quote:
Originally posted by jurica

ovo o cemu ti pricas (Watchmeni) su, za tvoju informaciju, jeftina zabava za tinejdzere koji su prvo izasli kao stripovi (comics), a tek kasnije, kad je Maus postigao odredjeni uspjeh medju pismenim svijetom koji ne misli da su SF i superheroji vrhunac intelektualnog izazova, skupljeni na brzinu u debelu knjigu i nazvani "graphic novel" kako bi DC zaradio jos koju kintu na jadnom neukom puku koji misli da ako se nesto drugacije zove, mora biti i drugacije kvalitete.

strip koji se proda u toliko primjeraka kao Watchmeni i na kojeg toliko neukih klinaca (koji koriste izraze poput "graficka novela" koji su ne samo pogresni prijevodi stranog termina, nego i semanticka besmislica) brije ne moze (zakonom velikih brojeva) biti intelektualno zahtjevno i elitisticko stivo.

ajde natrag u skolu. procitaj mi Joyceova Uliksa (u novom prijevodu ce konacno biti Odisej kako je oduvijek i trebao biti), pa mi reci je li to ili Watchmeni intelektualno potentna literatura (zvao se ili ne zvao "graficka novela").

nevjerojatno je da autori koji stvarno stvaraju inovativne i relevantne stripove nemaju potrebu objasnjavati svijetu da rade nesto vazno. evo Chris Ware svoje stripove (oh koliko beskonacno mnogo puta zahtjevnije, inovativnije i potentnije od Watchmena) zove "funny books" ili "funny comics".

odrasti dijete. ne moras cijeli svijet uvjeravati da to sto ti citas nisu bijedni "stripovi". da imas imalo sigurnosti u sebe i svoj ukus, bilo bi ti svejedno zovu li ono sto volis "stripovima", "grafickim novelama" ili (sto je najblize istini) "crtanim romanima".

Watchmen je snažno umetnicko delo! Baš kao i Dark Knight Returns ili Batman: Year One, bez obzira na pripadnost superherojskom žanru. I bez obzira na oblik u kome je štampan.

Baš kao što su umetnost i Tarzan - Berna Hogarta, Stiv Kenjon - Miltona Kanifa, Princ Valijant - Harolda Fostera, Rip Kirbi - Aleksa Rejmonda itd itd.

Umetnost su i Psiho, Tacno u podne, Malteški soko itd. - bez obzira što su horor, western i krimic tj žanrovska dela.

Ako to do sada nisi skapirao Jurice ti uopšte ne shvataš popularnu kulturu i izgleda da si na ovaj forum zalutao.

A onda ti gora kazna od "Odiseja" Džemsa Džojsa i ne treba.

Što rece Dilan - nikad da ga završim do kraja.

Edited by - alexts on 05/10/2006 01:53:22
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.33 seconds. Snitz Forums 2000