Author |
Topic |
Dok Lester
Advanced Member
5078 Posts
Member since 15/11/2001 |
Posted - 06/01/2007 : 00:09:14
|
nema frke, ionako se o ukusima ne raspravlja
ali smo skoro svi mi svoje misljenje o mister nou stvarali prema dnevnikovom mister nou pa je nekima sad ovo cudno. ne znam, javnost ce presuditi kad strip izadje
"When I do good, I feel good; when I do bad, I feel bad, and that is my religion." |
|
|
Dok Lester
Advanced Member
5078 Posts
Posted - 06/01/2007 : 00:14:00
|
i sorry svima ako mi neki odgovori djeluju nesuvislo, ali u isto vrijeme prevodim i pratim ovaj topic, pa ponekad ni sam ne znam sto sam napisao :-))
"When I do good, I feel good; when I do bad, I feel bad, and that is my religion." |
|
|
mike
Senior Member
Slovenia
2848 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 06/01/2007 : 00:17:49
|
quote: Originally posted by Dok Lester
quote: Originally posted by Dado
quote: Originally posted by mike
Ok Dado. Ajde objasni koji je smisao da Mr. No po 20 puta u stripu uzvikne "Judine ti krvi"? Osim toga, da je to njegov prepoznatljivi uzvik.
Jack the Black.
Judine mi krvi je uzvik a ne psovka, pa se ne moze porediti sa psovkom. Autori tog serijala su odredili da on ima svoj specifican uzvik kao sto ga ima vecina Bonelli junaka. I puno mi je bolje staviti to nego za svaki uzvik koristiti prokletstvo jer toga iovako ima vise nego dovoljno. E sad bi mi trebali mijenjati sve sto nam se od autora ne svidja. Najbolje da promjenimo i dijaloge koji nam se ne svidjaju. Trazis od mene da ti obrazlozim zasto mi se svidja, daj obrazlozi ti zasto je tebi to besmisleno i zasto bi to trebali izbaciti. Reci "debilno mi je" nije dovoljno obrazlozenje. Isto tako ja kazem da se meni svidja i da je to njegov trademark.
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
mislim da je herr dado ovdje dao najprecizniji odgovor svima, pa ne trebamo dalje lomit koplja oko gluposti
dok je govorio. haug
"When I do good, I feel good; when I do bad, I feel bad, and that is my religion."
Ma ne. Dado ovdje nije dao najprecizniji odgovor. Zapravo daleko od toga.
Ovo je samo odgovor, koji se i tebi najvise svidja.
Sad ako ti "gluposti" lete na drukcija misljenja, hvala i nek ti je sretno .
Jack the Black. |
|
|
Dok Lester
Advanced Member
5078 Posts
Posted - 06/01/2007 : 00:24:16
|
quote: Originally posted by mike
Ma ne. Dado ovdje nije dao najprecizniji odgovor. Zapravo daleko od toga.
Ovo je samo odgovor, koji se i tebi najvise svidja.
Sad ako ti "gluposti" lete na drukcija misljenja, hvala i nek ti je sretno .
Jack the Black.
mozda ga ti samo nisi shvatio
ovo nema veze sa mnom i s onim sto se meni svidja
ne, drugacija misljenja nisu "gluposti", vec je glupost kad nekoliko ljudi (ukljucujuci mene) u par sati ispise vise od 5 stranica ovog topica, a vecina njih se ne potrudi argumentirati svoje stavove. mislim da nije dovoljno reci: meni se svidja ili meni se ne svidja; i gotovo. svi su se zalili na dnevnikovo cenzuriranje i rezanje stranica, a sad kad imamo priliku dobiti najpotpunije izdanje, onda nekom ne odgovara sto smo stavili kako je u izvorniku, a ne po dnevniku.
toliko od mene
tvoj red, kume
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 06/01/2007 : 00:31:07
|
i sorry svima ako mi neki odgovori djeluju nesuvislo, ali u isto vrijeme prevodim i pratim ovaj topic, pa ponekad ni sam ne znam sto sam napisao :-))
"When I do good, I feel good; when I do bad, I feel bad, and that is my religion."
i drzi se prevodjenja, bar dok ne bude gotov. najbolje da sad stavljas sve na izbor. nitko dosad nije prevodio pa pitao javnost, dapace, ne ispravljaju ni ocite greske, koje ni osnovac ne bi napisao, niti nakon izlaska i nakon visestrukih upozorenja, pa ne trebas ni ti gubiti vrijeme na ove bananalije. bit ce kako odluci urednistvo i nas dva. pa ako vecina zatrazi promjenu, promijenit cemo, ako je smislena. do tada, ostavi se ove teme, plz...
Nice view from Orthanc inspite of these psychotic trees. |
|
|
Dok Lester
Advanced Member
5078 Posts
|
mike
Senior Member
Slovenia
2848 Posts
Posted - 06/01/2007 : 00:47:56
|
mozda ga ti samo nisi shvatio
ovo nema veze sa mnom i s onim sto se meni svidja
ne, drugacija misljenja nisu "gluposti", vec je glupost kad nekoliko ljudi (ukljucujuci mene) u par sati ispise vise od 5 stranica ovog topica, a vecina njih se ne potrudi argumentirati svoje stavove. mislim da nije dovoljno reci: meni se svidja ili meni se ne svidja; i gotovo. svi su se zalili na dnevnikovo cenzuriranje i rezanje stranica, a sad kad imamo priliku dobiti najpotpunije izdanje, onda nekom ne odgovara sto smo stavili kako je u izvorniku, a ne po dnevniku.
toliko od mene
tvoj red, kume
Ne znam sta bi to bilo neshvatljivo u Dadinom postu. Par redaka dalje lijepo sam odgovorio. I necu sad vec po 3 put nabrajati argumente itd., jer sve lijepo stoji u tekstu.
I jasno je, ako su autori zamislili ovo sa Judom, tako treba i prevoditi. Ali uljece Markos pa pravi da u regularcima dugo vremena nema te jude. Onda kaze Dado da je ima u Tutto i da idete po tutto (tako sam bar skuzio ovako na brzo citajuci).
I sve je to ok . Meni se recimo ne svidja te imam drukcije misljenje, ali nece to nimalo utjecati na nabavku vasih prekrasnih izdanja.
Preuzimas?
Jack the Black. |
|
|
Dok Lester
Advanced Member
5078 Posts
|
Markos
Webmaster
Croatia
29375 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 06/01/2007 : 10:04:35
|
nema frke, ionako se o ukusima ne raspravlja
ali smo skoro svi mi svoje misljenje o mister nou stvarali prema dnevnikovom mister nou pa je nekima sad ovo cudno. ne znam, javnost ce presuditi kad strip izadje
Nije to stvar ukusa, niti misljenja o Mister Nou stvorenog na osnovu dnevnika. Koliko znam, ni Dnevnik nije prevodio tu uzrecicu kako treba. Jednostavno, Mister No ne govori "Zaboga!". Mister No je vjecni buntovnik i zadnja stvar koju bi rekao za njega je da je neki vjernik. A ova uzrecica stvara tu konotaciju. Jer, ako to tako ostavis, onda mozes i prevesti "judine ti krvi" kao "Boze moj!" ili "Isuse!".
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 06/01/2007 : 10:29:38
|
Zaboga ima veze sa vjerom koliko i duse mi i krvi judina... No bespotrebno brines, Dok sve izvrsno prevodi, a tu je i Curunir kao lektor, te Gaston i ja kao urednici koji sve to uskladjujemo tezeci najboljem mogucem rjesenju. Pricekaj ipak konacnu verziju u knjizi, za diskusije ce biti dovoljno vremena.
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
|
|
mike
Senior Member
Slovenia
2848 Posts
Posted - 06/01/2007 : 10:30:02
|
Meni i judine ti krvi asociira na crkvu, isusa ili nesto tamo vjernicko :), sto, sad vec po 10. put, nimalo ne prilici nasem junaku. Moze li se znati koji briljantni scenarista je smislio tu gadost? Valjda nije bio Nolitta ?
Jack the Black. |
|
|
npetros2@htnet-dsl
Advanced Member
Papua New Guinea
3783 Posts
Member since 22/02/2006 |
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Posted - 06/01/2007 : 17:56:31
|
quote: Originally posted by Dado
Zaboga ima veze sa vjerom koliko i duse mi i krvi judina...
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
..i koliko i "svete mi travice"...dapace, malo ce koji bogobojazni vjernik uzviknuti "zaboga", bas suprotno...
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29375 Posts
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Posted - 06/01/2007 : 18:35:13
|
jer onda bi i stipe suvar bio teski vjernik....a bome i tito s onim "bogati" non-stop:))
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29375 Posts
Posted - 06/01/2007 : 18:37:15
|
U svakom slucaju, to "zaboga" je potpuno promaseno. Onda radje sve "Judine ti krvi" i gotovo.
|
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 06/01/2007 : 18:54:15
|
"Zaboga" nema nikakve verske konotacije u modernom srpskom jeziku.
___________ "In my Havana cabana I'll eat something sweet like banana..." |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 06/01/2007 : 19:03:47
|
quote: Originally posted by marlowe
___________ "In my Havana cabana I'll eat something sweet like banana..."
Kakve to veze ima sa Mister Noom koji ce izaci u hrvatskom izdanju?
But I'm just a soul whose intentions are good Oh Lord, please don't let me be misunderstood
|
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Posted - 06/01/2007 : 19:10:51
|
quote: Originally posted by Markos
U svakom slucaju, to "zaboga" je potpuno promaseno. Onda radje sve "Judine ti krvi" i gotovo.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
dobro, tebi je promaseno, nama nije, citatelji ce reci svoje nakon prve 2 knjige, i gotovo. i nije "judine ti krvi" nego "krvi judina"
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Posted - 06/01/2007 : 19:12:38
|
quote: Originally posted by SejoSexon
Kakve to veze ima sa Mister Noom koji ce izaci u hrvatskom izdanju?
But I'm just a soul whose intentions are good Oh Lord, please don't let me be misunderstood
ima, jer se u tom izrazu i njegovu znacenju i koristenju ova 2 jezika potpuno poklapaju.
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25299 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 06/01/2007 : 19:20:01
|
Kako nema?? Za vernika koji kaže "zaboga" ima itekakve veze sa religijom. Za ateistu koji tu rec koristi iz navike možda nema licne religiozne konotacije, ali sama rec znaci baš to " Za Boga". Mogao bih da se složim da pricamo o reci "zbogom" koja je promenjeno "s Bogom" ali kod koje se vremenom stvarno izgubila ta verska premisa.
Inace, i ja sam "protiv" Judine krvi i plesaca, ali ko mene još pita..
And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon you."
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29375 Posts
Posted - 06/01/2007 : 19:25:01
|
quote: Originally posted by Curunir
quote: Originally posted by Markos
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
dobro, tebi je promaseno, nama nije, citatelji ce reci svoje nakon prve 2 knjige, i gotovo. i nije "judine ti krvi" nego "krvi judina"
Nice view from Orthanc inspite of these psychotic trees.
Ako vec inzistiras, onda bolje "krvi ti judine", prema izrazu koji se posebno cesto koristi u Dalmaciji - "krvi ti Isusove/Irudove".
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 06/01/2007 : 19:56:19
|
Koliko vidim nije bitno sto ce izaci MNo vec je bitno kako ce mu uzvik biti... Renky prvih mjesec dana samo ti imas pravo dobiti primjerke...
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29375 Posts
Posted - 06/01/2007 : 20:34:48
|
Pa dobro, to je zaista dosta bitno, i sam si rekao da je to dio identiteta nekog junaka. Zagor ima "hiljadu mu bubnjeva darkvuda", marti "paklenih mu vragova" itd itd... a Mister No "zaboga!":)?
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
|
Topic |
|