forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Koliko bi koštao domaci strip?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 19/09/2007 : 07:35:19  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Evo, nešto što me odavno zanima, pa ako neko može (posebno izdavaci) da mi odgovori: koliko bi koštalo izdavanje jednog domaceg strip albuma? (Pretpostavimo da se radi o albumu standardnog formata, 48 stranica, plastificirane korice (tvrde), crno-beli, recimo kao Marketprintovi albumi)
1. Koliko košta honorar scenariste, crtaca, upisivaca titla, lektora, tehnickog urednika, urednika?
2. Koliko košta štampa?
3. Koliki bi bili troškovi distribucije?
4. Koliko bi iznosio porez?
5. Koji još troškovi bi došli u obzir?
6. Koja bi onda bila maloprodajna cena, da se pokriju troškovi?

Duh sa kriglom
New Member

Bosnia and Herzegovina
279 Posts

Member since 15/08/2005

Posted - 20/09/2007 : 08:11:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Duh sa kriglom a Private Message
tesko da ti iko moze odgovoriti na to pitanje,a oni koji znaju sigurno nece

Hiljadu mi pivskih krigli!!!
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 20/09/2007 : 12:00:24  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
he, he... ispada stvarno da vise nitko ne zeli nove izdavace.

sjecam se vremena dok jos nije svaki drugi forumas bio izdavac kako su se svi trgali da odgovore na ovakve teme, pa makar samo nekakvim spekulacijama i pretpostavkama.

Duh je to lijepo sazeo!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29350 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/09/2007 : 12:48:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
To trebas pitati one koji placaju domace autore i proizvode domaci strip.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 20/09/2007 : 15:38:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
Pitaj Miroslava iz Alana Forda. On je to izdavao.
Kad smo vec kod Miroslava, Markose kad ce Fibrini stripovi moci da se kupe u Alan Fordu?

JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 20/09/2007 : 20:07:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message
Šta, imaš li ideje za svoj strip... ako imaš, daj reci nam... pa ako se može pripomoc....
Go to Top of Page

William_Wallace
Advanced Member

Serbia
3173 Posts

Member since 25/04/2007

Posted - 20/09/2007 : 21:38:42  Show Profile Show Extended Profile  Send William_Wallace a Private Message
quote:
Originally posted by Raspucin

Pitaj Miroslava iz Alana Forda. On je to izdavao.
Kad smo vec kod Miroslava, Markose kad ce Fibrini stripovi moci da se kupe u Alan Fordu?

verovatno nikad!

Every man dies,
not every man really lives.
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 21/09/2007 : 00:18:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
quote:
Originally posted by osim
1. Koliko košta honorar scenariste, crtaca, upisivaca titla, lektora, tehnickog urednika, urednika?
2. Koliko košta štampa?
3. Koliki bi bili troškovi distribucije?
4. Koliko bi iznosio porez?
5. Koji još troškovi bi došli u obzir?
6. Koja bi onda bila maloprodajna cena, da se pokriju troškovi?

1. Koliko se dogovoriš. Realno autori treba da dobiju 10% od prodajne cene, a 3% ostali saradnici. No, to ima smisla tamo gde su tiraži veliki, a zbirne sume znatne.
2. Tvrdi povez 1000 primeraka minimum 1500€, verovatno bliže 2000.
3. Prodajna mreža traži za sebe što više, ti bi da im daš što manje, pa se nadete na nekih 30-40% za njih.
4. Tekuci porez (PDV) ne treba da te zanima jer pare koje treba da daš državi uzimaš od krajnjeg kupca. A porez na zaradu zaboravi, nece je biti toliko da moraš dodatno da placaš za to.
5. Trškovi bavljenja prodajom, reklama, promocije, nošenje u knjižare, ubedivanje, eventualno neki saradnik na svemu tome, knjigovoda koji ce ti posle obracunati šta kome treba da platiš i s koliko para ce država biti zadovoljna da te ne juri dalje.
6. Maloprodajna cena koja bi bila realna je tolika da to niko ne bi mogao da ti plati, ali treba da je odrediš u okvirima prihvatljivim kupcima... 10-20 eura po primerku.

Ako ti se ucini da sam bio grub i nameran da te odgovorim, moram ti reci da nisam i da sam zapravo predstavio najpovoljniju varijantu za tebe. U stvarnosti, troškove pomnoži sa 2 a prihode podeli sa 2.

__________ Put cemo naci, ili cemo ga napraviti.
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 21/09/2007 : 10:10:35  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
super! konkretan odgovor!
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 21/09/2007 : 19:03:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message
Zanima me da li stvarno imaš na umu radit strip?
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 21/09/2007 : 20:07:46  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
osim nestao bez traga...
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 23/09/2007 : 10:46:32  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Osim radio ovih dana intenzivno da zaradi za strip!
Bobane, odgovor je uglavnom potpun. Ako sa dobro razumeo, 2000 evra štampa, pa distributerima njihov deo, recimo 2500 evra bi koštalo sve (ispravi me ako grešim). Da li to znaci da bi autori dobili svi ukupno 250 evra?! A ostali saradnici 75 evra?! Ako je zaista tako, sad mi je jasno zašto je propao domaci strip!
Baš ste svi ludi, baš sam se lepo nasmejao što ste svi odmah pomislili: evo još jednog izdavaca!!!
Ne, radi se o tome da razmišljam kako bi se mogao pokrenuti naš domaci strip, kako bi mogao da se vrati na staze stare slave. Razlog tome je i što sam pomalo umoran od (hiper) produkcije stripova, odnosno epidemije izdavaštva stripa u poslednjih godinu dana (u tome nema ništa loše, naprotiv!), ali nekako sve manje uživam u izdanjima koja se pojavljuju. Pre par godina, kada je strip bio retkost, svaki koji se pojavio bio je zlata vredan, danas ipak sve rede naidem na strip koji me ispuni. Eto, razmišljam o dobrom starom domacem stripu, kvalitetnom izdanju (mislim na pricu i crtež), ali onako klasicnom, ne avangardnom, underground, za širu publiku...
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 23/09/2007 : 13:08:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
lepo je maštati...
Inace, nisi dobro ukacio ono oko honorara. Autoru pripada 10% od bruto cene u knjižari.
Dakle, ako odrediš da ti strip košta 10 evra, 10% od 1000 primeraka je 1000 evra.
Ako bi se prodalo 3000 onda bi autor dobio triput više, što vec nije zanemarljivo.
Tako prodat strip ovde verovatno bi se prodao negde i napolju.
Ali domacim autorima to ne odgovara. Oni bi da odmah inkasiraju 10000 evra bez obzira da li je to što su uradili remek-delo ili smece. To je problem. Domaci autori traže onoliko para koliko misle da im treba i nisu spremni da se suoce sa stvarnim vrednosnim sudovima i posledicama istih.

Go to Top of Page

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 23/09/2007 : 14:20:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
Nijedan izdavac ne može ocekivati od autora koji crta strip album recimo godinu dana da ga da njemu da izda pa da mu se plati kad i ako se proda. Da li tako radite sa stranim stripovima i crtacima ili im prvo platite prava?
Nije džaba ona "plati pa se klati".
Domaci strip se honorariše po tabli. Koliko košta honorar po tabli nek ti kažu crtaci koji se bave stripom profesionalno. Stvar je specificna, zavisi od izdavaca do izdavaca, ali sve se definiše ugovorom naravno.

Edited by - Blek Stena on 23/09/2007 14:24:32
Go to Top of Page

dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts

Member since 12/01/2006

Posted - 23/09/2007 : 14:41:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit dzuka's Homepage  Send dzuka a Private Message
ne moze se ocekivat isti honorari kod domacih izdavaca i stranih. al, ajom ovako probat izracunat; ako se ozbiljno radi, zreli crtac bi trebao bit u stanju nacrtati 7-8 tabli mjesecno, znaci 6 mjeseci za album. prosjecna placa ako se ne varam je 400 eura (u hrvatskoj) puta sest mjeseci cine 2400 eura. 2400 eura za 48 strana cine 50 eura po tabli, ne? ako je autor kompletan (scenario, olovka, tus, kolor), to bi bio njegov honorar. znaci, trebalo bi prodat 2500 komada da bi kod izdavaca zaradio taj novac. mozda bi se i naso neko mlad (ne nuzno mlad) i (obavezno) entuzijastican, a dovoljno dobar i ozbiljan da radi za taj minimalac, ali bi ipak morao bit placen po obavljenom poslu, a ne da ceka postotak od prodaje.
dakle, to je minimum minimuma i krajnje je nategnut (pogotvo ono sa 7-8 tabli mjesecno, ako radis sam sve).

https://www.facebook.com/goransudzuka
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 23/09/2007 : 19:09:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message
quote:

Osim radio ovih dana intenzivno da zaradi za strip!
Bobane, odgovor je uglavnom potpun. Ako sa dobro razumeo, 2000 evra štampa, pa distributerima njihov deo, recimo 2500 evra bi koštalo sve (ispravi me ako grešim). Da li to znaci da bi autori dobili svi ukupno 250 evra?! A ostali saradnici 75 evra?! Ako je zaista tako, sad mi je jasno zašto je propao domaci strip!
Baš ste svi ludi, baš sam se lepo nasmejao što ste svi odmah pomislili: evo još jednog izdavaca!!!
Ne, radi se o tome da razmišljam kako bi se mogao pokrenuti naš domaci strip, kako bi mogao da se vrati na staze stare slave. Razlog tome je i što sam pomalo umoran od (hiper) produkcije stripova, odnosno epidemije izdavaštva stripa u poslednjih godinu dana (u tome nema ništa loše, naprotiv!), ali nekako sve manje uživam u izdanjima koja se pojavljuju. Pre par godina, kada je strip bio retkost, svaki koji se pojavio bio je zlata vredan, danas ipak sve rede naidem na strip koji me ispuni. Eto, razmišljam o dobrom starom domacem stripu, kvalitetnom izdanju (mislim na pricu i crtež), ali onako klasicnom, ne avangardnom, underground, za širu publiku...

Svaka cast, ja san prvi za takve ideje... Ako se može ikako pomoc( materijalno ni ne pomišljaj...)?
Go to Top of Page

Duh sa kriglom
New Member

Bosnia and Herzegovina
279 Posts

Member since 15/08/2005

Posted - 23/09/2007 : 19:15:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Duh sa kriglom a Private Message
quote:
Originally posted by Boban

lepo je maštati...
Inace, nisi dobro ukacio ono oko honorara. Autoru pripada 10% od bruto cene u knjižari.
Dakle, ako odrediš da ti strip košta 10 evra, 10% od 1000 primeraka je 1000 evra.
Ako bi se prodalo 3000 onda bi autor dobio triput više, što vec nije zanemarljivo.
Tako prodat strip ovde verovatno bi se prodao negde i napolju.
Ali domacim autorima to ne odgovara. Oni bi da odmah inkasiraju 10000 evra bez obzira da li je to što su uradili remek-delo ili smece. To je problem. Domaci autori traže onoliko para koliko misle da im treba i nisu spremni da se suoce sa stvarnim vrednosnim sudovima i posledicama istih.

upravo tako MASTATI SAMO...

Hiljadu mi pivskih krigli!!!
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 23/09/2007 : 20:08:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Ne vidim šta je tu za maštanje - Faktor 4 i Divlja magija dogurali vec do brojeva 11.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 23/09/2007 : 21:47:53  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Svaki pravi potez poceo je maštanjem, zar ne (ne kažem da ce ovo to biti, ni slucajno, ali nemojmo omalovažavati "maštanje"!). Sad mi je vec mnogo jasnije o cemu se tu radi, tj. gde leži problem - znaci, neki autor treba da uloži 6 meseci rada za jedan strip (kako kaže dzuka), što vredi negde 2400 evra, ali, avaj, izdavac ni u ludilu to ne bi da mu isplati, vec ce mu placati 10% od prodaje, znaci svaki mesec po par desetina evra otprilike...Odmah da napomenem, nisam na strani ni autora, ni izdavaca, jer i jedne i druge "krivim" (ne gledajte u tome neku tešku rec) što domaci strip ne postoji (takoreci).
Secate li se filma Sava Mala (raden po slobodnijem tumacenju autenticnih dogadaja, valjda)? I Solovjeva, Navojeva i društva? Hocu da kažem, da neko ko želi da se kod nas bavi stripom ne može baš da ocekuje da od toga može da (pre)živi, tj. da se bavi samo stripom (nažalost). Eto i Bane Kerac (ako se ne varam) radi u Marketprintu, Toza Obradovic piše za "Dnevnik", a vecina novosadskih autora, valjda, nikad se nije bavila iskljucivo stripom (to je razlog zašto do sad nisu pomrli od gladi).
Sa druge strane, ne može se ocekivati da niko radi za džabe (što je drugim recima to: 1000 evra na 100 rata).
Ipak, na Ponchovu radost, ja nisam pesimista, kad se sve to tako obracuna. Verujem u domaci strip! Tamo gde ima citalaca, gde ima na desetine stranih izdanja i toliko izdavaca, treba verovati u buducnost.
Evo još jednog konkretnog pitanja: ako strip radi scenarista i crtac, kakav je odnos njihovih honorara (u Bobanovih 1000 i Dzukinih 2400 evra)?
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 23/09/2007 : 22:18:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
Stavimo se za trenutak, razgovora radi, u kožu izdavaca.
Recimo da izdavac hoce da nade mladog, perspektivnog autora i da ga finansira dve godine sa 500 evra mesecno da ovaj sedi i uradi najbolji moguci strip. Recimo da autor takav strip i uradi i da se to štampa u zemlji a zatim proda u inostranstvu. Matematika govori da bi iz tog posla jedva bili pokriveni ukupni troškovi; no, šta se zatim dogada?
Autor je postao poznat, prošetao se po Parizu, ponudio se na sve strane i sklopio dogovor sa nekom velikom stripskom kucom da radi za njih.
Šta dobija prvobitni izdavac od toga? Ništa! E, to je problem. Autor zamišlja da je neko dužan da cini dobro delo i finansira ga, reklamira i probije, a zatim, da on ode na svoju stranu.

Jedini smisao za izdavaca jeste da od svih buducih poslova autora dobija odredeni procenat, ali tu dolazimo do dodatnog problema: uložiti novac u nekog potpuno nepoznatog je prilican rizik i problem; uložiti u nekoga ko je vec nešto postigao se može, ali s takvima je nemoguce sklopiti ugovor o buducoj ekskluzivnosti. Autori se nadaju da ce, crtkajuci za svoju dušu i nudeci mape sa svojim radovima po nekim konvencijama ubosti pravu stvar i biti angažovani od velikog izdavaca. O, kada bi to bilo tako. Popišite imena ex-Yu talenata i nada od pre 20 godina, a zatim potražite šta je ko od njih uradio u svetu, koliko albuma, koliko zarade.
Zamislite, razgovora radi, da je neko bio u prilici da finansira giganta poput Kordeja i da zatim dobija 20% od njegovih honorara u sledecih 20 godina. Da li bi bio u plusu? Jedva. Verovatno. A to je Kordej... kako dopreti do takvog potencijala, kako ga prepoznati, koliko uzaludnih ugovora i pokušaja treba imati?

Go to Top of Page

dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts

Member since 12/01/2006

Posted - 24/09/2007 : 00:31:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit dzuka's Homepage  Send dzuka a Private Message
quote:

Evo još jednog konkretnog pitanja: ako strip radi scenarista i crtac, kakav je odnos njihovih honorara (u Bobanovih 1000 i Dzukinih 2400 evra)?

trecina scenaristu, dvije crtacu. ili cetvrtina scenaristu, tri cetvrtine crtacu. to je uobicajeno, al nije nikakvim zakonom odredjeno, pa moze varirati ovisno o internom dogovoru autora ili odluci izdavaca.

Go to Top of Page

dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts

Member since 12/01/2006

Posted - 24/09/2007 : 00:43:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit dzuka's Homepage  Send dzuka a Private Message
quote:
Originally posted by Boban

Stavimo se za trenutak, razgovora radi, u kožu izdavaca.
Recimo da izdavac hoce da nade mladog, perspektivnog autora i da ga finansira dve godine sa 500 evra mesecno da ovaj sedi i uradi najbolji moguci strip. Recimo da autor takav strip i uradi i da se to štampa u zemlji a zatim proda u inostranstvu. Matematika govori da bi iz tog posla jedva bili pokriveni ukupni troškovi; no, šta se zatim dogada?
Autor je postao poznat, prošetao se po Parizu, ponudio se na sve strane i sklopio dogovor sa nekom velikom stripskom kucom da radi za njih.
Šta dobija prvobitni izdavac od toga? Ništa! E, to je problem. Autor zamišlja da je neko dužan da cini dobro delo i finansira ga, reklamira i probije, a zatim, da on ode na svoju stranu.

Jedini smisao za izdavaca jeste da od svih buducih poslova autora dobija odredeni procenat, ali tu dolazimo do dodatnog problema: uložiti novac u nekog potpuno nepoznatog je prilican rizik i problem; uložiti u nekoga ko je vec nešto postigao se može, ali s takvima je nemoguce sklopiti ugovor o buducoj ekskluzivnosti. Autori se nadaju da ce, crtkajuci za svoju dušu i nudeci mape sa svojim radovima po nekim konvencijama ubosti pravu stvar i biti angažovani od velikog izdavaca. O, kada bi to bilo tako. Popišite imena ex-Yu talenata i nada od pre 20 godina, a zatim potražite šta je ko od njih uradio u svetu, koliko albuma, koliko zarade.
Zamislite, razgovora radi, da je neko bio u prilici da finansira giganta poput Kordeja i da zatim dobija 20% od njegovih honorara u sledecih 20 godina. Da li bi bio u plusu? Jedva. Verovatno. A to je Kordej... kako dopreti do takvog potencijala, kako ga prepoznati, koliko uzaludnih ugovora i pokušaja treba imati?

da ne bude zabune, moj prvi post nije nikakav zahtjev izdavacima da budu mecene nadobudnim autorima, samo pokusaj da izracunam koliko bi trebalo novaca minimalno izdvojiti za one koji strip rade.
kad smo vec kod kordeja, u osamdesetima su si izdavaci mogli priustiti placanje honorara domacim crtacima, pa cak i stalan posao.
ja kao tinejdzer nisam sanjao ni o amerima, ni francuzima, nego o stripoteci!
al svi vec znamo pricu o tirazima tada i sad. da se danas moze jedan album prodat u bar deset tisuca komada, ne bi izdavacu bio problem platit autore. al to vec spada u kategoriju 'kad bi drvece hodalo...'

Go to Top of Page

dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts

Member since 12/01/2006

Posted - 24/09/2007 : 00:45:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit dzuka's Homepage  Send dzuka a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

Ne vidim šta je tu za maštanje - Faktor 4 i Divlja magija dogurali vec do brojeva 11.

eto. mozda nam milan i ekipa mogu reci nesto na ovu temu. jel ti decki mogu zivjeti od rada za domace izdavace?

Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 24/09/2007 : 00:50:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
Kordej je i zaposlen bio u Stripoteci jer tadasnji platni razredi ili vec neka regulativa nije dozvoljavala da se autoru isplati honorar za strip koliko je Stripoteka zelela da da Kordeju. Tako je nadjeno resenje da se K. zaposli u Marketprintu, da mu se da i stan i sve ostalo, a njegovo je bilo da crta Vama.
Rispekt za Tozu Tomica.

Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 25/09/2007 : 18:47:14  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Stvar deluje dosta jasna: autori bi odmah da postanu veliki (i dobrostojeci) umetnici, izdavaci ne žele rizik, ali itekako žele da se osiguraju ukoliko eventualno strip dobro prode...Ali, sve to nisu nepremostive prepreke. Po meni je veci problem što talentovani autori nisu toliko brojni (kao nekad). Ili možda jesu, ali ih nigde nema...
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 25/09/2007 : 22:31:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message
Crtac i izdavac trebaju imati zajednicki interes, a onaj gore ga nakenja, kaki brate ugovori, kaki postotci, koje financiranje, ako nema zajednickog interesa ili sponzorskih ugovora, drzavnih poticaja i slicno, nikakvi kupi-prodaj izdavac te nece financirati iz ljubavi stari moj, jasno, moze biti razumjevanja prema tebi, al ne vise od jednog promasenog posla.I odakle ti ta spika da autori hoce postati odmah umjetnici, koje su to sad pa pizdarije. I sta su ti Ameri kreteni sto npr. Dzuki placaju pristojnu lovu za njegov rad, jel ga oni mozda financiraju, il on radi i zaradjuje za sebe i za njih.

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000