forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Koliko bi koštao domaci strip?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 25/09/2007 : 23:10:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
Sve što je rekao Džuka, a i Rico rekao potpisujem.

Zar nije pošteno kojim god poslom da se bavite da vam se plati za to što uradite?

Evo npr. pitanje za Bobana: recimo ti radiš u izdavackoj kuci pripremu za štampu, da li dobijaš platu (honorar svejedno) za to što uradiš ili cekaš godinu dana da se rasproda dovoljan broj primjeraka da te isplate?

Još jedna stvar, placanje honorara nekome za njegov rad je odlika profesionalizma.

U stvari može, crtaci mogu dati svoj strip besplatno bez naknade, ali nek ga izdavaci onda odštampaju i dijele džaba... :) Uff, to je vec utopija...

Go to Top of Page

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 25/09/2007 : 23:13:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
quote:
Originally posted by marlowe

Kordej je i zaposlen bio u Stripoteci jer tadasnji platni razredi ili vec neka regulativa nije dozvoljavala da se autoru isplati honorar za strip koliko je Stripoteka zelela da da Kordeju. Tako je nadjeno resenje da se K. zaposli u Marketprintu, da mu se da i stan i sve ostalo, a njegovo je bilo da crta Vama.
Rispekt za Tozu Tomica.

Uff... Možda si u pravu...A možda i nisi :)
Mislim da niko na ovim prostorima nije (niti ce) placao toliko visoke honorare strip autorima (bilo domacim ili stranim) kao sarajevski Strip Art i njegov urednik Ervin Rustemagic. A Herman i Delic npr. nisu bili radnici "Oslobodenja"...

Edited by - Blek Stena on 25/09/2007 23:14:51
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 26/09/2007 : 11:47:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message
quote:
Originally posted by Blek Stena

Sve što je rekao Džuka, a i Rico rekao potpisujem.

Zar nije pošteno kojim god poslom da se bavite da vam se plati za to što uradite?

Evo npr. pitanje za Bobana: recimo ti radiš u izdavackoj kuci pripremu za štampu, da li dobijaš platu (honorar svejedno) za to što uradiš ili cekaš godinu dana da se rasproda dovoljan broj primjeraka da te isplate?

Još jedna stvar, placanje honorara nekome za njegov rad je odlika profesionalizma.

U stvari može, crtaci mogu dati svoj strip besplatno bez naknade, ali nek ga izdavaci onda odštampaju i dijele džaba... :) Uff, to je vec utopija...

Ma da, najlakse je tudjim gloginje mlatit, i etiketierati. Ma zamisli koja su to djubrad crtacka, tili bi bit i objavljeni, reklamirani, popularni i jos zato pare, mamu im karam, dobit. Mars tamo bagro, crtajte, a mi cemo vam platiti kad NAS bude volja, i ako NAS bude volja, neradnici jedni, i jos oce slavu mjkimjbmpkvrnu.
Postoje tri stvari, a to su; honorar, postotak od prodaje ili gratis rad u (djaba, besplatno, mukte, mujta)

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 26/09/2007 : 13:32:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
quote:

Mešate neuporedive stvari i to na više nivoa.
Jedno je kada se narucuje strip od nekoga.
Drugo je kada je neko nacrtao nešto samoinicijativno pa nudi to.
Treca stvar je kada se pregovara o starim, vec objevljenim stvarima.

Normalna stvar je da autorski honorar bude 10%. Tako je svuda u svetu, tako je i kod nas. Ima izuzetaka, recimo, Roulingova za Harija Potera traži 22% od prodaje, ali po prodaji, ne unapred. I to kada tiraž prede 20000 prodatih. Za prvih 1000 je 15%. Što se prodaje više, autorica traži više. Tako rade i drugi, normalno je.
Evo, mogu da pristanem da dam autoru 15% za prvu prodatu hiljadu i za svaku narednu hiljadu po 1% više i tako do 22$.
Uradi strip od 46 strana u boji, napravimo tvrdokoriceni album, odredimo cenu od 10 eura što je maksimum za takvu stvar i od svakog prodatog primerka dam autoru 1,5€.
Kada se proda prvih 1000 autor dobija 1500€.
Kada se proda 2000 autor je vec inkasirao 3100€.
Kada se proda 10000 autor je vec inkasirao 19200€.
Zvuci super, ajde da radimo tako.

Ali ne, domaci autor traže od 5000-20000 eura za svoj rad, kako ko. I to odmah. Unapred. Nisu spremni da vide kakav ce rezultat biti.
Pretpostavljaju da prodaja mora biti dobra, a ako nije dobra onda je izdavac zakazao, nije uložio milion evra u reklamu na televiziji ili šta bi vec bilo potrebno da se prodaja domaceg stripa dovede do 10000 albuma. Realnost je da domaci strip ne može da dobije više od 500 kupaca sem u slucaju vec afirmisanih autora, realnost je da se ne može ocekivati od bilo kog izdavaca da ulaže ogromne pare u promociju autora koji ce, cim dobije prvi primerak tvrdokoricenog albuma, potrcati u Pariz da se proda nekom svetski poznatom izdavacu.

Izdavacu je bolje da se taj mladi talentovani crtac prvo i samoinicijativno proda npr. Castermanu, pa da ga posle kupi za 500 eura avansa i 7% od prodajne cene nego da se smara s njim kroz sve faze stvaranja autorskog dela.

Analogija: da li fudbaleri ili košarkaši koji igraju u našim ligama traže i ocekuju pare koje dobijaju u inostranstvu; smisao njihovog igranja ovde je da se pokažu u što boljem svetlu i onda odu negde tamo i naprave karijeru. Potpuno je ista analogija sa strip autorima. Ko je izabrao da se bavi stripom, treba da bude spreman da u zemlji odradi nekoliko poslova za male ili nikakve pare da bi dobio priliku da se usavrši, izgradi i posle ponudi na pravom mestu. To je prava i jedina moguca simbioza domacih izdavaca i autora. Dajte mi robu koja je JEFTINIJA od stranog proizvoda i ja cu vas štampati. Budite konkurentni sa najjacima ako želite da udet u prvu ligu. Ne ocekujte da sam vam ja mama ili tata ili zaludni dobrotvor ili tupavi milijarder ciji je smisao života da vam pomogne. Verujte u sebe. Sedite i uradite sjajan strip, pristanite da dobijate 10% i nadajte se najboljem kada zakucate na vrata Castermana ili Marvela. Nigde vam niko nece dati više od 10%. Strani izdavaci vas ne vole i ne cene više od nas pa vam zato daju više para; oni samo deluju u bogatoj zemlji sa razvijenim strip tržištem i obezbedenim kanalima za prodaju u inostranstvu. Mi živimo na Balkanu gde se domaci strip u poslednjih 15 godina prosecno prodaje ispod 500 primeraka.

__________ Put cemo naci, ili cemo ga napraviti.
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 26/09/2007 : 14:15:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message
quote:
Originally posted by Boban

quote:

Jedno je kada se narucuje strip od nekoga.
Drugo je kada je neko nacrtao nešto samoinicijativno pa nudi to.

Normalna stvar je da autorski honorar bude 10%. Tako je svuda u svetu, tako je i kod nas. Ima izuzetaka, recimo, Roulingova za Harija Potera traži 22% od prodaje, ali po prodaji, ne unapred. I to kada tiraž prede 20000 prodatih. Za prvih 1000 je 15%. Što se prodaje više, autorica traži više. Tako rade i drugi, normalno je.
Evo, mogu da pristanem da dam autoru 15% za prvu prodatu hiljadu i za svaku narednu hiljadu po 1% više i tako do 22$.
Uradi strip od 46 strana u boji, napravimo tvrdokoriceni album, odredimo cenu od 10 eura što je maksimum za takvu stvar i od svakog prodatog primerka dam autoru 1,5€.
Kada se proda prvih 1000 autor dobija 1500€.
Kada se proda 2000 autor je vec inkasirao 3100€.
Kada se proda 10000 autor je vec inkasirao 19200€.
Zvuci super, ajde da radimo tako.

Ali ne, domaci autor traže od 5000-20000 eura za svoj rad, kako ko. I to odmah. Unapred. Nisu spremni da vide kakav ce rezultat biti.
Pretpostavljaju da prodaja mora biti dobra, a ako nije dobra onda je izdavac zakazao, nije uložio milion evra u reklamu na televiziji ili šta bi vec bilo potrebno da se prodaja domaceg stripa dovede do 10000 albuma. Realnost je da domaci strip ne može da dobije više od 500 kupaca sem u slucaju vec afirmisanih autora, realnost je da se ne može ocekivati od bilo kog izdavaca da ulaže ogromne pare u promociju autora koji ce, cim dobije prvi primerak tvrdokoricenog albuma, potrcati u Pariz da se proda nekom svetski poznatom izdavacu.

Izdavacu je bolje da se taj mladi talentovani crtac prvo i samoinicijativno proda npr. Castermanu, pa da ga posle kupi za 500 eura avansa i 7% od prodajne cene nego da se smara s njim kroz sve faze stvaranja autorskog dela.

Analogija: da li fudbaleri ili košarkaši koji igraju u našim ligama traže i ocekuju pare koje dobijaju u inostranstvu; smisao njihovog igranja ovde je da se pokažu u što boljem svetlu i onda odu negde tamo i naprave karijeru. Potpuno je ista analogija sa strip autorima. Ko je izabrao da se bavi stripom, treba da bude spreman da u zemlji odradi nekoliko poslova za male ili nikakve pare da bi dobio priliku da se usavrši, izgradi i posle ponudi na pravom mestu. To je prava i jedina moguca simbioza domacih izdavaca i autora. Dajte mi robu koja je JEFTINIJA od stranog proizvoda i ja cu vas štampati. Budite konkurentni sa najjacima ako želite da udet u prvu ligu. Ne ocekujte da sam vam ja mama ili tata ili zaludni dobrotvor ili tupavi milijarder ciji je smisao života da vam pomogne. Verujte u sebe. Sedite i uradite sjajan strip, pristanite da dobijate 10% i nadajte se najboljem kada zakucate na vrata Castermana ili Marvela. Nigde vam niko nece dati više od 10%. Strani izdavaci vas ne vole i ne cene više od nas pa vam zato daju više para; oni samo deluju u bogatoj zemlji sa razvijenim strip tržištem i obezbedenim kanalima za prodaju u inostranstvu. Mi živimo na Balkanu gde se domaci strip u poslednjih 15 godina prosecno prodaje ispod 500 primeraka.

Ajde da ne budem pizda, pa pa cu priznat da se slazem sa Zlobanom, ako je na ovo gore boldano i zacrvenjeno mislio. To definitivno stoji!
Iako tako prica nije krenula... barem je zakljucak realan.

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 26/09/2007 : 14:27:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
Da jedno je ovo, a drugo je ono to je svima jasno, samo ja ne znam ko je pomješao babe i žabe. Može se vratiti i stranicu unaprijed pa provjeriti.

Osim koji je zapoceo ovu temu je pitao "koliko košta honorar ovog, koliko onog..."

Mislim da Boban više prica o samim autorskim pravima i o nekim stvarima koje se definišu ugovorom.

Takode nisam dobio odgovor na pitanje da li on radi džabe ili dobije honorar/platu za to što radi i da li za stripove koje objavljuju prvo plate ili vlasnik njihovih prava ceka da prodaju odreden proj primjeraka. Mislim da niko ne radi na veresiju ;)
Go to Top of Page

milan2.0
New Member

127 Posts

Member since 16/10/2006

Posted - 26/09/2007 : 15:09:34  Show Profile Show Extended Profile  Send milan2.0 a Private Message
quote:
Originally posted by dzuka

quote:
Originally posted by Djole

Ne vidim šta je tu za maštanje - Faktor 4 i Divlja magija dogurali vec do brojeva 11.

eto. mozda nam milan i ekipa mogu reci nesto na ovu temu. jel ti decki mogu zivjeti od rada za domace izdavace?

Pa mi nismo dobar primer iz nekoliko razloga. Jedan je to sto mi ne radimo albume, nego mesecne sveske, a drugi sto placamo po tabli stripa. Ono sto sam ja shvatio i naucio za ovih godinu dana rada na ovim stripovima je da, recimo, za honorar koji za ova dva stripa dobiju crtac i kolorista zajedno, za 22 strane stripa, za te pare moze da se kupi recimo citave tri ili cetiri epizode nekog italijanskog, Bonelijevog stripa (ne Dilana Doga, nego ostalih) - tako da shvatam zasto se niko u ovim krajevima ne bavimo domacim stripom na ovaj nacin. Ali, zaista, sve zavisi od dogovora - ima crtaca koji ce verovatno da rade i dzabe samo da im se rad objavi, ali ima i onih koji ce traziti veelike pare...
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 26/09/2007 : 15:15:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Prava za Dylane i ostale koštaju prilicno isto...

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 26/09/2007 : 15:22:23  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
quote:
Originally posted by Boban

Normalna stvar je da autorski honorar bude 10%. Tako je svuda u svetu, tako je i kod nas. Ima izuzetaka, recimo, Roulingova za Harija Potera traži 22% od prodaje, ali po prodaji, ne unapred. I to kada tiraž prede 20000 prodatih.

zasto sad uvoditi u raspravu svijet? i k tome zaboraviti da, ako vec pricamo o komercijalnim autorima, vecina njih ima ugovore sa izdavackim kucama i pored postotka od prodaje dobijaju i redovitu placu.

mislim, evo prije nego sam otvorio ovaj forum vratio sam se sa foruma Cormaca McCarthya gdje sam saznao da je potpisao novi ugovor za sljedece dvije knjige unutar slijedece cetiri godine sa tamo nekim izdavacem.

spreman sam se, naravno, sloziti da kod nas i nema tako puno autora koji bi u stripu znacili koliko McCarthy znaci u knjizevnosti, kao i imati u vidu cinjenicu da je McCarthy svoje prve romane napisao dok je radio kao automehanicar i da nikoga nije pitao da mu plati prije objave i sl.

znaci: slazem se s tvojim stavom da bi domaci autori trebali prvo steci ugled i trziste, a ONDA pitati koliko ce ih se za to platiti, ali ne slazem se sa ovim bjelosvjetskim argumentom iz svijeta knjizevnosti.
Go to Top of Page

milan2.0
New Member

127 Posts

Member since 16/10/2006

Posted - 26/09/2007 : 15:23:24  Show Profile Show Extended Profile  Send milan2.0 a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

Prava za Dylane i ostale koštaju prilicno isto...

Pa nije bas za sve isto. Ali, u svakom slucaju, domaci strip kosta vise od stranog. Odnosno, govorim o stripovima koje Luxor radi.
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 26/09/2007 : 15:32:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Nije sve isto i zato što se ide na procenat od prodaje - ali avans je svugde isti, a vecina stripova ne predje taj avans.

A ne sumnjam da F4/DM izadu skuplje od vecine stranih stripova.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 26/09/2007 : 16:23:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
Ja stvarno mislim da se brkaju pojmovi oko honorara i autorskih prava.

Milane, ovo što bi ti kupio od talijana npr. tog Dylana jesu prava na objavljivanje. Talijanski izdavac je tu epizodu kad se crtala producirao i finansirao po tabli i to žestoko. To isto vi radite sa DM i F4, mislim finansirate u startu, radite produkciju.

Npr. vi placate autorima recimo 50 evra po tabli. Cijeli strip vas košta 1100 evra (mislim samo na troškove crtaca, a i ovo 50 evra po tabli sam lupio). Kada bi prodavali prava za objavljivanje tog stripa nekom izdavacu ne bi mogli ocekivati da dobijete 1100 evra nego manje. Ali zato prodate prava desetorici izdavaca. Pa onda ako isti izdavac želi opet da odštampa vaš strip jer je rasprodao kompletan dogovoreni tiraž opet uzimate lovu za prava. I tako to ide... I to su stvari kojima se bavi Ervin Rustemagic i sl.

Znaš li da je visina crtackog honorara jednog albuma poput francuskih (znaci oko 46 tabli stripa)za crtaca koji prvi put radi sa njima u prosjeku 10000 evra. Prava na objavljivanje tog stripa Luxoru prodali bi možda za 500 evra i manje. Kako onda zaraduju, šta misliš :)

Nadam se da sam bio jasan i da ne treba da mješamo neke stvari. I da sve se može dogovoriti. Kao i to, ja sve ovo pricam i govorim kada je rijec o domacem stripu koji je kvalitetan, a ne pocetnicki.

Go to Top of Page

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 26/09/2007 : 16:30:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
quote:
Originally posted by milan2.0Ono sto sam ja shvatio i naucio za ovih godinu dana rada na ovim stripovima je da, recimo, za honorar koji za ova dva stripa dobiju crtac i kolorista zajedno, za 22 strane stripa, za te pare moze da se kupi recimo citave tri ili cetiri epizode nekog italijanskog, Bonelijevog stripa (ne Dilana Doga, nego ostalih) - tako da shvatam zasto se niko u ovim krajevima ne bavimo domacim stripom na ovaj nacin. Ali, zaista, sve zavisi od dogovora - ima crtaca koji ce verovatno da rade i dzabe samo da im se rad objavi, ali ima i onih koji ce traziti veelike pare...

Kad vec mješamo Bonelija, opet se vracam na ovo iz prethodnog posta o brkanju pojmova i evo još jedan primjer. Kupio si prava na objavljivanje Bonelijevog stripa koji je nacrtao npr. Klaudio Vila i dobio si ga za 500 evra. Probaj da angažuješ Vilu da nacrta 22 table Divlje Magije. Nemoj da te iznenadi što bi honorar po jednoj tabli bio 500 evra :)

Nemoj me pogrešno shvatiti jer znam da vi radite pravu stvar i navijam za vas od pocetka.
Ali takode ko je kriv što ne može da se proda 50000 komada svakog stripa na našim prostorima pa se cini da je domaci strip skup. Scenaristi i crtaci nisu sigurno... Osamdesetih godina niko nije pricao da je skuplja produkcija domaceg stripa nego uvoz stranog.

Edited by - Blek Stena on 26/09/2007 16:33:33
Go to Top of Page

milan2.0
New Member

127 Posts

Member since 16/10/2006

Posted - 26/09/2007 : 16:38:47  Show Profile Show Extended Profile  Send milan2.0 a Private Message
quote:

Nemoj me pogrešno shvatiti jer znam da vi radite pravu stvar i navijam za vas od pocetka.
Ali takode ko je kriv što ne može da se proda 50000 komada svakog stripa na našim prostorima pa se cini da je domaci strip skup. Scenaristi i crtaci nisu sigurno... Osamdesetih godina niko nije pricao da je skuplja produkcija domaceg stripa nego uvoz stranog.

ma ja se potpuno slazem sa tobom - meni je sve jasno. Samo je pokretac ovog topika pitao koliko bi sta kostalo, a ja pokusavam da objasnim kako mi radimo, a da ne otkrijem previse. Za sve si u pravu, zaista, i ta logika jeste takva. Ja samo kazem da ovde nema mesta za domaci strip - odnosno, ne za ovo sto mi radimo. Mislim, mi prodamo nesto sto je za nase uslove super, ali je nedovoljno da pokrije troskove izrade stripa.
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 26/09/2007 : 21:28:41  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Hajde da fokusiram diskusiju: mislio sam na honorare autora kojima se PONUDI da urade strip album. Da li je istina što Boban kaže da traže 5000-20000 evra??? Ma, jesu li oni normalni? U zemlji gde je prosecna plata 250 evra???
Go to Top of Page

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 26/09/2007 : 22:05:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
quote:
Originally posted by osim

Hajde da fokusiram diskusiju: mislio sam na honorare autora kojima se PONUDI da urade strip album. Da li je istina što Boban kaže da traže 5000-20000 evra??? Ma, jesu li oni normalni? U zemlji gde je prosecna plata 250 evra???

Istina je negdje u recenicama i matematici Gorana Sudžuke na stranici prije ;)
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 26/09/2007 : 23:31:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
Ja ne brkam pojmove autorska prava i honorar.
Znam da za domaci album ne mogu da platim više od 1000 eura, a da su mi izradu narucenog albuma tražili od 150 do 450 evra po tabli. Razlika je tolika, pa ja dilemu nemam, mene zanimaju samo autorska prava za konkretne slucajeve.
Pravo pitanje u svemu ovome je ZAŠTO bi iko dao svojih 20000 evra domacem autoru za strip koji ne može da vrati ni delic tih para u okruženju u kome ne postoji mehanizam uzajamne zaštite od nepoštovanja dogovora.

Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

727 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 27/09/2007 : 00:05:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message

Uglavnom je Boban rekao tacno kako je stanje stvari u izdavastvu.

I u inostranstvu se honorari izracunavaju na procenat. Uvek samo tako. Ako i ide sa fiksnom cenom ide na stetu autora. Ono sto autori dobijaju avansno je 8% na projektovani tiraz od 8.000 prodatih albuma, gde je izdavac spreman da rizikuje (jer je dovoljno bogat) da mu se izdanje ne isplati. Zato Francuski izdavaci i imaju problema sa nedostatkom autora jer za njihov standard honorari nisu veliki pa je malo autora spremnih da se posvete samo stripu. Vecina crtaca tamo mora da radi i dizajn i ilustraciju ako zeli komotno da zivi. Naravno, izuzeci su oni koji uspevaju da postignu velike tiraze pa imaju i ogromne zarade. Na prvih osam hiljada je avans 8% i samo se to daje unapred, od 8 do 20 hiljada je 10% a preko 20 hiljada ide 12%... I do tih pomeranja procenata ide iz jednostavnog razloga jer sa tolikim tirazima i pada cena stampe po primerku pa se tako velikodusno caste autori.
Koliko se moze platiti domaci autor?
Uzmite cenu bilo kog albuma, pomnozite sa tirazom od 500 primera, i od toga uzmite 10%. Sto znaci da, ako je kolor album recimo 500 dinara u prodaji, puta 500 primeraka to je 250000 dinara, kada odvojite 10% vidite da je rec o 25000 dinara iliti 312,5 eura po danasnjem kursu. To je otprilike suma koju realno izdavac moze da plati (mada je izdavac skoro uvek spreman da se isprsi i sa 500 eura), sve ostalo je pusiona. Jer, tih 500 komada ce se prodavati par godina, sto znaci spor povratak kapitala, i sa inflacijom minimalna zarada, najvise zaradjuju knjizare koje se caste sa 35-50%, time sto to izdanje stave u raf medju jos par hiljada drugih, a izdavac od ostatka treba da iplati i stampu i pripremu, distribuciju i plate, i poreze i sve ostale rezijske troskove koji se podrazumevaju kada imas registrovanu firmu. I naravno treba dane i dane da provede u distribuciji i preganjanjima sa knjizarama oko placanja.
Sve sto bi izdavac dobre volje dodao na taj honorar sebi bi kopao dublju rupu. I svaki izdavac koji zivi iskljucivo od svojih izdanja ne moze tu mnogo rizikovati.
A sumnjam da bi crtaci bili spremni da urade album i da cekaju nesto veci procenat da dobiju kada se album rasproda, za par godina...
A da ne pricamo o tome da se desi da i odlicni strani stripovi ako nisu kod nas poznati ili izvikani nekad ne uspeju da predju cifru od stotinak prodatih primeraka.

Boneli mnogo placa autore zato sto su im tirazi veliki, da su mali tirazi gasili bi izdanje pa ne bi bili nikako placeni...:(

A sto se tice domacih autora i pristanka rada za takve pare, govori cinjenica da su neki sada glasni kriticari domacih izdavaca i Stripoteke sto nema domaceg stripova, odbijali da ustupe svoje stripove za Drugi pogled za sitne pare. Iako pre toga nisu imali objavljeno vise od par strana stripa.
Dok izdavac koji bi za sitne pare angazovao autore, rizikuje da ga ovaj posle pljuje po netu kako ga iskoriscava i zivi na njegovoj grbaci. A to nebi bilo nista novo.
Uostalom YU Strip je u najboljim vremenima, kada je tiraz bio oko 30.000 placao 100 maraka tablu, danas 50 eura. E, kada budu takvi tirazi, bice i takvi honorari. Kolko sam shvati PZabavnik toliko placa kolor tablu sa tirazem od 40-50 hiljada primeraka.
Ko god plati vise to radi jer ima drugi izvor finansiranja a ne iz zarade od izdavastva.

Zalosno je sto je takva situacija ovde, ali su mali, skoro nikakvi izgledi da se popravi.

I ovo nije objasnjenje da bih bio na strani izdavaca, uvek cu biti na strani crtaca. Ovo objasnjavam da bi ljudi trezvenije razmisljali i znali kakvo je pravo stanje stvari. Najlakse se na nekog ljutiti i krivicu svaljivati na druge, a ne zeleti priznati pravo stanje stvari.

STRIP VESTI svakodnevno na www.stripvesti.com i www.facebook.com/StripVesti • Homepage www.zmcomics.com
Go to Top of Page

no dice
New Member

Serbia
208 Posts

Member since 02/03/2006

Posted - 27/09/2007 : 00:41:34  Show Profile Show Extended Profile  Send no dice a Private Message
quote:
Originally posted by zmcomics

A sto se tice domacih autora i pristanka rada za takve pare, govori cinjenica da su neki sada glasni kriticari domacih izdavaca i Stripoteke sto nema domaceg stripova, odbijali da ustupe svoje stripove za Drugi pogled za sitne pare. Iako pre toga nisu imali objavljeno vise od par strana stripa.

Ukoliko se ovde misli na mene, to je notorna laz. Strip o kome smo pricali nije bio gotov u vreme kada smo pregovarali, a nakon toga si mi rekao da si Drugi pogled stavio na led. Radio sam, radim i radicu domaci strip za next to nothing - najbolji dokaz su Strip Pressing i Think Tank.

Po obicaju, izgovori Stripoteke za neobjavljivanje domacih autora svode se na banalnosti tipa "autori ce nas posle pljuvati po netu". Mislim, stvarno...

Zabavnik i Luxor imaju mnogo manje tiraze o kojima ovde govoris, pa opet objavljuju domace stripove i PLACAJU ih. Lova nije velika, ali ko hoce da radi i da objavljuje, tu je. Ocigledno da takvi ljudi postoje - i da ne pljuju izdavace koje objavljuju njihpve stripove.
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

727 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 27/09/2007 : 01:11:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message

Niko nije tebe spominjao, i ne znam sto se po tom pitanju javljas. Starac i Zmaj je bio u planu da se objavi, i bio je najavljen tako da ti nisi sumnjiv.
Zabavnik ima veliki tiraz, Luxor ima manji ali odlican tiraz, ali pitaj Milana (mada mislim da je on to vec jasno napisao na net-u) da ta izdanja ne bi zivela da zavise samo do prodaje.

A da ima ljudi koji su u neka dobra vremena dobijali honorare cak i za neobjavljene radove samo da im se pomogne, a da su kada se to vise nije moglo ostali bez toga poceli da pljuju po istim izdvacima ima i toga. No to nisam postavio kao pravilo vec kao jedan od 10 problema. Svi ostali su veci, i da ih nema, ne bi bilo ni mogucnosti da se javlja problem za koji si se ti zakacio. Pitam se samo sto te to pogodi (sorry moram biti malo zloban...:).

Jednostavno ni jedan ozbiljan izdavac, koji zivi od izdavastva, nece pozvati autora, i naruciti od njega strip i insistirati na profesionalizmu za 10 eura po tabli. Niko nema moralno pravo da tako ponizi crtaca. Druga je stvar kada se pozovu autori u neko neprofitabilno ili donirano izdanje da daju radova, to je jedna sasvim duga prica.

Izdavac koji zivi od svojih izdanja ne moze to raditi preko tudjih ledja. A bilo bi peko tudjih ledja jer bi autor bili neposteno placeni spram truda koji uloži. Finansijska logika govori da bi autor bio posteno placen, dok logika vrednovanja rada govori sasvim suprotno.

No, rece neko, izdaj strip, zivi od tog istog izdanja i onda soli sa punim pravom pamet drugima.

STRIP VESTI svakodnevno na www.stripvesti.com i www.facebook.com/StripVesti • Homepage www.zmcomics.com
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 29/09/2007 : 11:20:31  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Koliko bi kolor poskupeo izdanje? Koliki je honorar koloriste?
Go to Top of Page

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 29/09/2007 : 17:08:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
quote:
Originally posted by zmcomics
No, rece neko, izdaj strip, zivi od tog istog izdanja i onda soli sa punim pravom pamet drugima.

Da, rece neko, nacrtaj strip od 50 tabli, uloži u njega svo znanje i vrijeme (a ti si crtac, znaš koliko treba za te stvari) i pokloni ga izdavacima pošto su u krizi ;)

Mislim Zlaja, bezveze ti je ova poslednja recenica. Izdaj strip pa ovo, ono... Nije poenta da svi budemo izdavaci i da živimo od toga. A takode ne treba ni izdavaci crtacima da sole pamet za neke stvari, oko procenata i sl.

Hmmm... Ja sam jedan od onih koji kritikuju STRIPOTEKU zato što ne objavljuje radove domacih autora, a Sibin je to obecao 2003. godine kad sam bio u posjeti kod vas, kao za mjesec, dva :)
I nastavicu i dalje tako dok me ne uvjerite u suprotno (mislim da si i ti ovo svojevremeno radio, pa me zato tvoj dolazak u redakciju veselio, mislio sam da ce se nešto promjeniti). Pogledaj topik na UPPS-u, procitaj šta i ostali autori sa prostora cijele ex-YU misle o tome i procitaj kako bi mnogi ustupili svoje stripove za dž STRIPOTECI, a njihovi radovi nisu pocetnicki, nego su bolji sigurno od mnogih tabli koje STRIPOTEKA objavljuje. Što rece Boban: "Nema povratka, nema predaje, nema oprosta."

A zatim dva lijepa primjera Darko Macan, izdavac magazina Q, uspijeva da uprkos svemu, objavljuje domaci strip, a i da ga honorariše, pa Dekara sa "MMM"...

"Strip Pressing" nek bude svjetao primjer MARKETPRINTU takode. Objavite jednom godišnje domaci specijalac, raspišite konkurs i sl. Ima nacina samo ako se hoce. A ako se nece... Jebiga, onda treba cutati i manje obecavati...
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 30/09/2007 : 12:23:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
Bilo bi lepo zarad dalje diskusije da se obznani kolike honorare isplacuju Darko Macan i Strip Pressing.

Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 30/09/2007 : 13:58:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message
Zlobane, ti ocigledno il ne zelis skuzit stvar, il ne upijas nista. A sad ajde ponovno procitaj sto je Veliki Blek napisao.

Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 30/09/2007 : 15:53:12  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
Macanovi (simbolicni) honorari nisu tajna. objavio ih je na svom blogu.

cini mi se da je 100 kuna po stranici za Q strip i postotak za lunatiQ.

ipak, bitno je tu primjetiti da ni lunatiQ ni Q strip ne NARUCUJU strip. obe edicije objavljuju ono sto poznajemo pod sifrom "autorski" strip i racunaju na autore koji se stripom ne bave da bi prezivjeli nego zive za to da se bave stripom.

barem se to meni tako cini.

to nema veze sa komercijalnim projektima koje osim sanja.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000