forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Koliko bi koštao domaci strip?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 30/09/2007 : 16:16:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
quote:
Originally posted by Rico

Zlobane, ti ocigledno ...

Zanima me zašto jedno tako jednostavno pitanje kao što je "koliko para placaju pomenuta dva magazina?" mora da rezultira uvredama?

__________ Put cemo naci, ili cemo ga napraviti.
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 30/09/2007 : 20:28:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message
quote:
Originally posted by Boban

quote:
Originally posted by Rico

Zlobane, ti ocigledno ...

Zanima me zašto jedno tako jednostavno pitanje kao što je "koliko para placaju pomenuta dva magazina?" mora da rezultira uvredama?

To je bilo od dragosti, al eto, posto ti je to uvreda necu vise.

Sto ja znam, mislim da ti jedino na to pitanje mogu odgovoriti oni koji placaju, a ne npr. ja kao placenik, jer bi to bilo nepristojno, valjda.

Inace, posto nisi odgovorio na moj upit, da ponovim. Blek Stena ( Kamen, stijena ) ti kaze da ima ljudi koji bi i besplatno uradili kvalitetan strip, iz dira, gusta, nostalgije, samo da bi objavili u nekoj renomiranoj reviji kao sto je npr, Stripoteka, a ti odgovaras sa protupitanjem, koliko placa Macan. Je li vjerujes u to da je moguce da neko radi iz gusta ili ljubavi, ili je tvoje jedino mjerilo da je crtac trosak.

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 30/09/2007 : 21:45:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
Gledaj, ja izdajem knjige od kraja 1983. godine.
Prevode sam redovno placao, autorska prava strancima manje redovno, a autorska prava domacima uglavnom ne, mada je bilo raznih kompenzacijskih usluga. Para u ovom poslu nije bilo i ja, kao autor, zajedno sa ostalima koji su pokušavali da se probiju, niti sam tražio novce za svoj rad niti sam ih davao, ali sam bio spreman da u slucaju potrebe za "svoje" autore ucinim stvari koje se možda i ne mogu platiti.
Elem, meni je bolje da ne budem placen nego da budem placen smešno malo; recimo krajem osamdesetih, Dnevnik NS mi je placao oko 75 DEM po urednickoj izradi jednog broja (a to je bivalo i po 200 radnih sati); na kraju sam im rekao da nema potrebe više da me placaju i da je meni lepše da pricam okolo da radim za džabe nego za te smešne pare; ali nisam se povukao, nisam želeo da moj hir i komocija budu uzrocnici propasti tada vrlo važnog i pred kraj jedinog SF magazina u Jugoslaviji. Moj pristanak da gaze po meni darovao je našoj tada zajednickoj zemlji 16 dodatnih brojeva casopisa koji je ipak ostvario dosta uticaja u to vreme.
Kao autor i urednik radio sam uglavnom za male i nikakve pare, a kao izdavac davao sam ljudima šta sam mogao; desetine domacih SF pisaca je "progledalo" i "prohodalo" u mom dvorištu. Nisam nikada imao problem da dobijem najkvalitetnije radove od najboljih ljudi bez ikakvog honorara jer su svi bili svesni da para za honorare nema.
Ali danas, neki novi ljudi koji se tek probijaju pocinju da me prozivaju da ja ne placam honorare, a da oni eto placaju i da su oni zato moralne velicine a ja gnjida. I ja zato pitam otvoreno koje su to pare u pitanju, da li je davanje autoru 50 evra za strip ili 5 evra za tekst ponižavanje tog autora ili nešto sa cime bi trebalo da se ponose.

E, sad, nastaje problem. Vremena su se promenila, nove generacije su stasale. Kada ja sada pokušavam da platim saradnike najednom se od mene traže cifre koje daleko premašuju realne pare koje se za to mogu dati u ovom okruženju; od mene se najednom ocekuje da ja maltene potpomažem finansijski domacu produkciju i budem dobrotvor. Pre 20 godina mogao sam bez problema da napravim mobu i pripremim pet knjiga za štampu u neverovatno kratkom roku; danas ne mogu ništa od toga. Svi ocekuju da od rada za domaceg izdavaca, u domacoj produkciji jedva prihvatljivog kvaliteta zaraduju novac od koga ce moci normalno da žive, bez ikakvog osvrtanja na to kako prolazi izdavac.

Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 30/09/2007 : 22:32:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
zajednicki problem svih (autora, urednika, izdavaca) je izgleda da imaju relativno skup hobi: jedu.
ja nikako da uberem nesto u kauflandu. kazu mi vama orahe, vi nama pare. nista ni od kompenzacije; mozda treba poceti skupljati flase.

the bird is the word
http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 01/10/2007 : 08:33:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message
@Boban
... mislim da isto mislimo, samo nas jebu razlicite pozicije. Ja ne zivim od stripa, ne zato jer je situacija takva, vec zato sto nisam dovoljno dobar, da me se ne bi krivo shvatilo, pa se mozda i mogu kurcit, htio bih biti realan, jel. Ipak imam druga primanja, pa se ne mogu zamisliti u poziciji da moram ( mogu )zivit od stripa ( crtanja, pisanja, izdavanja ) tako da i nisam neki najkvalitetniji sugovornik. U svakom slucaju sam zadovoljan ( tek sad ) s odgovorom, ipak je entuzijazam u pitanju:) kao sto rekoh.
P.S. nemojte se igrat, pa neobjavit "Vama" C/B!!!!! Imas topic u podforumu domaci strip!

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Q STRIP
Starting Member

79 Posts

Member since 12/04/2007

Posted - 01/10/2007 : 09:44:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit Q STRIP's Homepage  Send Q STRIP a Private Message

>Ali danas, neki novi ljudi koji se tek probijaju pocinju da me >prozivaju da ja ne placam honorare, a da oni eto placaju

Nekako me se gore uplelo u ovu diskusiju (nije Boban, mislim da je Pedja, da ne gledam sada) pa bih samo rekao dvije stvari.

Prvo, da se ne može precijeniti pozitivan utjecaj kojeg je Boban - težak i zaguljen kakav zna biti - imao na domacu SF scenu direktno i na mene posredno. Da on nije radio Tamni vilajet (antologije jugoslavenskog SF-a s kraja osamdesetih i pocetka devedesetih), ne bi mi ni na kraj pamet palo da par godina kasnije pokrenem SFerine godišnje zbirke koje se sad kotrljaju, evo vec cetrnaestu godinu. Njihova koncepcija je Bobanova koncepcija: stimulirati domace ljude da pišu, da pišu o domacim temama i da pišu na takav nacin da se pred svijetom nemamo cega stidjeti. Boban je to napravio, barem koliko ja znam, prvi u nas.

Bez tih zbirki ne bi bilo ni kasnijeg Mentorovog izdavaštva, a bogme ni Q-a ni pripadajucih izdanja koja su ovdje spomenuta. Mentor je odpocetka bio uspostavljen s nakanom da placa honorare iz jednog jedinog razloga: išla mi je na qurac tadašnja izdavacqa situacija u Hrvatskoj (koja napola traje i danas) di je postalo prešutno pravilo da se domaci autor NE PLACA i da se, posljedicno, objavljuju skribomani spremni na sve samo da vide svoje ime u tisku, dok kvalitetni autori odlaze tražiti kruha negdje drugdje. Uspostavljanjem makar i minimalnih honorara, pomogao sam sebi: kad dobijem strip oko kojeg se kolebam, postavim si pitanje je l' vrijedi on 100 kuna i, ako mi se ucini da bih ih radije zapio, odjebem strip. Sa stripom kojeg bih dobio zabadaf, to uglavnom ne bih imao srca uciniti. Jednako tako, puno mi je lakše pristupiti nekom i tražiti strip uz napomenu da placam malo, nego ništa - a mislim da je i autoru pri duši lakše odbiti sitnu ponudu nego žicanje. Ista stvar i sa svjetskim autorima objavljenima u Q-u: 'dam 5 eura po tabli, oš-neš, ja sretan kako god ti odlucio. Ako se netko smiluje pa donira (bilo je i toga, Džuka je najsvjetliji domaci primjer) super, ali ako uzme ja sam ono što mi je najvažnije: cist pred sobom; obavio sam posao onako kako sam smatrao da ga treba obaviti. Ja ne volim da me se žica pa ne volim ni žicati. Tocka.

(Ovo sve nema veze s Bobanom i ne predbacuje mu se. Kao što sam rekao, za njegove izdavacke inicijative oduvijek sam imao golemo poštovanje i nikad mi nije bio problem dati mu pricu zabadava. Kao što mi nije problem raditi za Endem ili Parsek zabadava, sufinancirati Mister Macak Magazin u zamjenu za dio naklade ili mukte odraditi bilo koji posao koji mi se cini vrijednim.)

Sad ono bitno pitanje: kako je placanje honorara utjecalo na Mentorovu financijsku situaciju? Pa ... Mentor je u ovih pet godina (uglavnom u prve cetiri) napravio sebi gubitak od 16.000 eura. To je "entuzijazam" prebacen u stvarne brojke. Recimo da se strip izdanja još nekako i pokriju, ali da nisam placao honorare - koje gotovo nitko ionako nije ocekivao - ta rupa bi bila otprilike 9.000 eura manja. Rekao mi je jedan drugi izdavac (naš dragi Krule) da sam blesav što sam ljudima placao price u Ad astri (antologiji hrvatskog SF-a), da je pod normalno da se to uzima za ništa. Al' ja nisam mogao drukcije nego tretirati ljude kako bih volio da se mene tretira: Q je dotiran od države - kako da ljudima koji za njega rade ne platim barem onim što dode od prodaje?

Sebe sam, naravno, za ovih cetrnaest godina u izdavaštvu uspio platiti jedno dva puta. Prehranjujem se drugdje. Zato Mentor i nije pravi izdavac: to je hobi koji guta pare, ali to je hobijima i svrha. Vecina strip-izdavaštva na našim prostorima vrti se ozbiljno po rubu hobija - iznimka su projekti s financijerima koji ne dolaze iz geta i koji se nadaju profitu.

Svakome tko se kani upuštati u izdavaštvo, dakle, nece štetiti da o tome razmišlja kao o hobiju: pare su bacene kroz prozor, ako vjetar što donese natrag, dobro je; ako ne, bar ih je lijepo bilo gledati kako lepršaju na jutarnjem suncu.

mcn

Q STRIP BLOG: http://qstrip.blog.hr
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 01/10/2007 : 11:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
Samo da kažem da nijednog trenutka niti u naznakama nisam poredio i uzimao u razmatranje Q strip; cak sam u jednoj verziji svog posta to i napisao jasno ukazujuci na koga mislim, ali sam ipak obrisao pre postiranja.

Ovo kako je Macan radio sa Q stripom je zapravo primer kako bi to trebalo da se radi na tom najnižem izdavackom nivou. Meni je žao što ja nisam imao takvu svest od pocetka svog izdavaštva da radim baš tako: propišem neke male honorare i to je onda to. Ali bila su mnogo teža vremena; recimo Tamni vilajet 3 je izašao 1993. godine, a ko je tada živeo u Srbiji znao je šta se tada dogadalo; plate su bile 5 DEM, stanovi su kupovani za 200, a knjige štampale za 500. Sve pare što sam imao ugurao sam u TV3 i to stavivši kao prvih osam novela prakticno debitanstske radove osmorice tada potpuno nepoznatih autora. Ali jednostavno nije bilo para za autore; ja sam odvajao pare od svoje porodice da bi uradio neke knjige; fizicki i tehnicki para nije bilo.

Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 15/03/2009 : 19:57:18  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Kako nje bilo odgovora, evo da ga ponovim i da ponovo aktualizujem ovu temu, glede Stripoteke i slicnih diskusija na više foruma. Da li se nešto promenilo za ovih godinu i po? Da li bi domaci strip mogao da se isplati?
quote:
Originally posted by osim

Koliko bi kolor poskupeo izdanje? Koliki je honorar koloriste?

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29351 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 15/03/2009 : 22:25:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Bi, mogao bi se isplatiti, tj. dovuci do pozitivne nule. Fibra ce ove godine objaviti 5 domacih strip albuma, od kojih su 3 i pol vec objavljeni materijal, ali jedan i pol cemo producirati i premijerno objaviti. Moja je želja da se ta produkcija dogodine minimalno udvostruci, a jako smo blizu tome jer, kako sada stvari stoje, dogodine cemo objaviti barem 2 domaca premijerna albuma, a svakako ne mislimo stati na tome.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 15/03/2009 : 23:54:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
Možda je vridno spomenuti kako je isplativije kupiti gotov materijal naših autora od stranog izdavaca nego placati vlastitu produkciju koja bi pri ovim tiražima bila ravna samoubojstvu. Na žalost!

Zato Marko, iako ne znam kako to misliš uspit sa ovim 1,5 albuma, svaka cast i naklon do poda.

A opet, revija... hm??????

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 16/03/2009 : 07:58:52  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Da se vratimo na pitanja, naravno ako nije profesionalna tajna. Na koji nacin ce biti placeni autori - honorar unapred ili procenat od prodaje?
quote:
Originally posted by Markos

Bi, mogao bi se isplatiti, tj. dovuci do pozitivne nule. Fibra ce ove godine objaviti 5 domacih strip albuma, od kojih su 3 i pol vec objavljeni materijal, ali jedan i pol cemo producirati i premijerno objaviti. Moja je želja da se ta produkcija dogodine minimalno udvostruci, a jako smo blizu tome jer, kako sada stvari stoje, dogodine cemo objaviti barem 2 domaca premijerna albuma, a svakako ne mislimo stati na tome.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29351 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 16/03/2009 : 09:15:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Honorar.

Trouble will find me
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 16/03/2009 : 15:41:26  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Evo, pošto si i ti sada taj, možda odgovoriš na pitanja sa pocetka ovog topica
quote:

To trebas pitati one koji placaju domace autore i proizvode domaci strip.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29351 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 16/03/2009 : 15:55:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Dobro, ne bih baš toliko išao u detalje.

Trouble will find me
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 16/03/2009 : 21:10:01  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Ok, razumem, jedno misli neko dok nešto ne radi, a drugo kad pocne da to radi
quote:

Dobro, ne bih baš toliko išao u detalje.

Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 16/03/2009 : 22:12:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
Ja bi Zagora ctra džabe... dovoljan honorar bi bilo pljuvanje po forumu

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Malicius
Senior Member

Germany
2380 Posts

Member since 21/09/2004

Posted - 16/03/2009 : 22:19:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Malicius a Private Message
quote:
Originally posted by Renky

Ja bi Zagora ctra džabe... dovoljan honorar bi bilo pljuvanje po forumu

opet ti je dosadno.

"Don't pick a fight, but if you find yourself in one, i suggest you make damn sure you win."

The Duke
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29351 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 16/03/2009 : 22:45:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:

Ne razumijem.

Trouble will find me
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 17/03/2009 : 07:34:20  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Šala, mislio sam dok nisi poceo da razmišljaš o izdavanju domacih autora, uputio si me na izdavace koji objavljuju domace autore. Sad kad si ti takav izdavac, to je vec profesionalna tajna?

quote:

quote:

Ne razumijem.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29351 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 17/03/2009 : 09:28:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:

Šala, mislio sam dok nisi poceo da razmišljaš o izdavanju domacih autora, uputio si me na izdavace koji objavljuju domace autore. Sad kad si ti takav izdavac, to je vec profesionalna tajna?

Ma nije profesionalna tajna, ali na vecinu pitanja ne mozes odgovoriti na ona pitanja jednoznacno, jer variraju od slucaja do slucaja.

Trouble will find me
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 17/03/2009 : 20:11:25  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Pa, da li je tajna koliki su honorari? Koji je odnos honorara scenariste i crtaca, eventualno i koloriste?
quote:

quote:

Ma nije profesionalna tajna, ali na vecinu pitanja ne mozes odgovoriti na ona pitanja jednoznacno, jer variraju od slucaja do slucaja.

Go to Top of Page

wanton
New Member

Serbia
262 Posts

Member since 24/02/2004

Posted - 18/03/2009 : 00:27:33  Show Profile Show Extended Profile  Send wanton a Private Message
Prodajna cena domaceg (citaja EX yu) albuma 13 eura
odbi porez i manipulativne troškove, ostane 10
distributeri sa skladištenjem, integralnim transportom i drugim troškovima uzmu 40% i sišlo se na 6 E
štampa te sa uvezom i ostalim troškovima dorade koštala, a da ebe oca, bar 2,5 -(kolor)
Eto, ostalo ti 3.5 eura. Onda opet gorepomenuta (EX YU) dozvoljava da se projektuje neki tiraž (maxxxxxiiiiiimum) 1000 komada i znaci crtaci, scenaristi, koloristi a bogami i izdavaci da se istale sa ta tri-ipo soma pa svi zadovoljni na Bahame.
Propala stvar ljudi.
Kad dode matematika umre optimizam - al je Don Kihot uvek dobrodošao
pa nek je sa srecom
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 18/03/2009 : 07:09:24  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Ali, eto Markos je optimista, znaci može
quote:
Originally posted by wanton

Prodajna cena domaceg (citaja EX yu) albuma 13 eura
odbi porez i manipulativne troškove, ostane 10
distributeri sa skladištenjem, integralnim transportom i drugim troškovima uzmu 40% i sišlo se na 6 E
štampa te sa uvezom i ostalim troškovima dorade koštala, a da ebe oca, bar 2,5 -(kolor)
Eto, ostalo ti 3.5 eura. Onda opet gorepomenuta (EX YU) dozvoljava da se projektuje neki tiraž (maxxxxxiiiiiimum) 1000 komada i znaci crtaci, scenaristi, koloristi a bogami i izdavaci da se istale sa ta tri-ipo soma pa svi zadovoljni na Bahame.
Propala stvar ljudi.
Kad dode matematika umre optimizam - al je Don Kihot uvek dobrodošao
pa nek je sa srecom

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29351 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 18/03/2009 : 10:42:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:

Pa, da li je tajna koliki su honorari? Koji je odnos honorara scenariste i crtaca, eventualno i koloriste?

Ja stvarno ne razumijem, kao da pricam s malim djetetom.
Pa za Boga miloga, ne može postojati fiksna formula, uvjeti nisu isti za sve. Ne možeš platiti jednako Cristiana Ronalda i Niku Nikica.

Trouble will find me
Go to Top of Page

DZOMBA
Starting Member

33 Posts

Member since 26/11/2008

Posted - 18/03/2009 : 10:44:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DZOMBA a Private Message
Ali ovde se pricha o Nemanji Vidicu koliko njega plachati?
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000