forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Šta mislite?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 14/11/2007 : 17:49:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Nemam obicaj komentirarati i tumacit ono što sam napisao, al ovaj put cu napraviti iznimku. Mogu razumjet da sam kritiziran za recenicu "se radaju jednom u 100 godina i budu poznati tek po jednom djelu", premda je i ona izvucena iz konteksta i zbog brzine se nisam precizno izrazio. Ali da se tu navodi i izdvaja "Da Vici" i "Da Vinci", e to vam je, kako da kažem... - nisko. To me dovodi do zakljucka (uz cinjenicu da se kroz gotovo cijeli topic "znanstveno" analizira jedan moj bezvrijedni komenatar na forumu) da to nije bila dobronamjerna kritika s ciljem da mi to u buduce ne padne na pamet, nego je ta kritika nastala, kako da kažem, s posebnim guštom, u svrhu napuhanog (i pomalo zlobnog) ismijavanja te velicanja vlastitog autoriteta i kredibiliteta. Pa, ljudi moji, ako imate želju dokazivati svoj autoritet to možete uciniti jedino na nacin da iznesete svoje briljantne i kreativne ideje dok (ne-dobromjernim) kritiziranjem ne postižete ama baš ništa. A kad vec blatite necije stavove i mišljenja pokušajte to ciniti onima koji djele vašu dob jer ukoliko blatite nekoga mladeg i bez velikog životnog iskustva poput vašeg, vi se zapravo spuštate na njegovu umnu razinu. Ono što sam na brzinu rekao da u 100 godina neki poznati lik bude poznat "tek po jednom djelu" - taj izraz ima pojednostavljeno i uopceno znacenje, tako da sam mogao napisati i: dva, tri, pet vrlo dobrih, odlicnih i priznatih autorskih djela. Medutim, svaki autor biva poznat po nizu sjajnih djela, al tek jedan ili dva su genijalna. Rijec "genijalan" znaci "van konkurencije", "najviši stupanj kretivnosti". Genijalno djelo je ono djelo koje postavlja buduce standarde što znaci da je sljedece genijalno djelo odredenog autora tek ono koje je nadmašilo prethodno genijalno djelo (a ne da je nadmašilo neko vrlo dobro djelo). Jedna od znacajki i obilježja genijalnosti je rijetkost ili rijetko pojavljivanje toga; u prijevodu: kad bi bilo gomilu (15, 20, 40, 100...) genijalnih djela onda bi taj atribut izgubio na znacenju (onda bi svi bili genije, to nema svrhe. Dakle, genijalno je nešto krajnje originalno, a time i jako rijetko. Stoga, u onom gore konkretnom slucaju: Dostojevski je napisao i "bracu Karamzaove" i "Idiota" - sve sjajna djela (ne i slavna) koja stoju kao nužna preporuka, nužno za procitati, ali cinjenica je da se nalaze u sjeni slave "Zlocina i kazne". Tako je i s Shakespeareom kod kojeg imamo "Kralja Lear", "Othella", "Macbetha", "Richarda 3."..., ali jedan je "Hamlet". Da Vincijeva "Mona Lisa" se, pak, izdvaja od svih Leonardovih djela pa cak i od svih njegovih prijevremenih uredaja i strojeva koji su funkcionirali po svakom pitanju samo nisu imali jednu malu sitnicu - motor. Da se razumijemo, nije pravilo da je nužno genijalno jedno djelo autora. Može biti to i 2 ili 3, ali svakako u granicama rijetkosti. Moj dragi Boselli je prilicno cijenjen autor, napisao je on i "Aljasku" i "Sedam gradova Cibole" - sve je to divno i krasno, fantasticne epizode, ali do sada mu je tek "Posljednji okršaj u Bannocku" jedino genijalno djelo (naravno s ublaženim kriterijima; ipak je to samo strip) - barem za specificnu nijansu jace (a i slavnije) djelo od ostalih. I sada je teško vjerovati da ce se Boselli baš tek tako nadmašiti. "Poslijednji okršaj u Bannocku" je postao (i to teško oborivi) standard i mjerilo vrijednosti, te sam zato i napisao da nemam namjeru kritizirati obicne bonellijeve scenariste što u 100-150 brojeva napišu jednu ili par genijalnih epizoda. Genijalna su djela rijetka i naucimo se uživati u onim izvrsnim i odlicnim, a u Bonellijevu slucaju, dobrim i solidnim. Eto, to je moje mišljenje i ja sam ga iznio i to je odgovor na pitanje u topicu. Ako se ne slažeš, argumentiraj zašto si protiv, dobronamjerno me kritiziraj i iznesi svoja identicna ili proturjecna stajališta. Ali na ovom forumu je cest slucaj da netko otvori neutralan i dobronamjeran topic o "Južnom Polu" pa ga iz nicega netko pocne optuživati da je glup, da, ne samo da mu nevalja teza o "Južnom Polu" nego je pogubna i za "Sjeverni pol". To mi je zbilja ružno i neugodno. Ne znam, ocito taj osjecaj potrebe za konfliktom, kritiziranja, a ne poduzimanja, uživanja u ceprkanju i negativnom interpretiranju tudih komenatara i, uopce, uživanja kada s visoka i umišljen spustiš indolentnom kolegi, mora zbilja da je fascinantan; možda se upoznam s njim jer dosada od kad sam na stripovi.com kritizirao sam na stotine stripova, ali nikad ni jednog clana, a naišao sam na stvari koje sam smatrao bedastima. To nema svrhu i nije korektno. Samo sam se jednom s Ponchom zakacia, al smo riješili nesporazumcic u sljedece dvije minute pa smo se odmah skompali kao da ništa nije bilo. Ako sam se nekad i upustio u žucnu raspravu gdje se nisam slagao s raspravljacima, rekao bih: "valjda ste u pravu" premda u sebi i dalje trubim svoje:). Odite u archived posts, pa nadite ako lažem. Ovo mi je još najveca (dobronamjerna) kritika premda nikome nije konkretno upucena. Samo pozitivnim, tolerantnim, jednostavnim i veselim stavom možete steci prijateljstvo i simpatije.

Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.

Edited by - Inferno on 14/11/2007 17:55:12
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26843 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 14/11/2007 : 17:56:24  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message
preplašio sam se ovolikog teksta

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 14/11/2007 : 18:06:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
Mogu samo dodati... Leonardo je zna nacin putovanja kroz vrime... i putova je!

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000